Martin na bielom koni: pranostiky, príslovia a porekadlá, zvyky

Keďže s menom Martin sa spája aj oslava jeho menín, nemožno nám nepripomenúť jeho známeho nositeľa, ktorý sa stal symbolom nezištnosti a prichádzajúcej zimy. Aké zvyky a tradície sa s týmto menom spájajú? Čo sa varí na svätého Martina, či aké pranostiky sa s ním spájajú? Viac informácií ponúkneme v našom článku.

Martin na bielom koni Foto: Pixabay

Martin na bielom koni (životopis)

Dnes už svätý Martin Tourský bol synom pohanského rímskeho dôstojníka. Narodil sa v Szombathely, čo je v Maďarsku v roku 316. Keď mal 15 rokov musel nastúpiť, i keď proti svojej vôli, k cisárskemu jazdectvu. O 7 rokov neskôr sa vydal na cestu po Taliansku a Dalmácii.

Neskôr sa usadil vo Francúzsku. Už v roku 372 prijal Martin poverenie za biskupa v Tours. Možno by ste čakali, že sa zdržiaval v honosnejšom obydlí, ako sa na biskupa v tej dobe patrilo. Opak je pravdou. Martin Tourský si zvolil mníšsky spôsob života v chatrči.

Legenda o Martinovi na bielom koni

Keďže sa zima a s ňou rôzne sviatky nezadržiteľne blížia, nastáva čas na slávenie sviatku sv. Martina. Legenda o svätom Martinovi Tourskom hovorí, že počas jednej veľmi chladnej noci zaodel opusteného a chudobného žobráka polovicou svojho plášťa.

Ďalšiu noc sa Martinovi zjavil Ježiš Kristus odetý v polovici rúcha, ktorý Martin dal chudobnému mužovi. V skutočnosti to bol Kristus, ktorý dostal podobizeň žobráka. Po tomto zážitku sa dal Martin pokrstiť. Svätý Martin Tourský sa vďaka svojmu činu a dobrému srdcu stal patrónom vojakov a jazdcov, vinárov, husí a koňov, ale aj ochrancom pred chudobou.

Druhá verzia legendy hovorí o tom, že Martin ako biskup bol často prerušovaný gagotom husí, ktoré neskôr skončili na pekáči. Taktiež je známa aj povesť o tom, že sv. Martin sa pred vysvätením za biskupa zo skromnosti skrýval pri husiach, no tie ho gáganím prezradili.

Tradície a zvyky na sv. Martina (svätomartinské rožteky a hody)

Či sú tieto verzie vyššie uvedených príbehov pravdivé či nie nie je až tak dôležité. Dôležitejšie je v príbehu to, ako sa Martin zachoval a ako si pokolenia ľudí tieto legendy predávali dodnes. Veď zachovanie ľudových tradícií a slávení sviatkov je dnes tak nepostrádateľné.

Na sviatok sv. Martina sa pieklo svätomartinské pečivo s makom či lekvárom. Makové rožky či lekvárové rohy slúžili ako poďakovanie pre sluhov či slúžky, ktoré odchádzali zo služby domov. V tento deň si totižto menilo služobníctvo smeny, tak sa navzájom aj týmto spôsobom podporovali.

Rovnako sa v tento deň určilo, či konkrétny sluha alebo slúžka dostanú predĺženie pracovnej zmluvy, alebo ukončenie a výplatu. Na sviatok Martina pastieri zháňali dobytok z holí do dedín, chodili po domoch so zelenými vetvičkami a slovami želali domácim šťastie, zdravie a množenie statku. Slobodné dievky vedeli piecť martinské rohy, ktoré darovali svojim obľúbencom.

Martinský jarmok a svätomartinská hus

Kedysi sa hus práve v tomto čase stala hlavným pokrmom, ktorého servírovanie malo svoju postupnosť. Krídlo z husi dostal najnižší sluha z toho dôvodu, aby sa v práci dobre obracal a doslova "lietal". Vyššie postavený sluha dostal stehno a ten najvyšší samozrejme zvyšok. V tej dobe ľudia čo mohli využili. Napríklad koža z husi sa používala ako vložka do lodičiek proti poteniu a tvorbe kurích ôk.

V súčasnosti sa hus podáva aj v iných obdobiach roka. Napríklad v Čechách je pravidlom, že skoro v každej dobrej reštaurácii je v ponuke svätomartinská hus. Ako to s tradíciami býva, tak aj v mestách koná jarmok s tradičnými pochúťkami. Okrem toho je často jeho súčasťou aj rekonštrukcia legendy Martina na bielom koni. Mesto Martin nie je ani tento rok výnimkou a od 9. do 11. novembra 2023 pre vás chystá Dni sv. Martina. Viac podrobností nájdete na tomto letáku.

Martin na bielom koni: príslovia a porekadlá, povery

Na úvod by sme vám mohli vysvetliť rozdiely medzi prísloviami a porekadlami, aby ste ich vedeli ľahšie odlíšiť.

  • príslovie je ustálené slovné spojenie, ktoré taktiež nepriamo opisuje jav či situáciu s tým, že z príslovia plynie ponaučenie
  • porekadlo je takisto ustáleným slovným pomenovaním, ktoré nepriamo opisuje nejaký jav a neobsahuje ponaučenie
  • povera je niektorým javom a udalostiam pripisuje nadprirodzený pôvod (duchovia, znamenia). S poverou sa často spájali predsudky, teda vžitý názor bez rozumového zdôvodnenia.

Dňa 11. novembra sa rok čo rok slávi Martin po celom svete, kde prijali tento sviatok za svoj. Ku dňu svätého Martina patria tieto porekadlá, ktoré hovoria napríklad aj nižšie uvedené. Ak však poznáte aj iné u vás zaužívané, pokojne ich uveďte dolu do komentárov.

"Na svätého Martina, plače husia rodina."

"Na svätého Martina, kúri sa z komína."

Martin na bielom koni pranostika (pranostiky na sv. Martina)

Pranostika ako taká je ustálené slovné pomenovanie, ktoré opisuje rôzne poveternostné javy. Prečo? Pranostiky často vychádzali z dlhodobého pozorovania počasia a súvisia s kvalitou a množstvom úrody.

Sviatok svätého Martina nevynímajúc. Totižto traduje sa, že v tento deň svätý Martin prichádza na bielom koni a prináša k nám sneh, chladné a mrazivé večeri a dlhé noci. Opäť máme pre vás prichystané pranostiky ako:

"Marcin jak nebude na Všechsvatých moci, tak príde dozaista na Marcina v noci."

"Svätý Martin chodí na bielom koni, ak príde na sivom koni (hmly), bude zima striedavá, ak na žltom (sucho), príde tuhá zima."

"Keď na Martina prší a zamrzne, škodí to oziminám a pôsobí drahotu."

"Keď na Martina list zo stromu neopadol, môžeme čakať tuhú zimu."

"Keď padá na Martina, aj Veľká noc príde na bielom koni."

"Svieti-li na Martina slnce jasné, to tuhú zimu znamená."

"Ak príde Martin na bielom koni, metelica metelicu honí."

"Martin, Klement, Katarína, raz je teplo a raz zima."

"Dážď martinský znamená mráz a suchotu."

"Na svätého Martina drž sa, synku, komína."

"Martinský sneh je planý na oziminy."

"Po Martine už zima nežartuje."

"Martin už na sivkovi prijazdí."

"Na Martina medveď líha."

sipka Prečítajte si novembrové pranostiky a spoznajte kultúrne dedičstvo.

Čo znamená meno Martin? Pôvod a význam mena Martin (meniny)

Mužské meno Martin je latinského pôvodu martinus, ktorého preklad znie: "zasvätený bohovi Marsovi, bojovný". Martin si nájde cestu do cieľa, kde uspeje aj v tom najtemnejšom kúte sveta. Riadi sa heslom, kto chce nájde spôsob, a kto nie nájde si dôvod. Martin sa vie postarať nielen o seba, ale i o svojich blízkych. Jeho konanie je rýchle, no premyslené. Je rodený fatalista. Riadi sa tým, čo je preňho v tej chvíli najdôležitejšie.

Na svet sa díva s odstupom a možno aj preto nevidí v ničom zásadnú prekážku. Ani si nič priveľmi nepripúšťa. Jeho silnou vlastnosťou je zdravá a veľká sebadôvera. Má jasné ciele, ktoré sa snaží dosiahnuť. Ak však po čase zistí, že je to nad jeho sily, pokojne sa pustí do nového projektu a ten starý nechá plávať.

Meno Martin
Planéta Saturn
Ochranné kamene zafír, opál
Motto Kto chce nájde spôsob, a kto nie nájde si dôvod

sipka Nájdite si aj vy svoje liečivé kamene a ich účinky podľa znamenia zverokruhu.

Meninový kalendár: kedy slávi sviatok Martin?

Mužské meno Martin sa oslavuje každoročne 11. 11. u nás na Slovensku. Preto ak máte v rodine Martina, nezabudnite ho potešiť milým slovom, gratuláciou či darčekom. Meno Martin sa používa aj v iných krajinách ako na Slovensku a takto znie:

Meno Martin
Česky Martin (čítaj Marťin)
Esperantsky Marteno
Francúzsky Martin, Marten
Maďarsky Martin, Márton
Nórsky Morten
Poľsky Marcin
Ukrajinsky Мартін, Мартин (Martin, Martyn)

Významné osobnosti s menom Martin

S menom Martin sa spája aj mnoho zaujímavých slovenských osobností, medzi ktorých patrí:

  • Martin Babjak - slovenský operný spevák
  • Martin Benka - slovenský maliar, grafik, ilustrátor, esperantista, výtvarný pedagóg
  • Martin Ďurinda - slovenský spevák, gitarista
  • Martin Gregor - slovenský herec
  • Martin Huba - slovenský režisér, herec
  • Martin Karvaš - slovenský hudobník
  • Martin Kukučín - slovenský prozaik, dramatik, publicista
  • Martin Porubjak - slovenský dramaturg, dramatik, scenárista, prekladateľ, divadelný a filmový režisér, politik
  • Martin Rausch - slovenský moderátor
  • Martin Rázus - slovenský básnik, prozaik, esejista, dramatik, publicista, politik, evanjelický kňaz
  • Martin Straňovský - slovenský hádzanár
  • Martin Škrtel - slovenský futbalista
  • Martin Štrbák - slovenský hokejista
  • Martin Šulík - slovenský herec, scenárista a režisér
  • Martin Ťapák - slovenský filmový režisér, herec, tanečník a choreograf
  • Martin Vanek - slovenský herec a mnohí ďalší

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Dog with cake

Psí meninový kalendár - kto má dnes a zajtra sviatok?

Meninový kalendár pre psíky 🐶 je bežnou súčasťou každého milovníka zvierat. Viete si v ňom pozrieť mená, o ktorých ste možno ani netušili....

koledy

Vianočné koledy, tradičné vianočné pesničky a zvyky 2024

Vianočné koledy 🎼 piesne s vianočnou tematikou sa počúvajú, hrajú a spievajú v každej domácnosti počas vianočných sviatkov. Poznáte tie...

vv

Vianočné zvyky, tradície a povery na Slovensku

Vianočné zvyky a tradície roztopia aj tie najstudenšie srdcia. Osvojte si recepty tradičných vianočných jedál a koláčov a užívajte čaro...