Perlové vína: druhy a cena vína s perlovým efektom

Počuli ste o perlových či lávových vínach? Ide o trblietavé vína, ktoré zaujmú už na prvý pohľad svojim leskom a môžu byť veľmi pekným darčekom. Ako chutí perlové víno a a aká je jeho cena?

Perly v pohári Foto: Pixabay

Čo je to perlové víno a ako vzniklo

Perlové víno je vlastne šumivé víno, ktoré vám učarí svojim magickým vizuálnym efektom. Víno je vyrobené len z prírodných zložiek a môžeme ho bez váhania označiť za unikátny nápoj. Perlové víno sa za pomerne krátky čas stalo vo svete veľmi populárne a zoženiete ho aj u nás.

A čím je teda perlové víno také výnimočné? Toto víno má krásny perleťový efekt, ktorý môže mať rôzne farby. Natrafíte tak na vína s bronzovým efektom, ale aj so zlatým či strieborným efektom. O ten sa postará prírodná perleť, ktorá sa využíva aj v cukrárstve a je bezpečná na konzumáciu.

Perleť je zvyčajne usadená na dne fľašiek, no keď ich trochu pretrepete, rozptýli sa vo víne a vznikne tak veľmi pekný vizuálny efekt. Ten tak trochu pripomína pohybujúcu sa lávu, preto sa toto víno označuje aj ako lávové.

Kde vzniklo perlové víno

Perlové víno je pomerne novinka, pretože vzniklo len v roku 2013. Prvé víno tohto typu má na svedomí značka Aviva, ktorá patrí pod spoločnosť Torre Oria. Ide o veľké vinárstvo vo Valencii, ktorá je domovom obľúbeného španielskeho šumivého vína Cava. No a celkom zaujímavé je, že inšpiráciou pre vznik trblietavého šumivého vína bolo francúzske šampanské s kúskami čistého zlata.

Obľúbené druhy perlového vína – ktoré je najlepšie

Perlové vína má vo svojej ponuke viacero značiek a natrafíte tak na rôzne druhy vín s rozličnými farebnými efektmi. Ak by ste chceli vedieť, po ktorom z perlových vín by ste mali siahnuť, tieto značky určite nebudú krokom vedľa:

  • The Magic Dream Line
  • Aviva
  • Fogoso
  • Keos

The Magic Dream Line

Šumivé perlové víno The Magic Dream Line pochádza zo Španielska, kde sa vyrába vo veľkých vinárskych závodoch za dodržania najvyššej kvality výroby. Víno je obľúbené nielen v Európe, ale popularitu si získalo aj v turistických oblastiach Thajska či Malajzie.

Aviva

Perlové vína Aviva sú zo slnečnej Valencie a ak by ste mali skúsiť len jedno perlové víno, určite siahnite po tejto značke. Toto víno si môžete kúpiť v 4 rôznych farbách, pričom chuťovo sa od seba výraznejšie neodlišujú. Spája ich ľahká ovocná chuť, ktorá trochu pripomína chuť sektu. Obsah alkoholu je len 5,5 %.

Fogoso

Siahnuť môžete aj po perlovom víne Fogoso, ktoré poteší osviežujúcou chuťou. Aj toto perlové víno je dôkazom toho, že Španielsko prináša viac, ako len sangriu. Jeho chuť má ovocný nádych a výborne chutí samotné, no môžete ho použiť aj do miešaných nápojov. Fogoso má v ponuke až 5 rôznych farieb, a to zlatú, bronzovú, modrú, striebornú a ružovú.

Keos

No a na záver sa pozrieme na značku Keos, ktorá má v ponuke šumivé perlové víno dokonca aj vo fialovej farbe. Tá v pohári pôsobí priam magicky. Aj toto perlové víno je príjemne ľahké a poteší ovocnými tónmi.

sipka Obľubujete šampanské? Skúste miešaný drink Mimosa!

Perlové víno a jeho cena

Perlové vína sú cenovo dostupné, no sú o čosi drahšie ako bežné šumivé víno. Samozrejme, cena sa nedá porovnávať s originálnym francúzskym šampanským s kúskami zlata.

Značka vína Približná cena
Aviva 15 eur
Fogoso 17 eur
Keos 19 eur
The Magic Dream Line 20 eur

Ako piť a podávať perlové víno?

Perlové víno je šumivé a najlepšie chutí dobre vychladené. Vhodné je podávať ho ako aperitív, no dobre dopĺňa aj niektoré dezerty. Predtým, ako sa pustíte do nalievania, je vhodné s fľaškou jemne zatrepať. Pri pretrepaní však buďte jemní, aby ste to potom pri otváraní fľaše neľutovali. Stačí v podstate len jemne fľašku pretočiť, čím sa perleť usadená na dne fľašky zmieša s vínom a vznikne tak perlový efekt.

Perlové odporúčame podávať v pohároch na šampanské alebo v pohároch na biele víno. Aj v pohári máte možnosť sledovať fascinujúci lávový efekt. Stačí pohárom jemne zavíriť a následne si túto nádheru užiť všetkými zmyslami.

sipka Druhy Bohemia Sektu – Brut, nealko, demi sec, prestige a ďalšie

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Havana Club rum v miešanom nápoji

Havana Club – predstavujeme najznámejšie kubánske rumy

Kuba a rum, to je kombinácia, ktorá sa neodmieta. V článku vám predstavíme najznámejšie kubánske rumy z dielne Havana Club 🥃.

Rum

Z čoho sa vyrába rum? Ktorý je najlepší a ako sa pije?

Rum 🥃 si získava čoraz viac fanúšikov aj v našich končinách, tak si poďme tento nápoj trochu priblížiť 🔍.

Cena piva na Slovensku a pivný index

Cena za pivo na Slovensku a životná úroveň meraná pivným indexom

Ako sa umiestnilo Slovensku v rebríčku životnej úrovne meranej pivným indexom❓ Koľko piva ročne spotrebujeme a aká je jeho aktuálna cena v...