Zvyky na svätého Ondreja (meniny, veštby, advent, pranostiky)

Mužské meno Ondrej v sebe nesie kúzlo záhadnosti, odhodlania a mužnosti. Meniny oslavuje 30. novembra. S menom Ondrej sa spája množstvo legiend, pranostík a tradícií, ktoré sa našťastie ešte úplne nevytratili. Spoznajte sviatok svätého Ondreja v celej jeho podstate.

Svätý Ondrej Foto: Profimedia

Svätý Ondrej

Ondrej pochádzal z Betsaidy v Galileji. Spolu so svojim bratom Šimonom Petrom sa venovali rybolovu. Ako Ondrej dospieval, zaujímal sa viac o učenie Jána Krstiteľa a neskôr aj Ježiša Krista. Niektoré legendy uvádzajú, že Ondrej mal zázračné liečiteľské schopnosti. Uzdravoval fyzicky i psychicky chorých ľudí.

Po ukrižovaní jeho mentora sa vydal na cestu misijnej činnosti. Prešiel Malú Áziu, juh Ruska, Bulharsko, Rumunsko, Grécko, kde pomáhal ľuďom v ťažkých životných situáciách. Svätý Ondrej kvapkami vody dokázal zachrániť chlapca, ktorý bol uväznený v horiacom dome. Dokázal vzkriesiť pomocou modlitby zavraždeného chlapca.

Ako chodil a ohlasoval kresťanskú vieru, dostával sa často do nepríjemných situácií. Napriek tomu vo svojej činnosti pokračoval a obracal ľudí na vieru. Jedného dňa sa manželka miestodržiteľa Aeegesa rozhodla konvertovať na kresťanskú vieru. Keď to jej manžel zistil, dal zatknúť Ondreja. Neskôr ho priviazali na kríž v tvare X, na ktorom ho nechali zomierať tri dni.

Keď Ondrej zomrel, bol pochovaný v Patrase. Na rozkaz cisára Konštantína boli jeho ostatky prevezené do Konštantínopolu. Týmto počinom chcel Konštantín totižto konkurovať Vatikánu, kde boli ostatky sv. Petra a Pavla. V 13. storočí boli jeho ostatky prenesené do Amalfi a o dve storočia neskôr do chrámu sv. Petra v Ríme. V čase pápeža Pavla VI. boli jeho ostatky opäť prenesené do Patrasu do baziliky sv. Ondreja. Relikvie kríža, na ktorom bol priviazaný sú uchované v kláštore v Neune, blízko Marseille.

Sv. Ondrej: patrón a atribúty, advent

Sviatok svätého Ondreja sa slávi 30. 11. v kostoloch, kde sa aj týmto dňom začína nový cirkevný rok. Niekedy tento dátum pripadne na začiatok adventu, inokedy je advent až po Ondrejovi. Tento statočný a mužný Ondrej sa stal patrónom Ruska, Grécka, Talianska (Sicília, Brescie, Amalfi, Mantovy, Neapol) a Škótska.

Okrem miest sa stal patrónom neviest, baníkov a rybárov, mäsiarov. Svätý Ondrej je často zobrazovaný ako apoštol Krista odetý v plášti, ktorý drží knihu alebo zvitok, či kríž v tvare X s povrazom, ako aj so sieťou a rybami.

sipka Spoznajte príbeh Martina na bielom koni a nalaďte sa na vianočnú atmosféru.

Ondrej meniny

Mužské krstné meno Ondrej slávi meniny 30. novembra. Ak máte vo svojom blízkom okolí priateľa, známeho či rodinného príslušníka s týmto pekným menom, neváhajte a poprajte mu všetko dobré k sviatku. K blahoželaniu pripojte dobré Prosecco, či iný destilát, výbornú čokoládu, či iný vhodný darček pre muža.

Prezývky na meno Ondrej

Medzi prezývky, ktorými sa volá na Onreja patria: Ondro, Ondrík, Ondráš, Oňo, Ondrejko, Onďo, Ončo, Ondriš, Oňko, Ondrovič, Ondík, Ondriško.

Význam a pôvod mena Ondrej (čo znamená Ondrej?)

Grécky pôvod mena Ondrej v preklade znamená nezávislý, mužný, odvážny a statný. Na prvý pohľad sa vám môže zdať lenivý, ale oni len striehnu na ten pravý okamih. Keď sa dostanú ku koreňu veci, nič ich nezastaví, aby dosiahli, to čo si zaumienia a úspech.

Ondrejovia vedia byť ale aj roztržití, ale aj náchylní k tvorbe umenia. Citovo založený a spoločenský Ondrej potrebuje lásku prejavovať svojej polovičke, ale to isté očakáva od nej. Muži s menom Ondrej sú kamarátsky k obom pohlaviam. Šťastena stojí na ich strane. Ich ochranným kameňom je achát.

sipka Inšpirujte sa veršami pre muža a pošlite ho v podobe SMS či pohľadnice.

Sv. Ondrej zvyky: kradnutie bránok na Ondreja, povery

Sviatok svätého Ondreja je považovaný za stridží deň z toho dôvodu, že sa v tento deň robili rôzne magické úkony i veštby. Podvečer sa preventívne konzumovalo veľa cesnaku a veraje dverí sa označili krížom. V deň Ondreja sa nesmelo priasť, inak b ovce dostali motolicu alebo ich vlk roztrhal. Taktiež sa nesmelo navštevovať susedov skoro ráno. Zakázaná bola aj práca v hore. V Turci verili, že by ich mohol potom strom privaliť. Rovnako z domu, v ktorom žil Ondrej sa nesmelo nič požičiavať, inak by hrozila škoda na ich majetku.

V regióne Turiec si gazdovia vedeli zabezpečiť dobrú úrodu na Ondreja tak, že triasli plotmi. Na Liptove zas pastieri chodievali so zväzkom prútov v rukách, aby keď prišli domov, ich nimi mohla gazdiná trošku vyšibať. Zrejme to zaistilo rezkosť v pasení dobytka. Hont bol typický svojimi balíčkami: koledami, ktoré nosili gondáši a kraviari vo vreci z hrubého plátna ("visák"). Balík obsahoval chlieb, strukoviny či obilie. Mladí chlapci pri vstupe do domu zarecitovali pár slov a gazdinú vyšibali prútom.

Ondrejská noc bola magickým okamihom, kedy sa vykonávali rôzne ochranné obrady či rituály. Niektoré úkony sa podobali na tie, ktoré sa vykonávali na slnovrat. Práce vonku sa museli v tento deň ukončiť ešte pred súmrakom, inak ľudia verili, že ich stretnú zlé bytosti, akými mohli byť strigy či čarodejnice a pod.. Tradovalo sa, že čo sa vám počas noci na Ondreja sníva, to sa väčšinou splní. Tak ako sa u každého zvyku patrí, aby boli zapojení aj mládenci, tak sviatok Ondreja nebol výnimkou. Chlapci vedeli pokradnúť rôzne nástroje či časť odevu a odviesť ich do cudzieho dvora.

sipka Prečítajte si kedy končí zimný slnovrat a začína letný.

Ľudové zvyky na Ondreja

Tridsiateho novembra sa aj skúšalo veštiť pomocou topánky, ktorú malo dievča prehodené cez plece. Ak sa topánka počas prehodenia cez plece otočila pätou od dverí do miestnosti, predpovedalo to neskorý vydaj. O polnoci zvykli dievčatá klopať na kurník či chliev, z toho istého dôvodu. Ak sa prvý ozval kohút či prasa, do roka sa dievča vydalo. Taktiež po koľkých úderoch sa zviera ozvalo a koľkokrát, za toľko rokov bol sobáš na dosah.

Veľmi populárnym zvykom sa stalo spoločné varenie pirohov či halušiek, v ktorých boli uložené lístočky s menom vytúženého ženícha. Ten, ktorý vyplával prvý, mohol byť pre dievku ten pravý. Preto, aby sa veštenie podarilo museli byť aspoň tri dôležité suroviny ukradnuté z domu, v ktorom býval Ondrej. Taktiež pri varení sa mal použiť hrniec, ktorý sa predtým nikdy nepoužil.

Za veľmi rozšírený zvyk sa považovalo aj veštenie zo štyroch hrnčekov, pod ktorými boli umiestnené predmety, ktoré niečo symbolizovali. Napríklad: hlina (smrť), chlieb (zbohatnutie), prsteň (svadba), hrebeň (choroba) a pod. To čo si daná mladucha našla pod hrnčekom tu ju zrejme čakalo.

Na Ondreja dievky triasli plotom a hovorili: "Trasiem plotom, nikto nevie o tom, len sám Pánboh z neba, že mi muža treba." Z ktorého smeru sa ozval brechot psa, z toho smeru mal prísť ženích. Okrem vyššie spomínaných tradícií musíme spomenúť aj liatie olova do studenej vody cez ucho veľkého kľúča.

Taktiež sa pri tomto rituálne odriekalo: "Ondreju, Ondreju, na teba olovo leju, aby si mi dal znať, koho budem muža mať". vo vode vytvorený predmet z olova mal predpovedať remeslo, ktoré by nádejný mládenec ovládal. Napríklad, ak sa vo vode objavil zhluk olova pripomínajúci pušku, mládenec mal byť vojakom.

Liatie olova Foto: PETER STEFFEN/Profimedia

Svätý Ondrej tradície: pranostiky

Podľa pranostík na Ondreja sa vedela predpovedať zima, hojnosť úrody ako počasie po celú zimu.

  • Sneh Ondrejový žitu nehoví.
  • Ondrejský sneh zje ražný chlieb.
  • Na Ondreja ide orať len krivý gazda.
  • Na svätého Ondreje ešte sa nám ohreje.
  • Na svätého Ondreja dávaj sane do dvora.
  • Keď ondrejský sneh pustí, to všetky pustia.
  • Aký Ondrej, takí všetci. Biely Ondrej, zlý rok.
  • Keď na sv. Ondreja sneží, sneh si dlho poleží.
  • Ak na Ondreja lietajú včely, bude neúrodný rok.
  • Na Ondreja, keď prší, bude celú zimu každý mesiac odmäk.
  • Sneh, ktorý napadne na Ondreja, dlho leží, len na Gregora (12. marca) do potoka beží.
  • Keď je pekne na Ondreja, celý rok na všetky sviatky bude pekne.
  • Keď svätý Ondrej peknú cestu Lucii spraví, aj Mikuláš ho pochváli.
  • Keď svätý Ondrej na plot mráz posadí, nemusíme sa báť povodní ani vody.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Svätá Lucia

Meno Lucia: meniny, ľudové zvyky, pranostiky, ostrov Saint Lucia

Svätá Lucia 🧙🏻‍♀️ sa oslavuje 13. decembra. Spoznajte životný príbeh svätej Lucie, ostrov Karibiku, ktorý nesie jej meno, či tradície a...

Svätá Katarína Alexandrijská

Meno Katarína: meniny, pranostiky na Katarínu, zvyky, patrónka

Dňa 25. 11. slávi Katarína svoj meninový sviatok. S menom Katarína sa spája množstvo slávnych osobností, legiend, povier, pranostík, zvykov...

Svätá Barbora, mozaika

Meno Barbora: meniny, svätá patrónka, ľudové tradície, pranostiky

Meno Barbora je gréckeho pôvodu. Oslavuje 4. decembra. S Barborou sa spájajú aj ľudové zvyky rezanie barboriek 🌿, či legenda o svätej...