Havana Club – predstavujeme najznámejšie kubánske rumy

Ak sa povie rum, mnohí si ako prvú vybavia značku Havana Club. Táto značka produkuje najznámejšie kubánske rumy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou obľúbených miešaných nápojov. Aké druhy rumov značky Havana Club by ste mali ochutnať?

Havana Club rum v miešanom nápoji Foto: Pixabay

Hodnotenie rumov Havana Club: 8/10

  • Ponuka: biele rumy, no nechýbajú ani tmavé viacročné rumy
  • Výroba: podľa tradičnej receptúry a za dodržiavania tradičných výrobných postupov siahajúcich až do roku 1878
  • Čas zrenia: biele rumy zrejú okolo 2 rokov, tie tmavé aj 30 rokov

História značky Havana Club

Ako vám už je asi z názvu jasné, Havana Club rumy pochádzajú zo slnečnej Kuby. Táto značka sa zrodila v meste Cardenas už v roku 1878. Založil ju don José Arechabal a po jeho smrti vo výrobe rumu pokračovala aj jeho rodina.

Do histórie tejto značky zasiahlo v roku 1959, teda v čase po kubánskej revolúcii, znárodnenie kubánskou vládou. Rodina sa rozhodla z týchto dôvodov emigrovať do Španielska, odkiaľ neskôr odišla do Spojených štátov.

Po revolúcii na Kube Spojené štáty uvalili sankcie na dovoz z Kuby, a to spôsobilo výrazný pokles predaja rumu. No a toto malo za následok ďalšie ťažkosti pre rodinu Cardenas.

Aktuálne je vlastníkom značka Havana Club v pomere 50:50, štát Kuba a francúzska firma Pernod Ricard. Za výrazným vzostupom popularity rumov Havana Club stála práve francúzska značka P. Ricard. Netrvalo dlho a tieto rumy sa zaradili medzi najpredávanejšie na celkom svete.

Druhy rumov Havana Club

Rumy značky Havana Club veľmi dobre poznajú nielen milovníci rumu, ale aj ľudia obľubujúci miešané nápoje. Spomínané rumy barmani veľmi často a s obľubou používajú na prípravu populárnych rumových koktejlov, ako je napríklad Mojito či Daiquiri.

V ponuke rumov značky Havana Club nájdete okrem bielych rumov, často využívaných do spomínaných miešaných drinkov, aj viaceré chuťovo výrazné tmavé rumy. Poďme sa teda pozrieť na tie známe i menej známe rumy značky Havana Club trochu podrobnejšie.

Názov rumu Približná cena
Biely rum Havana Club 3y Aňos 15 eur
Havana Club rum 7y 23 eur
Havana Club rum Máximo 25y 2 400 eur
Havana Club Selección de Maestros 46 eur
Havana Club Unión 400 eur
Havana Club Tributo 550 eur

sipka Z čoho sa vyrába rum? Ktorý je najlepší a ako sa pije?

Biely rum Havana Club 3y Aňos

Tento rum môžeme pokojne označiť za vlajkovú loď značky Havana Club. Mnohí ho, celkom zaslúžene, označujú za najlepší svetlý kubánsky rum na svete. Chuť tohto rumu je svieža a môžete v nej cítiť citrusy, vanilku, dub a korenie.

Čo sa týka arómy, do nosa vám udrie vôňa citrusov, marcipánu či zázvoru. Pre svoju chuť a arómu je tento rum výborný do Cuba Libre či Piña Colada, ale aj do klasického Mojita.

Havana Club rum 7y

Uvedený rum obsahuje 40 % alkoholu. Ide o najpredávanejší tmavý rum od Havana Club. Jeho farba je príjemne zlatá a rum je tvorený kombináciou vyzretých rumov, ktoré v dubových sudoch zrejú aj niekoľko desiatok rokov.

Tento rum by ste si mali vychutnávať po malých dúškoch, aby ste mohli objavovať všetky tie zaujímavé chuťové tóny a tiež vône. Tešiť sa môžete na chuť vanilky, korenia, sladkej melasy a dubového dreva. No a z vôní vaše čuchové zmysly omámi tropické ovocie, tabak a pražené oriešky.

Havana Club rum Máximo 25y

Za vrcholné dielo značky Havana Club môžeme bez váhania označiť tento skvost v podobe limitovanej edície Havana Club je rum Máximo 25y. Tento rum vznikol ako blend najstarších rumov z dielne Havana Club.

Farba tohto niekoľkotisícového rumu je sýta jantárová, vôňa je opisovaná ako ovocná s náznakom karamelu, drevín, vanilky a závanu korenia. Po ochutnaní sa vám na jazyku rozleje zmes chutí kokosu, vanilky, korenia a dreva.

Havana Club Selección de Maestros

V prípade Havana Club Selección de Maestros je reč o unikátnom rume, ktorý vznikol na základe výnimočnej spolupráce viacerých majstrov kubánskeho rumu. Tí sa každý rok stretávajú a vyberajú jeden sud zo skladov Havana Clubu, ktorý si zaslúži dostať sa do výberu.

Havana Club Unión

Tento rum vznikol špeciálne ako dokonalý nápoj k povestným kubánskym cigarám. Uvedený rum je oslavou dokonalého spojenia dvoch kubánskych ikonických produktov, ktoré pochádzajú z jednej oblasti, a tak tvoria unikátne duo.

sipka Mohlo by vás zaujímať: Caracas Club rum – TOP venezuelský rum

Havana Club Tributo

Na záver si predstavíme ešte jednu z limitiek Havana Club rumov s prívlastkom Tributo. Táto limitovaná edícia sa mení každý rok a jej podstatou je to, že značka vždy vyberie iný rum, ktorému chce týmto gestom vyjadriť svoje uznanie a zároveň si tiež uctiť majstrov, ktorí ho namiešali.

Pár zaujímavostí o Havana Club na záver

Na záver máme pre vás ešte niekoľko zaujímavých faktov o tejto obľúbenej značke rumov:

  • Havana Club rumy sú aktuálne jediné, ktoré sú na medzinárodnej úrovni uznávané ako pravé kubánske
  • všetky rumy prechádzajú prísnou kontrolou a na záver ich musí schváliť hlavný kontrolór kvality, tzv. Master Destillero
  • rum sa považuje za tradičný kubánsky vďaka tomu, že sa pri výrobe dodržiavajú tradičné postupy
  • rumy sa vyrábajú podľa receptúry z roku 1878, ktorá kladie dôraz na starostlivý výber cukrovej trstiny

sipka Prečítajte si o rumoch ďalšej obľúbenej značky: Plantation Rum – druhy a história

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Investičný alkohol

Investičný alkohol: oplatí sa investovať do whisky či rumu?

Zaujíma vás investičný alkohol a chcete sa dozvedieť, do akých značiek investovať? V našom článku sa na investičný alkohol pozrieme bližšie...

Absolut Vodka

Vodka Absolut – kde a ako sa vyrába a aké sú príchute?

Vodka 🍸 patrí medzi najobľúbenejšie druhy alkoholu v rôznych kútoch sveta. Populárna je napríklad Absolut vodka, ktorú si v článku...

Druhy Tatranského čaju a sady - Tatratea

Druhy Tatranského čaju a sady

Tatranský čaj je likér s vysokým množstvom alkoholu, ktorý sa vyrába v podtatranskom Kežmarku ⛰️. V súčasnosti nájdete na trhu až 14...