Čo je burčiak, ako ho skladovať a ako ho vyrobiť doma?

Niektorí ho milujú a iní mu nevedia prísť na chuť. Burčiak je nápoj, ktorý je dostupný len v určitom období roka a je typický svojou sladkou chuťou zanechávajúcou jemné iskričky na jazyku. Ako sa burčiak vyrába a ako ho správne skladovať?

Ako si vyrobiť burčiak
Skladovanie burčiaku
Zdravotné účinky

Burčiak Foto: Pixabay

Čo je burčiak a ako vznikol jeho názov

Burčiak, ktorý mnohí označujú aj českým názvom burčák, je vlastne čiastočne skvasený hroznový mušt. Môžeme tiež povedať, že burčiak je medzistupňom na ceste k výrobe vína. Zaujímavý je tým, že pravý burčiak je vhodný na pitie len počas niekoľkých dní od začiatku kvasenia. Dokonca niektorí vinári tvrdia, že najlepšia chuť burčiaku je v prvej polhodine v procese výroby.

Najčastejšie môžete ochutnať burčiak z bieleho vína, no určite odporúčame ochutnať aj ružový burčiak vyrábaný z modrého hrozna. Burčiak nie je čírym typom alkoholu. Je typický kvasným kalom, ktorý však nesmie obsahovať mechanické nečistoty. Rovnako tak by ste v burčiaku nemali pozorovať väčšie množstvo kvasiniek.

Ak vás zaujíma, kde sa vlastne zobral názov tohto skvaseného muštu, teórií je hneď niekoľko. Názov môže mať pôvod vo francúzskom slovnom spojení „vin bourru“, čo by sme mohli preložiť ako nahnevané víno. Druhou možnosťou je, že názov pochádza z pomenovania „bur džak“, vo význame búrlivý alebo skvasený nápoj. Oba tieto názvy jednoznačne odrážajú charakter tohto jemne perlivého živého nápoja.

Ako sa vyrába burčiak?

Burčiak sa vyrába zo zdravého hrozna, ktoré sa vylisuje buď celé, alebo bez zrniečok. Vznikne tak mušt, ktorý je potrebné odkaliť. Následne sa necháva skvasiť. Kvasenie prebieha vďaka čistej kultúre kvasiniek, pričom sa na 100 litrov muštu pridáva zvyčajne 10 až 20 gramov sušených kvasiniek.

Kvasenie muštu prebieha pri teplote okolo 25 – 30 °C a počas tohto procesu nastáva rovnováha medzi množstvom cukru a alkoholu. No a práve vtedy nastáva moment, kedy je burčiak na svete a vhodný na pitie. Stačí totiž len pár dní a z burčiaku sa stane mladé víno. Dobrou správou však je, že proces kvasenia ja možné zastaviť a následne ho znovu uviesť do procesu.

Burčiak, ktorý je obľúbený nielen u nás, ale aj na Morave, v Rakúsku či v Nemecku, sa zvyčajne vyrába zo skoro dozrievajúcich odrôd hrozna. Najčastejšie sa používajú biele odrody hrozna, no niektorí vinári vyrábajú burčiak aj z modrého hrozna, z ktorého sa neskôr robí aj červené víno.

K skorým odrodám bieleho hrozna patrí napríklad Irsai Oliver, či Müller Thurgau a muškátové odrody. Najlepší burčiak je ten, ktorý je vyrobený z výrazných a veľmi aromatických odrôd hrozna. Vhodné je tiež Veltlínske červené, ale aj Rizling rýnsky a Veltlínske zelené, čo sú však už neskoršie odrody. Ak máte radi spojenie bubliniek a alkoholu, prečítajte si náš článok o obľúbenom Proseccu.

Kedy sa začína obdobie burčiaku

Burčiak je veľmi špecifický nápoj a svedčí o tom aj fakt, že jeho predaj je u nás ohraničený legislatívne. Zákon o vinohradníctve a vinárstve uvádza, že burčiak je možné predávať len od 1. augusta do 31. decembra v tom istom roku.

Obsah alkoholu v burčiaku

Ideálny burčiak je taký, ktorý obsahuje od 4 do 6 % alkoholu. Ak je obsah alkoholu nižší, môže to byť spôsobené riedením burčiaku. Vo všeobecnosti platí, že ak budete piť burčiak s mierou, nemusíte sa báť nepríjemného bolehlavu.

S množstvom vypitého burčiaku to určite netreba preháňať, pretože vďaka kvasinkám môžete mať pri veľkom množstve tráviace problémy. No a cukor v burčiaku sa môže postarať o poriadnu "opicu".

Pri burčiaku je dôležité odhadnúť správny čas kvasenia, pretože ak je burčiak prekvasený, vzniká takzvaný rampáš. Ten už nie je taký sladký ako burčiak a chuť alkoholu je v ňom výraznejšia. Keď necháte rampáš dozrieť a odkalíte ho, dosiahnete mladé víno.

Ako si doma vyrobiť burčiak

Ak by ste si chceli doma pripraviť burčiak, poradíme vám, ako na to:

  1. Na domácu výrobu burčiaku budete potrebovať hroznový mušt, ktorý si viete kúpiť alebo vyrobiť z vlastného hrozna. Ak sa rozhodnete pre výrobu burčiaku z vlastného hrozna, zbierajte také, ktoré je už zrelé a dostatočne sladké.
  2. Bobule oddeľte od stopiek, pomeľte a nechajte odležať 2 až 5 hodín. Potom nasleduje lisovanie, počas ktorého by ste sa mali snažiť získať čo najviac šťavy.
  3. Do šťavy potom pridáte cukor, pričom je vhodné držať sa pomeru, že na 10 litrov šťavy pridávate pol kila kryštálového cukru. Mušt s cukrom miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  4. Vinári používajú na výrobu burčiaka sušené kvasinky, a to v množstve od 10 do 20 gramov na 100 litrov muštu. V domácich podmienkach vám postačí aj cukor, ktorý sa postará o kvasný proces.
  5. Osladený hroznový mušt potom nalejte do čistej nádoby, napríklad do demižónu. Dôležité je, aby bola nádoba dostatočne veľká, pretože potrebujete nechať približne jednu tretinu nádoby prázdnu. Je to kvôli tomu, aby tu bol priestor na kvasenie. Ak by ste nenechali v nádobe dostatok priestoru, mohol by burčiak pretiecť.
  6. Teraz už len treba vytvoriť burčiaku správne podmienky na kvasenie. Ideálna teplota je od 15 do 25 °C. Ak sa vám zdá, že kvasenie sa nenaštartovalo, premiestnite demižón na teplejšie miesto.
  7. Vo chvíli, keď začne burčiak šumieť, niekoľkokrát za deň ho ochutnajte. K šumeniu dôjde okolo 10. až 15. dňa. Keď dosiahne burčiak ideálnu chuť, môžete ho začať popíjať.

Čerstvosť burčiaku je časovo obmedzená, pretože kvasný proces neustále prebieha. Pripravujte si ho preto radšej len v množstve, ktoré ste schopný skonzumovať, resp. rozdať a podobne. Dodáme ešte, že demižón by ste nemali uzatvoriť zátkou. Počas kvasenia sa produkujú plyny, ktoré musia unikať z nádoby. Ak by nemali kam unikať, mohla by nádoba prasknúť. Otvor môžete prikryť kúskom papiera, aby sa do burčiaku nedostali nečistoty.

sipka Okrem burčiaku môže skúsiť aj 7 receptov na grog.

Ako správne skladovať burčiak a ako dlho vydrží doma

To, že najlepší burčiak "trvá" len 30 minút nie je žiaden mýtus. Pravdou je, že burčiak je potrebné skonzumovať čo najrýchlejšie, aby ste si vychutnali jeho pravú chuť. Čím dlhšie budete otáľať, tým sa zvyšuje riziko, že sa z burčiaka stane mladé víno. V prípade, že máte doma väčšie množstvo burčiaku, ako ste schopný vypiť, poradíme vám, čo s tým.

Dôležité je zistiť, v akej fáze kvasenia je váš burčiak. V prípade, že ide o mušt s nízkym obsahom alkoholu, pri skladovaní v chladničke ho môžete popíjať pokojne až tri dni. V prípade, že ide o silnejší prekvasenejší burčiak, mali by ste ho vypiť čo najrýchlejšie. Ak si ho odložíte, zvýši sa pomer alkoholu k cukru a chuť burčiaku už nebude taká dobrá.

Rýchlosť kvasenia burčiaku sa odvíja od okolitej teploty, preto platí, že čím je teplota nižšia, tým je proces kvasenia pomalší. Určite však neodporúčame burčiak mraziť. Zamrazenie burčiaku spôsobí zníženie jeho kvality.

Čo sa týka skladovania burčiaku, rozhodne nepatrí do sklenenej fľašky, ale do plastovej. Keďže burčiak neustále pracuje a produkuje oxid uhličitý, dochádza k rozpínaniu. No a sklo určite nie je také pružné ako plast, a tak by mohlo dôjsť k rozbitiu. Aj v PET fľaši môže nastať explózia burčiaku, preto odporúčame nechať ju s pootvoreným vrchnákom.

Zdravotné účinky burčiaku

Hoci je burčiak alkoholický nápoj, obsah alkoholu je pomerne nízky, a tak sa môžeme rozprávať aj o nejakých priaznivých účinkoch tohto nápoja na naše zdravie. Nájdete v ňom napríklad: organické kyseliny, flavonoidy, karotenoidy, ale aj rôzne vitamíny, podobne ako aj vo víne.

V porovnaní s vínom však burčiak obsahuje viac cukru, ale aj viac vitamínov skupiny B a rôznych minerálov. Pozor však, keďže je v burčiaku dosť cukru, nejde práve o nízkokalorický alkoholický nápoj.

Vďaka vitamínom skupiny B vplýva burčiak priaznivo na nervovú sústavu a činnosť srdca. Zinok pomáha ku zdravej pleti a pekným vlasom, no a kyselina pantoténová sa stará o správne fungujúci tráviaci trakt.

Keď už sme pri trávení, s burčiakom si mnohí ľudia spájajú aj tráviace ťažkosti, konkrétne hnačku. Tá sa u vás môže objaviť vtedy, ak to s burčiakom preženiete. Určite ho treba piť s mierou.

Ak sa vám stalo, že vás po vypití burčiaku rozbolel žalúdok, môže to byť spôsobené jednak jeho nadmerným množstvom, ale aj nekvalitným či pokazeným burčiakom.

sipka Neprehliadnite: Domáci zázvorový likér, ktorý zahreje aj vylieči.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Hygge

Spoznajte dánsky životný štýl menom Hygge

Hygge 🕯️ dánsky spôsob života, ktorý vás upokojí a naplní radosťou. Vyskúšajte princípy hygge 💡a tešte sa viac zo života.

Portské víno – história, výroba, chuť

Ako sa vyrába kvalitné portské víno a ako sa podáva

Keď sa povie portské víno, každý milovník dobrého vína vie, že reč je o špecifickom nápoji s osobitou chuťou, konzistenciou, ale aj obsahom...

mimosa

Najlepší drink na brunch? Jednoznačne koktejl Mimosa!

Kokteil Mimosa je osviežujúcim nápojom 🥂 nielen pre letné dni. Ako sa pripravuje a ktoré ingrediencie a poháre sú preň najlepšie sa...