Vavrín pravý (lat. Laurus nobilis): pestovanie a využitie

Vavrín pravý, ktorý sa bežne volá aj bobkový list sa považuje za stálozelený krík, ktorý obľubuje subtropické podnebie. Je významnou zložkou rôznych jedál, pre svoju typickú chuť a vôňu. V našom článku vám poradíme, ako sa o vavrín starať a na čo slúži. V závere článku na vás čaká aj pikoška zo sveta politiky, ktorá sa spája práve s bobkovým listom.

Bobkový list Foto: Pixabay

Bobkový list (lat. Laurus nobilis L.): všeobecne

Jedná sa o stálozelený krík až strom, ktorý patrí do čeľade vavrínovité. Jeho domovom sú subtrópy, ako je Malá Ázia, Irán a Síria, Turecko. Ak má výborné podmienky, môže dokonca zdivieť. Bobkový list sa postupom času rozšíril aj do Stredomoria ako pôvodný a neskôr ako kultivovaný druh.

Pre bobkový list sú typické tvrdé, kožovité listy kopijovotého až oválneho tvaru. Dosahujú dĺžku od 1 po 5 centimetrov, a šírku od 2 do 5 centimetrov. Zaujímavosťou je, že rub listu je svetlejší ako líce.

Vavrín kvitne modročervenými, bielymi, alebo žltými kvetmi, a to od marca do apríla. Vyznačuje sa trpkou až horkou chuťou s jemnou arómou. Využíva sa ako korenina. V našich zemepisných šírkach môže vavrín narásť až do 3 metrov. Dožíva sa aj tristo rokov.

Vavrín pravý význam

Samotný vavrínový strom bol v minulosti zasvätený gréckemu bohu veštby a básnictva Apolónovi. Niet sa čomu čudovať, že sa tento druh korenia využíval ako narkotikum, ktoré dokáže navodiť tranz. Bobkový list si ľudia dokonca kládli pod vankúš, aby mali pekné sny.

Vavrínu kedysi ľudia pripisovali aj magický význam, pretože verili, že ich chránil pred nežiaducimi silami, čarodejnicami a chorobami, akými bol aj mor. Taktiež sa verilo, že vetvička z vavrínového stromu ochraňovala pred úderom blesku.

Neskôr sa z neho vypletal vavrínový veniec, ktorý symbolizoval dokonalosť. Veniec z vavrínu sa používal na ocenenie básnikov a atlétov. Latinské spojenie laurea Coronati, čo v preklade znamená korunovať vavrínom, sa stal základom pre výraz laureát.

Neskôr, v období stredoveku, sa úspešným mladým doktorom kládli na hlavu vavrínové vence pričom im hovorili Bocca Laureát. Skomolením tejto frázy sa zrodilo pomenovanie pre dnešných bakalárov.

Vavrín pravý, alebo teda ak chcete bobkový list, sa dnes využíva najmä ako korenina do rôznych omáčok, dusených jedál a hlavne tam, kde je potrebná dlhodobejšia príprava. No v ľudovom liečiteľstve plní taktiež nezastupiteľné miesto.

Bobkový list a jeho využitie, rozmnožovanie

Bobkový list by na pestovanie nemal byť príliš náročný, no aby sa tak stalo je potreba dodržiavať pár zásad. Vavrín obľubuje substrát na izbovky či ten na stredomorské rastliny. Pravidelná zálievka je samozrejmosťou a letnenie taktiež. Okrem toho vavrín znesie aj to, keď ho zabudnete poliať, no neznesie preliatie.

Miluje aj hnojenie dvakrát do týždňa v čase od konca februára až do konca septembra. Hnojivo by malo obsahovať dostatok dusíka, fosforu a draslíka. Organickým či hnojivom označeným ako NPK nič nepokazíte. Len dodržujte dávkovanie.

Starší, "skúsenejší" vavrín znesie aj teploty od - 2 °C do 0 °C, tie mladšie sú háklivejšie. Treba však dať pozor na ostré jarné slnko (radšej ho postaviť do polotieňa, napr. pod strom), aby ste bobkový list nenechali spáliť na slnku.

Veľkou zaujímavosťou je to, že rez a tvarovanie znáša spomedzi rôznych stredomorských kríkov vavrín veľmi dobre. Ak ho správne zastrihnete, môžete sa tešiť na bohatý rast a hustotu kru. Tvarovanie a ošetrovanie sa vykonáva pred vegetačným obdobím, najlepšie na jar. Aj vďaka tomu bude mať rastlina dosť silíc na to, aby odpudila všemožní škodcovia a nám dostatočne ochutila pokrmy.

sipka Na dochutenie pokrmov sa výborne hodí aj rozmarín lekársky.

Je bobkový list jedovatý a mrazuvzdorný? Choroby

Tento krásny stromček je možné pestovať aj vonku od jari do jesene. Môžete ho mať v kvetináči a letniť na balkóne, terase. Taktiež ho dokážete zasadiť do zeme a pred prízemnými mrazmi ho vykopať a aklimatizovať na miernejší chlad v interiéri.

Keď ho na zimu vykopete, zazimujte ho na chladnejšom mieste, kde sa teplota pohybuje od 3 do 18 °C. Vavrín je veľmi odolný čo sa týka škodcov, no niekedy, i keď veľmi výnimočne ho vedia napadnúť puklice. Vtedy je najlepšie kúpiť prípravok na ich vyhubenie a dodržovať dávkovanie.

V nasledujúcom videu sa môžete inšpirovať radami o tom, ako pestovať bobkový list a mnohé iné zaujímavosti o tomto krásnom strome.

Liečivé účinky a využitie bobkového listu

Nasledujúca tabuľka vám pomôže predstaviť si to, čo dokáže spraviť táto skvelá korenina so zdravím človeka.

Bobkový list
Využitie Liečivé účinky

vo farmaceutickom priemysle

v aromaterapii

pri rituáloch

v gastronómii

posilnenie pamäte, koncentrácie, aktivity a iniciatívy
podpora jasnozrivosti, trávenia
detoxikácia organizmu od odpadových látok a solí kyseliny močovej
urýchlenie metabolizmu
uvoľňovanie hlienov pri chrípke a nachladnutí
znižovanie hladiny cukru v krvi, pocitu nadúvania
pôsobí proti zápalu, jedom v tele
tlmí bolesti v krížovej oblasti
zmierňuje bolesti sedacieho nervu
antimikrobiálne, antioxidačné účinky

Bobkový list v kvetináči predaj a cena

Bobkový list si viete zadovážiť v každom záhradníctve s kamennou predajňou alebo na e–shopoch, ktoré sa venujú práve predaju kríkov, stromov a iných rastlín. Taktiež ho viete zohnať v predajniach OBI, niekedy aj v Kauflande, Lidli či v Tescu. Jeho cena závisí aj od predajcu, ale aj veľkosti. Vo všeobecnosti sa cena za zdravý vavrín hýbe cca od 5 € vyššie.

Bobkový list: Igor Matovič (kandidát na prezidenta) a voľby

Na tlačovej konferencii dňa 31. januára 2024 Igor Matovič potvrdil kandidatúru v prezidentských voľbách. Zároveň sa prirovnal k bobkovému listu, ktorý je súčasťou mnohých jedál, ale nekonzumuje sa.

Prečo práve bobkový list? Je to korenina, ktorá sa pridáva všade a bez nej jedlo proste nemá tú správnu chuť, tak isto ako voľby bez Igora Matoviča. Viac o tomto prirovnaní si môžete pozrieť aj v priloženom videu. 

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Dentálna hygiena

Dentálna hygiena: cena, preplatenie, priebeh a indikácie

Dentálna hygiena 🦷 zubov by mala byť súčasťou každej preventívnej prehliadky u zubára. Koľko dentálna hygiena stojí, ako sa na ňu...

Pery

Ako sa zbaviť a predchádzať oparu (herpesu)?

Herpes je ochorením, ktoré trápi snáď každého človeka na Zemi. Väčšinou sa vyskytne na perách 🫦. Ako mu predchádzať a ako sa ho rýchlo...

Green tea

Zelený čaj a jeho účinky, fermentácia, príprava a doba lúhovania

Zelený čaj sa zbiera z čajovníka zeleného 🌿. Prečítajte si niečo nové o histórii, zbere a príprave zeleného čaju. Naučte sa čajovému umeniu...