Pivo IPA (India Pale Ale) - ako sa vyrába a z akých pohárov ho piť

Ak ste už mali možnosť ochutnať pivo označené ako IPA, možno ste sa zamýšľali nad tým, čo táto skratka znamená a ako sa toto pivo vyrába. Ide o zhora kvasené pivo s typickou výrazne horkou chuťou, ktoré sa teší obľube po celom svete. No a my sa pozrieme na to, ako IPA vzniká, aké sú obľúbené druhy a z akých pohárov sa pije.

IPA Foto: Pixabay

Pivný štýl IPA – čo je to a ako sa vyrába

Pod skratkou IPA sa ukrýva označenie Indian Pale Ale a hoci sa tam objavuje slovíčko Indian, toto pivo nemá s Indiou prakticky nič spoločné. Pôvod má tento druh piva v Anglicku a vyznačuje sa vyšším obsahom chmeľu a alkoholu, ktoré slúžia ako konzervanty. No a šíri sa legenda, že práve vďaka tomu sa mohlo toto pivo v minulosti bez problémov prevážať na lodiach do ďalekej Indie či do ďalších vzdialených kolónií.

IPA je svetlé alebo polotmavé zvrchu kvasené pivo, je prekvasenejšie ako ležiaky. No a zvyčajne má okolo 14° až 18° a obsah alkoholu je približne 6 %.

Čo sa týka výroby, IPA je špecifická procesom studeného chmelenia. Počas neho sa chmel pridáva do tankov až pri dokvasovaní. Vďaka tomuto obsahuje IPA menej zvyškového cukru. Môžeme povedať, že podobne ako napríklad tvrdá sódovka hard seltzer, aj IPA si svoju popularitu v našich končinách postupne získava.

Ako chutí IPA?

Pýtate sa, ako chutí IPA? Jej chuť by sme mohli opísať ako výrazne horkú, sviežo trávnatú a jemne ovocnú. V prípade, že ste zvyknutý na naše klasické ležiaky, môže byť IPA pre vás veľmi zaujímavým chuťovým zážitkom. Dodáme, že výrazne horká chuť je spôsobená pridaním extra chmeľu po fermentácii. Ide o metódu označovanú ako dry hopping. Vôňa IPA je silná a podmanivo chmeľová.

IPA alebo Ale?

Zaujíma vás, aký je rozdiel medzi pivom IPA a Ale? Odpoveďou je, že v medzi týmito zlatistými mokmi prakticky rozdiel nie je, pretože IPA je vlastne Ale (číta sa ejl, pozn. redakcie), keďže to má aj v názve Indian Pale Ale. Pod pojmom Ale sa ukrývajú rôzne druhy piva kvasené zvrchu. Tie sú v podstate protikladom k spodne kvaseným ležiakom, ktoré sú u nás klasikou. Pivo IPA  sa delí na viacero druhov, tak sa na ne poďme pozrieť.

Druhy piva IPA

  • Belgian IPA - je inšpirované americkým štýlom, obsahuje americký chmeľ a belgické kvasnice
  • English IPA - ľahšie pivo s obsahom alkoholu okolo 5 %, menej chmelené
  • Imperial IPA či Double IPA - má vyšší obsah alkoholu, až okolo 7,5 %, zároveň je výrazne chmelené
  • American IPA - pivo sa varí z amerického chmeľu, je výrazne horké a obsahuje zvyčajne 6,5 % alkoholu

Ako sa podáva IPA a z akých pohárov ho piť

IPA je u nás pre mnohých pivárov odchovaných na klasických ležiakoch stále novinkou. No a tak sa naskytuje otázka, ako sa IPA podáva a z akých pohárov toto pivo piť. Môžeme povedať, že Indian Pale Ale môžete piť prakticky z akéhokoľvek pohára. Tradične sa však IPA v Anglicku podáva zo skleneného pohára, prípadne aj z kameninového džbánku.

Pravdou je, že tvar či materiál pohára nemá na chuť piva IPA nejaký výrazný vplyv. To, čo by vás malo zaujímať viac, je správna teplota podávania tohto nápoja. Odporúča sa, aby ste si pivo IPA vychutnali vychladené na teplotu okolo 13° C. Vtedy totiž najlepšie vyniknú jeho chuťové vlastnosti.

Milovníkom klasiky sa 13 °C môže zdať veľa, keďže ležiaky sa zvyčajne podávajú vychladené na 9 °C.  Pre zaujímavosť ešte spomenieme, že pivá s vyšším obsahom alkoholu sa odporúčajú podávať ešte menej vychladené, vhodná je teplota cca 15° C.

sipka Obľubujete pivo a chcete sa dozvedieť, ako naraziť pivný sud? Prečítajte si náš článok.

Tip na IPA pivo, ktoré stojí za ochutnávku

Ak neviete, ktoré IPA pivo by ste určite mali ochutnať, prinášame vám hneď niekoľko tipov. Najskôr sa pozrieme na zahraničný IPA a v ďalších riadkoch vám priblížime aj Indian Pale Ale českej a slovenskej produkcie.

BrewDog Punk IPA

Ako prvé spomenieme BrewDog Punk IPA, čo je jeden z najpopulárnejších IPA na svete. Toto IPA pivo sa varí v škótskom meste Ellon v remeselnom pivovare. K najznámejším produktom od tohto výrobcu je BrewDog Punk IPA 13° s obsahom alkoholu 5,6 %. Ide o American style IPA a chuťovo by sme ho opísali ako fúziu tropického ovocia, ihličia a výraznej horkosti.

Za spomenutie stojí fakt, že tento pivovar má na svedomí aj najsilnejšie pivá na svete. Podarilo sa im totiž tri razy po sebe uvariť pivo s obsahom alkoholu od 32 % až po neuveriteľných 55 %. To už je prakticky toľko alkoholu, koľko má pivná pálenka pivovica.

Lagunitas IPA

Lagunitas IPA je ikonické nefiltrované pivo z Kalifornie a je známe svojou vysokou horkosťou, špecifickou chuťou aj vôňou. Zaujímave sú tropické tóny, takže pri tomto pive štýlu IPA máte nepochybne čo objavovať.

Slovenské a české pivá IPA

Pivo typu IPA majú vo svojej ponuke viaceré slovenské aj české pivovary. A to tak tie veľké a známe, ako aj menšie remeselné pivovary. Vybrali sme pre vás niekoľko známych a možno aj o čosi menej známych, ktoré však rozhodne stoja za ochutnávku.

Zlatý bažant IPA

Zo známych slovenských pivovarov má vo svojej ponuke IPA pivo napríklad Zlatý bažant. Zlatý bažant IPA poteší ľahkým telom a príjemnými citrusovými tónmi. Ide o za studene chmelené pivo, je nefiltrované. Farba je svetlá, pena hustá a krémová. Chuť je ovocná a citrusová, zároveň výrazne horká, pričom chuťový zážitok je uzatvorený suchým koncom.

Šariš Naša IPA

Ak ste pivo IPA ešte neochutnali, mohli by ste začať práve týmto. Jej chuť totiž nie je tak výrazne ovocná a horká, a tak v prípade, že ste zvyknutý na klasické ležiaky, nebude to pre vás až taký chuťový skok. V chuti sú jemné ovocné náznaky, cítiť môžete limetku či grep, možno náznak pomaranča. Horkosť sa stupňuje každým dúškom a obsah alkoholu je pri tomto IPA pive 4,5 %, čo je menej ako priemer.

Kaltenecker IPA

Ďalším IPA pivom z domácej produkcie, ktoré by ste určite mali ochutnať, je Kaltenecker IPA. Rožňavský pivovar Kaltenecker má v ponuke hneď viac druhov piva IPA, tak sa na ne poďme pozrieť:

  • Kaltenecker Yakima IPA pivo 13° - ide o polotmavé extra horké kvasinkové pivo, obsah alkoholu je 5,8 % a chuť by sme opísali ako príjemnú a vyvážene horkú. Vôni dominujú citrusové plody.
  • Kaltenecker Tokaj IPA pivo 13° - toto pivo vzniklo vďaka spolupráci pivovaru s tradičným výrobcom tokajských vín. Obsah alkoholu je 5,5 % a opäť ide o polotmavé pivo. Je nefiltrované, takže nechýba kvasinkový zákal. Vôňa je s tónmi mladého vína a grepu, chuť je ovocná. Horkosť je jemná.

Bernard IPA

Obľúbený český pivovar Bernard má vo svojej ponuke aj pivo typu IPA. Bernard IPA má obsah alkoholu 5,6 % a ide o svetlé pivo príjemne horkej chuti. Nechýbajú ovocné tóny, ktoré kontrastujú so silnou horkosťou.

IPA nealko? Aj takú nájdete

V prípade, že sa z akéhokoľvek dôvodu vyhýbate alkoholu, máme pre vás dobrú správu. Ochutnať môžete nealko IPA pivo, napríklad Birell IPA alebo remeselné IPA pivo slovenského pivovaru Nilio. Chuťovo nealko IPA nijakým spôsobom nezaostáva za tými s obsahom alkoholu. V prípade Birell IPA je obsah alkoholu menší ako 0,5 %.

Obľubujete nealko pivo? Prečítajte si článok o výrobe nealkoholického piva a jeho vplyve na zdravie.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Oktoberfest 2023 v Nemecku

Oktoberfest 2023: cena piva, zájazd z Bratislavy vlakom, dátum

Keď sa povie Oktoberfest, nejednému milovníkovi piva začnú tiecť slinky pri predstave oroseného litrového pohára 🍺 Kde a kedy sa koná tento...

koktail-jungle-bird.jpg

Ako si namiešať drink Jungle Bird?

Pripravte si osviežujúci miešaný nápoj Jungle Bird, ktorý si pripravíte z pár ingrediencií v pohodlí domova. Základ drinku tvorí ananásový...

Aperitív a digestív – nápoje pred jedlom a po jedle

Čo je aperitív a čo je digestív? Ako sa podávajú?

Aký je rozdiel medzi aperitívom a digestívom? 🍸 Ktoré nápoje sa hodia najviac? Kedy sa podávajú a čo treba dodržať? Na to všetko vám radi...