Recept na drink Gimlet: recept, suroviny a poháre

Miešaný nápoj Gimlet je jednoduchý a osviežujúci, pretože v sebe spája chuť limetky a ginu. Ak si chcete tento drink namiešať doma, je to naozaj otázka pár minút. V článku nájdete okrem receptu na Gimlet aj niečo o jeho histórii a poradíme, aké poháre sú vhodné na jeho servírovanie. A ak by vám to nestačilo, ochutnáte s nami aj Coffee Gimlet či Cucumber Gimlet.

Gimlet Foto: Pixabay

Hodnotenie koktejlu Gimlet: 9/10

  • Doba prípravy: cca 4 minúty
  • Náročnosť prípravy: ľahká
  • Chuť: svieža, ostrá a nasladlá s jemne trpkým záverom
  • Druh drinku: silnejší kokteil

Čo je Gimlet?

Gimlet je nápoj, ktorého hlavnou zložkou je gin. Ten je doplnený príjemnou sviežou chuťou limetky. Ak patríte k milovníkom ginu, určite viete, že ide o chuťovo komplexný destilát, ktorý v sebe ukrýva výťažky bylín a ďalších prírodných zložiek.

Pri miešanom drinku Gimlet platí staré známe – v jednoduchosti je krása. Na jeho prípravu vám stačí len pár prísad, a teda gin a limetkovú šťavu. Tú môžete nahradiť aj limetkovým cordialom, čo je vlastne koncentrovaný džús z limetky.

Ak sa rozhodnete pre prvú možnosť s použitím limetkovej šťavy, vedzte, že ide o modernejšiu verziu tohto drinku. Tá tradičnejšia, ktorá má aj celkom zaujímavú históriu, obsahuje limetkový cordial. Nech už sa rozhodnete pre tradičný recept alebo zvolíte modernejšiu verziu, chuť sviežeho a jemne sladkého miešaného nápoja si vás získa.

Gimlet by mohol chutiť tým, ktorí majú radi Gin & Tonic. Hoci Gimlet nie je tak horký ako Gin & Tonic a dominuje v ňom skôr sviežosť limetky. No a ako to už pri miešaných nápojoch chodí, aj Gimlet má dnes už svoje obmeny. Tie si však predstavíme neskôr.

Gimlet drink – akú má históriu?

Ako už vieme, základnou prísadou drinku Gimlet je kvalitný gin. V pôvodnej receptúre sa používal gin typu Plymouth, ktorý mali v obľube britskí námorníci už v 19. storočí. K vzniku Gimlet drinku sa vzťahuje zaujímavý historický príbeh.

V roku 1867 platil v Británii zákon, ktorý kráľovskému námorníctvu nariaďoval, aby bola počas dlhých plavieb na palube dostatočná zásoba citrusového ovocia. To malo slúžiť ako prevencia proti skorbutu, ktorý sa u námorníkov počas dlhých plavieb často objavoval.

Nedostatok vitamínu C malo vyriešiť ovocie, ktoré však často podliehalo skaze. A tak sa rozhodli problém riešiť tým, že sa šťavy z citrusov začali konzervovať cukrom. No a limetková šťava označená ako Lime Juice Cordial dokázala vydržať aj dlhé mesiace, čo padlo námorníkom vhod.

Námorný lekár Sir Thomas Desmond Gimlette, podľa ktorého bol nápoj Gimlet pomenovaný, navrhol zmiešať limetkový cordial s denným prídelom ginu. Malo to zabezpečiť zjemnenie horkej limetkovej chuti, vďaka čomu sa mala táto šťava námorníkom ľahšie užívať.

Recept na Gimlet drink bol zaznamenaný v roku 1921 v knihe ABC of Mixing Cocktails a znel takto: jeden diel Plymouth ginu zmiešame s jedným dielom šťavy Lime Juice Cordial.

Tipy na kvalitný gin vhodný na prípravu drinku Gimlet

Typy Ginu Ceny v €
OMG Gin Žufánek 0,5l 45% približne 27 eur
Gin Gin Slovakia 43,2% 0,7 l približne 30 eur
Hendrick's Gin Original 0,7l 41,4% približne 25 eur
Botanist Dry Gin 0,7l 46% približne 33 eur

Poháre na Gimlet

Námorníci si s tým, z čoho pijú Gimlet, hlavu zrejme veľmi nelámali. Dnes sa však Gimlet podáva zvyčajne v koktejlových pohároch na vysokej stopke. Použiť môžete poháre na Martini, no alternatívou sú aj klasické poháre typu Old Fashioned. V nich sa odporúča podávať staršiu verziu drinku s limetkovým cordialom. Old Fashioned poháre sú nízke, široké, s hrubým dnom. Poznáte ich ako tie, z ktorých sa pije whisky či drink Old Fashioned.

Recept na Gimlet

Recept na Gimlet - suroviny

  • 60 ml kvalitného ginu
  • 22 ml limetkovej šťavy
  • 22 ml cukrového sirupu
  • ľad a mesiačik limetky na ozdobu

Recept na Gimlet - postup

  1. Do šejkru nalejte gin, limetkovú šťavu a cukrový sirup.
  2. Doplňte kockami ľadu do troch štvrtín a poriadne pretrepte.
  3. Cez barmanské sitko prelejte zmes do koktejlového pohára na vysokej stopke alebo do pohára Old Fashioned.
  4. Okrej pohára ozdobte mesiačikom limetky a podávajte.

Cukrový sirup si pripravíte veľmi jednoducho, a to zmiešaním cukru a vody v pomere 1:1.

Variácie drinku Gimlet

Už sme naznačili, že okrem klasického originálneho Gimlet drinku, v ktorom nájdete len dve ingrediencie, natrafíte aj na rôzne ďalšie variácie tohto koktejlu. Tak sa na ne poďme pozrieť.

Coffee Gimlet

Spojenie kávy a alkoholu sa už pri viacerých miešaných nápojoch ukázalo ako výborný nápad. Tento recept je vlastne len vylepšením základného originálneho receptu, ku ktorému sa pridáva espresso.

Tento nápoj je výborný nielen na osvieženie v horúcom lete, ale aj na nabudenie, ktoré vám dopraje shot espressa. Kofeín pridáva nápoju silu a káva perfektne dopĺňa chuťový profil drinku. Pri príprave nápoja nezabudnite použiť dostatočné množstvo ľadu.

Vodka Gimlet

Gimlet je miešaný drink s ginom, no keď hľadáte nové chuťové rozmery, jemnejšiu chuť dosiahnete použitím vodky. Pomer je rovnaký ako pri klasickom recepte a gin vymeníte za vodku. Ak by ste gin nahradili rumom, máte z toho obľúbený Daiquiri koktejl.

Cucumber Gimlet

Uhorka a gin k sebe idú, o tom niet pochýb. Zvyčajne sa však stretávame s prepojením ginu, tonicu a uhorky, no v prípade Cucumber Gimlet koktailu vám chuť uhorky, limetky a ginu prinesie extra osvieženie.

CUCUMBER GIMLET - SUROVINY
  • 50 ml kvalitného ginu, skúste napríklad Hendricks
  • 25 ml čerstvej limetkovej šťavy
  • 10 ml cukrového sirupu
  • šalátová uhorka
  • kocky ľadu
CUCUMBER GIMLET - POSTUP
  1. Uhorku nakrájame na tenké plátky a asi osem plátkov vložíme do šejkru a pomocou muddlera rozdrvíme.
  2. Prilejeme gin, šťavu, cukrový sirup a ľad.
  3. Poriadne pretrepeme a cez sitko prelejeme do koktejlového pohára.
  4. Ozdobíme plátkom uhorky a podávame.

French Gimlet

French Gimlet je o čosi komplexnejšia variácia obľúbeného koktejlu, ktorý prináša atmosféru parížskych salónov 20. rokov minulého storočia. Okrem ginu a limetkovej šťavy budete potrebovať na French Gimlet aj likér St. Germain, čo je bylinkový likér s bazovým kvetom. Chuť bazy pekne dopĺňa kyslosť limetky a necháva vyniknúť bylinkové tóny ginu. Cukrový sirup vám v prípade tohto receptu chýbať nebude.

FRENCH GIMLET - SUROVINY
  • 50 ml kvalitného ginu, napríklad London Dry Gin
  • 30 ml likéru St. Germain
  • 15 ml šťavy z čerstvej limetky
  • veľké kocky ľadu
FRENCH GIMLET - POSTUP
  1. Do šejkru nalejeme gin, St. Germain a limetkovú šťavu.
  2. Pridáme ľad a poriadne pretrepeme.
  3. Cez barmanské sitko nalejeme do koktejlového pohára a ozdobíme plátkom limetky.

sipka Obľubujete Gin Tonic? Prečítajte si náš článok o tom, ako sa vyrába tonic.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Mätový julep

Ako urobiť koktail Mätový julep – recept a ingrediencie

Drink Mätový julep 🍸 je neodmysliteľnou súčasťou dostihov Kentucky Derby. Na jeho prípravu budete potrebovať dobrý bourbon a pár ďalších...

Oktoberfest 2023 v Nemecku

Oktoberfest 2023: cena piva, zájazd z Bratislavy vlakom, dátum

Keď sa povie Oktoberfest, nejednému milovníkovi piva začnú tiecť slinky pri predstave oroseného litrového pohára 🍺 Kde a kedy sa koná tento...

koktail-jungle-bird.jpg

Ako si namiešať drink Jungle Bird?

Pripravte si osviežujúci miešaný nápoj Jungle Bird, ktorý si pripravíte z pár ingrediencií v pohodlí domova. Základ drinku tvorí ananásový...