Letný slnovrat, Svätojánska noc: informácie a význam

Letný slnovrat so sebou prináša najkratšiu noc v roku a o to dlhší deň. Severná pologuľa Zeme je v tento deň najdlhšie osvetlená už 20. júna 2024. Týmto dňom sa odštartuje astronomické leto a bude sa končiť 22. septembra 2024. Čo je letný slnovrat a ako ho vnímali ľudia v minulosti sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

ls Foto: Pixabay

Letný slnovrat - najdlhší deň v roku, západ a východ slnka

Pravidelné striedanie štyroch ročných období a s nimi spojený letný i zimný slnovrat, jarná a jesenná rovnodennosť je spôsobené tým, že Slovenská republika sa nachádza v miernom kontinentálnom pásme Zeme. Obeh Zeme okolo Slnka po dráhe, ktorá je naklonená spôsobuje práve tieto zmeny.

Preto sa u nás pravidelne strieda deň s nocou a sú prítomné zmeny počasia a ročných období. Vedeli ste, že v najdlhší deň mesiaca jún sa končí astronomická zima a začína astronomické leto? Slnko sa vtedy nachádza na najsevernejšom bode nebeskej sféry v obratníku Raka. Áno je to v deň letného slnovratu.

Letný slnovrat (Solstitium) - Slovania, mágia a tradície

Starí Slovania, Kelti a rôzne germánske kmene verili, že v tento deň sa dejú magické veci. Prvý letný deň sa označoval aj ako svätojánska noc alebo Kupalo - kupadelný sviatok. Keďže v minulosti boli ľudia viac spätí s prírodou ako dnes, deje v nej chápali ako súčasť života. Čo si nevedeli vysvetliť, tomu pripisovali veľkú moc. Niekedy preto vykonávali rôzne obety, aby ich minulo nešťastie.

Slovanské sviatky boli prepojené s kolobehom svetla a tmy. Slovania rozlišovali len leto a zimu. V praxi to znamenalo to, že keď sa rok chýlil ku koncu aj príroda sa ukladala na odpočinok alebo naopak, Slovania to rešpektovali, a preto sa k nej aj patrične správali a podľa toho sa aj dopredu zariadili. Prečo? Predsa, aby prežili.

Keď sa príroda začala prebúdzať Slovania sa tešili z nového života a snažili sa predpovedať aké plodné obdobie ich čaká. Letný slnovrat bol totižto pre starých Slovanov jeden z najvýznamnejších sviatkov roka. Znamenal príchod novej energie, kedy sa víta Slnko ako božstvo a uctieva sa jeho moc. Tak ako teraz, aj kedysi sa zvyky líšili v závislosti od regiónu. Medzi najznámejšie tradície Slovanov bezpochyby patrili nižšie uvedené:

  • púšťanie zapáleného kolesa dolu kopcom - symbolika sily Slnka
  • spievanie rôznych piesní a s nimi spojené tance - ochranné a obradné rituály
  • pálenie ohňov (Svätojánske ohne, Páliť Vajana alebo Vajano, Sobotky či Turíce) na stráňach či iných vyvýšených miestach - symbol očisty a sily
  • konzumácia dobrého a štedrého jedla - symbol blahobytu a radosti
  • očistné rituály ohňom a vodou - symbol prípravy na nový život

Nov a spln v marci, apríli, máji a júni 2024

Fázy Mesiaca mali a majú takisto vplyv na človeka ako je tomu pri meniacich sa ročných obdobiach. Meteosenzitívni ľudia o takom čase nemusia dobre spať, bolia ich končatiny alebo naopak sú príliš unavení cez deň i v noci. Tieto pocity sú ľudské a úplne normálne.

Predsa len, sú to veľké zmeny aj keď ich mnohí z vás možno nepociťujú na vlastnej koži ako práve tí citlivejší jedinci. Niet sa čomu diviť, že v minulosti ľudia pripisovali Mesiacu magickú moc. Dnes metódu sledovania fáz Mesiaca prostredníctvom lunárneho kalendára využívajú práve citlivejší ľudia, aby si zlepšili kvalitu života.

Zaujímavosťou je, že spln Mesiaca je jeho jedinou fázou, pri ktorej z času na čas môžete pozorovať zatmenie Mesiaca. Nastáva to pri výnimočných okamihoch, keď rovina obežnej dráhy Mesiaca je rovnobežná s ekliptikou.

Pre rok 2024 pripadá spln mesiaca v mesiaci marec na 25. marca. V apríli nastane spln mesiaca 24. apríla a v máji by ste ho mohli pozorovať 5. mája. V letnom mesiaci jún môžete príchod splnu očakávať 22. júna.

Kedy je najdlhší a najkratší deň v roku 2024?

Najdlhší deň v roku pripadá na 20. 06. 2024. Netreba zabúdať na to, že dátumy okolo letného slnovratu oscilujú. Je to z toho dôvodu, že sklon zemskej osi a trajektórie obehu Zeme okolo Slnka sa neustále mení. Preto sa pokojne môže stať, že letný slnovrat môže vyjsť na 20. jún a nie na 21. jún.

O tom čase je za severnou polárnou kružnicou polárny deň, pretože v tomto čase tu slnko vôbec nezapadá. Naopak za južnou polárnou kružnicou nastáva polárna noc, preto lebo slnko vôbec nevychádza. Počet polárnych dní a nocí sa odvíja aj od toho, ako severnejšie alebo južnejšie sa dané miesto nachádza.

Júnový alebo letný slnovrat vrcholí v nadhlavníku na obratníku Raka. Vtedy slnečné lúče dopadajú kolmo, a to na 23,5° rovnobežku severnej geografickej šírky. Na severnej pologuli začína leto a na južnej v tomto prípade zima. Na nebeskej sfére je Slnko v súhvezdí Blížencov v bode s názvom "letný slnovratový bod".

Letný (júnový) slnovrat 2024, Svätojánska noc - význam, prvý letný deň

Dňa 20. júna, zažijete najdlhší deň v roku s najkratšou nocou. Preto neváhajte a využite silu slnka pre zber liečivých byliniek, ktoré v tzv. Svätojánsku noc (24. 06.), majú najväčšiu moc. V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť, kedy a o koľkej nastane letný slnovrat na nadchádzajúce desaťročie.

Letný slnovrat
Rok Dátum Miestny čas
2024 20. 06. 22:52
2025 21. 06. 04:43
2026 21. 06. 10:26
2027 21. 06. 16:12
2028 20. 06. 22:03
2029 21. 06. 03:50
2030 21. 06. 09:33
2031 21. 06. 15:18
2032 20. 06. 21:10
2033 21. 06. 03:02

Kedy začína jar (prvý jarný deň) a leto 2024 - jarná rovnodennosť a letný slnovrat

Jar začína jarnou rovnodennosťou a leto letným slnovratom. Avšak pojem meteorologické leto je celkom odlišný od pojmu letný slnovrat. Totižto meteorologické leto na severnej pologuli Zeme začína 20. alebo 21. júna a trvá až do jesennej rovnodennosti, čo je 22. alebo 23. september. Letný slnovrat trvá len jeden deň a nie je to také dlhé obdobie ako v prípade meteorologického (astronomického) leta.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

cas

Kedy sa posúva (mení) čas z letného na zimný a naopak?

Rok čo rok je zmena času na 🕰️ súčasťou života každého z nás. Informácie o tom, kedy sa posúva letný čas na zimný a naopak, sa dozviete v...

lunrny-kalendr-2024.jpg

Lunárny kalendár: nov a spln v aktuálnom roku (dátumy a info)

Akým spôsobom vplýva Mesiac 🌙 vo svojich jednotlivých fázach na človeka? Na čo by sme si mali dávať pozor a čomu sa vyvarovať? Lunárny...

dramatic-g70a2710be-1280.jpg

Kedy bude piatok trinásteho - prečo je nešťastný, význam a povery

Piatok trinásteho je v mnohých krajinách považovaný za nešťastný deň. Kde sa však táto povera vzala? Kedy bude piatok trinásteho v roku...