Ako urobiť koktail Mätový julep – recept a ingrediencie

S drinkom pomenovaným Mätový julep, alebo aj Mint julep, sa v okamihu ocitnete na juhu USA. Tam sa totiž tento miešaný nápoj s bourbonom v hlavnej úlohe teší veľkej obľube a má tam aj istú tradíciu. V článku vám prezradíme recept na Mätový julep a pozrieme sa trochu aj na jeho históriu.

Mätový julep Foto: Pixabay

Hodnotenie koktejlu Mätový julep: 9,5/10

  • Doba prípravy: cca 2 minúty
  • Náročnosť prípravy: ľahká
  • Chuť: svieža a jemne sladká
  • Druh drinku: silnejší kokteil

Čo je mätový julep (mint julep)

Mätový julep je osviežujúci miešaný nápoj z bourbonu, cukru, mäty a drveného ľadu, ktorý sa neodmysliteľne spája s dostihmi Kentucky Derby. Dokonca sa tento drink v roku 1938 stal oficiálnym nápojom spomínaných dostihov.

Pre zaujímavosť spomenieme, že dnes sa v priebehu dvoch dní dostihových pretekov v Kentucky podáva bežne okolo 120-tisíc týchto drinkov. Pre predstavu to znamená 10-tisíc fliaš bourbonu!

Tento miešaný nápoj je ideálnym pre horúce dni na juhu USA, pretože patrí presne k tým osviežujúcim drinkom, ku ktorým by sme mohli zaradiť aj mimoriadne populárne mojito. Ak si chcete Mätový julep pripraviť doma, nič špeciálne na to nepotrebujete. Tak sa teda pozrime, ako na to.

Recept na Mätový julep

Miešaný drink Mint julep nie je náročný na ingrediencie ani na prípravu. Podobne, ako pri drinku mojito je podstatné podrvenie mätových listov, ktoré vďaka tomu uvoľnia esenciálne oleje. Tie dodajú drinku tú správnu chuť.

Tradične sa Mätový julep pripravuje v špeciálnom plechovom poháriku označovanom ako julep cup. Ten trochu pripomína pohár, v ktorom sa servíruje nápoj Moscow Mule. Samozrejme, takto by sa mal julep servírovať v baroch, doma si ho môžete pripraviť do bežného pohára podľa vášho výberu. Poďme však už na samotný recept na Mätový julep.

Mätový julep - suroviny

  • 60 ml bourbonu
  • cca 8 lístkov mäty
  • 10 ml cukrového sirupu
  • drvený ľad

Mätový julep - postup

  1. Mätové lístky vložte do pohára, v ktorom budete julep podávať, zalejte ich cukrovým sirupom.
  2. Prilejte len trochu bourbonu a podrvte mätu, ktorá takto uvoľní svoju arómu a esenciálne oleje.
  3. Dolejte zvyšok bourbonu a do pohára pridajte drvený ľad.
  4. Všetko spolu poriadne premiešajte a ozdobte mätovými lístkami.

Dodáme, že cukrový sirup si viete pripraviť pomerne rýchlo. Stačí rozpustiť cukor vo vode v pomere 1:1. Ak by sa vám predsa len nechcelo, môžete cukrový sirup pri príprave drinku nahradiť dvoma kockami kryštálového cukru.

Aký bourbon použiť do drinku Mätový julep?

Základnou prísadou, ktorá tvorí chuť nápoja Mätový julep, je bourbon. Bourobon je vlastne druh americkej whiskey, ktorá je však v porovnaní s klasickou whiskey sladšia a jemnejšia. Vyrába sa totiž hlavne z kukurice. No a keďže práve Kentucky sa považuje za kolísku bourbonu, nie je prekvapením, že Mint Julep je oficiálnym nápojom Kentucky Derby.

Ak chcete piť kvalitný drink, treba siahnuť po kvalitnom bourbone. Na prípravu Mätového julepu vám odporúčame použiť niektorý z bourbonov s vyšším obsahom alkoholu. Dobre urobíte, ak si zvolíte taký, ktorý má obsah alkoholu aspoň 45 %. V tabuľke je niekoľko tipov aj s približnou cenou.

Druhy bourbonov Približná cena
Bulleit Bourbon 10y 45,6% 36 eur
Four Roses Single Barrel Bourbon 0,7l 50% 40 eur
Rebel Yell Small Batch Reserve 0,7l 45,3% 35 eur
Michter's US*1 Bourbon Whiskey 45,7% 56 eur
Maker's Mark 46 Kentucky Bourbon 47% 57 eur

História nápoja Mint julep

Poďme sa teraz pozrieť trochu na históriu tohto nápoja. Pojmom julep sa označovali nápoje s obsahom alkoholu, cukru a byliniek, ktoré sa podávali s drveným ľadom. No a zaujímavosťou je, že takýmto nápojom sa, zrejme aj vďaka obsahu bylín, pripisovali rôzne liečivé účinky.

Spomenieme ešte, že na pitie julepu sa používalo sitko na udržanie ľadu, pretože z pohára plného drveného ľadu sa pije dosť ťažko. Takéto sitká nájdete vo výbave niektorých barmanov aj dnes. No a ako sme už v úvode článku spomenuli, história Mätového julepu sa spája s legendárnymi dostihmi Kentucky Derby a je aj oficiálnym drinkom tohto podujatia.

Za zmienku stojí aj to, že s týmto nápojom sa môžete stretnúť aj v literatúre. Natrafíte naň napríklad v slávom románe Veľký Gatsby, kde sa tento nápoj popíjal pri športovom stretnutí. Drink mali v obľube viacerí spisovatelia, napríklad aj William Faulkner či dokonca Ernest Hemingway.

sipka Pripravte si čerešňovú griotku s vodkou, rumom alebo slivovicou.

Iné verzie drinku mätový julep

Mint Julep má svoj originálny recept, ktorý sme vám už prezradili. Okrem neho však natrafíte aj na rôzne ďalšie obmeny tohto nápoja. Celkom známy je Mätový julep s ginom. Ak by ste si ho chceli pripraviť, máme pre vás recept.

JULEP S GINOM - SUROVINY
  • 12 lístkov čerstvej mäty
  • 1 a pol lyžičky hnedého cukru
  • 60 ml ginu
  • sóda
  • ľad
JULEP S GINOM - POSTUP
  1. Na dno pohára na Julep dajte gin a ľad, ktorý podrvte.
  2. Pridajte gin a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Pridajte ľad a dolejte sódou, premiešajte.
  4. Podávajte ozdobené lístkami mäty.

Okrem tejto verzie Julepu môžete skúsiť aj ďalšie obmeny. Skúsiť môžete napríklad Mint julep s koňakom, brandy alebo dokonca s whisky. Klasický Mint julep je len jeden a jeho hlavnou prísadou je kvalitný bourbon. No a o tom, že ide skutočne o ikonický drink svedčí aj malá pikoška na záver. Od roku 1820 je tento nápoj súčasťou dedičstva a identity štátu Virgínia.

sipka Informujte sa o platnej legislatíve tolerancie alkoholu v zahraničí.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Oktoberfest 2023 v Nemecku

Oktoberfest 2023: cena piva, zájazd z Bratislavy vlakom, dátum

Keď sa povie Oktoberfest, nejednému milovníkovi piva začnú tiecť slinky pri predstave oroseného litrového pohára 🍺 Kde a kedy sa koná tento...

koktail-jungle-bird.jpg

Ako si namiešať drink Jungle Bird?

Pripravte si osviežujúci miešaný nápoj Jungle Bird, ktorý si pripravíte z pár ingrediencií v pohodlí domova. Základ drinku tvorí ananásový...

Aperitív a digestív – nápoje pred jedlom a po jedle

Čo je aperitív a čo je digestív? Ako sa podávajú?

Aký je rozdiel medzi aperitívom a digestívom? 🍸 Ktoré nápoje sa hodia najviac? Kedy sa podávajú a čo treba dodržať? Na to všetko vám radi...