Kokosový orech a jeho účinky pre zdravie a krásu

Kokos, je plodom palmy s názvom kokosovník obyčajný (lat. Cocos nucifera). Je pestovaný hlavne pre svoje plody s užitočnou dužinou a tekutinou pre zdravie človeka. Čítajte viac a dozviete sa o kokose všeličo zaujímavé.

Kokosový orech Foto: Pixabay

Kokosový orech: popis

Kokosovník obyčajný, ktorý plodí kokosové orechy môžete poznať aj pod názvom kokosovník orechoplodový, kokosová palma či palma kokosová. Domovinou kokosovej palmy je pravdepodobne juhovýchod Ázie, kde vládne tropické podnebie. Darí sa jej v blízkosti morských pobreží a pri veľkých riekach. Obľubuje piesčité a piesčito-hlinité pôdy s vysokým podielom rašeliny.

Kokosová palma dokáže narásť až do výšky 30 metrov. Kvôli tomu, že je tak strašne vysoká a štíhla sa častokrát prehne v kmeni smerom nadol. Aj preto sa počas rastu na kmeni palmy vytvárajú kruhové jazvy. Z kmeňa postupne vyrastajú listy s dĺžkou aj jeden meter. Samičie a samčie kvety palmy bývajú žltej farby a sú samoopelivé. Na palme ich nájdete v dlhých metlinách. Kokosová palma sa na svete pestuje cez 3000 rokov.

Zaujímavosti o kokose

Kokosový orech sa zaraďuje medzi kôstkovice, ktorých priemer dosahuje aj 30 cm. Je vajcovitého tvaru so zeleným alebo žltozeleným povrchom. Na jednej palme môžete nájsť aj 60 plodov. Kokosový orech je semenom, z ktorého sa konzumuje len vnútorná časť. Kokosový orech sa rozšíril do tropického pásma tým, že sa zo zrelého kokosu často odlúpi vláknitý obal, čím sa naruší pevnosť plodu a teda aj urýchli klíčivosť. Dutý je preto, aby sa semeno v mori nepotopilo, ale udržalo na hladine vody a odplavilo niekde na pevninu, kde sa uchytí.

Vo vnútri ešte nezrelých semien kokosových orechov môžete nájsť vrstvu bielkoviny, ktorá vo vode vytvára kokosovú vodu. Ako kokosový orech zreje, podiel kokosovej vody (emulzie) v ňom sa zmenšuje, no úplne nevymizne. Z jedného plodu dokážete dostať aj pol litra kokosovej vody. Keď sa dužina usuší, vzniká z nej mäsitá dužina zvaná kopra. Z nej sa priemyselne vytvára kokosové maslo a kokosový olej.

Kokosový orech má na jednej strane 3 jamky. Dve z nich slúžia semenu ako výživa a tá tretia je mäkká preto, aby klíček mohol ľahko vyrašiť. Taktiež táto mäkká jamka slúži na to, aby ste z kokosu po jej prepichnutí dostali von kokosovú vodu. Kokosová voda je čistá a sterilná, preto je vhodná na pitie, hneď po prerazení jamky. Kokos sa nezaraďuje k orechom, ale k plodom.

Kokosový orech: obsah látok

Priemerný kokos obsahuje cca 67 % tuku, 20 % cukrov, 8 % bielkovín, 6 % vody. Okrem toho v ňom nájdete aj vlákninu, minerály, vitamíny B a C a E, vápnik, mangán, železo, draslík, fosfor, horčík, kremík, selén. Treba však pamätať na to, že podľa toho ako je kokos spracovaný, taký bude aj podiel živín v ňom. Napríklad strúhaný kokos a kokosová múčka, ktoré prešli lisom kokosovej dužiny kým sa z nej vylisoval olej, sú viac odtučnené a obsahujú viac vlákniny a bielkovín. Ich nutričná hodnota je vyššia.

sipka Vyskúšajte FIT recepty, v ktorých nájdete aj kokos!

Účinky a využitie kokosu

Kokosový orech sa dá konzumovať ako potravina, ale osvedčuje sa aj v kozmetike. Používaním bielej časti kokosového orecha zvnútra aj zvonka získate mnoho benefitov. Tu sú:

  • podpora imunitného systému
  • zníženie tlaku
  • zlepšenie trávenia, vylučovania
  • urýchlenie metabolizmu
  • pomoc pri kardiovaskulárnych ochoreniach
  • upokojenie nervového systému
  • detoxikácia organizmu
  • odstránenie zápalov a zlých mikróbov
  • posilnenie, spevnenie, zvláčnenie a regenerácia pokožky
  • zosvetlenie zubov a pigmentových škvŕn
  • ľahšie rozčesávanie vlasov
  • obmedzenie vypadávania vlasov

sipka Ak vám nepomáha domáca liečba pri akomkoľvek probléme, vyskúšajte navštíviť lekára a ten vás vyšetrí a vystaví e-recept.

Produkty z kokosového orecha

Kokosový orech sa využíva v:

Odvetvie Využitie
Potravinárstvo

strúhaný kokos

bezlepková kokosová múčka

kokosový cukor a olej

liehovina arak

palmové víno

výroba riadov

kokosová voda ako súčasť miešaných nápojov

kokosová voda proti nadmernému poteniu

Textil rohože, vrecia, motúzy z vláknitej vrstvy oplodia, gombíky
Kozmetika vône, kozmetika, rúčky na zubných kefkách a hrebeňoch
Stavebníctvo

nábytok

strešná krytina z palmových listov v dovolenkových destináciách

Záhradníctvo

kvetináče

disky proti burinám z kokosových vlákien

substrát pre pestovanie izbových rastlín

domček pre hlodavce a vtáčiky

doplnky a dekorácie

Návod ako otvoriť kokosový orech

Mýty o kokose

Kokosový orech nie je orech a veľmi často sa stáva, že je považovaný za alergén. Táto domnienka mohla vychádzať z toho tvrdenia, že kokos patrí k orechom a teda ten kto je alergický na orechy, je automaticky alergický na kokos. Toto tvrdenie si však treba overiť na vyšetrení alergénov, aby ste sa vyhli zbytočným komplikáciám ak ste alergický na kokos. Taktiež aj preto, aby ste sa neobmedzovali v konzumácii kokosu pre nepodložené tvrdenia.

Či máte alergiu na kokos, alebo nie zistíte po jeho konzumácii. Príznakmi sú väčšinou nádcha, kýchanie, svrbenie alebo žihľavka, samozrejme aj tráviace ťažkosti. Vo väčšine prípadov sa však konzumuje práve kokos na zahnanie pocitu na vracanie, morskej choroby a pri úpale.

V prípade konzumácie potravín platí, že je dôležité všímať si aké množstvo tukov konzumujete a akého druhu je tento tuk. Či sú to trans-mastné kyseliny, nasýtené tuky alebo nenasýtené tuky. Žiaľ kokosový olej získaný lisovaním a extrakciou z kokosového orecha obsahuje tie škodlivé, čo sú trans-mastné kyseliny a nasýtené tuky. Keď kokosový orech prejde touto chemickou úpravou mení sa jeho zloženie. Preto treba dávať pozor, koľko a či si ho denne chcete dopriať v tekutej forme.

Taktiež tvrdenie, že kokosový olej neovplyvňuje hladinu zlého cholesterolu v krvi je mylné. Podľa analýzy jednej americkej kardiologickej spoločnosti sa podarilo zosumarizovať výsledky o tom, že pravidelná konzumácia kokosového oleja zvyšuje celkový cholesterol a najmä jeho zápornú formu, teda LDL cholesterol.

Tým pádom sa konzumácia netropických olejov stala menej škodlivá pre zdravie, než v prípade kokosového oleja. Pravidlo, "všetko s mierou", platí ako pri zdravých, tak i pri menej zdravých potravinách.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Avokádo

Ako vypestovať avokádo z kôstky, aby rodilo?

Avokádo je krásnym stromom, ktorý rodí mimoriadne zdravé a chutné plody. Ako sa avokádo 🥑 pestuje a na čo si dať pozor? Viac v článku.

Prestretý stôl

Najlepšie recepty laktofree (bez laktózy) na celý deň

Recepty bez laktózy sa zídu ľuďom s intoleranciou na ňu. V našom článku nájdete chutné recepty na celý deň. Vyskúšajte ich a pripravte si...

Chia

Využite liečivé účinky CHIA semienok

CHIA semienka sú výbornou superpotravinou, ktorá sa hodí do sladkej či slanej kuchyne. Využívajte ich benefity aj vy a zaraďte ich do...