Najlepší gin – výber a recenzie TOP 15 kvalitných ginov

Gin patrí k obľúbeným alkoholickým nápojom po celom svete. Chuťové poháriky mnohých si získal svojou jemnou chuťou, ktorá je dotvorená zaujímavými prírodnými prvkami. Vychutnať si ho môžete samostatne, ale aj v miešaných drinkoch. Ktoré giny patria k tým najlepším?

Hendrick's Gin – Bombay Sapphire Gin
Beefeater Gin – Gordon's Gin
Roku Gin – Malfy Gin
Monkey 47 Dry Gin – Tanqueray Gin
The Botanist Islay Dry Gin – Gin Mare
Plymouth Gin – Ki No Bi Gin
Opihr Oriental Spiced Gin
Nikka Coffey Gin – Bulldog Gin

Gin Foto: Pixabay

Čo je gin a ako sa vyrába

Na úvod sa poďme s ginom trochu bližšie zoznámiť. Ide o alkoholický nápoj, ktorý vzniká destiláciou kvasu z obilnín a je dochutený borievkami. Okrem týchto základných zložiek je však gin tvorený aj ďalšími prísadami. Tie sa označujú ako botanicals a ginu dodávajú jeho unikátnu chuť. Čo sa týka obsahu alkoholu, európske normy stanovujú, že musí obsahovať najmenej 37,5 % alkoholu.

Najlepší gin a TOP značky

Jednoznačná odpoveď na otázku, aký gin je najlepší, asi neexistuje. To, že máte dočinenia s kvalitným ginom, zistíte podľa výraznej borievkovej chuti. Tá by však mala nechať vyniknúť aj ostatným chuťovým tónom a nemala by ich potláčať, skôr naopak. Veľmi dobre funguje prepojenie borievky s citrusovou kôrou, koriandrom alebo kardamónom.

Ak by ste si chceli vychutnať niektorý z chuťovo zaujímavých a kvalitných ginov, vyskladali sme pre vás rebríček najlepších ginov, ktoré rozhodne stoja za ochutnávku. V našom rebríčku nájdete aj niektoré bežne dostupné značky, ako je Bombay či Beefeather. Tieto majú vo svojej ponuke okrem klasického ginu aj prémiovú verziu.

Poradie Najlepšie zahraničné giny Približná cena
1. Hendrick's Gin 25,9 eur
2. Bombay Sapphire Gin 20 eur
3. Beefeater Gin 17 eur
4. Gordon's Gin 14 eur
5. Roku Gin 25 eur
6. Malfy Gin 24,5 eur
7. Monkey 47 Dry Gin 39,8 eur
8. Tanqueray Gin 18,35 eur
9. The Botanist Islay Dry Gin 35,9 eur
10. Gin Mare 36,9 eur
11. Plymouth Gin 31,6 eur
12. Ki No Bi Gin 49,2 eur
13. Opihr Oriental Spiced Gin 26,9 eur
14. Nikka Coffey Gin 49,9 eur
15. Bulldog Gin 25,5 eur

Hendrick's Gin

Tento gin škótskej značky patrí k tým mladším, no svojou chuťou si získal chuťové poháriky ľudí z rôznych kútov sveta. Tento svetovo preslávený gin má na konte aj ocenenie za najlepší gin, ktoré získal ešte v roku 2003.

Slávny gin sa zrodil v mestečku Girvan na juhu Škótska a v jeho chuti by ste mohli objaviť uhorku, ale aj citrusovú kôru, koriander či harmanček. Hendrick's Gin spoznáte už na prvý pohľad podľa ikonickej tmavej lekárenskej fľašky s bielou etiketou.

Spomínaný gin obsahuje 41,4 % alkoholu a chutí skvelo samotný, aj s tonikom a plátkom uhorky. Hendrick's Gin nájdete aj v rôznych príchutiach, ktoré vychádzajú v limitovaných edíciách.

Hendrick Gin Foto: Pixabay

Bombay Sapphire Gin

Vedeli ste, že gin nie je vyrobený v indickej metropole, ako by ste si podľa názvu možno mohli myslieť? Jeho domovinou je totižto Veľká Británia. Okrem toho je tento druh alkoholu obľúbený nielen sám osebe, ale aj ako prísada do miešaných nápojov.

Chuť Bombay ginu by sme mohli charakterizovať ako jemnú, no s bohatou bylinnou arómou. Gin obsahuje presne 40 % alkoholu. V chuti by ste mohli objaviť okrem klasiky v podobe borievky, aj mandle, koriander, koreň kosatca či sladké drievko.

Bombay Gin Foto: Pixabay

Beefeater Gin

Tento klasický London Dry gin patrí k najznámejším značkám ginu na svete. Spája v sebe výbornú chuť, kvalitu a dostupnú cenu. Pripravuje sa v Londýne a obsah alkoholu je 40 %. Jeho história siaha až do roku 1876 a tento gin v sebe ukrýva 9 rôznych botanicals.

V jeho chuti môžete objavovať tóny koriandra, pomarančov, mandlí či citrónovej kôry. V ponuke ginov značky Beefeather nájdete aj prémiovú edíciu s obsahom alkoholu 45 %, či ružový gin Beefeather Pink a ďalšie.

Gordon´s Gin

Ide o najpredávanejší britský gin, ktorý sa však veľkej obľube teší nielen doma, ale aj za hranicami Británie. Gordon´s Gin má o čosi nižší obsah alkoholu, konkrétne 37,5 %. No a zaujímavosťou je, že tento gin pomenovaný podľa Alexandra Gordona, bol vytvorený ešte v roku 1769.

Gin Gordon´s je typický svojou čistou chuťou, ktorá vzniká vďaka trojnásobnej destilácii. Chuť ginu je jemne horká a záver je ostrejší, no presné zloženie je výrobným tajomstvom.

Gordon´s Gin Foto: Pixabay

Roku Gin

Tento exotický gin v sebe ukrýva 14 bylinkových zložiek, z toho je až 6 typicky japonských. Roku, čo v japončine znamená 6, predstavuje zaujímavé botanicals, ako je sakura, zelený čaj, korenia a citrusy. Pikantný záver chuti sa prelína s delikátnou horkosťou a vznikol vďaka špecifickému japonskému koreniu sansho. Chuť je hladká a jemná a gin je chutný samostatne aj v miešaných nápojoch.

Malfy Gin

Malfy Gin Originale je taliansky gin, ktorý patrí medzi tie novšie značky na trhu. Vznikol totiž v roku 2018, no za pomerne krátky čas si získal poriadnu popularitu. V jeho zložení nájdete toskánsku borievku, koriander, angeliku, čínsku škoricu či citrónovú kôru. Môžeme o ňom teda povedať, že má bylinkovo-citrusovú chuť.

Chuť ginu je jemne osviežujúca a záver chuti je mierne sladký s trochu korenistým nádychom. Výborne chutí tento gin s tonikom, no a určite vám od Malfy odporúčame skúsiť ich mimoriadne obľúbený Malfy Gin Rosa. Ide o jeden z najpopulárnejších ružových ginov v našich končinách.

Monkey 47 Dry Gin

Najznámejší nemecký gin v sebe ukrýva až 47 rôznych botanicals a obsahuje 47 % alkoholu. V chuti i vo vôni cítiť okrem borievok aj bobuľovité ovocie a sviežosť citrusov prepojenú s chuťou bylín.

Chuť by sme mohli charakterizovať ako jemnú a sladkú, pričom v nej vynikajú citrusy a spomínané bobuľovité ovocie. Chuťový záver je dosť dlhý a korenistý. Ak hľadáte komplexný gin, tento by vás mohol osloviť.

Tanqueray Gin

Tento legendárny London Dry gin má tajnú receptúru, no vieme o ňom, že obsahuje borievku, koreň angeliky, koriander a sladké drievko. V chuti cítiť aj jemné citrusové tóny, no veľmi výrazná je chuť borievky a korenín. Ak hľadáte tradičný gin s čistou a neutrálnou chuťou, odporúčame skúsiť práve tento. Je skvelý aj s tonikom a výborne sa hodí do miešaných drinkov.

sipka Zistite, aká je životná úroveň meraná pivným indexom na Slovensku.

The Botanist Islay Dry Gin

Tento škótsky Dry Gin obsahuje 9 bežných botanicals a okrem nich v ňom nájdete aj 22 prísad, ktoré sa ručne zbierajú. Patrí sem napríklad vratič, vres, bodliak plazivý či červená ďatelina a ďalšie. Zloženie botanicals je teda veľmi výnimočné a unikátne.

Čo sa chuti týka, môžeme ju charakterizovať ako sviežu s výraznou borievkou. Gin zaujme dlhým záverom s korenistými tónmi. Gin tiež príjemne prekvapí svojou vôňou, ktorá je plná bylinkových a citrusových odtieňov.

Gin Mare

Do výberu sme zaradili aj španielsky gin, ktorý by sme mohli charakterizovať ako gin v stredomorskom štýle. No a v súvislosti s tým sa môžete tešiť na zaujímavý chuťový profil, v ktorom cítiť bazalku, tymián, rozmarín či dokonca olivy. Chuť tohto ginu je unikátna a tešiť sa môžete naozaj na zaujímavý zážitok.

Pri požívaní Gin Mare na vás čaká zaujímavé spojenie drevitej a pikantnej chuti. Sladké tóny v prípade tohto ginu určite neočakávajte. Záver ginu má dlhú dochuť a cítiť v nej dosť výrazne olivy a tymián. Ak by ste ho chceli pridať do miešaného drinku, odporúčame skúsiť Martini s trochou vermouthu.

Plymouth Gin

Tento gin by ste rozhodne pri ochutnávaní nemali vynechať. Aj dnes as totiž vyrába podľa tradičnej receptúry z roku 1793. Tradične sa vyrába v Anglickom meste Plymouth. V jeho zložení okrem obilného liehu nájdete aj sedem botanicals. Tešiť sa teda môžete na borievku, koriander, kardamón, či citrusy a angeliku a kosatec.

Plymouth Gin je zaujímavý nielen tým, že v chuti absentuje horkosť, ale aj svojou hladkou až krémovou chuťou. Výborný je aj do miešaných nápojov, no odporúčame skúsiť ho s tonikom a plátkom citróna.

Ki No Bi Gin

V prípade, že by ste chceli skúsiť nejaký moderný gin, odporúčame tento japonský vyrobený z ryže. Samozrejmosťou sú borievky a citrusy, no nechýbajú ani exotické botanicals. V tomto gine môžete objavovať chuť Yuzu, japonského korenia, ako aj bambusových listov, zázvoru, zeleného čaju či japonského cyprusu a podobne. No a očaria vás aj chuťové tóny čierneho čaju. Tento gin má takú zaujímavú chuť, že ho určite odporúčame piť samotný.

Opihr Oriental Spiced Gin

Gin, ktorý má v názve slovíčko oriental musí byť niečím výnimočný. No Opihr Oriental Spiced Gin v sebe skutočne ukrýva čosi výnimočné. Obsahuje špeciálne prísady, ako je kubéba, rasca, kardamón, zázvor alebo indické čierne korenie.

Chuť ginu je skutočne orientálna a striedajú sa v nej citrusové chuťové odtiene s tými korenistými. Borievka je v úzadí, no chuť korenín cítite aj v závere. Tento gin sa ľahko pije, jeho obsah alkoholu je nižší, iba 42,5 %. Skvelo chutí samotný, ale výborný je aj do drinku Gin Tonic. My ho odporúčame skúsiť so zázvorový pivom.

Nikka Coffey Gin

Nikka Coffey Gin je tretí japonský gin v našom výbere a ide v ňom o prepojenie tradičných botanicals s japonskou exotikou. Táto značka, ktorá je v našich končinách známa vďaka whisky, má v svojom portfóliu naozaj zaujímavý gin. Nechýba v ňom borievka, ale aj yuzu, korenie sansho či jablká. Vôňa je výrazne citrusová a cítiť môžete aj závan čierneho korenia.

Chuť ginu Nikka Coffey je horká, prechádza však trochu do kyslej. Na jazyku vám budú hrať tiež korenisté a pikantné tóny. Aj tento gin odporúčame piť čistý, no viacero ľudí si ho rado užije v miešanom drinku Negroni.

Bulldog Gin

Posledný gin v našom výbere patrí medzi tie mladšie a ukrýva v sebe 12 botanicals. Za spomenutie stojí určite biely mak, lotos, levanduľa či longan. Bulldog Gin sa destiluje 4-krát a jeho obsah alkoholu je len 40 %.

Borievky je v chuti cítiť skutočne len náznakovo, preto by sme chuť mohli označiť za bylinkovo-citrusovú, jemnú a trochu sladkú. Gin si určite vychutnáte samotný, no skvelo sa dopĺňa s tonikom a dobre sadne aj do niektorých miešaných nápojov.

sipka Ako spraviť koktejl Espresso Martini – recept a ingrediencie.

Kde kúpiť najlepší gin?

Najlepší gin môžete kúpiť v kamenných obchodoch, často aj v supermarketoch, no a mnohokrát veľmi výhodne v rôznych špecializovaných e-shopoch. Tam často natrafíte na rôzne akcie na skutočne kvalitné giny. No a mnohé z internetových obchodov vám pri väčšom nákupe ponúkajú dopravu zadarmo.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

kozmopolitan

Najlepší recept na koktejl Cosmopolitan – ako ho pripraviť doma

Cosmopolitan 🍸 alkoholický nápoj, ktorý pila aj postava zo seriálu Sex v meste, Carrie Bradshaw. Naučte sa pripraviť si tento nápoj na...

Online nákup

Tesco online nákupy – potraviny domov

Online nákupy sú pre mnohých ľudí pohodlným spôsobom, ako si nakúpiť priamo z domu bez nosenia tašiek. Ako fungujú Tesco online nákupy? 🛒

Mezcal

Čo je Mezcal - ako chutí a čím sa líši od tequily?

Tequilu zrejme dobre poznáte, no ochutnali ste už 🍸 mezcal? Táto mexická pálenka si vás získa svojou zadymenou chuťou a vôňou.