História a konzumácia čaju u nás a v zahraničí

Nápoj zvaný čaj je dnes súčasťou bežného života. Podáva sa ako teplý nápoj v chladných dňoch, alebo ako zdroj energie a prospešných látok pre zdravie. Kde sa čaj vzal a odkiaľ pochádza? Poznáte jeho pôvod a históriu? Čítajte a dozviete sa viac.

História čaju
Pôvod čaju
Konzumácia
Veštenie z čajových lístkov
Japonsko
Európa
Čaj o piatej

Čajové plantáže Foto: Pixabay

História čaju

Odkiaľ sa čaj vzal? Prečo ľudia pijú čaj a aké zvyky sú s nim spojené? Toto sú základné otázky, ktoré si treba položiť v tejto uponáhľanej dobe. Keďže čaj je druhým najviac konzumovaným nápojom na svete, prvým je samozrejme voda, je potrebné mu venovať pozornosť aj inak.

Na svete exituje veľmi veľa druhov čaju. Počnúc od tureckého čaju zvanom Rize až po slaný tibetský maslový čaj. Tak ako sa na svete odlišujú od seba mnohé kultúry, tak sa líšia aj spôsoby prípravy, konzumácie a uctievania čaju vo svete.

Od 4 až 8. storočia popularita čaju veľmi rástla najmä v čínskej ríši. Tá kontrolovala jeho prípravu, pestovanie čajovníka. S čajovými listami mohli manipulovať len mladé ženy ešte pred vydajom. Zákon nariaďoval, že tieto ženy nemohli jesť cesnak, cibuľu a ani koreniny, ktoré by mohli ich ruky zašpiniť a tým pádom aj znehodnotiť ešte nepoškvrnené lístky čajovníka.

Pôvod čaju

Podľa starej čínskej legendy, ktorú si samozrejme vyrozprávame, popularita čaju rástla už od 4. storočia najmä v Číne. V legende sa píše, že čínsky cisár Šen-nung sa pri hľadaní jedlých bylín v lese otrávil. Predtým ako jed úplne otrávil jeho telo, mu tesne pred posledným výdychom vletel do úst list (zrejme z čajovníka), ktorý keď ochutnal okamžite zmenil umierajúceho cisára na živého.

Či už je tento príbeh o čaji pravdivý alebo nie, čaj v Číne, ako aj princípy Feng shuei majú neopísateľnú silu. Rastlina, ktorá zrejme zachránila život čínskemu cisárovi pochádzala z provincie Yunnan a Sichuan na juhozápade Číny. No netreba si namýšľať, že pitím čaju sa niekto môže oživiť, že vylieči všetky otravy a podobne.

Šun-nunga bol akýmsi božským farmárom, ktorý zaviedol poľnohospodárstvo. Tento zázrak, ktorý sa mu stal bol preňho akýmsi povzbudivým momentom k tomu, aby s hospodárením neprestal. Možno aj preto má čaj v Číne taký veľký význam. Okrem tejto legendy existuje predsa aj mnoho archeologických dôkazov o tom, že sa čaj pestoval v Číne pred viac ako 6000 rokmi.

Konzumácia čaju

Ešte predtým ako sa čaj začal konzumovať v podobe v akej ju dnes poznáme, bol čaj súčasťou ovsených kaší. Bol tiež považovaný ako typ zeleniny, niečo ako šalát. Na prípravu tekutých nápojov došlo až pred 1500 rokmi, keď si ľudia pri príprave uvedomili, že tepelnou úpravou by mohli docieliť oveľa zaujímavejšiu chuť.

Začínalo sa zahrievaním, neskôr sa čaj mlel na prášok a potom sa miešal s horúcou vodou. Vtedy vznikla tzv. matcha alebo muo cha. Takto postupne začala vznikať čínska čajová kultúra. Okolo 9. storočia mala Čína monopol na produkciu čaju, výrobu a dovoz čínskeho porcelánu a hodvábu po celom svete. Niet sa čomu diviť, že čínska kultúra potom prekvitala ešte viac.

Poézia a veštenie skryté v čaji

Samotný čaj sa stal akýmsi podnetom na to, aby vznikalo umenie v podobe poézie, malieb, či umenia servírovať čaj v podobnom štýle ako sa dnes servíruje káva s obrázkami na vrchu peny. Na veštenie z čajových lístkov sa používal čaj, ktorý nemal úplne rozomleté lístky. Výklad z usadených čajových lístkov v tvare nejakého symbolu sa robil hlavne s veľkou predstavivosťou.

Každá usadenina mohla zanechať určitý symbol, ktorý mohol byť odpoveďou na vašu otázku. Ak boli čajové lístky rozložené po celom dne hrnčeka znamenalo to napríklad bohatý život. Symboly, ktoré môžete nájsť na dne šálky sú uvedené v tabuľke nižšie.

Symboly Význam
Anjel 👼 dobré správy
Čln 🛶 cesta
Dom 🏠 istota, bezpečie
Dýka 🔪 nebezpečenstvo, tragédia
Drak 🐉 nečakané problémy
Džbán 🏺 zlá správa
Had 🐍 skrytý nepriateľ
Havran 🦅 nepríjemné udalosti
Hodiny 🕖 zastavte sa, prehodnoť svoje plány
Hrad 🏰 finančný zisk
Kľúč 🗝️ nové príležitosti
Koruna 👑 pocta a povýšenie
Kotva ⚓ úspešné ukončenie niečoho
Kvet 🌸 nepríjemnosti v milostnej oblasti
Kôň 🐎 namáhavá práca
Mesiac 🌚 milostné záležitosti
Motýľ 🦋 neúprimnosť
Nožnice ✂️ problémy vo vzťahoch, rozchod, hádky
Oko 👀 majte oči otvorené
Otáznik ❓ váhanie, váhate
Podkova 🧲 šťastie
Rebrík 🪜 povýšenie
Ruka 🖐️ nové priateľstvo
Slnko 🌞 šťastie
Srdce ❤️ úprimná láska
Strom 🌳 cieľ je na dosah
Ucho 👂 dozviete sa dôležitú správu
Váhy ⚖️ spravodlivosť
Zvon 🔔 svadba, dobré správy

Ak sa stalo, že sa lístky čaju niekde koncentrovali, veštice sa riadili podľa týchto princípov:

  • uško hrnčeka muselo byť otočené smerom k veštici
  • symbol, ktoré lístky na dne ukazovali a boli bližšie k ušku hrnčeka odpovedali na otázky ohľadom rodiny
  • nad rodinnou zónou sa nachádzali odpovede z pracovnej oblasti
  • naľavo od uška hrnčeka sa nachádzala minulosť
  • napravo od uška hrnčeka bola budúcnosť

Čaj a Japonsko

Vedeli ste, že Japonsko bolo jednou z prvých krajín kam sa dostal čínsky čaj? Stalo sa to asi v 9. storočí pri návšteve Číny japonskými mníchmi. Jeden z nich menom Dengyo Daishi doniesol do Japonska tradíciu a semená čínskeho čaju. Japonskí budhistickí mnísi si čajový rituál pitia čínskeho čaju zaužívali ako súčasť ich kláštorného života. Postupom času sa čínsky čaj dostal aj do japonskej spoločnosti a ovplyvnil japonský čajový obrad.

Čaj v Európe

Podľa legendy sa čaj do Európy dostal prostredníctvom portugalskej kráľovnej Kataríny Braganzu, keď sa vydala za kráľa Karola II. Stalo sa tak v 17. storočí a okrem svojej osobnosti priniesla do Anglicka aj obrovské veno, ktoré pozostávala z peňazí, pokladov, korenia a balíčkov listov čaju. Tieto balíčky boli uložené v krabičkách s názvom Transporte de Ervas Aromaticas (v preklade transport aromatických bylín). Keď spojíte začiatočné písmená dostanete skratku TEA, čo je anglický výraz pre čaj.

Hoc si veľa z vás možno myslí, že čaj sa transportoval ďalej do Európy z Anglicka, nie je tomu úplne tak. V 17. storočí sa čaj dovážal a samozrejme aj konzumoval v Holandsku. Práve Holandsko bolo vstupným prístavom pre prevoz čajovníkových listov. Až o pol storočia neskôr sa dostal práve do Anglicka.

Čaj mal pre veľa Európanov exotické až magické kúzlo. Čaju sa pripisovala liečivá moc, odkiaľ sa užíval správne. V stredoveku boli tieto praktiky prísne trestané. Menej populárna konzumácia čaju bola v Latinskej Amerike. Naopak v Nemecku, Holandsku, Rusku a zvyšku sveta bol čaj prijatý ako symbol niečoho nóbl. Bol čas, kedy čaj bol symbolom vyššej spoločnosti, teda aristokracie a privilegovaných tried.

sipka Prechladli ste? Uvarte si tento čaj a zbavte si rýchlo choroby.

Čaj o piatej

Ako ľudstvo a technika rástli do podoby v akej ho poznáme dnes, tak sa zmenila aj produkcia a spotreba čaju na svete. Čaj ako taký bol prijatý medzi ľuďmi ako nápoj, ktorý lieči, upokojí a spojí rodinu dohromady. Stal sa nápojom, ktorý je súčasťou raňajok, posedení v spoločnosti. Preto ste určite počuli o termíne "čaj o piatej".

Túto anglickú tradíciu zaviedla vojvodkyňa Anna z Bedfordu v roku 1840. Vraví sa, že hlad je prezlečený smäd. V tomto prípade to presne tak bolo. Pitie čaju o piatej bol akýmsi spôsobom ako potlačiť hlad, ktorý premkol človeka medzi obedom a večerou.

Neskôr sa tento spôsob "diéty" zmenil na pravidelný rituál s mliekom, ligotavým krásnym porcelánom, sušienkami a partiou priateľov. Vtedy sa nazýval aj ako popoludňajší čaj, teda čaj o piatej. V niektorých častiach Anglicka sa ešte táto tradícia stále udržiava. A ako je to s vami? Aj vy pravidelne konzumujete čaj? Prezraďte nám do komentárov, ktorý čaj máte najradšej a prečo ho pijete.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

probiotika

Čo sú probiotiká, ako ich vybrať a kedy ich užívať?

Probiotiká 💊 tzv. dobré črevné baktérie udržujú rovnováhu v črevnej mikroflóre. Podporte svoje zdravie výživovými doplnkami akými sú...

Nechtík lekársky

Nechtík lekársky (lat. Calendula officinalis L.) - zber, pestovanie, účinky

Nechtík lekársky 🏵️ nájde využitie v bylinkárstve, ale i v záhrade. Spoznajte jedinečnú bylinku, ktorá mení váš domov na slnkom zaliaty...

Green tea

Zelený čaj a jeho účinky, fermentácia, príprava a doba lúhovania

Zelený čaj sa zbiera z čajovníka zeleného 🌿. Prečítajte si niečo nové o histórii, zbere a príprave zeleného čaju. Naučte sa čajovému umeniu...