Najlepšie pivné pálenky - čo je to pivovica a ako chutí?

Pivovica je v našich končinách pre mnohých stále pomerne neznáma, no jej popularita pomaly, ale isto rastie. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, čo je to pivovica a ako sa vyrába, ste na správnom mieste. Spoločne sa pozrieme na tento netradičný destilát zaujímavej chuti bližšie.

Pivová pálenka Foto: Pixabay

Čo je to pivovica a ako chutí?

Pivná pálenka, alebo ak chcete pivovica, je destilát, ktorý sa vyrába zvyčajne z viacstupňového piva. Niektoré pivovary vyrábajú pivovicu zámerne, iné zase na výrobu pivnej pálenky používajú pivo, ktoré má nejakú tú chybičku krásy.

Pivovica je destilát, čo znamená, že môže mať pokojne aj 50 % alkoholu. Chuťovo je však zvyčajne príjemne jemná a sú v nej zreteľné tóny chmeľu. Chuť pivovej pálenky by sme mohli prirovnať aj k pene z piva. Vzhľadom však pripomína typickú pálenku, má totiž číru farbu.

Zaujímavosťou je, že nápad na výrobu tejto špeciálnej pivnej pálenky sa zrodil v čase pandémie koronavírusu, kedy české pivovary začali takto spracovávať nepredané pivo. Ste fanúšikom nealkoholického piva? Prečítajte si článok o výrobe nealko piva a jeho vplyve na zdravie.

Ako sa vyrába pivovica?

Pivná pálenka sa zvyčajne vyrába zo skvasenej pivnej mladiny, no na výrobu je možné použiť aj hotové pivo. Treba však použiť viacstupňové pivo, pretože desaťstupňové pivo na výrobu pivovice nie je vhodné. Preto sa používa buď pivo jedenástka alebo dvanástka.

Proces výroby pálenky z piva sa v podstate nelíši od výroby ovocných destilátov, napríklad slivovice či hruškovice a podobne. Pivo teda prechádza procesom destilácie.

Obľúbené pivné pálenky

Pivovicu alebo pivnú pálenku produkujú viaceré české aj slovenské značky. Poďme sa pozrieť na obľúbené pivné pálenky, ktoré sa vyrábajú v Česku a na Slovensku.

Zachmelená pivovica ŽiWELL

Táto slovenská pivovica sa vyrába v Piešťanoch a je destilovaná z remeselného piva. Pivná pálenka ŽiWELL sa môže chváliť unikátnou chuťou, ktorý vzniká vďaka dodatočnému procesu studeného chmelenia. Aj preto sa označuje ako Zachmelená pivovica a jej obsah alkoholu je 45 %.

Chuť pivnej pálenky ŽiWELL by sme mohli charakterizovať ako príjemne horkú a chmeľovú, na jazyku ju budete cítiť ešte dosť dlhý čas po dopití. Farba pivovice ŽiWELL je zelenožltá a vznikla práve počas sudeného chmelenia. No a spomenúť musíme aj originálny dizajn fľaše s prepracovanými detailami.

ŽiWELL má vo svojej ponuke aj ďalšie druhy pivovice, a to aj s rôznymi príchuťami. Zaujímavá môže byť pivovica s chilli, ale aj s oskorušou a medom.

Pivovica Bernard

Rodinný pivovar Bernard sa medzi milovníkmi zlatého moku už dlhodobo teší rastúcej obľube. Pivovar Bernard má vo svojej ponuke už od roku 2020 pivnú pálenku, no a odvtedy už vyrobil niekoľko edícii tohto nápoja. Na konte má tento pivovar napríklad pivovicu z pivného špeciálu Bohemian Ale.

Pivovica Bernard, ktorú si môžete aj teraz kúpiť, nesie názov Pivní pálenka Bernard 2022 a ide o pálenku zo zhora kvaseného špeciálu Bohemian Ale. Pre zaujímavosť spomenieme, že celý proces výroby prebieha manuálne a každá jedna fľaška je originálna. Obsah alkoholu v tejto pivnej pálenke je 50,6 %.

Pivná pálenka Jelínek

Značku Jelínek zrejme netreba nejako zvlášť predstavovať. Táto destilérka z Vizovic produkuje pivnú pálenku z čerstvého čierneho piva Porter. Pivovica Jelínek má vďaka tomu dosť výraznú chuť a vôňu a môžeme povedať, že vzdialene pripomína whisky. Pivná pálenka Rudolf Jelínek má obsah alkoholu 42 % a nájdete ju vo fľašiach typických pre túto značku, ktoré sú známe svojim guľatým tvarom.

Pivovica Urpiner

Známy pivovar Urpiner sa okrem výroby piva začal venovať aj výrobe pivného destilátu. V portfóliu tejto značky nájdete konkrétne dva druhy pivovice, a to Pivovica TATOVA 45 % a Pivovica URPINER 42,3 %.

Chuť prvej menovanej pivovice zaujme jemnými tónmi karamelu a sladkosti a vôňa je príjemná a výrazná, jednoznačne cítite pivo. Pivovica URPINER 42,3 % má zase výraznú chmeľovú chuť, jemne sladké tóny a aj v nej cítiť karamel.

sipka Milujete pivo a chcete sa dozvedieť, ako naraziť pivný sud? Prečítajte si náš článok.

Pivná pálenka - aká je cena?

Ak by ste chceli ochutnať pivnú pálenku, jej cena sa zvyčajne pohybuje od približne 14 eur až do sumy zhruba 30 eur. Natrafíte aj na drahšie kúsky, ide však zvyčajne o limitované edície alebo prémiové rady.

Pivovica, pivná pálenka či chmeľovica: mnoho názvov pre jeden nápoj

Ako sme už v článku spomenuli, popularita pivnej pálenky pomaly, ale isto rastie. Produkujú ju jednak veľké značky, ale aj menšie remeselné pivovary, ktoré pridávajú špecifické chuťové rozmery do tohto alkoholického nápoja.

Pivovica je veľmi obľúbená u našich západných susedov v Česku, ale aj v Nemecku, no aj Slováci jej čaro postupne odhaľujú. Môže to byť zrejme aj tým, že práve tieto národy sú známe tým, že pivo jednoducho milujú.

Dobrou správou je, že aktuálna ponuka tohto destilátu označovaného aj ako chmeľovica či beer brandy, je veľmi atraktívna. Môže za to aj fakt, že aj u nás sú populárne tzv. craft pivovary, čiže remeselné pivovary produkujúce vlastné pivo. Na tvorbe pivovice sa teda často podieľajú skúsení a certifikovaní odborníci so zanietením pre svoju prácu.

sipka Prečítajte si o platnej legislatíve tolerancie alkoholu v zahraničí.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Oktoberfest 2023 v Nemecku

Oktoberfest 2023: cena piva, zájazd z Bratislavy vlakom, dátum

Keď sa povie Oktoberfest, nejednému milovníkovi piva začnú tiecť slinky pri predstave oroseného litrového pohára 🍺 Kde a kedy sa koná tento...

koktail-jungle-bird.jpg

Ako si namiešať drink Jungle Bird?

Pripravte si osviežujúci miešaný nápoj Jungle Bird, ktorý si pripravíte z pár ingrediencií v pohodlí domova. Základ drinku tvorí ananásový...

Aperitív a digestív – nápoje pred jedlom a po jedle

Čo je aperitív a čo je digestív? Ako sa podávajú?

Aký je rozdiel medzi aperitívom a digestívom? 🍸 Ktoré nápoje sa hodia najviac? Kedy sa podávajú a čo treba dodržať? Na to všetko vám radi...