Recept na domáce Bombardino – zloženie a príprava

Jedným malým, ale o to chutným talianskym koktejlom je Bombardino. Pôžitok z tohto nápoja si môžete užiť jedine vtedy, keď ho pripravíte správne a vychutnáte si ho. Skladá sa z troch základných ingrediencií, ktoré vám dodajú nielen energiu, proteíny, ale vás aj zahrejú v chladnom období roka. Ale pozor, tento nápoj rozhodne nie je pre deti, pretože je silne kalorický a alkoholický.

bombardino Foto: Pixabay

Hodnotenie nápoja Bombardino: 9,3/10

  • Chuť: zamatovo jemná, intenzívna, odvíja sa od pridaných surovín
  • Príprava: jednoduchá a rýchla (10 minút)

Bombardino - vznik na zjazdovke Lombardia

Podľa legendy sa hovorí, že prvé bombardíno vzniklo v talianskych Alpách (v lyžiarskom stredisku Lombardia) v 70-tych rokoch minulého storočia. Traduje sa, že muž ktorý tento drink namiešal skombinoval taliansky puding menom Zabaglione, kvalitné brandy a mlieko.

Keď to všetko skombinoval a ohrial, nalial to do pohárov a obslúžil zmrznutých lyžiarov. Tým to tak zachutilo, že sa správa a skvelom nápoji rozniesla ďalej. Tradičné Bombardino by sa podľa tejto legendy malo pripravovať z pudingu a nie z hocijakého vaječného likéru, ako ho možno mnohí z vás poznajú.

Základ Bombardina - puding Zabaglione verzus vaječný likér

Ak si však dokážete zohnať kvalitný váječný likér, prípadne si viete pripraviť svoj vaječný likér, nie je čo riešiť. Hoci sa tradičné Bombardino pripravovalo z talianskeho pudingu, dnes ho môžete pokojne pripraviť aj z likéru ako Advocaat alebo Zabov Zabaglione. Sladký hustý krém akým je Zabaglione sa podáva v miskách preto, aby ste doň mohli namočiť sušienku, hoc aj trvanlivé domáce vianočné koláče, a vychutnať si tak väčší pôžitok z kalorickej bomby.

Obsah alkoholu v nápoji Bombardino so šľahačkou

Ak si tento miešaný taliansky drink kúpite v obchode, obsah alkoholu v ňom sa bežne pohybuje niekde medzi 15 až 18 %. Výhodou "handmade" Bombardina je to, že si obsah alkoholu v ňom môžete regulovať sami. Taktiež sila a kvalita tejto kalorickej bomby sa odvíja od obsahu a sily pridaných surovín. Je na vás či uprednostníte rum pred brandy alebo whisky pred iným alkoholom, ktorý sa do bombardína pridáva. Pri namiešaní Bombardina nezabudnite vaše dielo dotvoriť kvalitnou porciou domácej šľahačky.

Ako sa pije a podáva originál alebo domáce Bombardino?

Tento malý taliansky drink pripomínajúci taký lepší vaječný koňak si určite obľúbite. Nejedná sa však o klasický vaječný likér, ktorý pozostáva zo žĺtkov, rumu, cukru, salka a pod.. Je to miešaný nápoj pripravený z vaječného žĺtku, brandy a cukru. Pri ohrievaní ingrediencií dodržte postup prípravy a maximálnu teplotu 80 °C, inak výsledok prípravy nemusí byť dokonalý.

V chladných častiach roka sa nápoj podáva s teplotou 45 °C. V tých teplých, zas s ľadovou kávou, zmrzlinou alebo len s ľadom. Obvykle sa Bombardino nalieva do šálok na espresso alebo do pohárov, ktoré pripomínajú naše štampedlíky. Na záver sa ozdobí šľahačkou a posype škoricou či kúskami čokolády. Viac o príprave tohto drinu sa dočítate v recepte, ktorý uvádzame nižšie.

Recept na prípravu nápoja Bombardino

Bombardino - suroviny

  • 10 ml vaječného likéru značky Bols Advocaat
  • 40 ml brandy alebo whiskey
  • 40 ml plnotučného mlieka
  • škorica/kakao a šľahačka na ozdobenie

Bombardino - postup

  1. Na miernom plameni ohrievajte mlieko s vaječným likérom a brandy (whiskey).
  2. Dávajte si pozor na to, aby sa zmes nezačala prevárať. Teplota nápoja môže dosiahnuť maximálne 80 °C.
  3. Po dostatočnom ohriatí a zmiešaní, obsah nápoja nalejte do skleneného pohára, ktorý znesie aj teplé nápoje.
  4. Bombardino ozdobte šľahačkou v spreji a posypte škoricou alebo kakaom.
  5. Podávajte k maslovým sušienkam.

sipka Polejte bábovku teplým bombardínom a dodajte jej nezameniteľnú chuť.

Calimero, Pirata, Scozzese - talianske Bombardino s kávou

Medzi najznámejšie varianty Bombardina sa radí Calimero, ktorý sa mieša s espressom a šľahačkou a Pirata, kde miesto brandy budete cítiť chuť rumu. Taktiež existuje druh Scozzese, kde sa miesto brandy používa škótska whisky. Podľa receptu, ktorý uvádzame nižšie si môžete pripraviť nápoj Bombardino podľa seba. Pre zaujímavosť uvádzame konkrétne recept na Calimero Bombardino.

CALIMERO BOMBARDINO - SUROVINY
  • 1 dcl vaječného likéru
  • 0,4 dcl whisky
  • espresso
  • šľahačka
  • strúhaná čokoláda
CALIMERO BOMBARDINO - POSTUP
  1. Vaječný likér zmiešajte s whisky a zmes krátko zahrejte do teploty max. 80 °C.
  2. Pripravte si espresso.
  3. Do skleneného pohára nalejte ohriatu zmes.
  4. Potom zľahka nalejte cez lyžičku espresso.
  5. Nakoniec ozdobte šľahačkou a nastrúhanou čokoládou.

Trentine a Premium Bombardino

Vedeli ste, že bombardino Trentine je tyrolskou špecialitou, ktorú si nemusíte dopriať len v zime, ale i v lete? V zime sa tento jemný likér podáva ohriaty na 40 °C s porciou šľahačky. V lete sa hodí ku káve a zmrzline. Hlavnou surovinou nápoja Trentine je hutné mlieko z talianskej oblasti menom Trentino a potom ostatné zložky ako cukor, žĺtky a kvalitný rum, ktoré tvoria s domácim mliekom dokonalú harmóniu.

Bombardino Premium je sýto žltej farby, krémovej konzistencie a lahodnej chuti. Výborný likér pochádza z dielne G. Bertagnolliho, ktorý stavil na vysoký podiel žĺtkov v tomto likéri. Tento alkoholický likér dokážete zohnať aj s príchuťou pistácie a teda jeho farba je v tomto prípade zelená.

Ak budete mať niekedy cestu do Talianska, okrem uhradenia poplatkov za diaľničné úseky, nezabudnite na suvenír menom Bombardíno alebo ochutnávku toho pravého talianskeho Bombardina v niektorej z útulných kaviarní či barov. Nezabudnite, že pitie alkoholu by malo byť s mierou a s dostatočným odstupom pred šoférovaním.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

šípky

Ako zbierať a spracúvať šípky: sušenie a recepty

Šípky sú všeliekom na všetky zápalové procesy v tele a na jeho povrchu. Správny zber a sušenie zaistí bohaté zásoby vitamínov a...

den sv patrika

Prečo a ako sa slávi deň svätého Patrika, 17. marca

Deň svätého Patrika 🍀 sa oslavuje v Írsku, ako aj inde, 17. marca každý rok. Spoznajte tradície aj iných krajín a osvojte si z nich niečo...

Postup ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu od vodného kameňa

Rýchlovarná kanvica je jeden z najpoužívateľnejších spotrebičov. Čo však s vodným kameňom, ktorý sa v nej usadzuje? V našom článku sa...