Meno Barbora: meniny, svätá patrónka, ľudové tradície, pranostiky

S menom Barbora sa spája určité množstvo vlastností, ktoré môžu jej nositeľku charakterizovať. Aký je pôvod mena Barbora, kedy slávi meniny, ktorá svätica je patrónkou spomínaného ženského krstného mena? Viac zaujímavostí nájdete v texte.

Svätá Barbora, mozaika Foto: Profimedia

Svätá Barbora patrónka, životopis

Barbora sa zaraďuje k 14 pomocníkom, ku ktorým sa treba utiekať v ťažkých chvíľach. Spolu so svätou Dorotou, Margitou a Katarínou Alexandrijskou tvoria skupinu štyroch svätých panien v kresťanskom náboženstve. Je patrónkou profesií so zbraňami a strelným prachom.

Barbora sa stala ochrankyňou pred bleskami, požiarom, rizikom náhlej či násilnej smrti. Je patrónkou geológov a kamenárov, murárov a tesárov, hasičov a hrobárov, klobučníkov, architektov, kníhkupcov, dievčat, detí a umierajúcich.

Na rôznych freskách či obrazoch je znázornená ako mladá žena s alabastrovou pleťou v dobovom odeve, ktorá drží rôzne predmety. Jej atribútmi býva pávie pero (zosobňuje vzdelanosť, múdrosť a nesmrteľnosť), meč (ním bola popravená), slonovinová veža, palmová ratolesť, kalich s hostiou.

Dnes už svätá Barbora sa narodila v 3. storočí nášho letopočtu v dnešnom Turecku (Izmit) jednej pohanskej rodine. Otec Barbory sa volal Dioskorus a bol kupcom a veľkým odporcom kresťanstva. Svoju nádhernú dcéru vychovával v helenistickom duchu, aby nepoznala čo je to byť nenávidená pre svoje presvedčenie.

Svätá Barbora: legenda

Keďže veľa cestoval, tak sa o Barboru aj veľmi bál, aby nepodľahla kresťanskému učeniu a nevhodnému mládencovi. Riešením bolo väzenie v kamennej veži s dvomi oknami a neskutočným prepychom. Počas väznenia sa Barbore podarilo nadviazať kontakt s teológom Origenom a kňazom Valentinusom, ktorý ju aj pokrstil. Na znak úcty k Svätej Trojici si Barbora nechala urobiť aj tretie okno vo veži.

Keď sa Dioskorus vrátil domov, chcel Barboru vydať. Ona jeho príkaz odmietla. Dioskorus čoskoro zistil, že sa jeho dcéra obrátila, čo ho veľmi sklamalo a chcel Barboru potrestať. Barbore sa však podarilo ujsť do lesa v prevleku. Počas jej úteku natrafila na mnoho ľudí, ktorí ju prichýlili alebo nakŕmili. Legendy hovoria aj to, že počas úteku sa narovnávali steblá pšenice, po ktorých šliapala, aby sa zahladili stopy. Taktiež sa jej otvorila skala, ktorá jej poskytla úkryt.

Nakoniec sa podarilo jej útek prekaziť vďaka zrade pastiera oviec. Po zrade sa pastier premenil na mramorovú sochu a jeho ovce na kobylky. Keď otec Barboru našiel, odovzdal ju rímskym úradom, ktoré rozhodli v jej neprospech. Barbora bola kruto mučená podľa nariadení miestodržiteľa Marciána. Údajne do väznice za ňou prišiel anjel, ktorý jej podal kalich s hostiou.

Barborino presvedčenie nezlomili ani brutálne činy tej doby. Ani bičovanie, bitie palicami, pálenie bokov, driapanie železnými hrebeňmi, ani odrezanie prsníkov ju neodvrátilo od jej náboženského presvedčenia. Legendy hovoria, že v tomto zúboženom stave mala byť ako varovanie hnaná ulicami a následne sťatá vlastným otcom.

Taktiež aj to, že všetky rany sa jej vo väzení zacelili. Hovorí sa, že po tom, čo ju otec popravil doňho udrel blesk a zhorel na uhoľ. Taktiež sa traduje, že asi v 11. storočí boli jej pozostatky prenesené do Chrámu sv. Marka v Benátkach a potom do kláštora sv. Jána Evanjelistu na ostrove Torcello.

Svätá Barbora film online (rozprávka)

Historická dráma, ktorá bola natočená v roku 2012. Vo filme si zahrali herci ako: Vanessa Hessler, Thomas Trabacchi, Sergio Albelli, Gabriele Anagni, Massimo Wertmüller, Simone Montedoro, Ivan Alovisio, Luciano Virgilio. Na ČSFD tento film v talianskej réžii dostal 69 % hodnotenie. V nasledujúcom videu si môžete pozrieť trailer, ktorý vás možno zaujme a dáte filmu šancu aj vy.

Meno Barbora: meniny 2024

Ženské meno Barbora oslavuje meniny každoročne 4. decembra. Krstné meno Barbora je gréckeho pôvodu. Vzniklo zo slova barbaros, či barbar, čo je v preklade cudzinka, alebo ten, kto nezrozumiteľne rozpráva. Dňa 4. 12. sa okrem menín oslavuje aj pamiatka svätej veľkomučenice Barbory.

Ak máte v rodine či mimo nej ženu, ktorá nesie toto krásne meno, nezabudnite jej poslať pozdrav vo forme pohľadnice, či SMS. Do správy pridajte pár emotikonov, aby ste skrášlili napísané blahoželanie. V prípade, že sa chcete vyhnúť gramatickým chybám, skúste si pozrieť aj PSP alebo  KSSJ, ktorý vás možno lepšie usmerní.

Pôvod a význam mena Barbora, čo znamená meno Barbora?

Meno Barbora nesie v sebe veľkú ženskosť, no s mužským pohľadom na svet. Doťahuje veci do konca, pretože je veľmi ambiciózna a sociálne zručná. Barbora sa vie veľmi ľahko prispôsobiť.

Má jemné vystupovanie a šarmantné správanie. Život s Barborou je plný udalostí a človek sa pri nej nenudí. Sentiment, rozmarnosť, šarm, priateľskosť, elegancia, krása a talent sú ich silnými vlastnosťami.

Barbora sa dokáže presadiť aj v tom najnevhodnejšom prostredí. Okrem toho sa vie uplatniť v umení a v obchode, ako aj v modelingu či v moderovaní. Potrebuje zmeny, plný program, aby si povedala, že má za sebou naozaj dobre využitý deň.

V láske a svojich citoch môže byť niekedy na vážkach. Jej šťastnou planétou je Merkúr. Medzi ochranné kamene patria: tigrie oko, achát a citrín. Šťastnými farbami sú červená, zelená a biela. Medzi liečivé bylinky, ktoré by mohla zbierať patrí: rasca, veronika a podbeľ.

Prezývky na meno Barbora

Nositeľky mena Barbora sú často prezývané aj ako: Babula, Barka, Barbinka, Barborka, Baška, alebo Barbie. Ako prezývate vašu Barboru? Podeľte sa o to s nami v našich komentároch.

Sv. Barbora: ľudové zvyky, pranostiky, príslovia a povery

Ľudové zvyky na Barboru

Legendy o sv. Barbore hovorili aj to, že v čase väznenia pestovala vetvičku z čerešne. V deň jej popravy vykvitla. Od toho času sa akosi ukotvil zvyk rezania barboriek (višní či čerešní). Mladé devy si za úsvitu narezali vetvičky zo stromu staršieho ako 10 rokov.

Dali ich do vody a čakali do Vianoc či vykvitnú. Voda vo váze mala byť prenášaná v ústach z potoka až do vázy. Ak mala deva viac nápadníkov, na vetvičky povešala ich mená. Na stranu, na ktorú sa vetvička otočila symbolizovala smer, z ktorého mal prísť údajný ženích.

Okrem symbolu vydaja, rozkvitnutý kvet symbolizuje aj príchod Ježiša Krista, ako aj príchodu zimného slnovratu a následne nového roka a teplej jari. Podľa toho, v ktorom dni (od urezania) vetvička vykvitla, v nasledujúcom roku predpovedal daný mesiac, že bude najšťastnejší.

Niekde sa držali zvyklostí, že podľa toho, v ktorej rodine vykvitla vetvička ako prvá, tá rodina žila najdlhšie. Na Barboru platil aj tzv. stridží deň, preto sa nesmelo priasť ani šiť, inak by sa mohli rohaté zvieratká navzájom zmárniť svojimi rohami.

Pranostiky: "Svätá Barbora vyháňa drevo zo dvora" a iné

  • Svätá Barbora vetry rozháňa.
  • Svätá Barbora býva naškrobená.
  • Po svätej Baruši daj pozor na uši.
  • Svätá Barbora nosí blato do dvora.
  • Svätá Barbora ťahá sane do dvora.
  • Na svätú Barboru mráz, schovaj sane, hoduj voz.
  • Aká Barbora, Sára a Mikuláš, taký celý advent máš.
  • Aké je počasie na Barboru, také býva až do Vianoc.
  • Svätá Barbora mosty mostí, Sába klince ostrí, svätý Mikuláš ich pribíja.
  • Ak je na Barboru veľa inovate na stromoch, bude veľa ovocia v budúcom roku.

Známe osobnosti s menom Barbora

Medzi známe osobnosti s menom Barbora patria napríklad tieto ženy:

  1. Barbora Celjská- uhorská a česká kráľovná
  2. Barbora Balúchová - slovenská speváčka
  3. Barbora Bobuľová - slovenská herečka
  4. Barbora Rakovská - slovenská moderátorka
  5. Barbora Balášová - slovenská autorka učebnice pre stredné školy z oblasti mikrobiológie
  6. Barbora Piešová - slovenská speváčka a skladateľka, víťazka Slovensko hľadá Superstar (2020)

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Martin na bielom koni

Martin na bielom koni: pranostiky, príslovia a porekadlá, zvyky

Martin slávi 11. novembra meniny. V tento deň sa dnes už svätý Martin Tourský na 🐎zapísal do dejín svojim dobrým činom. Aké legendy,...

Svätá Katarína Alexandrijská

Meno Katarína: meniny, pranostiky na Katarínu, zvyky, patrónka

Dňa 25. 11. slávi Katarína svoj meninový sviatok. S menom Katarína sa spája množstvo slávnych osobností, legiend, povier, pranostík, zvykov...

meniny

Meninový kalendár - kto má dnes a zajtra sviatok 2024

Dátumy mien sa nachádzajú skoro v každom 📆. Mužské a ženské mená si zasluhujú vašu pozornosť. Kedy máte meniny vy alebo váš známy?...