Vodka Absolut – kde a ako sa vyrába a aké sú príchute?

Vodka patrí k najznámejším alkoholickým nápojom. Na trhu nájdete množstvo značiek vodky z rôznych kútov sveta. Jednou z najobľúbenejších značiek je Absolut vodka, ktorú si v našom článku priblížime.

Absolut Vodka Foto: Pixabay

Hodnotenie Absolut Vodka: 9/10

  • Ponuka: veľký výber príchutí aj limitovaných edícií
  • Výroba: len prírodné postupy
  • Obsah cukru: bez pridaného cukru

Vodka Absolut: základné informácie

Domovom Absolut vodky je dedinka Åhus na juhu Švédska, kde bola táto značka uvedená do života v roku 1979. Pôvodný recept na túto ikonickú vodku však vznikol už o sto rokov skôr, ako vznikla samotná značka. Absolut vodka je symbolom švédskej tradície výroby vodky zodpovednej voči zdrojom a voči komunite.

Kde a ako sa vyrába Absolut vodka?

Absolut vodka sa vyrába z ozimnej pšenice, ktorá sa urodí na poliach v južnom Švédsku. Zaujímavosťou je, že výnosy úrody sú zhruba dvakrát vyššie ako je svetový priemer. Absolut vodka je tiež špeciálna tým, že na jej výrobu sa používa voda zo studní hlbokých 140 metrov. Voda je filtrovaná rôznymi horninami, čím získava svoju charakteristickú chuť, a tá sa premieta aj do chuti Absolut vodky.

Počas výrobného procesu prechádza vodka kontinuálnou destiláciou a štvorfázovou filtráciou, vďaka čomu patrí medzi najčistejšie destiláty na svete. Absolut vodka je výnimočná aj fľaškou, v ktorej si ju kúpite. Tá má svoj typický tvar inšpirovaný tvarom tradičných lekárenských fliaš používaných v minulosti vo Švédsku.

No a ďalšou pikoškou z výrobného procesu Absolutky je to, že pred plnením sú fľašky preplachované priamo vodkou Absolut. Výrobcovia sa tak chcú vyhnúť tomu, aby bola chuť ich absolútne čistej vodky čímkoľvek ovplyvnená.

sipka Pre zaujímavosť: Ako sa výraba rum a z čoho sa pije?

Absolut vodka: objem

Druhov Absolut vodky je na trhu hneď niekoľko, a to sa bavíme ešte len o čistej vodke bez príchutí. Absolut vodku si môžete zadovážiť v troch rôznych objemoch, a to 0,7 litra, 1 liter. Sem tam môžete natrafiť aj na menšiu fľašku s objemom 0,5 l. Zvyčajne platí, že fľašky s väčším objemom sú cenovo výhodnejšie. Niektoré obchody majú v ponuke aj miniatúru s objemom 0,05 l.

Druhy Absolut vodka

Skôr, ako sa dostaneme k rôznym druhom ochutenej Absolut vodky, priblížime si, aké druhy tejto vodky si viete kúpiť. Okrem klasickej Absolutky s obsahom alkoholu 40 % vo fľaši s typickými modrými písmenami, môžete vyskúšať Absolut 100 s obsahom alkoholu 50 % v unikátnej čiernej fľaške. Ďalším unikátom je Absolut Elyx, ktorá sa vyrába v pôvodnej destilačnej nádobe z medi, ktorá pochádza z roku 1921. Táto vodka Absolut má obsah alkoholu 42,3 %.

Za zmienku určite stojí aj Absolut Oak. Tá sa vyrába skutočne originálnym spôsobom, pretože po destilácii neputuje do fliaš, ale do dubových sudov. Tento proces poznáte hlavne z výroby whisky, no pri výrobe vodky je veľmi nezvyčajný. Chuť vodky je vďaka tomuto výrobnému procesu prirodzeným spôsobom pozmenená. Použiť ju môžete do miešaných drinkov, do ktorých sa používa práve whisky, či tmavý rum alebo brandy.

Vodka Absolut: limitované edície

Značka Absolut tiež pravidelne prichádza s rôznymi limitovanými edíciami s originálnym a špecifickým dizajnom fľaše. Často sa stáva, že takéto limitky sú dostupné len v určitých krajinách. Stretnúť sa tak môžete s označením ako Absolut America, Absolut India a iné. Kúpiť si môžete napríklad Absolut Rainbow či Absolut Born To Mix. Limitované fľaše sú skvelým darčekom, ktorý poteší hlavne zberateľov a niektorí ľudia to považujú za dobrú investíciu.

Označenie limitovanej edície Približná cena
Absolut Rainbow 18 eur
Absolut Born To Mix 15 eur
Absolut Tomorrowland 20 eur

Ochutená vodka Absolut

Už sme spomenuli, že okrem klasickej čistej Absolut vodky sú dostupné aj rôzne ochutené verzie. Tie sa vyrábajú zmiešaním vodky s prírodnými príchuťami bez pridaného cukru. V prípade Absolut vodky sa môžete tešiť na to, že aj ochutené verzie sú veľmi kvalitné a ich základom je čistý destilát.

Počas svojej histórie sa Absolut vodka vyrábala v rôznych príchutiach, niektoré z nich dnes už nie sú dostupné. Jednou z prvých ochutených Absolutiek bola Absolut Peppar, ktorá kombinovala chuť čili papričiek a sušených byliniek. No a mnohí barmani si ju veľmi obľúbili, pretože je výborná do miešaného drinku Bloody Mary.

Ďalšou príchuťou bola Absolut Citron, ktorá je dnes už neoddeliteľnou súčasťou drinku Cosmopolitan. Postupne sa rodina príchutí Absolut vodiek rozrastala, a tak ste už mohli ochutnať napríklad tieto príchute:

Príchute Absolut Vodka
🌶️ Peppar 🍊 Mandarínka 🫐 Lesné ovocie
🍋 Citrón 🥭Mango 🍏 Jablko
🟡 Grapefruit 🍓 Malina 🍒 Čerešňa
🍉 Červený melón 🍐 Hruška 🌺Ibištek
🍈 Marakuja 🌼Vanilka 🍇 Hrozno
🍋‍🟩 Limetka 🍑 Broskyňa 🍓 Jahoda

Kde kúpite Absolut vodku a aká je cena

Cena Absolut vodky sa odvíja od toho, akú veľkú fľašku vodky si chcete kúpiť a tiež od toho, aký druh Absolut vodky chcete ochutnať. Absolut vodka patrí medzi drahšie vodky, no ide o kvalitu, za ktorú sa oplatí priplatiť si. No a nie je výnimočné, že nájdete Absolut vodku v akcii, a vtedy sa naozaj oplatí kúpiť ju.

sipka Mohlo by vás zaujímať: Ako sa pije pravý absinth, aké má zloženie a obsah alkoholu?

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

bh

Čo pomáha na "opicu" a ako sa jej rýchlo zbaviť

Opica je výsledkom nadmernej konzumácie alkoholu. Ako si s týmto problémom poradiť vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

eshop

Zoznam e-shopov s dopravou zadarmo 2024

Ponúkame vám zoznam e-shopov s dopravou zadarmo ✌ pre rok 2024. Viac informácií nájdete v našom článku a na stránke vyhľadávaného e-shopu.

Inflácia na Slovensku 2023

Aktuálna inflácia na Slovensku – tempo rastu cien sa spomaľuje

Čo je inflácia, aké sú jej dôsledky a čo ju spôsobuje? Pozrite si aktuálnu mieru inflácie na Slovensku a rast cien v roku 2023/2024 ⚡.