Syndróm karpálneho tunela - príznaky, liečba, operácia a cviky

Ak pociťujete bolesť prstov, mravčenie, tŕpnutie alebo máte oslabenú citlivosť prstov, tak tieto príznaky nepodceňujte, mohlo by sa jednať o syndróm karpálneho tunela. Ako sa toto ochorenie prejavuje a ako sa dá liečiť? Pokračujte v čítaní a dozviete sa viac.

Syndróm karpálneho tunela - príznaky, liečba, operácia a cviky Foto: Profimedia

Čo je syndróm karpálneho tunela?
Príznaky - ľahké štádium
Príznaky - stredne ťažké štádium
Príznaky - ťažké štádium
Príčiny
Koznervatívna liečba
Chirurgická liečba
Test

Čo je karpálny tunel? A ako sa prejavuje syndróm karpálneho tunela?

Karpálny tunel prechádza medzi dlaňou a predlaktím, je teda ohraničený karpálnymi kosťami a väzmi. Cez karpálny tunel prechádzajú šľachy, cievy a nervy. Pri útlaku mediálneho nervu (nervus medianus), ktorý ovplyvňuje hybnosť prstov, dochádza k bolestivému stavu, ktorý sa nazýva syndróm karpálneho tunela. Toto ochorenie sa počas života prejaví až u 4 % populácie a štyrikrát častejšie u žien ako u mužov.

Príznaky syndrómu karpálneho tunela - ľahké štádium (tŕpnutie, mravčenie)

Jedným z hlavných príznakov ľahkej formy syndrómu karpálneho tunela je tŕpnutie prstov postihnutej ruky, mravčeniepocit pálenia dlane. Najčastejšie tieto príznaky postihujú palec, ukazovák, prostredník a polovicu prstenníku. Tŕpnutie môžete pociťovať nielen na dlani a zápästí, ale aj v celej ruke smerom k ramennému kĺbu. Ďalším znakom je bolesť, ktorá sa z ruky šíri smerom k lakťu. Príznaky syndrómu karpálneho tunela sa objavujú pomaly, môžu prichádzať a odchádzať. Väčšinou sú výraznejšie v noci ako cez deň.

Počas dňa môžete pociťovať:

  • tŕpnutie prstov
  • oslabený cit v končekoch prstov
  • problém s uchopením menších predmetov
  • problém s držaním volantu alebo knihy
  • sťažené písanie na počítači aj rukou

Príznaky syndrómu karpálneho tunela - stredne ťažké štádium (bolesť a slabosť)

Pri väčšou zasiahnutí mediálneho nervu môže mať syndróm karpálneho tunela vplyv na cit v končekoch prstov a motoriku ruky. Pri práci na počítači môžete vnímať, že ho neovládate ako predtým, stlačenie ruky už nie je tak silné ako predtým a môžete mať problém so zapínaním gombíkov či náramkov. Stredne ťažké poškodenie mediálneho nervu sa lieči buď konzervatívne alebo operačne.

Príznaky syndrómu karpálneho tunela - ťažké štádium (obmedzená pohyblivosť prstov a zápästia)

Pri ťažkom štádiu syndrómu karpálneho tunela vám môžu zmiznúť prvotné príznaky, ale objaví sa atrofia svalov palca, ktorá súvisí so stratou nervového zásobovania. Pokiaľ v tomto štádiu svoje problémy neriešite, môže dôjsť k trvalému poškodeniu nervu a obmedzeniu pohyblivosti prstov.

Príčiny vzniku syndrómu karpálneho tunela - práca na počítači, zápal aj tehotenstvo

Najčastejšou príčinou vzniku syndrómu karpálneho tunela je chronické preťažovanie zápästia, vystavenie nadmernému a jednostrannému tlaku. K tomu dochádza napríklad pri práci s počítačom. Trvalý tlak na zápästie v takomto prípade spôsobí zväčšenie väziva, ktoré pokrýva karpálny tunel a tak dochádza k útlaku nervu.

Vznik syndrómu karpálneho tunela môže mať príčinu v dlhodobej práci s vibračnými nástrojmi ako sú motorová píla, zbíjačka, vŕtačka a podobne. Profesionálni hudobníci, hlavne tí, ktorí hrajú na strunové i klávesové nástroje, môžu mať tiež sklon k útlaku mediálneho nervu.

Vplyv na vznik syndrómu karpálneho tunela môžu mať aj úrazy, zlomeniny a poranenia v oblasti dlane, zápästia a predlaktia. Rozvoju problémov môže predchádzať zväčšený objem tkaniva, ktoré kanálom prechádza a to vplyvom:

  • degeneratívne zmeny väziva
  • opuch mäkkého tkaniva v dôsledku preťaženia
  • anomálny odstup šliach
  • cievne anomálie
  • hematóm
  • dna
  • obezita

Ďalšou príčinou vzniku syndrómu karpálneho tunela môžu byť procesy, ktoré zvyšujú zraniteľnosť nervov a ich citlivosť na tlak, kam patrí aj neuropatia, ktorá môže vzniknúť kvôli cukrovke alebo závislosti od alkoholu. U žien sa často rozvíja syndróm karpálneho tunela v tehotenstve, kedy telo zadržiava vodu. Na rozvoj tohto ochorenia môže mať vplyv aj životný štýl, nedostatok pohybu, fajčenie a nadmerný príjem soli.

Liečba syndrómu karpálneho tunela

Liečba syndrómu karpálneho tunela sa vždy zvolí podľa závažnosti príznakov a problémov. Cieľom liečby je znížiť tlak na mediálny nerv, ktorý sa nachádza v karpálnom tuneli a zmierniť príznaky. V súčasnosti sa používa konzervatívna alebo chirurgická liečba.

sipka Začnite s otužovaním ešte dnes!

Konzervatívna liečba syndrómu karpálneho tunela (lieky, cviky a rehabilitácia)

S konzervatívno liečbou by sa malo začať už pri prvých príznakoch. Človek by nemal čakať, pretože pri zhoršovaní problémov môže dôjsť k nenávratnému poškodeniu nervu a funkcie ruky. Do konzervatívnej liečby patrí:

Kľudový režim

Človek by sa mal vyvarovať monotónnym pohybom zápästia a tiež sa vyhnúť hre na hudobné nástroje a používaniu vibračných nástrojov. Pri práci s počítačom je treba zvoliť vhodné ergonomické pomôcky, ktoré pomôžu ku skľudneniu danej oblasti.

Fixácia zápästia - dlahy a ortézy

Existuje množstvo pomôcok vhodných na fixáciu zápästia - ortézy, dlahy a odnímateľné sádry. Niektoré z týchto pomôcok sa používajú iba cez noc a slúžia znehybneniu zápästia a tým podporia regeneráciu danej oblasti.

Lieky a fyzioterapia

Ďalšou možnosťou konzervatívnej liečby je podávanie antirevmatík, antiflogistík alebo tiež vitamínov skupiny B. Základom konzervatívnej liečby by mala byť aj terapia, kedy sa používajú techniky mäkkých tkanív, masáže, loptičkovanie, preťahovanie svalov ruky, zápästia, predlaktia, ramien, krku a mobilizácia malých kĺbov ruky a podobne.

Chirurgická liečba syndrómu karpálneho tunela - operácia

Stredne ťažké a ťažké štádium syndrómu karpálneho tunela sa väčšinou rieši chirurgickým zákrokom. Cieľom tejto liečby je uvoľniť utlačený nerv. Jednou z možností je klasický otvorený prístup, kedy sa rezom cez dlaň dostane operujúci lekár k mediálnemu nervu.

Druhou možnosťou je endoskopická operácia karpálneho tunela, ktorá umožní rýchlejšiu rekonvalescenciu a človeku neostane jazva na dlani. Operácia sa vykonáva väčšinou ambulantne a má v súčasnosti viac ako 90% úspešnosť. Úľava a vymiznutie príznakov prichádza už 1-2 dni po operácii.

Syndróm karpálneho tunela - test

Pri diagnostike syndrómu karpálneho tunela sa používa niekoľko testov, ktoré pomôžu lekárovi učiť, či sa jedná skutočne o toto ochorenie.

  • Tinelov príznak - doktor poklepe kladivkom na prst nad karpálnym tunelom a objaví sa bolesť, tŕpnutie alebo mravčenie. Test býva pozitívny u 60 % ľudí s touto diagnózou.
  • Obrátený Tinelov príznak - príznaky sa prejavia v predlaktí a pokračujú smerom k ramenu.
  • Phalenov test - test trvá iba 60 sekúnd a je pozitívny až u 80 % postihnutých pacientov.

  • Darkanov test - kompresia prstov nad karpálnym tunelom na 30 sekúnd.
  • Hand elevation test - zdvihnutie ruky na 60 sekúnd.

sipka Prečítajte si aký je rozdiel medzi paleo a keto diétou!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

zaba

Joga (yoga) a meditácia: aké sú medzi nimi rozdiely?

Jóga a jej pozitívne účinky pri telo a myseľ sú známe po celom svete. Spoznajte cviky a z nich prameniace benefity pre vaše zdravie.

Celiakia a intolerancia na lepok - dieta a recepty

Celiakia a intolerancia na lepok: príznaky a bezlepkové recepty

Potravinové alergie a intolerancie, ale aj ochorenia tráviaceho traktu sa v posledných rokoch stali veľkou témou a trápia čím ďalej, tým...

Posilnenie a podpora imunity

Posilnenie a podpora imunity: čo potrebujú deti a čo dospelí?

Menšie množstvo slnečného žiarenia, pokles teplôt, ale aj zníženie životnej energie ovplyvňuje ľudský organizmus. Ako si prirodzene...