Z čoho sa vyrába rum? Ktorý je najlepší a ako sa pije?

Rum sa aktuálne teší rastúcej popularite a získava si srdcia aj chuťové poháriky čoraz väčšieho počtu ľudí. Chcete sa o tomto alkoholickom nápoji dozvedieť viac? V článku sa pozrieme na to, ako sa vyrába a ako sa pije, no a pozrieme sa aj na históriu rumu.

Rum Foto: Pixabay

Ako sa vyrába rum

Rum je destilát, ktorý vzniká z cukrovej trstiny. No a hoci aj dnes si pod pojmom rum mnohí ľudia predstavia zemitý tuzemák, ten nemá v skutočnosti s pravým rumom spoločné takmer nič. Za pravý rum sa považuje len destilát z cukrovej trstiny, tá je totiž základom a neoddeliteľnou súčasťou kvalitného rumu. Rumy sú vďaka nej jemne prirodzene nasladlé a vedia očariť bohatými chuťovými odtienkami. No a v hrdle vás príjemne pošteklia svojou ostrosťou.

Musíme vás však upozorniť, že na to, aby ste mohli destilát z cukrovej trstiny nazývať rumom, musí spĺňať ešte zopár podmienok. Európske pravidlá určujú, že rumom sa označuje destilát z cukrovej trstiny, ktorý obsahuje aspoň 37,5 % alkoholu a je dosladený množstvom menej ako 20 gramov cukru na liter. Ak budú tieto hranice presiahnuté, ide o označenie liehovina, v prípade ešte vyššieho obsahu cukru je nápoj označovaný ako rumový likér.

Výrobný proces rumu (melasa, fermentácia, destilácia, zrenie)

Pozrime sa teda na samotný výrobný proces, počas ktorého vzniká rum. Po zbere cukrovej trstiny, ktorý prebieha mechanicky pomocou kombajnov, ale aj ručne, sa musí trstina spracovať do 24 hodín. Z cukrovej trstiny sa potom vylisuje šťava a z nej sa vyrábajú rumy označené ako agricole alebo aj remeselné rumy.

Najčastejšie sa však na výrobu rumu používa melasa z cukrovej trstiny. Ide o tmavú hustú a jemne horkú tekutinu, ktorá zostáva v nádobách po vykryštalizovaní trstinového cukru. No a najvzácnejšou surovinou používanou na výrobu rumu je panenský sirup z cukrovej trstiny.

Výrobný proces rumu zahŕňa fermentáciu, ktorá výslednému nápoju dodáva konečnú arómu. Počas tohto procesu sa melasa alebo trstinová šťava zmieša s vodou a kvasinkami a táto zmes sa nechá prekvasiť. Počas fermentácie vzniká alkohol. Tento proces môže trvať od jedného dňa až po niekoľko týždňov.

Následne dochádza k destilácii, počas ktorej sa odstraňuje nebezpečný metanol a nežiadúce prchavé látky. Separuje sa voda a etanol, ktoré sa znovu skvapalnia a výsledkom je destilát. Jeho finálne vlastnosti ovplyvňuje okrem iného aj typ použitého destilačného zariadenia.

Finálnym procesom je zrenie a miešanie a tento proces má okrem iného vplyv aj na farbu rumu. Rum môže zrieť v dubových sudoch, ale aj v nádržiach z nehrdzavejúcej ocele. Doba zrenia rumu je rôzna, môže to byť jeden rok, ale pokojne aj 25 rokov.

sipka Neprehliadnite: Čo je aperitív a čo je digestív? Ako sa podávajú?

Druhy rumu podľa územia

Rumy môžeme rozdeliť podľa viacerých kritérií. Základné delenie rumov odkazuje na kolonizačné obdobie, kedy sa podľa mocností vládnucich nad jednotlivými územiami ustálili tri druhy rumov. Jedná sa o tri druhy rumov ako:

  • španielske rumy, teda rumy z Kuby, Panamy či Dominikánskej republiky, ktoré sú melasové a chuťou skôr sladké
  • anglické rumy z Jamajky, Barbadosu a Trinidadu, ktoré majú vyšší obsah alkoholu
  • francúzske rumy pochádzajúce z Martiniku, Haiti a Guadeloupe; sú jemnejšie a čistejšie, trochu sa podobajú koňaku či brandy

Druhy rumu podľa farby

Rum môžeme rozdeliť aj podľa farby, a to na:

  • tmavé rumy, ktoré majú intenzívnu farbu aj chuť, môžu byť tiež korenené a odporúča sa podávať ich pri izbovej teplote
  • zlaté rumy (najrozšírenejší druh rumu), ktoré svoju jantárovú farbu získavajú zrením v dubových sudoch
  • biele rumy, ktoré zrejú v kadiach z nehrdzavejúcej ocele, ich chuť je menej intenzívna a sú vhodné do miešaných nápojov, napríklad do obľúbeného Mojita

Solera rum a infuzovaný rum

Stretnúť sa môžete aj s pojmom Solera rum, ktorý získal svoje pomenovanie podľa metódy zrenia Solera. Tá má svoj pôvod v Španielsku a pôvodne sa používala na zrenie fortifikovaných vín. Ide o dômyselný systém spočívajúci v tom, že sa rumy skladujú v sudoch nad sebou od najstaršieho po najmladší. Potom, keď sa rum stáča, dochádza k tomu od najspodnejšieho sudu.

Objem sa potom doplní z mladšieho sudu o poschodie vyššie a takto sa postupuje až dovtedy, kým sa nepríde až úplne nahor. Tam sa potom doleje nový destilát. Výhodou techniky Solera je to, že výsledný rum má konzistentnú chuť. Čo sa týka údaja o veku rumu, v prípade Solera zrenia hovorí tento údaj len o najstaršom rume vo fľaške.

Stretnúť sa môžete aj s infuzovaným rumom, čiže infused rum. Jedná sa o rum obohatený o ďalšie prírodné ingrediencie. Môže to byť napríklad kokos, káva, tropické ovocie či listy a kôra z kríkov alebo stromov.

Kubánsky, panamský či jamajský rum - ktorý je najlepší?

Ak sa dnes povie rum, väčšina si predstaví karibské krajiny, ako je napríklad Kuba. Zaujímavosťou je, že práve Kuba dokáže za rok vypestovať až 16 miliónov ton cukrovej trstiny. Kubánske rumy a podobne aj rumy z Dominikánskej republiky potešia tých, ktorí hľadajú jemné rumy.

Jamajské rumy alebo rumy z Barbadosu sú typické svojou charakteristickou silou. Panamské rumy sú tmavé a dlho zrejúce, vďaka čomu majú svoju pikantnú chuť s citrusovými a dubovými tónmi.

Krajina Populárne značky rumu
Jamajka Albert Michler, Appleton Estate, Plantation Jamaica
Kuba Cubay, Edmundo Dantes, Havana Club, Legendario, Ron Caney
Panama Piquero, Hell or High Water, Nativo Autentico, Ron Abuelo
Peru Cartavio, Ron Millonario, Rum Nation Peruano

sipka Vyskúšajte použiť kvalitnejší rum pri príprave vaječného likéru a o výborný výsledok máte zaručene postarané.

Ako sa pije rum - z akých pohárov, karafa na rum

Rum je vhodné piť ideálne z pohárov kónického tvaru, ktoré majú širšie dno a smerom k vrchu sa jeho tvar postupne zužuje. Označujú sa aj ako tulipánové poháre a sú vhodné aj na pitie brandy.

Vďaka tvaru tohto pohára sa môžu plne rozvinúť bohaté rumové chute a jeho úzke hrdlo uchováva pestrú arómu nápoja. Rum by ste mali piť pomaly a vychutnať si všetko, čo ponúka. Najskôr sa pozrite na krásnu farbu v poháriku, potom si k rumu privoňajte.

Následne si rum pomaly vychutnávajte a usrkávajte si z neho. Rum by sa mal podávať pri izbovej teplote, ktorá nechá vyniknúť jeho chuťovým vlastnostiam. Zaujímavosťou je, že praví rumoví fajnšmekri si dokonca zohrievajú pohárik s rumom v dlaniach a až potom nápoj vypijú.

Krátky pohľad do histórie rumu

Rum si väčšina z nás spája s oblasťou Karibiku, no história tohto destilátu nie je tak úplne jednoznačná. Cukrová trstina má svoj pôvod v oblasti Číny, Indonézie a Indie a práve sem siahajú korene rumu. Prvé zmienky o nápoji, ktorý vzniká fermentáciou a destiláciou šťavy z cukrovej trstiny a je v sanskrite označovaný ako shidhu, sa objavili už pred začiatkom nášho letopočtu.

V Európe sa v období stredoveku pestovala cenná cukrová trstina na Cypre a v 14. storočí obdaroval cyperský kráľ vladárov na Krakovskom kongrese nápojom označeným ako rum.

Do karibskej oblasti sa cukrová trstina dostala v 17. storočí, kde na nových plantážach zaoceánskych kolónií pracovali otroci. No a práve oni zistili, že trstinová melasa sa môže po fermentácii zmeniť na alkohol. Destiléri postupne vylepšovali svoju techniku a vznikali čoraz kvalitnejšie rumy. No a dnes už sú rumy neoddeliteľnou súčasťou histórie karibských krajín.

sipka Pred nákupom rumov si overte otváraciu hodinu obchodov počas sviatkov.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Ako sa pije metaxa a z čoho sa skladá

Čo je a ako sa pije Metaxa: alkohol, zloženie, druhy, hviezdičky

Čo to je metaxa a o aký druh alkoholu sa jedná? Je to brandy či koňak? A ako ju správne piť? Prinášame vám podrobný prehľad o tomto tekutom...

Pravý kubánsky rum Legendario

Pravý kubánsky rum Legendario: výroba, pôvod, obsah alkoholu

Keď sa povie Kuba, jednou z prvých asociácií, ktoré človeku okamžite napadnú, je kvalitný rum. Medzi najslávnejšie značky patrí aj Ron...

Havana Club Verde

Havana Club Verde – recenzie a drinky

Havana Club pridal ku svojim rumom ďalšiu kvalitnú rumovú bombu s bylinkovou a citrusovou príchuťou. Dozviete sa, aké miešané nápoje si...