Ako spraviť koktejl Espresso Martini – recept a ingrediencie

Espresso Martini dokážete jednoducho a rýchlo pripraviť aj vo vašej kuchyni. Stačí sa držať postupu, ktorý vám uvedieme v receptoch a sme si istí, že sa vám tento povzbudivý a dobre vyzerajúci drink podarí.

em Foto: Pixabay

Hodnotenie Espresso Martini: 9,7/10

  • Doba a obtiažnosť prípravy: pár minút, ľahká
  • Chuť: kávová a sladká
  • Účinky: povzbudivé

Espresso Martini - história kokteilu

V roku 1983 v SOHO londýnsky barman Dick Bradsell pripravil tento drink na želanie jednej svetoznámej modelky, ktorá si želala taký drink, aby ju povzbudil a priviedol do nálady. V 80-tych rokoch minulého storočia fičalo pitie vodky a kávy a barman mal v tom čase samozrejme tieto dve ingrediencie blízko seba. Vyskúšal drink pripraviť práve z týchto dvoch surovín. V tej chvíli možno ani netušil, že sa mu podarilo vytvoriť niečo, čo si získa takú veľkú popularitu.

Espresso Martini - zloženie a pomenovanie

Drink, ktorý nabudí obsahuje vodku, espresso, kávový likér Kahlúa a cukrový sirup. Treba si dávať pozor na to, že cukor, kofeín a alkohol sú veľmi silnými bojovníkmi proti ľudskému organizmu po nadmernom požití. Keďže v názve sa uvádza slovo Martini, môže to viacerých novicov v oblasti drinkov miasť.

Toto pomenovanie vzniklo na základe poháru, do ktorého sa Espresso Martini pripravuje. Je to elegantný pohár na vysokej stopke do tvaru V a používa sa na Martini. Taktiež sa našla súvislosť aj medzitým čo sa do Martini dáva a je prítomné aj v tomto type drinku. Je to vodka, ktorá sa naozaj používa pri rôznych variáciách kokteilu Martini.

Espresso Martini - Mr. Black coffee liqueur a Cognac V.S.O.P: videorecept

Poháre na Espresso Martini

Ak chcete Espresso Martini pripravovať doma, dajte si záležať na tom, že vyberiete poháre na to určené, alebo aspoň obdobné. Ak máte doma poháre na Margaritu, ktoré sú síce oblejšie než poháre na Martini, nešliapnete vedľa. Vynikne v nich sýta farba nápoja s jemnou penou na povrchu drinku. Poháre na Martini sú viac skosené a časť, do ktorej sa drink nalieva je tvarovaná do tvaru V. Tento druh pohárov viete zohnať v predajniach so sklom, ako i v bežnom supermarkete ako je napríklad aj Tesco.

Ingrediencie a recept na Espresso Martini podľa IBA

IBA predstavuje skratku pre medzinárodnú barmanskú asociáciu (International Bartenders Association), ktorá prezradila konkrétne ingrediencie a zostavila recept, ktorý uvidíte v nasledujúcej tabuľke. Pred začiatkom prípravy dbajte na to, aby ste mali nakúpené čo najkvalitnejšie ingrediencie, medzi ktoré patrí bezpochyby vodka a kávový likér Kahlúa.

ESPRESSO MARTINI - SUROVINY

  • 50 ml vodky
  • 25 ml kávového likéru Kahlúa
  • 25 ml silného čerstvého Espressa
  • 10 ml cukrového sirupu

ESPRESSO MARTINI - POSTUP

  1. Do shakeru vložte čo najväčšie kocky ľadu a ostatné ingrediencie.
  2. Šejker dobre uzavrite a potrepte - no nie moc dlho, aby sa do drinku neuvoľnilo príliš veľa vody z roztápajúceho sa ľadu.
  3. Keď zmes premiešate v shakeri, môžete ho otvoriť a preliať zmes cez sitko do pohára na Martini.
  4. Pri nalievaní vznikne pena, ktorú môžete ešte ozdobiť kávovými zrnkami.

Cena Espresso Martini - od čoho závisí?

Keď si budete pripravovať drink doma, je jasné, že výslednú cenu si dokážete prispôsobiť na základe cien ingrediencií, ktoré si naň kúpite. Základ kokteilu tvorí kávový likér, ktorého cena sa pohybuje okolo 15 € a vodka, ktorej cena sa líši od značky a kvality. Taktiež cena zrnkovej kávy, z ktorej budete pripravovať Espresso, sa bude odvíjať od kvality, krajiny pôvodu a značky.

V klasickom pube alebo v barovom podniku za tento nápoj zaplatíte okolo 5 €. Je na vás, či budete tento drink pripravovať pravidelne a kúpite si ingrediencie pre seba na nejaký čas, alebo pôjdete sem tam s partiou Friends pozrieť ako ide život medzi inými ľuďmi.

Varianty Espresso Martini - twist, whiskey, tequila, ochutená vodka

Podľa nasledujúceho receptu si môžete natrénovať drink Espresso Martini s Baileys. Taktiež podľa nasledujúcich bodov môžete jednotlivé ingrediencie obmieňať a skúšať, ktorý variant bude pre vás najvhodnejší a najchutnejší.

Espresso Martini Baileys

ESPRESSO MARTINI BAILEYS - SUROVINY
  • 50 ml Bailyes Irish Cream
  • 50 ml vodky
  • 50 ml dobre vychladeného espressa
ESPRESSO MARTINI BAILEYS - POSTUP
  1. Pripravte si shaker a vložte doň ľad.
  2. Potom ho naplňte írskym krémom Bailyes, vodkou a vychladeným espressom.
  3. Shaker uzavrite a poriadne ním potraste asi na 10 až 15 sekúnd.
  4. Pripravte si poháre na Martini, do ktorých môžete naliať vzniknutú zmes zo šejkra.
  5. Ozdobte kávovými zrnami.
  • klasickú vodku môžete nahradiť vodkou s príchuťou vanilky, orieškov či karamelu
  • skúste vodku nahradiť whiskey s troškou mlieka, určite nevynechajte sirup
  • tradičný likér Kahlúa môžete zameniť za mliečnejšie a sladšie Baileys
  • vodku vyskúšajte zameniť za tequilu, pretože káva a tequila k sebe veľmi pasujú

Jamie Oliver, TESCO - Espresso Martini

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie veľmi obľubuje drink Espresso Martini. Možno je to vďaka tomu, že ho preslávil aj známy televízny kuchár Jamie Oliver, ktorého recept je trošku obmenený. Miesto odporúčanej dávky 25 ml pre kávový likér používa až 35 ml a vynecháva cukrový sirup. Tejto popularite napomohol aj obchodný reťazec Tesco, ktorý do svojho predaja začlenil namiešaný kokteil Espresso Martini v plechovke.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

bs

Aké potreby musí mať každý barman – shaker, sitko, sklo a ďalšie

Barmanský set alebo sada obsahuje shaker, odmerku, sitko, lyžičku a ešte mnoho ďalšieho. Viac o tom, čo všetko potrebuje barman k svojej...

bombardino

Recept na domáce Bombardino – zloženie a príprava

Bombardino 🥃 taliansky kokteil, ktorý vás zahreje, povzbudí a uspokojí vaše chuťové poháriky. Inšpirujte sa našimi receptami a vychutnajte...

et

Ako si pripraviť Espresso tonic - pomery a poháre

Espresso tonic je osviežením pre letné dni či rôzne príležitosti. Vychutnajte si spojenie teplej, kyselkavej a sladkej chuti zároveň.