Všetko o Becherovke. Aké poznáme druhy a z čoho sa vyrába?

Becherovka je obľúbený český bylinný likér, ktorý vám zrejme nemusíme nejako zvlášť predstavovať. Viete však, čo všetko v sebe ukrýva a aký je príbeh jej vzniku? Toto, ale aj recept na obľúbený miešaný drink Beton, nájdete v našom článku.

Becherovka Foto: Profimedia

Hodnotenie Becherovka: 9/10

  • Ponuka: výber viacerých druhov
  • Výroba: len prírodné postupy
  • Obsah cukru: 12 g cukru na 100 ml

Becherovka a jej história

Becherovka je bylinkový likér, ktorého recept je starší už viac ako 200 rokov. Tento ikonický český alkohol sa zrodil v Karlových Varoch vďaka lekárovi Christianovi Frobigovi. Ten zavítal do tohto kúpeľného mesta v roku 1805, kde sa s Josefom Becherom dlho rozprávali o liečivej sile bylín a rozhodol sa darovať mu recept na bylinný likér.

Becher v tomto dare videl príležitosť a rozhodol sa jej chytiť. Recept testoval a zlepšoval dva roky, až v roku 1807 na trh uviedol likér pomenovaný ako English Bitter. Nešlo však len o hocijaký likér, pretože English Bitter bol určený vyslovene na liečbu žalúdočných ťažkostí.

Becherovka sa aj dnes pripravuje podľa receptúry z roku 1807 a tajný recept sa odovzdáva z generácie na generáciu. Zaujímavosťou je, že aj dnes presný recept poznajú iba dvaja ľudia na svete. Neskôr sa na rozšírení povedomia o tomto nápoji podieľal aj syn Josefa Bechera, Jan.

Jan Becher nechal vybudovať novú továreň a zaslúžil sa tak o vznik tradičnej a dobre známej chuti Becherovky. Od roku 1866 prišiel švagor Jana Bechera s návrhom dnes už typickej fľašky plochého tvaru. Fľašky sa od roku 1907 odlievajú zo zeleného skla a jej dizajn sa používa aj v súčasnosti.

História Becherovky je mimoriadne bohatá a nájdete v nej také zaujímavé udalosti, ako napríklad problémy s plagiátormi, či ženu vo vedúcej pozícii podniku, alebo znárodnenie podniku komunistami. Vedeli ste, že v roku 2010 vyrástla v Karlových Varoch nová moderná továreň, ktorá ročne vyprodukuje až 8 miliónov litrov Becherovky? Navyše, z toho viac ako polovica putuje do zahraničia.

Ako sa vyrába Becherovka a aké je jej zloženie

Becherovka sa už od začiatku vyrába z prvotriednych surovín, medzi ktorými nechýba kvalitná pitná voda z okolia Karlových Varov, unikátna a tajná zmes bylín a tiež lieh.  Okrem toho v zložení Becherovky nájdete aj cukor, ktorý vyvažuje horkosť bylín a korenín z celého sveta. Bylín a korenín nájdete v Becherovke celkovo až 32 rôznych druhov.

Výrobný proces Becherovky sa začína starostlivým výberom a vážením bylín a korenín, ktoré sa potom dávajú do jutových vriec. Vrecia s bylinkami putujú do kovových nádrží a tam sú zaliate čistým liehom. Pri rôznych teplotách tu počas piatich dní dochádza k uvoľňovaniu esenciálnych olejov a ďalších zložiek z týchto bylín do liehu.

Následne dochádza k zmiešaniu tejto zmesi s vínnym destilátom, pomarančovým olejom, vodou a cukrom. Vznikne tak koncentrát a ten sa necháva zrieť zhruba 6 týždňov. Po dozretí koncentrátu sa k nemu pridáva lieh, cukor a voda a Becherovka prechádza procesom niekoľkých filtrácií. Becherovka je filtrovaná prírodnými zložkami, ako je bentonit či celulóza. Ďalším zaujímavým krokom je zmrazenie Becherovky, po ktorom nasleduje ešte dvojitá filtrácia a Becherovka, ako ju poznáme, je na svete.

Becherovka a jej druhy

Väčšina z nás zrejme dobre pozná tradičnú Becherovku Original, no Becherovka prináša ešte ďalšie dva druhy likéru. Vyskúšať môžete Becherovku Unfiltered, čo je vlastne nefiltrovaná Becherovka, ktorá sa drží tradičnej receptúry, no preskočila fázu filtrácie. Vďaka tomu sa môžete tešiť na o čosi výraznejšiu chuť byliniek a ich prirodzenú arómu. Túto Becherovku odporúčame pred každým naliatím pretrepať.

Ďalším druhom je Becherovka Lemond, ktorá je naopak ľahká a príjemne osviežujúca. Oceníte ju vychladenú a je vhodnou prísadou do miešaných nápojov. Becherovka Lemond prináša chuť s tónmi citrónu, pomaranča, kumqvatu a čaju, ktorá sa prepája s ľahkým dotykom byliniek. No a táto Becherovka môže zaujať aj tých, ktorí alkoholu až tak neholdujú, pretože ho obsahuje pomerne malé percento.

Názov Obsah alkoholu
Becherovka Original 38 %
Becherovka Unfiltered 38 %
Becherovka Lemond 20 %

sipka Obľubujete miešané drinky s tonikom? Skúste recept na Espresso Tonic.

Recept na obľúbený drink Beton

Becherovka je obľúbenou prísadou do viacerých alkoholických nápojov, ktoré osviežia a spríjemnia letné dni a zahrejú počas tých chladných. Asi najobľúbenejším z nich je Beton. Ako si ho pripravíte doma? Máme pre vás recept.

Miešaný nápoj Beton - suroviny

  • 40 ml Becherovky
  • 100 ml toniku
  • citrón
  • ľad

Miešaný nápoj Beton - postup

  1. Do vysokého pohára nalejte Becherovku a dolejte vychladeným tonikom.
  2. Mierne premiešajte a pridajte ľad a plátky citrónu.
  3. Podávajte a vychutnávajte.

sipka Pripravte si vlastný domáci likér na žalúdok a skúste recept na orechový likér.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

bh

Čo pomáha na "opicu" a ako sa jej rýchlo zbaviť

Opica je výsledkom nadmernej konzumácie alkoholu. Ako si s týmto problémom poradiť vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Čo pomôže na prechladnutie a nádchu? Tipy a rady

Čo pomôže na prechladnutie a nádchu? Tipy a rady

Prechladli ste? Bolesť hrdla, nádcha a kašeľ sprevádzajú väčšinu z nás počas chladných dní. Zatočte s prechladnutím a prečítajte si tipy...

Tonic - výroba a recepty

Tonic - výroba a recepty na miešané drinky

Nealkoholický nápoj tonic má charakteristickú horkú príchuť, vďaka ktorej ho niektorí milujú a iní zase nenávidia. Z čoho sa tonik vyrába a...