Ako piť slivovicu a aké poháre sú najlepšie?

Slivovica je tradičný alkoholický nápoj, ktorý sa v našich zemepisných šírkach teší veľkej obľube. Ak aj vy patríte k milovníkom vypálených sliviek, poradíme vám, ako piť slivovicu a aké poháre zvoliť. Pozrieme sa tiež na to, ako sa slivovica vyrába a pridáme aj niekoľko užitočných rád.

Slivky na slivovica Foto: Pixabay

Slivovica a jej pôvod

O tom, ktorá krajina je rodiskom tejto obľúbenej pálenky, by sa dalo dlho polemizovať. Vieme však, že domovinou slivovice je oblasť strednej Európy. Tradične sa slivková pálenka vyrába u nás, ale v Česku, či v Poľsku, no napríklad aj na Balkáne. V Česku sa za mekku slivovice považuje Morava, a to hlavne Valašsko sa Slovácko. U nás je to zase Záhorie, ale aj Spiš.

Čo je to slivovica a ako sa vyrába?

Mnoho ľudí pojmom slivovica označuje akúkoľvek ovocnú pálenku, no v skutočnosti toto označenie nie je úplne správne. Slivovica je totiž destilát zo sliviek, no a pri kvalitnej slivovici v chuti i vo vôni slivky jednoznačne cítite. Ak však narazíte na menej kvalitnú slivovicu, nemáme vám za zlé, že si ju pomýlite s jablkovicou alebo hruškovicou a podobne.

Ak chcete mať kvalitnú slivovicu, základom je použiť na jej výrobu kvalitné ovocie. Ideálne je zbierať prezreté, nie však hnilé, slivky. Určite by ste sa mali vyhnúť kúskom, ktoré sú naďobnuté vtákmi a napadnuté nejakým hmyzom. V prípade, že si chcete byť istí, že slivky sú zrelé do suda, odporúčame vám každý deň zbierať popadané ovocie. Predtým, ako ho dáte do suda, je vhodné očistiť ho od trávy či blata a podobných nečistôt. Určite by ste sa mali vyhnúť aj nezrelému ovociu.

Vhodné je tiež riadiť sa pravidlom jedného týždňa. Ide o to, aby bolo časové rozpätie medzi vložením prvej a poslednej várky ovocia do suda maximálne jeden týždeň. Táto metóda sa postará o to, aby kvasný proces prebiehal tak, ako má a neovplyvnil chuť výsledného produktu. Súhlasíme, že ide o časovo náročný zber, no vaša námaha vám prinesie sladké plody v podobe kvalitnej slivovice.

No a ak sa pýtate, čo budete na výrobu slivovice potrebovať, potešíme vás, pretože vám bude treba prakticky len čistý uzatvárateľný plastový sud. O ostatné sa postarajú kvasinky a následne aj dobrá pálenica.

sipka Najlepšie pivné pálenky - čo je to pivovica a ako chutí?

Kvasenie slivovice

Už sme naznačili, že na kvasenie sliviek budete potrebovať čistý sud. Mal by byť z plastu a jeho objem by mal byť najmenej 50 litrov a podstatné je, aby mal uzatvárateľný vrchnák s kvasnou zátkou. V prípade, že sud nemá kvasnú zátku, nezabudnite nechať počas kvasenia sud pootvorený. Zabezpečíte tak unikanie oxidu uhličitého. Pozor však, vrchnák by mal byť otvorený len tak, aby sa do suda nemohol dostať hmyz.

Čo sa týka objemu sudu, 50 litrov je vo väčšine páleníc minimálny objem, ktorý vám vypália. No a myslite aj na to, že sudy musíte do pálenice nejako dopraviť, no a s väčšími sudmi by sa vám mohlo ťažšie narábať.

Ideálna teplota na kvasenie je 18 °C, ak by bola nižšia, kvasenie by prebiehalo pomalšie. Pri vyššej teplote by zase ovocie kvasilo prirýchlo. Ak sa pýtate, ako dlho kvasia slivky, odpoveď nie je úplne jednoznačná. Doba kvasenia sa môže odvíjať aj od toho, či ide o letnú alebo jesennú odrodu sliviek. Vo všeobecnosti však platí, že kvasenie trvá od 3 do 12 týždňov.

To, či je kvas už pripravený na svoju cestu do pálenice, zistíte len jeho pravidelnou kontrolou pomocou cukromeru. Skúsené oko však už dobre vie, kedy je najvyšší čas dať kvas vypáliť. No a ak by vás zaujímalo, koľko slivovice získate z jedného suda, tak zvyčajne platí, že 50 kíl kvasu sa v pálenici premení na 5 litrov slivovice.

Obsah alkoholu v slivovici

Ako by povedal klasik, slivovica je pitie pre poriadnych chlapov. Obsah alkoholu v slivovici sa pohybuje v číslach nad 50 %, no čistá slivovica môže mať aj 60 či 65 % alkoholu. Tým hravo strčí do vrecka aj akúkoľvek vodku.

O tom, aká sila sa bude v slivovici ukrývať, rozhodujete prakticky vy sami po dokončení procesu pálenia. Čistú slivovicu s viac ako 60 % alkoholu nepije asi nikto, preto je potrebné ju zriediť.

Na riedenie sa používa najčastejšie destilovaná voda a zvyčajne sa riedi tak, aby bol obsah alkoholu na úrovni 54 %. Pri tejto hodnote si pálenka zachová "grády" a zároveň pekne vynikne chuť sliviek.

Ako piť slivovicu – teplota a správne poháre

Keď už ste sa konečne dopracovali k vytúženému výsledku, treba si ho poriadne vychutnať. Ak sa pýtate, ako správne piť slivovicu, poradíme vám. Keďže to nie je bylinkový likér, ale dosť silný alkohol, určite neodporúčame si zo slivovice uchlipkávať. Slivovicu treba vypiť na ex, a tak je vhodné podávať ju v pohárikoch označovaných aj ako shot glasses. U nás sa nazývajú aj panáky či poldecáky.

Ak chcete pitiu slivovice dodať určitú gráciu, môžete použiť poháriky na stopke, ktoré majú zúžené hrdlo. Z podobných sa pije aj obľúbená talianska grappa. Vďaka špeciálnemu tvaru pohárika sa pekne rozvíja vôňa pálenky a vy si ju tak môžete vychutnať všetkými zmyslami.

Čo sa týka teploty slivovice, najlepšie je podávať ju pri izbovej teplote, kedy sa najlepšie rozvinie jej chuť aj vôňa. No a čo sa týka povestného retiazkovania, to dokážu oceniť praví znalci. Ide o stav, pri ktorom sa na po naliatí do pohárika na jeho okraji vytvoria pramienky alkoholu. Vtedy si môžete byť istý, že máte tú česť s kvalitným alkoholom.

sipka Prečítajte si o platnej legislatíve tolerancie alkoholu v zahraničí.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Ako správne piť absinth a z čoho sa skladá

Ako sa pije pravý absinth, aké má zloženie a obsah alkoholu?

Snáď neexistuje alkoholický nápoj, ktorý by bol natoľko opradený mýtmi ako absinth. Čo to je a ako ho piť? Z čoho sa vyrába a za koľko sa...

Aperitív a digestív – nápoje pred jedlom a po jedle

Čo je aperitív a čo je digestív? Ako sa podávajú?

Aký je rozdiel medzi aperitívom a digestívom? 🍸 Ktoré nápoje sa hodia najviac? Kedy sa podávajú a čo treba dodržať? Na to všetko vám radi...

Ako začať s otužovaním

Ako začať s otužovaním? Uzamykanie zimného Dunaja 2024

Chcete sa začať otužovať ❄️? Prečítajte si náš článok ako začať, na čo si dať pozor a ako často sa otužovať.