Grappa – čo je to a ako sa vyrába talianska pálenka?

Grappa je tradičný vínny destilát pochádzajúci z Talianska, kde sa podáva po večeri ako digestív. V našom článku sa dozviete, z čoho sa grappa vyrába, ako sa sa správne podáva a nahliadneme trochu aj do histórie tohto talianskeho destilátu. No a pridáme aj tipy na miešané nápoje z grappy.

Grappa Foto: Pixabay

Čo je grappa a ako sa vyrába?

Mnoho ľudí sa chybne domnieva, že grappa je vlastne talianska vínovica, teda destilát z vína. Nie je to však tak, pretože zatiaľ čo vínovica sa vyrába destiláciou kvaseného muštu odrodového hrozna, grappa sa vyrába z matoloiny, teda zo zvyškov lisovaného hrozna. Grappa teda vzniká z jadierok, stopiek či šupiek hrozna.

Na výrobu kvalitnej grappy je potrebné použiť čerstvú matolinu, ktorá sa musí spracovať hneď po vylisovaní. Vylisované zbytky hrozna sa nechávajú skvasiť a kvas sa potom destiluje v špeciálnych nádobách z medi zvaných alembiky. Nádoby veľmi dobre vedú teplo a matolina v nich sa zahrieva parou. Výsledkom destilácie je grappa, ktorej obsah alkoholu sa môže pohybovať od 37,5 % do 60 %.

  • ako grappa sa môže označovať len destilát z matoliny z talianskeho hrozna, napriek tomu sa však podobné destiláty vyrábajú aj v iných krajinách
  • špecialitou je grappa označovaná ako prima una, ktorá sa vyrába z celého hrozna

Grappa a jej druhy podľa času zrenia

Podobne, ako aj iné destiláty, aj grappa sa delí podľa toho, ako dlho zrie v sudoch. Celkovo však grappa nezrie dlho, dĺžkou zrenia by sme ju mohli prirovnať k tequille. Podľa toho, ako dlho grappa zrie v sudoch, ju môžeme rozdeliť na niekoľko typov:

  • Grappa Bianca – najmladšia grappa, ktorá sa do fľašiek plní krátko po destilácii. Jej chuť je ostrejšia, no cítiť v nej pôvodnú chuť hrozna.
  • Grappa Affinata – zrela v sude menej ako 12 mesiacov, označuje sa ako zrelá a jej chuť má hladšiu a jemnejšiu chuť, môžete cítiť vanilkové tóny.
  • Grappa Invecchiata/Vecchia – táto grappa zreje od 12 až 18 mesiacov a označuje sa ako stará
  • Grappa Stravecchia/Riserva – ide o veľmi starú grappu, ktorá zreje najmenej 18 mesiacov
  • Grappa Barrique – ide o grappu, ktorá zreje v dubových sudoch viac ako 18 mesiacov a vďaka tomu má tmavú farbu a jemnú chuť. Môžete v nej cítiť drevo, tabak či vanilku.

Jednodruhová a viacdruhová grappa

Grappa sa rozdeľuje aj podľa toho, či je vyrobená z matoliny z jednej odrody hrozna alebo z viacerých odrôd hrozna. Jednodruhová grappa sa označuje ako monovitigno a viac druhová ako polivitigno. Podľa toho, z akej odrody hrozna je grappa, sa potom aj nazýva.

Stretnúť sa teda môžete napríklad aj s týmito druhmi:

  • Grappa di moscato, ktorá sa destiluje z matoliny z odrody muškát.
  • Grappa di prosecco, ktorá sa vyrába z matoliny z hrozna odrody Glera (čo je vlastne moderné označenie odrody kedysi nazývanej Prosecco, z ktorej sa aj vyrába populárne šumivé víno Prosecco).
  • Grapa Aromatizzata, ktorá je ochutená a v jej zložení nájdete výťažky z ovocia a bylín.

História grappy

História vzniku grappy nie je úplne jasná, no najčastejšie sa uvádza, že vznikla v stredovekých časoch v meste na severe Talianska v Bassano del Grappa. Pôvodne sa grappa vyrábala z odpadu vzniknutého po konci vinárskej sezóny a bola teda nápojom chudobných. Popíjali ju hlavne farmári a robotníci. Destilácia tohto nápoja v stredoveku nebola veľmi šetrná a matolina sa zvykla pripáliť.

Kvalita grappy sa zlepšila až v druhej polovici 20. storočia. V tom čase sa začala grappa vyrábať z jedného druhu hrozna a označovala sa ako monovitigno. Postupne sa pri destilácii začali využívať alembiky a grappa sa začala stariť v sudoch podobným spôsobom, ako to poznáme pri koňaku či brandy.

Grappa s kávou Foto: Pixabay

Ako piť grappu?

Keďže tento tradičný taliansky destilát u nás nepatrí k tak úplne bežným destilátom, možno vás zaujíma, ako sa pije grappa. Grappa sa má podávať dobre vychladená, no nie ľadová. Jej teplota by mala byť okolo 10°C.

Grappa sa podáva vo vyšších pohárikoch na stopke, v ktorých môže vôňa naplno odhaliť svoje skryté tóny. Poháriky na grappu majú mierne sa otvárajúce hrdlo a trochu tak pripomínajú poháre na brandy. Grappu nalievajte približne do jednej tretiny pohára, aby ste dali priestor na vyprchanie alkoholovej vône, ktorá ustúpi a do popredia sa rozvinú ovocné arómy.

Taliani grappu tradične podávajú ako digestív, teda alkohol, ktorý má pomôcť s trávením po konzumácii výdatnejšieho jedla. Grappu nepijú na jedenkrát, ale vychutnávajú si ju a postupne si z pohárika upíjajú.

Zaujímavosťou je, že grappu si Taliani zvyknú pridávať do kávy. Kombinácia kávy a alkoholu má v Taliansku svoje pomenovanie caffè corretto, čiže niečo ako opravená káva. Treba však upresniť, akým alkohol by ste si želali vašu kávu opraviť.

V prípade grappy je to teda caffè corretto alla grappa. Zvyčajne sa však do kávy pridáva len naozaj malé množstvo alkoholu, najviac je to 20 ml. No a hoci grappa nie je tak úplne typickým alkoholom využívaným do miešaných nápojov, nájde sa zopár drinkov s týmto vínny destilátom.

sipka Prečítajte si náš článok o tom čo je digestív?

Najlepšia grappa – tieto kvalitné fľaše odporúčame

Ak sa chcete dostať ku kvalitnej grappe, je vhodné kúpiť si ju v niektorom zo špecializovaných e-shopov. V prípade, že sa neviete rozhodnúť, ktorú grappu by ste mali ochutnať, vybrali sme pre vás týchto 5 tipov. Každá z nich je kvalitná, no zároveň aj veľmi špecifická. Poďme sa teda na to pozrieť.

Druh grappy Cena
Bertagnolli 140°Grappa Riserva okolo 100 eur
Grappa Riserva Nardini 7y okolo 70 eur
Grappa Marzadro Le Diciotto Lune okolo 60 eur
Grappa Marzadro Anfora Trentina 43° okolo 45 eur
Grappa Bassano Classica okolo 20 eur

3 tipy na miešané drinky s grappou

Už sme spomenuli, že grappa sa používa aj na prípravu niekoľkých miešaných nápojov. Samozrejme, nie je taká populárna ako napríklad rum, no aj tak sa nájde zopár drinkov, v ktorých hrá tento vínny destilát hlavnú úlohu. Máme tu pre vás tri tipy na miešané nápoje s grappou.

Grappa Prosecco

Ide o veľmi príjemný svieži nápoj, ideálny na letné večery či ako netradičný prípitok pri výnimočnej príležitosti.

Grappa Prosecco - suroviny

  • 140 ml Prosecca
  • 45 ml Grappa di Prosecco
  • čerstvé / mrazené bobuľové ovocie

Grappa Prosecco - postup

  1. Do vychladeného pohára na šampanské nalejte grappu.
  2. Pridajte pár kúskov mrazených či čerstvých bobúľ.
  3. Dolejte proseccom a podávajte.

Negrini

Tento drink je grappovou verziou známeho koktejlu Negroni.

NEGRINI - SUROVINY
  • 20 ml grappa bianca
  • 40 ml Campari Bitter
  • 40 ml Vermouth rosso
NEGRINI - POSTUP
  1. Všetky ingrediencie premiešame priamo v pohári s ľadom.
  2. Na záver môžete pridať pár kvapiek šťavy z čerstvého pomaranča.

Ve.n.to

Ide prvý miešaný nápoj s grappou, ktorý uznáva aj Medzinárodná barmanská asociácia IBA. Spája sa v ňom chuť ovocnej grappy s harmančekom a sviežim citrónom. Tak sa pozrime na recept.

VE.N.TO - SUROVINY
  • 45 ml grappa bianco
  • 22 ml šťavy z čerstvého citróna
  • 15 ml vody
  • 1 ČL medu
  • 15 ml harmančekového likéru Chamomile cordial / Becherovka Cordial
  • 10 ml vaječných bielkov (voliteľné)
VE.N.TO - POSTUP
  1. Všetky prísady spolu s ľadom poriadne pretrepte v šejkri.
  2. Do ozdobného pohára pridajte ľad a nalejte pripravený koktejl.
  3. Môžete ho ozdobiť citrónovou kôrou alebo bobuľkami bieleho hrozna.

sipka Informujte sa o platnej legislatíve tolerancie alkoholu v zahraničí.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

žemľovka

Recepty na chutnú žemľovku s tvarohom, jablkami alebo broskyňami

Žemľovka je klasickým sladkým obedom či olovrantom nejednej rodiny. Vyskúšajte naše recepty a svoj zaužívaný nimi obmieňajte.

speed of sound

Rýchlosť zvuku vo vzduchu, vo vode, vo vákuu a v kovoch

Zaujíma vás aká je rýchlosť zvuku v rôznych elementoch a predmetoch? Čo ju ovplyvňuje a čo sa deje pri jej prekročení?

rozmarín

Rozmarín lekársky (lat. Rosmarinus officinalis) - pestovanie a účinky

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis) je aromatickou bylinkou Stredomoria. Využitie nájde v kuchyni ale i v ľudovom liečiteľstve.