Červené vína – druhy, odrody, spôsob pitia a poháre

Tmavá červená farba snúbiaca sa s vyzretou plnou chuťou a vôňou prezretého ovocia: aj takto si mnohí z vás predstavujú červené víno. Pravda však je, že tento nápoj toho ponúka oveľa viac a môže prekvapiť aj svojou ľahkosťou a sviežosťou. Prečítajte si, aké rôzne druhy červeného vína čakajú na to, kým ich ochutnáte a zistite, ako správne piť jednotlivé typy vín.

Červené víno v pohári Foto: Pixabay

Čo je červené víno: farba a obsah alkoholu

Červené víno je alkoholický nápoj tmavej farby, ktorý sa vyrába výlučne z hrozna tmavej farby. Je to pre červené farbivo nachádzajúce sa výlučne v týchto odrodách. V skutočnosti sa však farba vína označovaného ako červené pohybuje od intenzívnej fialovej cez tehlovo červenú až po takmer hnedú (tá je typická pre staršie vína).

Spomínané odtiene červenej sú spôsobené tým, v akej fáze procesu starnutia sa víno nachádza. Farba vína sa postupným starnutím neustále mení a stráca tak na svojej intenzite. Čo vás môže ešte zaujímať je obsah alkoholu v červenom víne. Ten sa pohybuje v rozmedzí od 12 do 15 %, výnimkou však nie sú ani silnejšie vína, ako napríklad Portské, pri ktorom sa môže podiel alkoholu pohybovať aj niekde cca 20 %.

Zloženie červeného vína – čo v sebe ukrýva, počet kalórií

Zloženie každého jedného druhu červeného vína je unikátne, no to, čo nájdete v každom červenom víne, je samozrejme: voda, alkohol a aj hroznový cukor. Ten však môže chýbať v zložení suchých vín, ktorých obsah cukru sa blíži k nule.

Okrem toho v červenom víne sa nachádzajú kyseliny, rastlinné flavonoidy, ktoré sú známe pre svoj pozitívny vplyv na naše cievy a činnosť srdca, ale tiež rastlinné farbivá antokyány. Z vitamínov by ste v zložení našli vitamín E.

Z minerálov je to magnézium, draslík a vápnik. Zabudnúť nesmieme ani na polyfenoly, aký je napríklad aj reservatrol, ktoré sa vyznačujú silnými antioxidačnými účinkami. Tie fungujú ako ochrana proti voľných radikálom a oxidačnému stresu.

Ak vás zaujíma, koľko kalórií má červené víno, tak pri suchom víne sa udáva okolo 80 kcal na 100 ml. Pri porovnaní napríklad s dvanásťstupňovým pivom, ktoré obsahuje len 45 kcal na 100 ml, je víno väčšia kalorická bomba.

sipka Chutia vám svieže alkoholické nápoje? Vyskúšajte náš recept na Sangriu.

História červeného vína

Vedeli ste, že červené víno má svoju niekoľko tisíc rokov starú tradíciu a jeho história siaha niekedy do roku 6 000 pred našim letopočtom? Totižto v tom čase sa objavilo červené víno v podobe, v akej ho poznáme dnes, a to v oblasti Orientu a Egyptu.

Približne o tisíc rokov neskôr aj v starovekom Grécku a Ríme. Dnes je už tento nápoj ukrývajúci širokú paletu vôní aj chutí rozšírený po celom svete a aj v našej zemepisnej šírke máme pomerne dlhú vinársku tradícii.

Niet sa čomu diviť, že aj u nás na Slovensku, ako aj u našich moravských susedov nájdete vinársku tradíciu a vinohrady, s ktorým sa spájajú slávnosti vinobrania, či degustácií vín akým je aj Národný salón vín.

V nasledujúcich riadkoch si rozoberieme bližšie celú problematiku červeného vína, počnúc od jeho zberu, cez výrobu, skladovanie, až po druhy červených vín a typ pohárov, v ktorých sa podávajú.

Výroba červeného vína

S výrobou červeného vína sa začína okamžite po zbere. Následne sa triedia a oddeľujú bobuľky od stopky. Celý proces výroby musí byť šetrný, aby sa bobuľky a zrniečka v nich nepoškodili. Ak by k tomu došlo, do vína sa by sa mohli uvoľniť horké látky.

V prípade, že všetko prebieha tak, ako má, vzniká rmut, alebo, ak chcete mušt s narušenými bobuľami. Ten následne kvasí počas 5 až 30 dní. Počas procesu kvasenia zároveň prebieha aj macerácia. Vtedy sa zo šupiek hrozna uvoľňujú farbivá, aromatické látky a triesloviny. Ďalším krokom je lisovanie rmutu, po ktorom sa dodržujú rovnaké postupy ako pri výrobe bieleho vína. Ide teda o deje ako:

  1. tvorba vína
  2. zrenia vína
  3. školenia vína
  4. filtrácia vína
  5. finálne plnenie vína do fliaš (fľaškovanie)
  6. skladovanie vína v drevených sudoch (barikovanie) alebo v nádobách z nehrdzavejúcej ocele pri určitej teplote, vlhkosti vzduchu a neprítomnosti svetla

Spôsob skladovania: barikovanie, teplota, vlhkosť vzduchu, slnečné svetlo

Zabudnúť by sme nemali ani na to, že na kvalitu, chuť a charakter vína vplýva aj spôsob, akým je víno skladované (správna teplota, vlhkosť vzduchu a neprítomnosť svetla) a tiež to, ako zreje. Skladovanie prebieha buď v drevených sudoch, alebo v nádobách z nehrdzavejúcej ocele. Z hľadiska arómy červeného vína je rozhodne lepšou voľbou barikovanie, teda skladovanie v sudoch. Tie totiž dávajú vínu priestor na plné rozvinutie jeho vône.

Je zrejmé, že všetky uvádzané konečné procesy majú na výslednú chuť vína veľmi významný vplyv a môžeme povedať, že ide tak trochu o alchýmiu. Je to pomerne zložitý proces, ktorý si vyžaduje dostatok skúseností na dosiahnutie dobrého výsledku. So správne dodržaným postupom, dostatkom zdravých bobúľ hrozna, náčinia potrebného k výrobe, sa vám vaše prvé červené víno môže naozaj podariť.

Druhy červeného vína

Ak by chceli spočítať odrody červených vín, pravdepodobne by nám to trvalo dosť dlho. Odrôd je obrovské množstvo a platí, že každej odrode hrozna sa darí v iných podmienkach. Dôležitú úlohu okrem iného zohráva aj zloženie pôdy. Červené víno môžeme rozdeliť na viac základných druhov, tak sa na ne poďte pozrieť.

Plné červené víno

Takéto víno sa označuje aj ako silno červené víno. Ide o víno plnej chuti, a tak sa môžete stretnúť aj s pomenovaním mohutné červené víno. Patria k nim odrody ako Cabernet Sauvignon, Primitova, Tannat, Malbec či Grenache. Plné červené víno sa vyznačuje tým, že má silnú červenú farbu, obsahuje viac trieslovín a má veľký archivačný potenciál. V nasledujúcej tabuľke uvádzame dva druhy, ktoré si dokážete zakúpiť za dostupnú cenu:

Druhy vín Cena v €
Villa Maria Private Bin Merlot - Cabernet Sauvignon približne 14 €
Primitivo di Manduria D.O.C. Paololeo približne 16 €

Jemné červené víno

Jemnejšie červené vína zvyčajne patria k tým sladším, a to z jednoduchého dôvodu. Obsahujú totiž menšie množstvo trieslovín, a tak je ich chuť ovocnejšia. K obľúbeným odrodám jemných červených vín patrí napríklad Frankovka, Modrý Portugal či talianska odroda Valpolicella. Opäť pár z nich nájdete v nasledujúcej tabuľke:

Druhy vín Cena v €
Mrva & Stanko Frankovka Modrá 2018 približne 10 €
Mrva & Stanko Modrý Portugal 2022 približne 13 €

sipka Máte radi spojenie bubliniek a alkoholu? Prečítajte si náš článok o obľúbenom Proseccu.

7 obľúbených odrôd červeného vína

Poďme sa ešte pozrieť na niektoré z najobľúbenejších odrôd červeného vína trošku podrobnejšie.

  1. Modrý Portugal – očarí tých, ktorí majú radi ovocné a kvetinové tóny. Výborne sa hodí k talianskej kuchyni, pečenej hydine či k studeným misám.
  2. Frankovka modrá – je typická bohatou a plnou chuťou, vôňa nesie náznak sliviek a čerešní. V tomto víne sú výrazne zastúpené triesloviny, a tak ho môžete archivovať. Frankovka dobre doplní hus, kačku alebo pečené mäso.
  3. Rulandské modré (Pinot Noir) – sa vyznačuje jemnou, no zároveň bohatou chuťou, v ktorej môžete cítiť lesné alebo kôstkové ovocie. Ideálne je s jahňacinou či baraninou, prípadne s plesňovými a polotvrdými syrmi.
  4. Svätovavrinecké – očarí šťavnatou arómou s tónmi sušených sliviek, lekváru či višní, no cítiť môžete aj škoricu. Jeho chuť pekne vynikne s bravčovým mäsom či so zverinou. Hodí sa aj ku gulášu, k syrom s intenzívnou chuťou, či k husaciemu a kačaciemu mäsu.
  5. Zweigeltrebe – vonia po višniach a bobuľovom ovocí, má korenistú chuť a cítiť môžete aj lesné ovocie. Popíjať ho možno k tmavému mäsu, tvrdým syrom, no dobre sa dopĺňa aj s bažantím mäsom.
  6. Cabernet Sauvignon – toto víno oceníte, ak obľubujete plné mohutné vína. V chuti cítiť horkú čokoládu, lesné ovocie a čierne ríbezle. Cabernet dobre doplní mäso, hlavne steak či biftek. Vhodné je aj k divine.
  7. Merlot – zamatové červené víno s vôňou po kôstkovom ovocí. Cítiť v ňom môžete aj čierne korenie. Víno sa tradične podáva s paštétou, údeným a výborne chutí s ementálom.

Ako správne podávať červené víno?

Pri podávaní červeného vína, podobne ako aj pri podávaní toho bieleho, je kľúčová teplota a typ pohára. Niektorí ľudia v nevedomosti podávajú červené víno izbovej teploty, čo nie je veľmi vhodné. Ideálne je podávať červené víno vychladené na približne 15 – 18°C, no podmienky podávania a skladovania sú vždy udávané na etikete výrobku. Ak chcete byť dobrým hostiteľom, skúste sa ich držať.

Poháre na červené víno

Červené víno sa podáva v pohároch, ktoré sú určené presne na tento alkoholický nápoj. Vďaka pohárom na červené víno máte možnosť nechať chuť aj vôňu vína naplno rozvinúť. Preto sa červené víno podáva sa vo väčších širokých pohároch z číreho kvalitného tenkostenného skla na vysokej stopke: len tak sa prevzdušní a vynikne čo najviac jeho chuť i vôňa. Štíhla vysoká stopka pohára vám zjednoduší uchopenie pohára a známy krúživý pohyb, ktorým sa víno nezohreje teplom vašich rúk.

sipka Informujte sa o platnej legislatíve tolerancie alkoholu v zahraničí.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Dog with cake

Psí meninový kalendár - kto má dnes a zajtra sviatok?

Meninový kalendár pre psíky 🐶 je bežnou súčasťou každého milovníka zvierat. Viete si v ňom pozrieť mená, o ktorých ste možno ani netušili....

Hygge

Spoznajte dánsky životný štýl menom Hygge

Hygge 🕯️ dánsky spôsob života, ktorý vás upokojí a naplní radosťou. Vyskúšajte princípy hygge 💡a tešte sa viac zo života.

strom

Zimný slnovrat, jesenná rovnodennosť: informácie a význam

Zimný slnovrat ukončuje astronomickú jeseň 🍁, ktorá začína 22. 09. 2024. Najkratší deň v roku s najdlhšou nocou prichádza pravidelne každý...