Sladkovodné a morské perly: šperky, účinky, cena a predaj

Perly biele, marhuľové, fialové, čierne, atď. lákajú milovníkov a milovníčky šperkov už od nepamäti. Tajomstvá, ktoré tento klenot skrýva by možno nevedel opísať ani ten najlepší básnik. Poďte sa spolu s nami potopiť do hlbín morí, oceánov či sladkovodných riek a nechajte sa nimi unášať. Objavte ich krásu a vznešenosť.

Perla Foto: Pixabay

Pravé perly: vznik a tvary
Klasifikácia perál
Nákup perál vo forme šperku
Riečne perly podľa farby
Účinky perál
Morské perly
História tahitských perál

Polodrahokamy a pravé perly

Perly prezývané aj ako anjelské slzy sa tvoria v ustriciach, v ktorom žije živočích zvaný perlorodka. Perla je teda jediným prírodným drahokamom, ktorý vytvoril živočích. Slovo perla vzniklo z latinského slova perula, čo v preklade znamená hruštička. Je to vlastne pôvodný tvar perly vo väčšine mušlí. Tvrdosť perly sa na stupnici tvrdosti pohybuje od 3 do 4. Jej chemické zloženie je tvorené hlavne uhličitanom vápenatým.

Ako perla vzniká? Tvary perál

Perly, ktoré sa v perlorodke vytvárajú môžu narásť do rôznych tvarov. Medzi najznámejšie sa radí práve osem:

  • perla guľatá
  • perla takmer guľatá
  • perla gombík
  • perla hruška
  • perla kvapka
  • perla ovál
  • perla baroková
  • perla ryhovaná

V nasledujúcom videu vám predstavíme proces, ktorým prechádzajú perlorodky chované na farmách, aby vyprodukovali nádherné perly.

Klasifikácia perál (popis a kritéria)

V nasledujúcej tabuľke zhrnieme kvalitu perál od A po D, aby ste si ju vedeli aj predstaviť.

Hodnotenie (od A do D) Hodnotenie (AAA až A) Popis
Bezchybná, dokonalá perla Dokonalá perla Jedná sa o perlu s excelentným leskom, bezchybného stavu bez inklúzií a nedostatkov.
A AAA 90 % povrchu perly bezchybného stavu s veľmi dobrým leskom. 10 % perly vykazuje drobné nedostatky, ktoré sú koncentrované väčšinou na jednom mieste. Povolená je len jedná hlboká inklúzia.
A/B AA+ 80 % povrchu perly je bez chyby. 20 % povrchu je posiaty drobnými a koncentrovanými nedokonalosťami Perla je s dobrým až veľmi dobrým leskom.
B AA 70 % povrchu perly je bezchybných. Tých 30 % obsahuje drobné koncentrované nedokonalosti. Lesk perly je dobrý až veľmi dobrý.
C A+ 40 % povrchu perly je bez chyby. Zvyšných 60 % je pokrytý drobným inklúziami (hlboké nesmú presiahnuť 10 %). Lesk perly je uspokojivý až veľmi dobrý.
D A 60 % povrch perly je pokrytý nedokonalosťami, ako sú hlboké inklúzie s bielymi škvrnami vo vnútri. Tieto škvrny zasahujú až do 20 %. Lesk perly je slabý až veľmi dobrý.

Riečne perly: predaj, cena, náhrdelník, náušnice, perlový set

Pri nakupovaní perál je veľmi pekné, keď sa farebne a tvarovo zladia jednotlivé šperky na mieste v predajni. Teda, náhrdelník či prívesok s náramkom, prsteňom a náušnicami. Výber dĺžky, tvaru a farebného prevedenia si zvoľte podľa toho na akú príležitosť si perly kupujete a koľko peňazí ste do nich ochotní investovať.

Vo väčšine internetových e-shopov môžete naraziť na perlový set, ktorý vám uľahčí prácu s výberom. Vyberať si môžete z perál jednej farby, alebo kombinácie dvoch či troch odtieňov (napr. krémová, broskyňová a fialová). Perly na náhrdelníku je lepšie, keď sú oddelené uzlíkmi, aby sa pri nosení o seba neodierali.

Základom každej perlovej výbavy ženy je biely perlový náhrdelník a visiace či napichovacie náušnice. Zapínanie šperkov z perál sa najčastejšie vyrába v zlate, striebre. Určite je lepšie perly si vyberať osobne, aby vám malé odchýlky, ktoré sa môžu vyskytnúť, neprekážali.

Ako vybrať zlaté náušnice, prsteň a retiazku s perlou?

Ako poznáte pravú perlu, aby ste nekúpili "mačku vo vreci". Druh kovu vyberajte podľa preferencií obdarovaného a pri výbere perál a overení ich pravosti sa nezabudnite držať týchto pár pravidiel:

  1. pravá perla môže mať viac alebo veľmi málo i keď nepatrných nedokonalostí
  2. leskne sa perleťovo, teda dúhovo
  3. žiadna pravá perla nie je rovnaká
  4. povrch perly na oko vyzerá hladko, ale je jemne pórovitý
  5. keď dve perličky o seba trošku otriete, mali by sa navzájom brzdiť
  6. ich cena sa odvíja od známky kvality

sipka Perly sú skvelým doplnkom pri módnom štýle zvanom smart casual.

Riečne (sladkovodné) perly: význam podľa farby

Riečne perly si svoju farbu zaslúžia aj sami bez pomoci človeka dofarbovaním či nastavením podmienok pre ich rast do určitej farby. Ak si plánujete zakúpiť perly, pre svoju potrebu, možno sa vám bude hodiť výpis vlastností jednotlivých farieb perál.

  • biela perla symbolizuje múdrosť
  • krémová predpovedá úspech
  • broskyňová upevňuje pevné zdravie
  • fialová zosobňuje bohatstvo
  • čierna prináša lásku

sipka Perly sa hodia ako darček k Vianociam, či narodeninám.

Riečne perly účinky

V minulosti sa liečivé účinky perál začali využívať potom, ako sa spopularizovali. Napríklad jedným z objaviteľom ich liečivých účinkov bol nemecký mních menom Albertus Magnus. Ten si všimol, že pomáhajú zastaviť krvácanie, dyzentériu (vážnu hnačku). ich liečivá sila sa využívala aj pri liečení duševných a srdečných chorôb. Taktiež už Aristoteles veril v ich liečivú silu.

Napríklad taký perlový prášok, ktorý vznikne rozdrvením guličiek pravidelného či nepravidelného tvaru, sa osvedčuje v odvetviach liečenia. Perlový prášok sa v modernom lekárstve tvorí z menej kvalitných perál. V nasledujúcej tabuľke si môžete pozrieť aké liečivé účinky perly poskytujú.

Liečivé schopnosti perál Spirituálne schopnosti perál
riešenie depresie pomáhajú vidieť budúcnosť
uvoľnenie od žalúdočných problémov napomáhajú pri správnom výklade snov
liečba nespavosti vyvažujú reakcie pri ťažkých situáciách
upokojenie srdcovej činnosti a očí odstraňujú emocionálnu nerovnováhu
liečba infekcií, žalúdka, sleziny, črevných problémov a vredov podporujú sebavedomie, skromnosť, čistotu
znižujú citlivosť voči alergénom prinášajú úspech, šťastie a lásku
zmierňujú horúčky vyjasňujú pocity a záporné emócie
zabránenie svalovej únave a kŕčom pomáhajú zbaviť sa zatrpknutosti
posilnenie nervového systému ochraňujú a varujú pred nebezpečenstvom
vyhladenie a zjemnenie pokožky napomáhajú zmierňovať biedu a starosti
ovplyvnenie stavby kostí a zubov pomáhajú prekonať a akceptovať bolesť
pomoc telu vyrovnať sa s nedostatkom vápnika rozvíjajú miernosť, harmóniu, láskyplnosť a dokonalosť
čistenie krvi od škodlivín dodávajú pocit bezpečia

Morské (tahitské) perly, pravá čierna perla: cena

Perly sú budované perleťou, ktorá pozostáva hlavne z kalcitu bielej farby. V minulosti sa veľmi neverilo, že čierna farba perál je prírodná. Výsledná farba morských perál je teda ovplyvnená zložením vody a podmienkami, v ktorej sa vyvíjajú, no v základe tahitská perla je zložená z bieleho perlového prášku.

Tahitské perly sa väčšinou predávajú vo veľkostiach od 8 po 18 mm. Ich cena sa odvíja podľa kvality a celkového dojmu. Náhrdelník z takýchto perál sa výborne hodí vašej manželke ako darček k výročiu svadby.

Čierne perly vznikali postupom času kultiváciou v čiernoústych perlorodkách (lat. Pinctada margaritifera), ktorá sa vyvíja do dnešnej doby. Ako? Organická korálka sa vložila do ustrice, ktorá ju počas 2 rokov obalila silnou vrstvou perlete, pod 0,8 mm.

Tahitské perly napodiv vznikajú aj v iných chovných staniciach okrem Tahity. Sú to oblasti Mikronézie, Filipín, Nového Zélandu, Perzského zálivu, Japonska, Austrálie, Strednej Ameriky a pobrežia Indického oceánu.

Čierne perly sa známkujú systémom A (najvyššia kvalita bez výrazných nerovností na povrchu perly) až D (najnižšia kvalita s výraznými nerovnosťami na povrchu perly, napr. drobná preliačina či dierka). Existuje aj známkovanie GIA, kde sa hodnotí nielen ich farba, tvar, veľkosť, ale aj perleť, povrch, lesk a celkový dojem, ktorý vytvárajú.

História tahitských perál

Nemožno nespomenúť, že veľkú slávu čierne perly zažili až vtedy, keď sa "kráľovi perál" Salvadorovi Assaelovi podarilo na druhý pokus predať až 18 perlových šnúr, a to do newyorského klenotníctva Harryho Winstona.

Z nich bolo okolo roku 1978 vyrobených pár krásnych náhrdelníkov, ktoré sa ponúkli na predaj v cene asi 500 000 $. Popularita perál postupne rástla aj vďaka iniciatíve Salvadora Assaela, ktorý kúpil ostrov Marutea na Tahiti, kde založil perlový farmy. Za pomoci japonských špecialistov sa mu podarilo vypestovať tie najkrajšie čierne perly vôbec.

Aby toho nebolo málo, tak jeho prácu a zápal si všimli aj iné vtedy i dnes luxusné klenotnícke domy ako Tiffany, Van Cleef & Arpels, Cartier, či módny návrhár ako Oscar de la Renta. Z priateľstva medzi Oscarom a Salvadorom vzišiel úžasný projekt, v ktorom použil jeho perly ako ozdoby v opratoch v Balmain na parížskych dráhach.

Assael ponúkal svoje perly na rôznych aukciách v Sotheby´s New York. V roku 1993 sa mu podarilo v aukcii predať náhrdelník za 2,3 000 000 USD. Touto vysokou sumou sa zaradil k svetovým rekordom v aukcii. Vtedy sa jednalo sa o vydraženie jedného z najcennejších náhrdelníkov South Sea Pearl na svete.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

eshop

Zoznam e-shopov s dopravou zadarmo 2024

Ponúkame vám zoznam e-shopov s dopravou zadarmo ✌ pre rok 2024. Viac informácií nájdete v našom článku a na stránke vyhľadávaného e-shopu.

žena beží

Zdravý životný štýl - boj proti celulitíde

Celulitída je nepriateľom krásnej hladkej pokožky. Naučte sa starať o seba zvonka aj zvnútra a predchádzajte tak pomarančovej kôre a strate...

obchod

Dni Marianne 2024: zoznam obchodov, zľavové kupóny, aplikácia

Vďaka spolupráci časopisu Marianne a obchodmi na Slovensku i v Čechách vznikla skvelá príležitosť na nákupy rôzneho tovaru za skvelé ceny!