Ako sa zbaviť prokrastinácie a čo to je? Je to lenivosť?

Prokrastinácia. Počuli ste už niečo o tomto pojme? Ak nie my vám ho v našom článku vysvetlíme a objasníme vám ako sa jej zbaviť. Stačí len dodržať pár krokov a vypestovať si v sebe disciplínu, aby ste dosiahli svoje ciele bez nej.

Prokrastinácia Foto: Pixabay

Význam a definícia prokrastinácie

Slovo prokrastinácia pochádza z latinského slova pro crastinus, čo v preklade znamená na zajtrajšok. Jedná sa o liečiteľnú psychickú chorobu, pri ktorej človek odkladá dôležité úlohy na nasledujúci deň, skrátka na inokedy, na neskôr.

Prokrastinácia by sa však nemala spájať so slovom lenivosť, pretože lenivosť je fyzického charakteru, kdežto prokrastinácia je psychický stav. Fenomén, ktorý je populárny čoraz viac, môže byť dôsledkom neschopnosti uvažovať čo je v danej chvíli pre človeka dôležitejšie, ale môže byť aj výsledkom prepracovanosti či vyhorenia.

Je škodlivá?

Tento problém sa vyskytuje vo väčšine prípadov u študentov, ale i pracujúcich ľudí. Je to z toho dôvodu, že títo ľudia necítia tlak od vonkajšieho prostredia, aby si museli organizovať čas vzhľadom na povinnosti. Venujú sa teda radšej pri nich zaujímavejším činnostiam a veciam, ktoré v tej chvíli by mohli pokojne zameniť za splnenie dôležitých úloh. Človek postihnutý prokrastináciou sa venuje surfovaniu po internete a iným zábavným činnostiam v čase, kedy má podávať pracovný výkon.

Dôsledkami prokrastinácie sú samozrejme stres, frutrácia, averzia a pocity viny či neschopnosti, ktoré žiaľ prokrastináciu tak či tak len umocňujú. Vety typu: "pod nátlakom podám lepší výkon", sú len nálepkou k tomu, že človek trpí prokrastináciou. Častým príznakom sú veľké obavy, že ste nesplnili to a to a namiesto toho ste sa venovali pozeraniu TV, ale aj nevôľa to zmeniť. Jedná sa o začarovaný kruh, z ktorého sa však dá vyjsť.

Staré známe slovné spojenie má čosi do seba: "Najprv práca potom zábava." No nie každý z vás si tento pojem vyloží správne. Môže sa pokojne stať, že na rozdiel prokrastinácie sú ľudia pohltení workoholizmom, čo nie je práve najšťastnejšie riešenie. Každým extrémom ubližujete sebe. Vyhnite sa dlhému pracovaniu za počítačom a eliminujte riziko zápalu karpálneho tunela.

Ako sa zbaviť prokrastinácie a čo jej predchádza?

Vo väčšine prípadov prorkastinácia vzniká z nahromadenia negatívnych emócií pri plnení činností. Ich výsledkom je neschopnosť organizovať si čas a strata motivácie pokračovať. V prípade, že si dôležité aktivity odkladáte na neskôr a máte pri tom pocit viny, strach, nepokoj, nudíte sa, je možné, že ste sa zacyklili.

Vedeli ste, že strácate energiu už len tým, že začnete v mysli prehodnocovať svoje konanie a keď sa vám nesplnené úlohy nakopia, ešte viac sa uzavriete a na všetky povinnosti vykašlete? V tomto prípade vám môže hroziť, že vás možno vyhodia z práce alebo zo školy. S prokrastináciou sa dá však bojovať. Len treba začať. Ako?

Dôležitý je prvý krok

Mnoho odborníkov sa zhoduje v tom, že kľúčom k úspechu je práca s pozornosťou a na sebakontrole. Už len fakt, že sa rozhodnete pre zmenu vo vašom živote je pozitívne. Nevzdajte to. Pri práci si nalaďte meditačnú hudbu na pracovný výkon, zapnite si difúzer s arómou, ktoré podporuje produktivitu a sústredenie.

Zmena je život

Pri plnení úloh však hneď nečakajte pozitívne ohlasy v sebe samom. Všetko prichádza postupne. Ak si krok po kroku vybudujete vzťah k povinnostiam a budete sa im venovať napriek negatívnym emóciám, podarí sa vám danú úlohu splniť. Po čase môžete očakávať aj radosť z dobre vykonanej práce.

Venujte pozornosť produktivite, nie času

"Pomaly ďalej zájdeš". Určite toto vyjadrenie poznáte. Nie ste ďaleko od pravdy a vlastne od princípu ako sa z klbka prokrastinácie vymotať. Aktivity si rozdeľte na jednotlivé kroky. Pokojne si ich aj zapisujte a postupne vyškrtávajte. Začnite od jednoduchých krokov, pridajte postupne zložitejšie.

Stanovte si cieľ, zoznam povinností s pevnými termínmi

Každému vyhovuje čosi iné, ale ak vám vyhovuje zoznam, každý deň si spravte zoznam úloh, ktoré potrebujete splniť. Zoraďte ich od najviac po najmenej dôležité úlohy. Ak už máte zoznam a stanovený cieľ, aký chcete dosiahnuť, je dobré presvedčiť seba samého, že to za to stojí.

Pevný čas štartu práce je na začiatok dobrým odrazovým mostíkom. Snažte sa termíny nemeniť a vytvorte si harmonogram. Po každej zdolanej prekážke sa skúste odmeniť, nech vo vás motivácia k splneniu cieľov rastie. Trebárs aj cvičením či dobrým jedlom.

Odstráňte zo života rušivé elementy

Vašu sebakontrolu môžu narúšať rôzne rušivé elementy. Preto je nevyhnutné si ich v začiatkoch tréningu odstrániť z dohľadu. Neustále cinkajúci telefón so správami od vašich známych či rodiny si stlmte. Vypnite televízor či rádio, ak vás rozptyľujú rozhovory, reklamy či iné zvuky z týchto médií.

Vyhraďte si čas a priestor na prácu

Ak už máte jasne stanovené ciele, na rad prichádza tvorba pracovného prostredia, v ktorom sa budete cítiť dobre a výkonne. Ak vám to vyhovuje, tak si počas pracovnej doby stanovte aj prestávky, kedy sa napijete, niečo zdravé zjete a nadýchate sa čerstvého vzduchu.

Nie každému vyhovuje dlhé sedenie za počítačom, tak ak máte tú možnosť rozdeľte si deň na časti, kedy sa venujete práci, športu, jedeniu, oddychu a pod.. Činnosti striedajte tak, aby ste si splnili čo bolo treba a pritom sa postarali aj o vaše zdravie. Pri práci nezabúdajte na svoj chrbát a precvičujte ho.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Benefit na zuby v Dôvere končí

Dôvera – koniec benefitov na zuby a nové benefity

Zdravotná poisťovňa Dôvera nebude od mája 2024 klientom poskytovať benefit na zuby 🦷. Aké benefity však môžete naďalej využívať?

Alergia

Sezónne alergie – vznik, druhy, prejavy, liečba

So začiatkom jari prichádza obdobie alergií. 🤧 Plný nos, svrbenie očí či časté kýchanie. Čo na to pomáha? Prečítajte si v tomto článku.

Dentálna hygiena

Dentálna hygiena: cena, preplatenie, priebeh a indikácie

Dentálna hygiena 🦷 zubov by mala byť súčasťou každej preventívnej prehliadky u zubára. Koľko dentálna hygiena stojí, ako sa na ňu...