Ako sa pije pravý absinth, aké má zloženie a obsah alkoholu?

Snáď neexistuje alkoholický nápoj, ktorý by bol natoľko opradený mýtmi ako absinth. Pre svoj vysoký obsah alkoholu a údajné halucinogénne účinky bol dokonca v minulosti v mnohých krajinách zakázaný. Čo to je absinth? Ako ho správne piť? Za akú cenu ho dostať v obchodoch a z čoho sa vyrába?

HistóriaSprávny názovZloženieHalucinogén
ÚčinkyLegalitaObsah alkoholuSpôsob konzumácie
KoktejlyOhňový rituálZnačkyFarbyPredajVideo

Ako správne piť absinth a z čoho sa skladá Foto: Pixabay

Pravý absinth original – od Egyptu po Švajčiarsko: história, pôvod, absinth ako liečivo

Nebol by to mýtický absinth, keby aj jeho samotný pôvod nebol zahalený rúškom tajomstva. Už v starovekom Egypte sa používal liečivý nápoj, pripravený z paliny pravej – svedčí o tom encyklopédia bylín z roku 1550 p. n. l. V antickom Grécku sa zas palina okrem výroby liečivých extraktov používala aj pri výrobe špecifického druhu vína s názvom absinthites oinos.

Tieto nápoje však môžeme považovať maximálne za predchodcov absinthu. Skutočný absinth v pravom slova zmysle vznikol až koncom 18. storočia vo Švajčiarsku. Z tohto obdobia sa paradoxne zachovala taktiež iba legenda, ktorú je dnes ťažké overiť.

Nápoj obsahujúci už aj aníz a fenikel vraj miestny lekár Pierre Ordinaire používal ako zázračný "všeliek". Cez miestne sestry Henriodové sa receptúra údajne dostala až k podnikateľovi Majorovi Dubiedovi, ktorý v roku 1797 otvoril svoj prvý liehovar na výrobu absinthu.

Čo je absint a aký je správny názov: absinth vs absinthe vs absint

Priamo do úvodu vložme aj krátke jazykovedné okienko. Dodnes existujú isté zmätky ohľadom názvu, kedy sa používajú až tri výrazy: u nás prevládajú absinth a absint, kým v zahraničí absinth a absinthe.

Podľa aktuálneho Slovníka súčasného slovenského jazyka je správny tvar absint vo význame "horkého likéru zelenkavej farby obsahujúceho palinu, aníz, koriander, fenikel a iné prísady".

Letmá analýza kľúčových slov cez našepkávač vyhľadávača Google však dokazuje, že jazykový úzus nekorešponduje s normou – medzi ľuďmi sa totiž viac udomácnil medzinárodný tvar absinth.

Čo sa týka zahraničia, prevláda názov absinthe. Výraz absinth je rezervovaný skôr pre užšiu skupinu výrobkov, pochádzajúcich zo strednej a východnej Európy a nadväzujúcich na nápoje z "bohémskej" (teda českej) tradície. Tie z hľadiska zloženia hraničia skôr s bittermi.

Z čoho je absinth: tradičná výroba, zloženie, recept, pôvodná receptúra (pravý absint)

Aby sme boli korektní, žiaden alkohol nemôžeme považovať za liečivo v pravom (a vlastne ani v žiadnom) slova zmysle. Ak máte zdravotné problémy, určite existujú tisícky lepších spôsobov ako si posilniť imunitu. To, prečo sa v minulosti nápoje podobné absinthu používali ako liek, však má svoje opodstatnenie: originálny absinth sa totiž vyrába z liečivých byliniek.

Medzi tradičné suroviny na výrobu absintu sa radia:

  • Palina pravá (Artemisia absinthium)
  • Aníz (Pimpinella anisum)
  • Fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare)

Ako sa vyrába absinth: prvá a druhá macerácia byliniek

Tejto trojici základných ingrediencií sa v kruhoch znalcov dobrého absintu hovorí aj "svätá trojica". Ďalšie zložky už závisia vyslovene od receptúry toho-ktorého výrobcu. Konkrétny producent volí ďalšie bylinky prípadne iné ingrediencie v závislosti od toho, ktorú z vlastností chce zvýrazniť, prípadne či chce nápoj zafarbiť.

Tradične sa bylinky nechávajú vylúhovať v silnom liehu, aby sa ich zložky uvoľnili a nápoju tak prepožičali svoje arómy a chute. Takto pripravený lieh sa následne destiluje. Výsledkom tohto procesu je tzv. "blanche", teda číry absinth bez farby.

Svoju charakteristickú farbu získava až tzv. druhou maceráciou (druhým namáčaním). Typicky sa pridávajú rastlinné zložky ako napr. palina pravá, yzop lekársky, medovka lekárska či ďalšie bylinky, ktoré uvoľnia chlorofyl (zelené farbivo) a spôsobia klasické zelené zafarbenie. Takže ak ste už niekedy počuli o "zelenej víle", už poznáte jej pôvod.

Absinth a halucinácie: je absint skutočne halucinogén?

Často sa i dnes môžeme stretnúť s tvrdeniami, spájajúcimi absinth s možnými halucinogénnymi účinkami. Tie majú svoje korene v štúdii francúzskeho lekára z 19. storočia Valentina Magnana, ktorý skúmal alkoholizmus. Zistil, že užívatelia absinthu vykazujú ešte horšie symptómy ako obvykle, vrátane halucinácií.

Magnanom zozbierané prípadové štúdie sa dnes vysvetľujú tým, že v 19. storočí sa do absinthu s cieľom jeho zafarbenia často pridávali rôzne chemikálie, ktoré mohli konzumenta priotráviť.

Absinth – mýty: čo je thujón a ako súvisí s THC či marihuanou?

Vyššie uvedené tvrdenia neskôr posilnili špekulatívne teórie zo 70. rokov. Tie prirovnávali chemickú štruktúru thujónu (alebo aj tujónu), obsiahnutého v absinthe ako pozostatok vylúhovanej paliny, k štruktúre tetrahydrocannabinolu (THC). Aj táto teória sa však neskôr ukázala ako nesprávna a v konečnom dôsledku sa žiadne halucinogénne účinky absintu nepreukázali.

Absinth: stavy, príznaky, účinky po pití absintu

Zaujímavé účinky absinthu sa dnes skôr vysvetľujú jednoducho tým, že obsiahnuté bylinky v sebe kombinujú rozporuplné vlastnosti: niektoré povzbudzujú, iné majú skôr utišujúce účinky, ďalšie zas zmierňujú bolesť. Vo výsledku sa tak môže dostaviť efekt, ktorí niektorí nazývajú ako "opitosť s jasnou hlavou".

Absinth s tujónom

Vyvrátené halucinogénne vlastnosti tujónu však nezabránili ďalšiemu šíreniu mýtov. Existujú dokonca výrobcovia absinthu, ktorí stavajú svoj marketing na "vyššom obsahu tujónu". Tento prístup by sa dal prirovnať k výrobcom energetických nápojov, snažiacich sa o zvýšenie svojich predajov zaraďovaním produktov s obsahom CBD.

Absinth v minulosti a dnes: od ilegálnej drogy k obľúbenému nápoju bohémov

Je absinth v niektorých krajinách ilegálny? Kde a prečo je absinth zakázaný? Akú zakázanú látku obsahuje? Takéto a podobné otázky zamestnávajú nejedného ctiteľa zelenej víly.

Ako spolu súvisí absinth a ucho Vincenta van Gogha

Magnanove štúdie a početné prípady halucinácií po konzumácii absintu spôsobili, že výrobcom absinthu prestali kvitnúť ruže. Korunu všetkým škandálom nasadil holandský maliar Vincent van Gogh, ktorý si pod vplyvom absinthu odrezal vlastné ucho.

Málokto vtedy vedel, že pohárik (alebo skôr viac pohárikov) absintu bol v tomto prípade len povestnou poslednou kvapkou. Svojrázny umelec, ktorý sa preslávil až po svojej smrti, totiž trpel ťažkými depresiami, epilepsiou a duševnou chorobou, ktorú alkoholizmus len ďalej prehlboval.

Absinthe a jeho status: legálny | ilegálny | zakázaný v USA, UK, Európe

Spoločenská klíma sa tak pomaly obracala v neprospech absinthu. Mnohí ho začali považovať za nebezpečnú drogu, ktorú je potrebné zakázať. Nepotrvalo dlho a výroba ako aj konzumácia nápoja bola skutočne postavená mimo zákon vo väčšine európskych krajín. Neskôr sa ukázalo, že v prípade Francúzska mohlo ísť do značnej miery aj o lobby zo strany výrobcov vína, ktorých zisky vďaka popularite "zelenej víly" značne utrpeli.

Absinth a Amerika: zákaz absintu

Od roku 1912 sa zákaz týkal aj Spojených štátov amerických. Na druhej strane síce vo Veľkej Británii nebol absinth oficiálne ilegálny, ale jeho konzumácia sa beztak na dlhé desaťročia utlmila. Pomaly sa začala obnovovať až v 90. rokoch.

Legalizácia absintu a nárast popularity po roku 2000

Spoločenský status absinthu sa v plnej miere rehabilitoval až po roku 2000. Zákaz sa postupne zrušil v Holandsku, Belgicku i Švajčiarsku. V roku 2007 sa absinthe opäť zlegalizoval aj v Spojených štátoch. Najdlhšie – až do roku 2011 – však zákaz trval vo Francúzsku. Odvtedy je popularita nápoja na prudkom vzostupe, k čomu nepochybne prispieva aj nálepka (kedysi) zakázaného ovocia.

Absinth – obsah a percento alkoholu: 90, 80, 70 percent

Ako sme už spomenuli v časti o výrobe, absinth sa vyrába iba zo silného, t. j. vysokopercentného liehu. V predajniach preto určite nenájdete absint s obsahom alkoholu na úrovni štandardných 40 percent. Historicky sa za absint považovali nápoje s obsahom alkoholu 45-74 percent.

Absint (alkohol) percentá: ktorý je najsilnejší absinth, koľko má kalórií (kcal)

Dnes sa však nájdu aj produkty s obsahom alkoholu 80 percent. Ale ak chcete ohúriť vašich priateľov, zadovážte si Hapsburg Gold Label Premium Reserve Absinthe s obsahom alkoholu až 89,9 %.

Nemusíme snáď ani pripomínať, že takto silné nápoje sa štandardne riedia ľadovou vodou, prípadne sa pijú ako súčasť koktejlov. V opačnom prípade už hrozia okrem extrémne vysokého promile či podráždeného hrdla azda aj toľko omieľané halucinácie.

Čo sa týka energetickej hodnoty absinthu, počet kalórií ukrytých v tomto nápoji sa rôzni naprieč druhmi a výrobcami. Pre ilustráciu uvádzame aspoň hodnotu obľúbenej českej značky Absinthe Žufánek St. Antoine 70 %: 100 ml tohto nápoja má v priemere 491 kcal.

Ako správne piť absinth: spôsob podávania, poháre

Vysoké množstvo alkoholu priamo vylučuje, aby sa absinth pil ako bežný destilát či liehovina. Skrátka a jasne: absint sa nekope "na ex" ako klasický "panák". Namiesto toho sa riedi s vychladenou vodou v pomere 3:1 (voda:absint), prípadne až 5:1. Následne sa nápoj pomaly usrkáva.

Absint sa obvykle podáva v špeciálnych pohárikoch so stopkou. Obvykle je zo štruktúry pohára jasné, pokiaľ sa má naliať absinth – na mnohých pohároch býva preň zvlášť vyhradený rezervoár. Následne sa do zvyšku pohára doplní ľadová voda.

Ako sa pije absinth: absinthová fontána, lyžička, kocka cukru

Veľmi dobrou pomôckou na pitie tohto nápoja je absintová fontána. Je to nádoba určená na naplnenie vodou a ľadom. Vedie z nej niekoľko kohútikov, z ktorých si spolu s priateľmi môžete kedykoľvek načapovať ľadovú vodu priamo do vášho pohárika s pripraveným absintom.

Ak ste skutočný klasik, nezabudnite si k poháriku zadovážiť aj absinthovú lyžičku. Na prvý pohľad si všimnete, že to nie je len taká obyčajná lyžička – sú v nej totiž otvory. Je totiž určená na to, aby ste na ňu položili kocku cukru a nechali na ňu kvapkať vodu.

Klasický postup pitia pravého absintu:

  1. Nalejte na dno pohárika absint.
  2. Položte lyžičku cez okraje pohára.
  3. Na lyžičku položte kocku cukru.
  4. Pomaličky na cukor púšťajte jednu kvapku vody z fontánky za druhou.
  5. Nápoj sa následne začne kaliť.
  6. Na povrchu sa objaví zelenkastá vrstvička.
  7. Akonáhle vrstva zmizne, váš nápoj je pripravený na konzumáciu.

Efekt zakalenia sa v odbornej terminológii nazýva louche. Jeho príčinou sú silice anízu a feniklu, ktoré sú rozpustené v alkohole, jeho pomalým riedením sa však postupne zrážajú. Tento proces je veľmi efektný a na pohľad pripomína tanec víl.

Absinthe cocktails: absinth ako súčasť špeciálnych koktejlov a drinkov

Absinth patrí vďaka jedinečnej súhre bylinných aróm a príslovečnej ostrosti medzi vhodných adeptov na výrobu rozmanitých koktejlových nápojov. Medzi populárne drinky s obsahom absintu patria napríklad Sazerac, Monkey Gland a Corpse Reviver. Mnohé skvelé recepty na alkoholické i nealko drinky nájdete v našej rubrike Recepty a drinky.

Pravý absinth: ako ho spoznať

Vo väčšine krajín neexistuje právna úprava toho, čo to vlastne pravý absint je. Z tohto dôvodu – ak to trochu zjednodušíme – môžete vyrobiť hocijaký nápoj a vycapiť naňho nápis "absint". Preto sa pohľad na to, čo je pravý absinth a čo už nie, trochu rôzni.

Vo všeobecnosti však možno povedať, že tradičný pravý absinth obsahuje "svätú trojicu" byliniek palina pravá, aníz a fenikel. Ostatné výrobky ich buď obsahujú málo, alebo vôbec, pričom ich nahrádzajú farbivami a umelými arómami. Rozdiel je tiež v postupe – pravý absinth sa po macerácii ešte na záver destiluje. Kvôli tomu sa napodobeniny pri tradičnom postupe konzumácie nezakalia.

Absinth – ako sa pije: český absinthový rituál (cukor, oheň, karamel)

V uplynulých dekádach vznikli aj rôzne alternatívne prístupy k výrobe a zloženiu absintu. Jeden z najznámejších vznikol v Česku, preto sa aj nazýva ako "bohemian-style absinth". Tieto nápoje by sa však podľa mnohých odborníkov mali skôr radiť medzi tzv. bittery, teda horké, spravidla bylinné alkoholické nápoje. Od klasického absinthu sa odlišujú tým, že zo "svätej trojice" bylín obsahujú iba palinu (aníz a fenikel absentujú).

Práve so vzostupom novodobej českej verzie absinthu súvisí tzv. český ohňový rituál, rozšírený aj u nás:

  1. Na pohár položte lyžičku s kockou cukru.
  2. Kocku cukru polejte absintom.
  3. Následne ju zapáľte so zapaľovačom.
  4. Skaramelizované kúsky cukru nechajte odkvapkať do pohárika.
  5. Plamienok následne uhaste ľadovou vodou.
  6. Obsah pohára premiešajte (pomer vody a absintu aspoň 1:1).

Odborníci z tradičného remesla by však náš návod škodoradostne doplnili ešte o jeden bod – nápoj vyliať. Podľa nich totiž tieto nápoje a rituály nemajú s tradičným absinthom už nič spoločného. Nuž, rozhodnutie nechávame na vás...

Absinth na Slovensku a v Česku

V bývalom Československu absinth v skutočnosti zakázaný nikdy nebol. Zároveň ale o obyvateľoch dnešného Česka a Slovenska platí, že sme skôr milovníci čapovaného piva, prípadne kvalitných vín. Možno aj preto sa občas pri výrobe i konzumácii dopúšťame "barbarstiev", ktoré by nám skutoční fajnšmekri neodpustili.

Neznamená to však, že by sa na území bývalej federácie nenašli poctiví výrobcovia pravého absinthu. Ak chcete ochutnať pravý nefalšovaný český absinth, vyhľadajte produkty nasledovných značiek:

  • Žufánek
  • Cami
  • L´OR
  • Bairnsfather

Značky absinthu, najlepší absinth: classic, bitter, Žufánek, Pernod

Na svete pôsobia stovky výrobcov absinthu. Tí najlepší sú často situovaní do tradičných krajín ako Švajčiarsko či Francúzsko. Čoraz väčší úspech medzi priaznivcami tohto nápoja si však postupne získava aj znamenitá česká značka Žufánek, kladiaca dôraz na tradičné postupy. Medzi ďalšie známe značky patria napríklad:

Oliver Matter Pernod Sankta Annas Bränneri
Eichelberg Cami Bairnsfather
Clandestine Valote Bovet Emile Pernot

Bairnsfather – absinth z Jeseníkov (Domašov, Česko): značka, ktorú schvaľujú Johnny Depp či Marilyn Manson

V našom článku sme už spomínali českú značku Bairnsfather Distillery. Na jej čele stojí nesmierne zaujímavá postava – Američan Kyle Bairnsfather, ktorý sa v 90. rokoch presťahoval do malebných sliezskych Jeseníkov. V tamojšej flóre našiel všetko potrebné pre výrobu tradičného absinthu z byliniek.

Medzi fanúšikov jeho výrobkov patria aj americké hviezdy Johnny Depp a Marilyn Manson. Depp dokonca presadil scénu s absinthovým rituálom do filmu "Z pekla" ("From Hell", 2000). Shock-rocker Marilyn Manson zase s fľaškou Bairnsfatherovho absinthu zapózoval na umeleckej fotografii, štylizovanej v duchu van Goghovho neslávne slávneho odrezania ucha.

Kontroverzný rocker sa dokonca do problematiky zahĺbil až natoľko, že v spolupráci so švajčiarskym majstrom remesla Olivierom Matterom vyvinul vlastnú značku absinthu Mansinthe. U nás sa predáva približne za 48 € za 0,7 l.

Zelený absinth (zelená víla): čím zelenší, tým lepší?

Laici by mohli ľahko nadobudnúť presvedčenie, že kvalitný absinth musí byť nevyhnutne zelený. To však nie je pravda. Začnime tým, že tradičný absinth môže byť aj bezfarebný (tzv. blanche, ktorý sa maceruje iba jedenkrát). A keby sme sa aj zamerali vyslovene na zelené absinthy (tzv. Verte, čo je francúzsky výraz pre "zelený"), platí, že skutoční fajnšmekri uprednostnia hnedasté odtiene.

Hnednutie je totiž prirodzeným dôsledkom starnutia, čo v prípade absinthu znamená vyššiu kvalitu i cenu. Ak, naopak, natrafíte na sýto zelenú farbu s až fosforeskujúcim efektom, môžete si byť istý, že nápoj je prifarbený.

Absinth – farby: zelený, modrý, červený, čierny, Verte, Suicide Absinth Black (lebka)

Okrem klasických "zelených víl" sa dnes už môžete stretnúť trebárs aj s červenými či modrými nápojmi. Ďalší tradičný český výrobca Hill´s Liquere na hre s farbami postavil svoju sériu produktov Suicide Absinth. Nechýba medzi nimi ani tajuplný Suicide Absinth Black s pochmúrnou čiernou farbou.

Názov absinthu Farba nápoja
Suicide Absinth Classic 0,5 l 70 % zelená
Suicide Absinth Red Chilli 0,5 l 70 % červená
Suicide Absinth Gothic 0,5 l 70 % čierna

Absinth – predaj a cena v obchodných reťazcoch: Tesco, Kaufland, Lidl

Rôzne druhy absinthov (alebo aspoň produktov s týmto názvom) mávajú v ponuke aj bežné slovenské obchodné reťazce. Pre aktuálnu ponuku si kliknite na príslušný odkaz:

Absinth shop Praha a Bratislava (pravý absinth + sada na pitie)

Vo veľkých mestách môžete nájsť množstvo predajní, ktoré sa špecializujú na predaj kvalitného alkoholu. Nie vždy však natrafíte na férových predajcov – môže sa stať, že kúpite predraženú napodobeninu. Existujú však aj poctiví predajcovia – v Bratislave nájdete kvalitný absinth napr. v obchode BottleSHOP.

Najjednoduchšie je objednať si produkt online priamo od prevereného výrobcu originálnych nápojov. A ak sa chystáte k absintu vracať pravidelne, celkom určite sa vám zíde aj sada na pitie absinthu (pohárik, lyžička, fontána a pod.).

História a výroba pravého absintu (video)

sipka Prečítajte si tiež: Zábavná online hra pre milovníkov dobrého alkoholu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Recept na drink Aperol Spritz - príprava a pomery

Recept na drink Aperol Spritz - príprava a pomery

Jeden z najznámejších miešaných nápojov Aperol Spritz 🍹 má horko-sladkú chuť a výraznú oranžovú farbu ☀️. Tento taliansky drink má nízky...

Ako naraziť sud piva a kedy ho odraziť

Ako naraziť sud piva a kedy ho odraziť

S vlastným výčapom sa stanete hviezdou každej grilovačky alebo oslavy 🥳 S naším návodom sa aj z vás môže stať odborník na narážanie sudov...

Aperitív a digestív – nápoje pred jedlom a po jedle

Čo je aperitív a čo je digestív? Ako sa podávajú?

Aký je rozdiel medzi aperitívom a digestívom? 🍸 Ktoré nápoje sa hodia najviac? Kedy sa podávajú a čo treba dodržať? Na to všetko vám radi...