Spoznajte dánsky životný štýl menom Hygge

Hygge našlo svoje korene najmä v severských krajinách, práve tam, kde sa vyskytuje polárny deň a polárna noc. Práve pre tieto dva fenomény našej zemegule sa v týchto končinách zapaľuje viac sviečok, krásnych lámp a svetielok, aby sa v tmavších mesiacoch roka navodil pocit svetlých a teplých slnečných lúčov. K navodeniu pohodovej a peknej atmosféry sa pripojilo aj užívanie života bez ohľadu na to či je von sychravo a ponuro. Pre viac informácií čítajte ďalej.

Hygge Foto: Pixabay

Hygge style - základné informácie

Hovorí sa, že Dáni sú najšťastnejší národ na svete. Prečo sa tento pojem ujal ako fráza: "Si opitý ako Dán"? Jednoducho je to spôsobom života zvanom hygge, ktorým si spríjemňujú celý deň. Na oko bežný spôsob života, no opak je pravdou. V čom teda tkvie tajomstvo šťastia? Jednoducho povedané: život netreba brať ako samozrejmosť, treba ho žiť naplno v spojení so spokojnosťou a vďačnosťou za maličkosti. Hygge tvorí hranicu medzi materiálnym a abstraktným svetom. Teda všetko to, či hmotné alebo nehmotné vo vás vyvoláva pocit pohody a zastavenia sa v tomto uponáhľanom svete je hygge.

Životný štýl hygge nielen v Dánsku

Naučiť sa tomuto štýlu nie je nič zložité. Určite ťažšie je si ho udržať za každých okolností. Riešiť situácie s chladnou hlavou, dopriať si oddych, maškrtu, uskromniť sa a naopak nevyčítať si, keď si kúpite aj nepotrebnú vec, ktorá vo vás vyvolala radosť. Je to o tom, že sa netreba hnať za peniazmi a materializmom na úkor svojho zdravia, voľného času a rodiny. Je to o pocite šťastia, ktoré tvoria maličkosti bežného dňa a života. Je jedno, kde sa práve nachádzate, skúste si ten pocit spokojnosti a šťastia navodiť trebárs obľúbenou pesničkou, spomienkou, alebo chutným zákuskom.

Hygge: preklad, výslovnosť

Hygge je slovo škandinávskeho, konkrétne dánskeho pôvodu. V preklade znamená cítiť sa dobre. Predstavuje niečo neuchopiteľné, je to spokojný štýl života a s ním spojený ten príjemný pocit z prítomného okamihu. Jeho znenie sa podobá slovu hüke. Niekde môžete nájsť dokonca niečo ako hýge, hjůga, či hoo-guh. Práve anglický prepis slova hoo-guh sa najviac podobá tomuto pojmu.

Návod na atmosféru hygge doma

Hoci sa názory na vytvorenie škandinávskej hygge atmosféry rôznia, majú spoločného menovateľa, ktorým je príjemný okamih. Ako teda postupovať, aby ste si vytvorili, teda skôr navodili tento pocit? Skúste sa držať nášho návodu.

  1. Vytvorte si v dome útulný kútik, ktorý bude patriť trebárs len vám. Bude to miesto, kde si môžete v pokoji odpočinúť a uvedomiť si veľkosť okamihu, ktorý sa práve vtedy bude diať.
  2. Uvarte si čaj z liečivých rastlín, kakao alebo iný teplý nápoj, ktorý vás v chladnom období prehreje. Siahnuť môžete aj po smoothie, ktorý vás v teplých mesiacoch zas osvieži.
  3. Útulnosť docielite presvetlenom priestore, spolu s vonnými sviečkami, svetielkami, lampami.
  4. Nesmú chýbať izbové rastliny, ktoré sú same o sebe príjemným spoločníkom. Taktiež aj vankúš, pohodlné kreslo, deku.
  5. Ak obľubujete hudbu alebo čítanie kníh, maľovanie či hranie na hudobnom nástroji, umiestnite tieto predmety do vášho kútika.
  6. V neposlednom rade nezabudnite na pohodlné oblečenie, v ktorom je vám naozaj príjemne. Môžu to byť odevy určené špeciálne pre chvíle oddychu, alebo aj vaše obľúbené rozťahané svetre a tepláky, na ktoré nedáte dopustiť.
  7. Atmosféru spríjemnia aj difúzeri a aromalampy, ktoré prevoňajú celý priestor.

Love Foto: Pixabay

11 princípov Hygge

Medzi jedenásť princípov životného štýlu hygge by sme mohli zaradiť:

  1. atmosféru, ktorú vytvoríte stlmením svetiel, vetraním, zapálením sviečok či ohňa v krbe
  2. prítomnosť, ako moment daného okamihu, ktorý nie je rušený ničím, ani vyzváňaním mobilného telefónu
  3. potešenie z maličkostí, akým je napríklad dobý zákusok, káva, cukrovinky
  4. rovnosť, predstavuje rozumnú ústretovosť
  5. vďačnosť za všetko čo vás v živote postretlo, pretože nič netrvá večne
  6. radosť z každodenného života
  7. súlad, ktorý pramení z prijatia seba samého a okolia taký aký je, bez súťaženia a porovnávania sa
  8. pohodlie, na akomkoľvek mieste, buďte v pohode, uvoľnite sa
  9. prímerie bez zbytočných drám a hádok, nelipnite na problémoch
  10. pospolitosť, ktorá zoceľuje vzťahy a vytvára nové príbehy
  11. útočisko, teda miesto, kde sa cítite doma a v bezpečí

Hygge kniha (malá kniha hygge)

Problematikou hygge sa zaoberalo mnoho ľudí a preto vzniklo aj pár pekných knižiek, ktoré vám vysvetlia o čom hygge je a ako sa ho naučiť žiť. Spomenieme napríklad knihy ako:

  • Malá kniha Hygge od Meik Wiking
  • How to Hygge od Signe Johansen (Hygge Signe Johansenová)
  • Hygge od Marie Tourell Soderberg
  • Život zn.: Hygge od Rosie Blake
  • Hygge a polibky od Clara Christensen

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

sauna

Základné pravidlá saunovania, účinky a druhy sáun

Saunovanie je 🧖‍♀️ rituál, pri ktorom môžete relaxovať a získavať zdravotné benefity. Nie nadarmo sa hovorí, že v zdravom tele je zdravý...

cvičenie

Cvičebná zostava na 5 tibeťanov: video a skúsenosti

Päť tibeťanov je súborom cvikom na rovnováhu v tele a v mysli ♥️. Pôsobí na celé telo, naťahuje ho a svojim spôsobom aj omladzuje. Ako na...

fs

Feng shuei, princípy a pravidlá, symbol

Feng shuei je východná filozofia, ktorá pracuje so zemskými a atmosférickými silami. Doprajte si správne usporiadanie, harmóniu 🪷 blahobyt...