Ako na jesennú nádchu, kašeľ a prechladnutie?

Začiatok jesene mnohým z nás po horúcom lete prináša príjemné potešenie a úľavu. S postupnou zmenou počasia a príchodom sezóny sa však u nás čoraz častejšie objavuje aj nádcha, kašeľ a prechladnutie. Ide o ochorenia, ktoré sú v chladnejšom období bežné, no existuje niekoľko spôsobov, ako im predísť a liečiť ich, ak ste už ochoreli.

Nádcha Foto: Yura Yarema - stock.adobe.com

Back to school – pozor na školské choroby

Návrat do školy je niečo, na čo sa mnohí rodičia tešia celé prázdniny. Lenže v detských kolektívoch sa rýchlo šíri nádcha, prechladnutie a kašeľ, s ktorými často prichádza aj horúčka.

Pilulka.sk to vie, preto pre vás pripravila back to school zľavy s produktmi na podporu imunity, ako je multivitamín, ale aj na boj s chorobami. A všetci veľmi dobre vieme, že lepšia imunita znamená menšiu pravdepodobnosť nákazy.

Ak už vaše dieťa alebo vy sami máte príznaky infekcie, je dôležité zostať doma a nechodiť do školy, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu chorôb v kolektíve. Choré dieťa by malo zostať doma až do úplného zotavenia alebo do doby, kým lekár neodporučí návrat do školy. Na začiatku školského roka je určite dobré mať poruke aj lieky proti horúčke pre deti.

Nádcha vie potrápiť

Nádcha je bežná infekcia horných dýchacích ciest, ktorá spôsobuje viacero nepríjemných príznakov. Šíri sa kvapkami, ktoré vydychujeme, a dotykom s kontaminovanými povrchmi.

Medzi najčastejšie príznaky patrí upchatý nos, kýchanie, bolesť hrdla, únava, objaviť sa môže aj zvýšená teplota. Nádcha je ale zároveň bežné ochorenie, ktoré zvyčajne prejde v priebehu niekoľkých dní až týždňov, takže dôvodov na obavy by malo byť čo najmenej.

Ak však príznaky trvajú dlhšie alebo sa zhoršujú, mali by ste stav konzultovať s lekárom. Niektoré lieky sú dostupné aj bez lekárskeho predpisu a môžu pomôcť uľaviť od viacerých príznakov nádchy. Okrem toho je potrebná aj dostatočná hydratácia a odpočinok.

Kašeľ je bežným jesenným ochorením

K bežným problémom, ktoré sa môžu počas jesennej a zimnej sezóny vyskytnúť, patrí tiež kašeľ. Ide o ochorenie horných dýchacích ciest, spôsobené rôznymi faktormi, vrátane vírusových infekcií, ako je chrípka alebo nádcha, ale aj alergických reakcií či podráždenia dýchacích ciest. Čo na kašeľ závisí od jeho príčiny aj typu.

Suchý kašeľ je charakterizovaný tým, že nemusíte vykašliavať hlieny. Pri tom vlhkom dochádza k tvorbe hlienu, ktorý sa potom snaží dostať z tela von. Aké lieky proti kašľu budú u vás fungovať teda závisí od toho, či máte suchý alebo vlhký kašeľ. Okrem liekov prispieva k liečbe aj odpočinok a dostatok tekutín.

Kašeľ Foto: Pixel-Shot - stock.adobe.com

Ako na chrípku

Chrípka je infekčné ochorenie spôsobené rôznymi vírusmi. Niektoré príznaky sú podobné ako pri prechladnutí, napríklad kašeľ, nádcha a zvýšená teplota. Prejavuje sa tiež bolesťou svalov, zimnicou, bolesťami hlavy či slabosťou. Chrípka je často silnejšia a môže spôsobiť závažné komplikácie.

V rámci prevencie je možné nechať sa zaočkovať, pravidelne si umývať ruky, podľa možnosti sa vyhýbať kontaktu s chorými či prekrývať si nos a ústa v období, keď sa chrípka šíri najviac.

Aj v tomto prípade je dôležitá imunita, ktorá sa dá podporovať rôznymi doplnkami. Liečba chrípky prebieha podobne ako pri nachladnutí, teda podávaním liekov, ktoré potláčajú príznaky, oddychom a dostatočnou hydratáciou.

Horúčka a prechladnutie

Horúčka a prechladnutie sú bežnými zdravotnými problémami, ktoré môžu zasiahnuť každého z nás. Aj tieto ochorenia sú často spôsobené vírusmi a baktériami. Samotná horúčka je charakterizovaná zvýšenou teplotou tela nad normálnu hladinu, teda nad 37 °C. Spôsobiť môže pocit únavy a svalovej slabosti, bolesť hlavy, potenie či zimnicu.

Zvýšená teplota alebo horúčka býva príznakom prechladnutia, ktoré sa prejavuje aj upchatým nosom, kýchaním, kašľom, bolesťou celého tela, únavou aj bolesťou hrdla. Liečba zahŕňa najmä oddych a vyhýbanie sa fyzickej námahe, užívaním liekov, prijímaniu dostatočného množstva tekutín. Uľahčiť dýchanie môžu aj zvlhčovače vzduchu.

Napriek tomu, že bývajú horúčka a prechladnutie veľmi nepríjemné stavy, väčšinou ide o ochorenia, ktoré sa dajú zmierniť domácou liečbou. Ak sa ale vaše príznaky zhoršujú alebo trvajú dlhšie, je dôležité konzultovať zdravotný stav so svojím lekárom.

Teplota Foto: golubovy - stock.adobe.com

Doplnky stravy na posilnenie imunity

Silný imunitný systém je dôležitý pre zachovanie zdravia a odolnosti voči chorobám najmä počas jesene a zimy. Okrem zdravej výživy a životného štýlu môžu k posilneniu imunity prispieť aj doplnky stravy. K týmto doplnkom patrí napríklad vitamín C, ktorý je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a schopnosťou posilniť imunitný systém.

Pre imunitný systém je dôležitý aj vitamín D, vitamín E, zinok, probiotiká, Echinacea a podobne. Doplnky výživy ale nenahrádzajú vyváženú stravu, dostatok spánku a pohybované aktivity, ktoré sú kľúčové pre celkovú pohodu a zdravie. Výživové doplnky fungujú ako podpora, preto treba podporiť imunitu aj celkovo lepším zdravým životným štýlom.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Posilnenie a podpora imunity

Posilnenie a podpora imunity: čo potrebujú deti a čo dospelí?

Menšie množstvo slnečného žiarenia, pokles teplôt, ale aj zníženie životnej energie ovplyvňuje ľudský organizmus. Ako si prirodzene...

echp

Echinacea purpurová (Echinacea purpurea) - zber, využitie a účinky

Echinacea purpurová je významnou liečivou rastlinou. Spoznajte a využívajte jej prospešné účinky pre zdravie aj vy. Návod ako na to nájdete...

Predpis liekov cez internet (ilustračný obrázok) - Zdroj Profimedia

Erecept - ako funguje predpis liekov cez internet

Ste radi, že fungujú erecepty? Uľahčili vám proces predpisovania a vyzdvihovania liekov? Alebo erecepty ešte nevyužívate? Prečítajte si náš...