Liečivé jarné kvety: prvosienka, púpava, podbeľ (účinky, zber)

Prvé jarné kvety sa tlačia zo zeme rok čo rok. Ktoré z nich je možné využiť vo svoj prospech? Skoro všetky, len treba poznať ich špecifikáciu, vlastnosti a spôsob zberu, využitia a dávkovania. V našom článku vám skúsime priblížiť aspoň pár jarných byliniek so žltými kvetmi.

prvosienka Foto: Pixabay

Jarné liečivé bylinky

S príchodom jari už slniečko je vyššie a dni sa začínajú predlžovať. Z tohto dôvodu veľa ľudí ide zbierať prvé jarné bylinky, aby si z nich mohli pripraviť užitočné a liečivé pochutiny. Zbierate bylinky aj vy alebo ste nováčik? Predtým ako začnete zbierať bylinky si pripravte atlas (vreckový alebo aplikáciu na rozoznanie rastlín), košík, nožničky a informujte sa o pravidlách zbierania byliniek.

Jarné kvety - prvosienka jarná (drobné žlté kvety), podbeľ liečivý, púpava lekárska

Prvosienka jarná (lat. Primula veris) - je prvosienka trvalka?

Je trváca bylina s podzemkom a krásnymi a voňavými medonosnými kalichmi. Rastie na lúkach, pasienkoch, v riedkych lesoch a slnečných stráňach. Prvosienka jarná obsahuje vápnik a draslík, vitamín C, éterický olej, saponíny, glykozidy, flavonoidy, silice a primverin.

V auguste sa vykopávajú podzemky a korene, umývajú sa studenou vodou a sušia na slnku alebo v tieni pri teplote do 100 °C. V mesiacoch apríl až máj sa zbierajú listy, ktoré sa taktiež sušia v tieni. Keď prvosienky bohato kvitnú oplatí sa zbierať ich kvety bez stvolu. Kvety sa sušia v tieni do 40 °C.

Prijímaním antiseptických a antibiotických účinkov prvosienky jarnej sa vám polepší pri:

  • odkašliavaní a odhlieňovaní pri čiernom kašli, astme, chrípke, prechladnutí a bronchitickom katare
  • reumatizme ako utišujúci prostriedok pri bolesti
  • utišovaní nervov, nespavosti, epilepsii, apoplexii a neurózach
  • odtučňovaní
  • posilnení imunitného systému
  • prečistení krvi a dýchacích ciest

Podbeľ liečivý (lat. Tussilago farfara)

Podbeľ je trvácou bylinou, ktorá rastie už skoro na jar z podzemkov. Rastie na lúkach, rôznych násypoch, na rúbaniskách a pri potokoch. Darí sa mu ako na slnečnom tak i tmavšom mieste. Patrí k silným antioxidantom. Významne podporuje činnosť imunitného systému. Kvety sa zbierajú počas kvitnutia od apríla do mája. Listy zas od júla do augusta. Sušia sa v tieni alebo v sušičke na potraviny pri teplote do 45 °C.

Požíva vo forme čajov, medu, tinktúr, šalátov. Využiť ho môžete v prípade zníženia zápalu a pri zabráneniu činnosti baktérií a vzniku choroboplodných zárodkov. Podbeľ liečivý sa osvedčuje pri liečbe dny, artritídy, zápalových stavov, astmy, opuchov, infekcií a bolestí dýchacích ciest. Taktiež zlepšuje stav chrípky a znižuje horúčkovité stavy. Medzi ďalšie benefity užívanie podbeľu liečivého patria:

  • zmäkčuje sekrét pri zápaloch horných dýchacích ciest
  • zlepšuje stav bronchitickej astmy, zápalu pľúc a pľúcneho kašľa
  • zvyšuje chuť do jedla pri nechutenstve

Podbeľ liečivý využijete aj pri:

  • žalúdočno - črevných zápaloch
  • zápaloch žíl
  • kožných ochoreniach
  • pri liečbe povrchových vredoch
  • na utíšenie rán z popálenín
  • obklade na zapálené oči
  • ateroskleróze a hypertónií

sipka Vyskúšajte rôzne spôsoby sušenia šípok a využite jej benefity.

Púpava lekárska (lat. Taraxacum officinale) - bylinný sirup

Púpava je liečivou rastlinou, ktorá sa dá využiť naozaj celá. Púpavové listy či kvety sa hodia do sviežich šalátov. Púpavové kvety sa výborne hodia na prípravu čajov, tinktúr a medu. Užívaním púpavy si pomôžete pri PMS, podráždených črevách, zvýšenej glukóze v krvi, toxínmi zaťaženej pečeni.

Púpava totižto podporuje vylučovanie žalúdočných a žlčových štiav čo podporuje efektivitu trávenia. Má močopudné účinky a zlepšuje chuť do jedla. Skúste jarný detox s púpavou v ľahkom smoothie alebo v čajových odvaroch. Púpavový šalát s citrónovou šťavou ako zálievkou je výborným osviežením, ktoré sa hodí k syrom alebo mäsu. Púpavové víno, ktorého recept nájdete v nasledujúcej tabuľke, odporúčame užívať pred jedlom 2-krát denne, keď máte zažívacie ťažkosti.

PÚPAVOVÉ VÍNO - SUROVINY
  • 250 g púpavových kvetov
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 2 l vody
  • 50 g vínnych kvasiniek
PÚPAVOVÉ VÍNO - POSTUP
  1. Do 5 l nádoby vložte všetky suroviny.
  2. Zmes nechajte odstáť niekoľko týždňov na tmavo mieste.
  3. Potom ako kvety púpavy klesnú na dno môžete víno zliať z týchto fliaš do nových cez sitko a lievik.
  4. Víno skladujte na tmavom mieste.

Z púpavy sa dá pripraviť naozaj všeličo. Nasledujúce video vás možno inšpiruje.

Bylina so žltými kvetmi - lastovičník väčší (na bradavice)

Kontroverzná bylinka s latinským názvom Chelidonium majus rastie od mája až do teplej jesene na mierne tienistých miestach (okraje lesov, pri plotoch a múroch, na rumoviskách ). Názov tejto bylinky je pravdepodobne spojený s príletom a odletom lastovičiek počas roka. Presne v tom čase lastovičník rastie.

Lastovičník upokojuje človeka, ktorý trpí bolesťami. Používa sa na liečenie kožných chorôb ako sú bradavice. Taktiež priaznivo ovplyvňuje dýchací a obehový systém. Podporuje liečbu chorého žlčníka, pečene a dvanástnika, pretože podporuje tvorbu žlče. Lastovičník väčší je možné užívať len na odporučenie od lekára. Prípadne o jeho dávkovaní a spôsobe požívania sa poraďte s lekárnikom.

Správne identifikovaný, usušený, uskladnený a samozrejme aj dávkovaný lastovičník väčší nájdete v:

  • dermatologických prípravkoch na liečbu kožnej tuberkulózy, pri odstraňovaní bradavíc
  • antibakteriálnych prípravkoch
  • homeopatikách na čistenie krvi, pečene a uvoľňovaní hladkého svalstva
  • v liekoch na znižovanie krvného tlaku a zlepšení frekvencie srdca
  • v liečivách na zmiernenie kŕčov a bolestí žalúdka
  • doplnkovej liečbe leukémie
  • podpornej liečbe hemeroidov
  • prípravkoch, ktoré pomáhajú zmierniť nadmerné ochlpenie tváre, rúk a nôh

POZOR! Lastovičník väčší je dobrým sluha, ale zlý pán, ak ho nebudete užívať v správnom pomere a odporúčanej dĺžke užívania. V nesprávnom množstve je lastovičník väčší pre človeka jedovatý - o jeho užívaní sa poraďte s doktorom.

Ak jeho liečivej sile neveríte, vyskúšajte jeho účinky pri príprave postreku proti škodcom na izbových rastlinách. Stačí pripraviť silný odvar, ktorý po vychladnutí prelejete do rozprašovača. Nezabudnite pri manipulácii používať ochranné prostriedky rúk, pokožky a očí.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Čo pomôže na prechladnutie a nádchu? Tipy a rady

Čo pomôže na prechladnutie a nádchu? Tipy a rady

Prechladli ste? Bolesť hrdla, nádcha a kašeľ sprevádzajú väčšinu z nás počas chladných dní. Zatočte s prechladnutím a prečítajte si tipy...

probiotika

Čo sú probiotiká, ako ich vybrať a kedy ich užívať?

Probiotiká 💊 tzv. dobré črevné baktérie udržujú rovnováhu v črevnej mikroflóre. Podporte svoje zdravie výživovými doplnkami akými sú...

aronia

Arónia čiernoplodá jej využitie a účinky

Arónia čiernoplodá je BIO produkt, ktorý vám pomôže zvládnuť rôzne zdravotné ťažkosti. Čo je arónia, na čo sa používa a čo sa z nej vyrába...