Sezónne alergie – vznik, druhy, prejavy, liečba

Pre mnohých je jar najkrajším ročným obdobím. Všetko kvitne, príroda hýri farbami a konečne sa začína otepľovať. No a potom sú tu alergici, ktorí by najradšej rovno preskočili do leta. Existuje však niekoľko spôsobov, ako aspoň zmierniť príznaky alergie a vychutnať si jarnú prírodu naplno.

Alergia Foto: Pixabay

Peľový kalendárDiagnostika
Ako zmierniť príznakyAlergia u detí

Alergia na peľ – čo to je a ako vzniká? Príznaky

Alergia na peľ, laicky označovaná aj ako senná nádcha, je imunitná reakcia organizmu na peľ, ktorý vylučujú rastliny počas reprodukčných cyklov. Šíri sa vetrom a do ľudského tela sa dostáva cez dýchacie cesty, čo spôsobuje alergickú reakciu. Prečo je tomu tak?

Alergia: prejavy na koži, zvýšená teplota z alergie

Imunitný systém niektorých ľudí nesprávne identifikuje peľ ako škodlivú látku a začne do krvného obehu uvoľňovať protilátky, akým je histamín. To spôsobuje typické príznaky alergie na peľ, ako napríklad kýchanie, svrbenie a začervenanie očí, upchatý nos, kašeľ, bolesť hlavy, teplota, a ďalšie.

Alergická reakcia na koži liečba + lieky na kožné alergie

Kožná alergia dokáže byť taktiež poriadne nepríjemná. Prejavuje sa červenými vyrážkami, žihľavkou, pálením alebo svrbením, opuchom či začervenaním kože. Zväčša ju zapríčinia niektoré druhy rastlín, uštipnutie hmyzom, slnečné žiarenie či kozmetické prípravky. Liečba závisí od typu alergie a príznakov.

V prípade svrbenia, žihľavky, uštipnutia hmyzom či popálenia slnkom sa na úľavu odporúča aplikovať antihistaminiká, ako Fenistil Gél. Ďalšou alternatívou je masť Hydrocortison, ktorá tlmí zápal, svrbenie aj začervenanie kože. Dbajte však na to, aby ste po aplikácii oboch liekov nevystavovali postihnuté miesta slnečnému žiareniu.

Ďalším kožným ochorením je atopický ekzém. V pokojovej fáze je charakteristická extrémna suchosť pokožky, v akútnej zasa nepríjemné svrbenie a môžu sa objaviť aj chrasty či hnis. Akútnu fázu vyvolávajú rôzne faktory, napríklad stres, prach, pracie prášky, a ďalšie. Na liečbu atopického ekzému sú určené kozmetické prípravky vhodné na atopickú pokožku. Treba sa však obrátiť na lekára.

Druhy alergie

Poznáme niekoľko alergií v závislosti od druhov peľov. Najčastejšími sú sezónne alergie na peľ stromov, najmä briez, topoľov či jelší, ktoré kvitnú na jar. V tomto ročnom období nás trápi aj peľ tráv.

Niektorí alergici majú najväčšie problémy koncom leta a na jeseň kvôli peľu bylín ako ambrózia či palina. Špeciálne o ambrózii je známe, že jej peľ dokáže vo vzduchu prekonávať obrovské vzdialenosti a spôsobuje silné alergické reakcie.

sipka Trápi vás v lete alergia na slnko? Kliknite SEM a zistite, ako si s ňou poradiť

Peľový kalendár pre alergikov – čo kedy kvitne

Celoročný peľový kalendár
Január v niektorých lokalitách peľ liesky
Február peľ liesky, peľ jelše
Marec peľ liesky, jelše, topoľa, duba, javora, vŕby, púpavy
+ začína sa peľové obdobie brezy a jaseňa
Apríl k peľom stromov pribúdajú pele ovocných drevín (čerešňa, marhuľa, broskyňa, jabloň, slivka) + pele tráv
Máj pokračuje peľ vŕby, topoľa a púpavy a prichádza hlavná sezóna peľov tráv a iných kvitnúcich rastlín + začína kvitnúť agát a baza
Jún peľ agátu, bazy, tráv a púpavy, začína kvitnúť lipa a pribúda palina
Júl peľ púpavy, paliny a slnečnice
August púpava, slnečnica, hlavná sezóna paliny + začína peľ ambrózie
September hlavná sezóna peľu ambrózie
Október alergie na huby a plesne
November alergie na plesne a roztoče
December alergie na plesne a roztoče

Alergie – diagnostika, ako zistiť, na čo ste alergickí

Aby ste zistili, aká alergia vás trápi, bude najlepšie navštíviť alergológa. Ten vám spraví kožné testy tak, že vám na ruke jemne pichne do kože a na miesto aplikuje rôzne alergény. Následne to nechá zopár minút pôsobiť a na základe začervenania pokožky zistí, na čo máte alergiu a aká je silná.

Liečba a prevencia alergie – lieky, alternatívne metódy

Na úvod zlou správou je, že alergia ako taká sa nedá liečiť. No je možné stabilizovať a zmierniť príznaky. Najčastejším a najefektívnejším spôsobom sú lieky, ktoré vám predpíše alergológ. Nezbavia vás alergie úplne, no ak ich budete brať pravidelne, je vysoká šanca menšieho utrpenia.

Ako zmierniť príznaky alergie?

Ak však nie ste fanúšikmi liekov a radšej by ste skúsili iné riešenie, existuje niekoľko spôsobov, ako sa pokúsiť zmierniť príznaky alergie:

  • noste okuliare, aby sa vám nedostal peľ do očí
  • ideálne vetrajte len večer pred spaním
  • najmä na jar si často umývajte vlasy a perte oblečenie
  • oblečenie sušte radšej vnútri, aby sa naň ihneď nedostal peľ
  • pravidelne vysávajte a utierajte prach
  • kúpte si do auta peľový filter a vysávač s HEPA filtrom
  • pravidelne jedzte vitamíny

Všetky riešenia vám môžu pomôcť zmierniť alergiu, no najlepšie bude poradiť sa s alergológom. Ak aj patríte medzi šťastlivcov, ktorí nemajú väčšie ťažkosti, neznamená to, že sa nemôžu dostaviť neskôr. Sezónne alergie vedú vo viacerých prípadoch k astme, čo už je rozhodne závažnejší problém. Preto nenechajte nič na náhodu a navštevujte pravidelne vášho lekára.

Senná nádcha u detí – príznaky

Niekedy sa alergia na peľ vyskytne už u bábätiek. Príznaky sú veľmi podobné ako u dospelých ľudí, teda upchatý nos, kašeľ, kýchanie či podráždené oči. Liečbu treba konzultovať s pediatrom a preventívne sa pokúsiť zmierniť príznaky vyššie vypísanými krokmi.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Pery

Ako sa zbaviť a predchádzať oparu (herpesu)?

Herpes je ochorením, ktoré trápi snáď každého človeka na Zemi. Väčšinou sa vyskytne na perách 🫦. Ako mu predchádzať a ako sa ho rýchlo...

Celiakia a intolerancia na lepok - dieta a recepty

Celiakia a intolerancia na lepok: príznaky a bezlepkové recepty

Potravinové alergie a intolerancie, ale aj ochorenia tráviaceho traktu sa v posledných rokoch stali veľkou témou a trápia čím ďalej, tým...

Nádcha

Ako na jesennú nádchu, kašeľ a prechladnutie?

Začiatok jesene mnohým z nás po horúcom lete prináša príjemné potešenie a úľavu. S postupnou zmenou počasia a príchodom sezóny sa však u...