Druhy Fernetu Stock – z čoho sa vyrábajú a história

Fernet Stock patrí na Slovensku k obľúbeným alkoholickým nápojom a niektorí ľudia sú mu verní celé roky. Viete však, aká je história fernetu a ako sa vyrába? Prečítajte si náš článok, v ktorom sa dozviete mnoho zaujímavostí o nápoji Fernet Stock. No a pridáme aj tipy na miešané drinky s fernetom.

Fernet stock Foto: Profimedia

História Fernetu – ako vznikol obľúbený likér?

Fernet je horký bylinkový likér, ktorého história siaha 200 rokov dozadu. V 19. storočí talianski mnísi zvykli po jedle popíjať takéto horké bylinkové likéry, ktoré im mali zlepšiť trávenie. No a tieto likéry nazvali fernet.

Pôvod slova fernet má viacero verzií a jedna z nich hovorí o tom, že v názve máme hľadať latinské pomenovanie pre železo, čiže ferum. Druhá verzia zase uvádza, že nápoj Fernet je pomenovaný podľa švédskeho lekára Ferneta Svedensena, ktorý si tento bylinkový likér s obľubou často vychutnával.

Zaujímavosťou je, že v počiatkoch vzniku Fernetu ste si ho mohli kúpiť len v lekárňach, a to vďaka jeho liečivým vlastnostiam, ktoré mu boli pripisované. Netrvalo dlho a jeho výroba sa presunula do liehovarov a likér sa postupne rozšíril do celého sveta.

Fernet Stock: história značky

O tom, ako vznikol horký bylinný likér, sme si už povedali. Pozrime sa však na históriu obľúbenej značky Fernet Stock. Za vznikom tejto značky stojí Lionello Stock, ktorý sa v roku 1920 presťahoval z Talianska do Plzne a tam si založil firmu Stock.

Táto firma sa však najskôr venovala výrobe brandy, koňakov a vínnych destilátov. Až v roku 1927 Lionello Stock oživil rodinný recept na bylinný likér a začal s výrobou nápoja Fernet Stock.

Poznáte Fernet Branca?

Fernet Branca by sme mohli označiť aj za pravý fernet. Meno získal po lekárovi menom Bernardio Branco, ktorý je autorom pôvodného receptu na likér, ktorú slúžil ako liečivo. Obsah alkoholu v tomto fernete bol 35% a obsahoval výťažky z až 27 bylín.

sipka Prečítajte si, aký je rozdiel medzi aperitívom a digestívom.

Ako sa vyrába Fernet Stock?

Ak máte radi tento nápoj, možno ste si už niekedy položili otázku, z čoho sa Fernet Stock vyrába. Už sme spomenuli, že fernet je bylinný likér a samotný Fernet Stock sa vyrába zo 14 bylín z celého sveta. Z nich sú len dve byliny domáceho pôvodu.

Byliny prechádzajú podrobnou analýzou, pretože každá várka bylín má unikátne vlastnosti. Na základe tejto analýzy sa potom určuje pomer bylín, ktoré sa na prípravu fernetu použijú.

Byliny sa potom ručne spracúvajú a minimálne dva mesiace sa za studena macerujú v trikrát destilovanom liehu. Následne dochádza k filtrácii a hotový macerát sa dolaďuje do finálnej podoby pomocou plzeňskej vody a liehu. Farbu likéru dodáva karamel a trochu cukru pre vyváženie chutí.

Tu sa však cesta Fernet Stocku nekončí, pretože predtým, ako sa dostane do fľašiek, necháva sa niekoľko mesiacov dozrieť. Až po tom, čo degustátori usúdia, že chutí tak, ako má, putuje do fliaš a na pulty predajní.

Dodáme ešte, že v prípade, že máte problémy s konzumáciou lepku, máme pre vás dobrú správu. Hoci na samotnej fľaške nenájdete označenie "Fernet gluten free", Fernet Stock je bezlepkový nápoj.

Charakteristika Fernet Stock – obsah alkoholu a kalórie

Fernet Stock je typický svojou horkou chuťou, ktorú získal zo 14 bylín z celého sveta, no spoznáte ho aj podľa jeho tmavej farby. Čo sa týka obsahu alkoholu, klasický Fernet Stock obsahuje 38 % alkoholu. Naproti tomu veľmi obľúbený Fernet Citrus obsahuje o čosi menej percent alkoholu, a to 27 %.

Za spomenutie určite stojí skutočnosť, že množstvo kalórií je v prípade Fernet Stocku nižšie, ako u väčšiny obľúbených druhov alkoholu. 20 ml Fernet Stocku má 43 kalórií, no rovnaké množstvo vodky má o 3 kalórie viac a napríklad taký absint až dvojnásobné množstvo, čiže 86 kcal.

sipka Ak dávate prednosť nízkokalorickým alkoholickým nápojom, vyskúšajte osviežujúci Hard Seltzer.

Fernet Stock – druhy

Fernet Stock má vo svojom portfóliu okrem klasiky v podobe tmavého Fernet Stock Original aj iné druhy tohto bylinkového likéru. K najznámejším patrí Fernet Stock Citrus, Fernet Stock Barrel. Obľúbený bol aj Fernet Stock 8000, no ten sa už prestal vyrábať. V tabuľke si môžete pozrieť prehľad jednotlivých príchutí Fernet Stocku.

Názov Obsah alkoholu
Fernet Stock Original 38 %
Fernet Stock Citrus 27 %
Fernet Stock Honey 27 %
Fernet Stock Standard 33 %
Fernet Stock Spiced 27 %
Fernet Stock Lemon Mix 27 %
Fernet Stock Zetko 27 %
Fernet Stock Barrel Edition 35 %
Fernet Stock Hruška 30 %
Fernet Stock Cranberry 27 %

Miešané nápoje s Fernet Stock – s čím sa mieša fernet

Asi najlegendárnejším miešaným nápojom s fernetom v našich končinách je jednoznačne Bavorák. Ide o fernet s tonikom, ktorý si hlavne v letných mesiacoch mnohí vychutnávajú bez toho, aby tušili, že ide o drink Bavorák.

V Česku je dobre známy aj nápoj obdobný Bloody Mary. Tá sa v originálnej verzii pripravuje s vodkou, no Česi vymysleli drink Bad Morning, ktorý má rovnaké zloženie ako Bloody Mary, no namiesto vodky použijete fernet. V skutku zaujímavá kombinácia, no proti gustu žiaden dišputát.

Okrem týchto dvoch drinkov však existujú aj iné miešané drinky, ktoré by bola škoda nevyskúšať. Pozrime sa teda na recept na klasický Fernet Bavorák, ale aj na ďalšie chutné drinky s Fernet Stockom v hlavnej úlohe.

Fernet Stock Bavorák

Klasický miešaný drink, ktorý si mnohí milovníci Fernet Stocku radi doprajú počas horúcich letných dní. Horkosť bylín z Fernetu sa výborne dopĺňa s chuťou toniku.

Fernet Stock Bavorák - suroviny

  • 15 cl tonicu
  • 4 cl Fernet Stocku
  • ľad
  • plátok citrónu na ozdobu

Fernet Stock Bavorák - postup

  1. Do vysokého pohára typu highball glass dajte ľad.
  2. Zalejte ľad tonikom.
  3. Pomaly dolievajte Fernet Stock, keď budete postupovať opatrne, podarí sa vám nechať vrstvy toniku a Fernetu oddelené.
  4. Ozdobte pohár plátkom citróna a podávajte.

Citrus Spritz

Ak hľadáte extra dávku osvieženia, miešaný drink Citrus Spritz v sebe spája sviežosť Fernet Stock Citrus, bazovú limonádu a mätu.

CITRUS SPRITZ - SUROVINY
  • 4 cl Fernet Stock Citrus
  • 15 cl bazovej limonády
  • mäta
  • ľad
  • plátok citrónu
CITRUS SPRITZ - POSTUP
  1. Pohár naplňte ľadom a zalejte bazovou limonádou.
  2. Pomaly dolievajte Fernet Stock Citrus tak, aby zostali vrstvy oddelené.
  3. Ozdobte plátkom citróna a mätou.

Ice Fernet

Spojenie kávy, vaječného likéru, zmrzliny a Fernetu vás svojou lahodnosťou a hrou horkej a sladkej chuti poriadne prekvapí. Môže to byť aj výborný dezert, ktorým prekvapíte vašich hostí. Vaječný likér môžete nahradiť napríklad aj kávovým likérom.

ICE FERNET - SUROVINY
  • 20 ml vaječného likéru
  • 20 ml Fernet Stock
  • 1 kopček vanilkovej zmrzliny
  • 1 shot studeného espressa
  • šľahačka na ozdobu
  • ľad
ICE FERNET - POSTUP
  1. Do vyššieho pohára dáme ľad a nalejeme Fernet Stock.
  2. Pridáme vaječný likér, zmrzlinu a studené espresso.
  3. Ozdobíme šľahačkou a môžeme podávať.

sipka Obľúbeným bylinným likérom je aj Becherovka. Prečítajte si všetko dôležité o Becherovke.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

ceresne

TOP recepty na najlepšiu domácu griotku

Griotka, je likérom 🍷pre dospelých, ktorí ho obľubujú najmä v zime. Teplý či studený nápoj viete pripraviť aj doma a užiť si tak domáci...

kl

Recept na domáci kávový likér – zloženie a príprava

Likéry sa pridávajú do teplých ☕ nápojov, aby zvýraznili a zmenili ich chuť na niečo nevídané. V našom článku vám predstavíme recepty na...

prosecco

Talianske šumivé víno Prosecco: charakteristika a zaujímavosti

Prosecco je talianske šumivé víno, ktoré pochádza z okolia Terstu. Príďte na chuť tejto skvelej alternatíve šampanského 🥂.