Čo je aperitív a čo je digestív? Ako sa podávajú?

Existujú rôzne spoločenské podujatia, kedy sa vyslovene žiada zohľadniť staré dobré zásady stolovania. Nezastupiteľnú úlohu v nich hrajú aj nápoje podávané pred jedlom – aperitívy, resp. nápoje podávané po jedle – digestívy. Aký je medzi nimi rozdiel, ktoré nápoje sa hodia najviac a ako sa podávajú? Na to všetko vám skúsime dať odpoveď v našom článku.

Čo je aperitívKedy sa podávaČo sa podávaAko sa podáva
Čo je digestívKedy sa podávaČo sa podávaAko sa podáva

Aperitív a digestív – nápoje pred jedlom a po jedle Foto: Pixabay

Aperitív pred jedlom a digestív po jedle ako súčasť kultúrneho stolovania

Základné poznatky z oblasti etikety a stolovania vám v živote častokrát dokážu uľahčiť množstvo situácií. Mnohonásobne to platí vtedy, keď zrovna vám pripadnú príjemné starosti s organizáciou rodinnej oslavy, firemnej akcie alebo posedenia pre priateľov.

Pokiaľ posedenie či večierok chcete pripraviť na skutočne vysokej a kultivovanej úrovni, na stole by v úlohe akéhosi nultého chodu nemali chýbať ani aperitívy. Ďalší dobrý bod si u vašich hostí získate tým, že preukážete správne vedomosti a patričný cit pri ponuke digestívu – teda nápoja, podávaného po poslednom chode.

Čo je to aperitív?

Na úvod krátko k etymológii tohto pojmu. Slovo aperitív môžeme vystopovať v latinskom výraze "aperire" v jeho pôvodnom význame "otvoriť". V neskoršej latinčine sa tvar zmenil na "aperitivus", až prenikol do francúzštiny ("aperitif") či taliančiny ("aperitivo"). Na označovanie destilátov, vín či iných nápojov, podávaných pred jedlom na povzbudenie chuti, sa údajne toto slovo začalo používať už v ranom stredoveku. Tento zvyk sa však najviac rozšíril v Taliansku 19. storočia.

Ako už pôvodný význam slova ("otvoriť") naznačuje, aperitív vystupuje ako otvárací element – jednak vo vzťahu k hostine, ale zároveň aj vo vzťahu k funkciám tráviacej sústavy. Kvalitný aperitív totiž svojou chuťou, arómou a zložením dokáže správne nabudiť tráviaci trakt a vytvoriť správne rozpoloženie pre očakávaný príjem lahodných pochúťok.

Okrem tejto biologickej funkcie plní aperitív aj nezastupiteľnú spoločenskú úlohu. Pokiaľ ste hosťom, aperitív vám umožní striasť sa počiatočnej nervozity z neznámeho prostredia a uľahčí vám prelomenie ľadov medzi vami a neznámymi ľuďmi.

Ak ste hostiteľom, podľa počtu aperitívov si môžete ľahko skontrolovať, či sú už všetci očakávaní hostia prítomní. Keďže sa aperitív podáva ako prípitok na začiatku stolovania, často býva sprevádzaný krátkym príhovorom či formálnym otvorením podujatia.

Aperitív: kedy sa podáva a koľkokrát

Z podstaty veci vyplýva, že aperitív by za žiadnych okolností nemal tiecť potokom, práve naopak: podáva sa v menšom množstve približne 15-20 minút pred prvým chodom. Etiketa vraví, že si ho môžete dopriať maximálne 2x a zásadne iba rovnaký druh.

Aperitív – druhy: aké drinky sa hodia ako aperitív?

Ako sa vraví, koľko ľudí, toľko chutí. Voľba aperitívu závisí nielen od preferencií hostiteľa, ale aj od osadenstva, ktoré sa má zísť. Taktiež je dôležité zohľadniť, či sa hostina pripravuje pre väčšiu skupinu ľudí, alebo iba pre dvoch (ako trebárs pri valentínskej večeri).

Tak či onak, neodporúčajú sa príliš silné nápoje s vysokým obsahom alkoholu – tie totiž otupujú (doslova paralyzujú) chuťové poháriky. Vo všeobecnosti sa odporúčajú skôr ľahšie, sladké, bylinné, prípadne mierne korenisté nápoje.

APERITÍV – PRÍKLADY VHODNÝCH NÁPOJOV

Aperitív Cinzano

Žiarivým príkladom sú produkty talianskej spoločnosti Cinzano, ktorá sa už od roku 1757 vyslovene špecializuje na výrobu aromatických vínnych aperitívov s prísadou bylín a korenín. Tradičnú (a dodnes prísne stráženú) receptúru vypracovali bratia Cinzanovci z 35 ingrediencií, voľne rastúcich na úpätiach Talianskych Álp, ktoré nápoju prepožičiavajú svoju úžasnú arómu.

Aperitív Campari, Martini

Ďalšie známe talianske značky, ktoré sa vyslovene pýtajú do pohárikov pre aperitívy, sú Campari a Martini. Brand Campari je známy pre svoje tmavočervené nápoje horkastej chute (odtiaľ názov kategórie bitter), často s prísadou byliniek a ovocných zložiek. Značku Martini zas preslávili ich aromatizované vína (vermuty), pričom je len na vás, či si zvolíte suché (biele) alebo červené (sladké).

Aperitív Aperol, Dubbonet, víno

Ak si chcete dopriať čosi decentnejšie, bylinkový Aperol s obsahom alkoholu 11 % je skvelou voľbou. Nápoj sa vyslovene hodí ako aperitív, čo naznačuje aj názov – "apero" je francúzsky slangový výraz pre aperitív. Medzi obľúbené nápoje patria aj tie z radu Dubonnet s prídavkom liečivej kôry chinínovníka. Ako aperitív môžete skúsiť aj ľahké, suché a pokojne aj šumivé vína – napríklad Prosecco – a určite tým nič neskazíte.

Aperitív – ako sa podáva? Aký pohár použiť?

Pri podávaní by ste citlivo mali zvažovať predovšetkým, do akého pohára sa vami zvolený nápoj hodí. Sekty sa tradične podávajú v pohári typu miska, prípadne v špičke alebo tzv. flaute. Vínu to zase najviac pristane v elegantnom vyššom pohári na dlhej stopke.

Klasické aperitívy ako Martini alebo Cinzano patria do pohárikov na biele víno, ktoré môžete tiež ozdobiť napríklad olivou alebo plátkom citrónu (tie eventuálne môžete nechať na malej miske vedľa pohára). S objemom by ste to nemali preháňať, do pohára nalejte maximálne 1 dcl (platí pre všetky druhy).

Čo je to digestív?

Slovo digestív pochádza z latinského slova "digestus", pôvodne vo význame "oddeliť". Po prechode do stredovekej angličtiny došlo k bližšej významovej špecifikácii a z "oddeliť" sa stalo "tráviť". A to je presne príčina, prečo uzatvárací nápoj každej dobrej oslavy nesie názov digestív: pomáha prijaté pokrmy lepšie stráviť.

Názory rôznych odborníkov – či už lekárov, gastronómov alebo barmanov – na správny nápoj sa môžu rôzniť. Ideálny digestív by však mal podporiť činnosť tráviaceho ústrojenstva a osobitne tvorbu pepsínu a iných dôležitých enzýmov.

Digestív: kedy sa podáva?

Kým aperitív plní úlohu nultého chodu, digestív hostinu uzatvára – to znamená, že po ňom by už nemalo nasledovať žiadne jedlo. Digestív sa podáva buď samostatne, alebo spolu s menším dezertom.

Digestív: druhy, drinky. Aký nápoj sa hodí ako digestív?

Nepísaná zásada vraví, že ako aperitív a digestív by ste si nemali vybrať rovnaký nápoj. Pri digestíve pripadajú do úvahy aj nápoje s vyšším obsahom alkoholu, ktoré dokážu prechodne uvoľniť hladké svalstvo žalúdka a zmierniť tak pocit plnosti.

DIGESTÍV – PRÍKLADY VHODNÝCH NÁPOJOV

Digestív: koňak, brandy, armaňak

Tradične sa ako digestív podávajú rozmanité druhy kvalitných koňakov či brandy. Osobitne sa hodí armaňak a ak chcete svojich hostí skutočne ohúriť, platí zásada: čím starší, tým lepší.

Digestív: whisky, rum, likér, vodka

Rovnako dobre však poslúži aj whisky alebo rum. V závislosti od osadenstva a jeho očakávaných preferencií môžete zvážiť aj bylinné likéry ako napríklad Jägermeister (ale opäť, nezabudnite sa vyhnúť nápoju, ktorý ste použili ako aperitív). Nič však nepokazíte ani kvalitnou vodkou a vaši hostia určite ocenia, ak im ponúknete nejakú regionálnu špecialitu (slivovicu, hruškovicu alebo iný ovocný destilát).

Digestív: víno, cherry, pre abstinentov

V prípade podávania spolu s menším dezertom sa ako dobrá voľba ukazuje portské víno alebo cherry, aj keď kombináciu chuťovo silných vín so sladkosťou považujú niektorí gastronómovia za kontroverznú.

Mimochodom, digestív nemusí byť nevyhnutne alkoholický – veď napokon, medzi hosťami môžu byť aj abstinenti. Stretnúť sa preto môžeme aj s rôznymi druhmi kávy alebo čaju. Do úvahy pripadajú aj rôzne kombinované prístupy: čo takto vyrukovať na hostí s vlastnými kávovým likérom alebo podomácky pripravenou griotkou?

Digestív – ako sa podáva? Aký pohár použiť?

Aj v tomto prípade môžeme len zopakovať, čo sme spomenuli pri aperitívoch: typ pohára určuje zvolený nápoj. V prípade koňakov či brandy vám znamenite poslúžia klasické koňakové poháre – zaoblené a s krátkou stopkou. Likéry sa viac hodia do špeciálnych kalichov s vyššou stopkou. K dispozícii sú rôzne tvary a línie, čo by ste mali vnímať ako príležitosť, ako sa s nimi vyhrať a zvoliť taký kalíštek, ktorý najlepšie zodpovedá naturelu daného nápoja. Vodku a iné destiláty môžete pokojne rozliať do klasických poldecákov.

Aperitív a digestív: pravidlá stolovania, význam

Na záver iba pripomeňme, že pri organizovaní večierku nemá význam sa až príliš úzkostlivo držať zásad etikety. Tie je potrebné vnímať skôr ako akýsi kompas, ktorý nás môže inšpirovať a naznačiť nám jednu z ciest.

Gastronómia je však rýdzo subjektívna záležitosť a pri organizovaní vášho večierku ste šéfom vy. Je len na vás, ako nájsť ten správny pomer medzi všeobecnými odporúčaniami, očakávanými preferenciami vašich hostí a, v neposlednom rade, vašimi predstavami o nezabudnuteľnej hostine. Ďalšie inšpirácie na drinky či jedlá nájdete v našej rubrike recepty.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

margarita

Ako urobiť koktail Margarita doma - recept a ingrediencie

Margarita je mexickým nápojom, ktorého pohár pripomína obrátený mexický klobúk zvaný sombrero. Namiešajte si doma koktejl z tequily rýchlo...

ts

Ako namiešať drink Tequila Sunrise - ingrediencie a recept

Tequila Sunrise je letným nápojom, ktorý hrá chuťami a farbami. Naučte sa pripraviť si tento drink aj u vás doma.

pornstar martini

Recept na marakujový koktejl Pornstar Martini

Ak chcete ohromiť svojich hostí, tak musíte vyskúšať prípravu drinku Pornstar Martini. V jeho nezameniteľnej chuti sa snúbi marakuja a...