Tai Chi (thai-chi): zostava a cviky na doma

Taichi (tajči) je súborom pomalých, harmonických pohybov (cvikov), pri ktorých by ste mali udržať správny postoj držania tela. Taktiež je dôležité, aby ste vaše dýchanie zosúladili s pohybmi tela a mysle. Viac zaujímavostí a praktických cvičení nájdete v článku.

Thai Chi Foto: Pixabay

Tai-Chi základné informácie
Prečo cvičiť tai-chi?
Tai chi cviky na doma
Taichi zostava
Kurz taichi
Kde cvičiť taichi?
Ako sa píše a vyslovuje tajči?

Tai Chi (taichi) cviky čínskeho bojového umenia

Tradičné čínske bojové umenie, ktoré je založené na fyzickom, mentálnom a duchovnom základe. Rozvíja sa už viac ako 5000 rokov od počiatkov čínskej civilizácie. Spočiatku sa vyvinulo umenie čchi-kung, z ktorého neskôr vzniklo tai-chi, ktoré od neho prevzalo holistický prístup k človeku (prácu s energiou, mysľou a telom človeka).

Tai-Chi spája v sebe prvky čínskeho kung-fu, tradičnej čínskej medicíny a samozrejme tam nájdete aj cviky určené na prácu s vnútornou energiou Chi-Chi Kung. Postupom času sa bojová zložka z tajči uvoľnila, preto sa dnes v tomto cvičení kladie viac dôraz na fyzické a duševné zdravie. Dnes si môžete tajči precvičiť aj doma. V prvom rade, by sme odporúčali zaučiť sa u majstrov, ktorí do vás zasadia semienko pre presnosť prevedenia cvikov.

Tai Chi Chuan - prečo ho cvičiť?

Stáročiami preverené účinky kombinácie vyššie uvedených cvičení pomáhajú človeku dožívať sa vysokého veku vo veľmi dobrej fyzickej kondícii. V prvom rade musíte prekonať samého seba, svoju pohodlnosť a naozaj pravidelne a poctivo cvičiť. Cviky sú vhodné pre všetky vekové kategórie.

Cvičenie Tai Chi: benefity

Medzi benefity, ktoré vám Tai-Chi prinesie patrí:

  • zlepšenie koncentrácie a intuície
  • zlepšenie udržania a prenášania pozornosti
  • podpora rozvoja pohybovej pamäte, sily a pružnosti
  • zlepšenie duševného zdravia
  • uvoľnenie, spevnenie a vyliečenie pohybového aparátu
  • zosilnenie vnútornej energie, pokoja a vyrovnanosti
  • posilnenie odolnosti voči stresovým situáciám
  • odstránenie vnútorného napätia
  • podpora osobného rozvoja
  • posúvanie vlastných hraníc
  • život plný energie, šťastia, spokojnosti a sebavedomia
  • odstránenie bolesti chrbtice
  • zmierňovanie zažívacich problémov, hypertenzie, artritídy, chronického únavového syndrómu, príznakov obrny a syndrómu karpálneho tunela, hepatitídy

sipka Spoznajte jógu a meditáciu na každý deň!

Tai chi (tai či) cviky na doma, kung fu (kungfu)

Plynulé, pomalé a uvoľnené cviky dokážete cvičiť nielen doma, v telocvični, ale aj v prírode. Celá zostava cvikov by mala pripomínať jeden nekončiaci riečny prúd. Čo to v praxi znamená? Počas jednotlivých cvikov úplne nezastanete, len spomalíte alebo zrýchlite a prejdete do ďalšieho cviku. Cvičenie trvá 15 až 20 minút. V každom cviku je zapojený doslova celý človek, nielen telo, ale aj myseľ a dýchanie.

Cieľom cvičenia je pochopiť to, že všetko so všetkým súvisí, a teda to ako cvičíte a sústredíte sa naň bude mať dopad na ďalšie fungovanie. Po dlhšej dobe sústredeného cvičenia sa zbavíte stuhnutosti svalov a mysle, uvoľníte sa a budete sa na svet pozerať inak. Ako budete svoje cvičenie zdokonaľovať, bude sa k jednej technike pridružovať ďalšia a ďalšia. Neskôr sa stanete lepšou verziou samého seba. V nasledujúcom videu si môžete pozrieť ako sa také tajči cvičí.

Tai Chi zostava a aktivácia energie chi: čchi-kung (chi kung)

Tai-chi má korene v taoizme. Využíva energie Jin a Jang. Jedná sa o tzv. meditáciu v pohybe. Navodí hlboký pocit uvoľnenia, sústredeného vnímania a stíšenia vnútorných myšlienok. Zdravotné cvičenie, ktoré sa spája s dynamickou meditáciou, určitým druhom bojového sebaobranného umenia a energetickým cvičením Qi Gongom, ovplyvní nervovú sústavu a uvoľní emocionálny a fyzický stres.

5 tradičných štýlov tajči

Medzi najbežnejšie používané štýly sú: Jang, Wu, Čchen, Chao (Hao), Sun a ich kombinácie. Treba pamätať na to, že každý jeden štýl má iné formy pohybu (série pohybov). Zo začiatku sa prevádzajú pomaly preto, aby sa cvičiaci naučil správnu techniku a dané pohyby do bodky presne vykonával. Postupom času sa môže prejsť do ohromných dynamických sérií, aké ste mohli vidieť len vo filmoch. Každý jeden pohyb ovplyvňuje cirkuláciu energie Qi v tele cvičiaceho.

sipka Vyskúšajte cviky 5 tibeťanov a naplňte svoj deň novou energiou.

Taichi kurz (tai chi pre začiatočníkov, samouk)

Ak sa prihlásite na kurz, kde sa budete učiť umeniu Tai-Chi, môžete očakávať pravidelné cvičenie v podobe na pohľad jednoduchých cvikov ako: správne držanie tela, prenášanie a vedenie sily, plynulosť pohybov, pohyb po kruhu či pohyb, ktorý vychádza z ťažiska. Neskôr sa budete venovať cvikom, ktoré sú zamerané na rozvoj energie a sily.

Pre tai či je dôležitá cesta poznania. Jeden citát vám to pomôže lepšie pochopiť: "Pokiaľ je niečo najdôležitejšie, tak je to otvorená myseľ. Pokiaľ je myseľ otvorená, tak môže byť vašim učiteľom kvet, vietor, voda, človek… Ak to tak nie je a vaša myseľ je zatvorená či preplnená, môžete robiť naozaj čokoľvek a zažívať úžasné veci, ale nepochopíte z nich vôbec nič."

Tai chi: Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Žilina, Nitra, Poprad

Na Slovensku môžete nájsť rôznych trénerov tai-chi, avšak treba si predtým pozrieť recenzie na nich a podľa nich si aj vybrať. Určite je lepšie, keď vás bude zaúčať odborník, ako laik. V nasledujúcej tabuľke vám ponúkame zoznam miest a kontaktov, pre trénerov tajči. Ich pôsobisko a aktuálnosť kurzov si preverte na uvedených kontaktoch.

Mesto Kontakt
Banská Bystrica

Konfuciov inštitút pre obchod pri Univerzite Mateja Bela

Cesta na amfiteáter 1

974 01 Banská Bystrica

+421 48 446 1118

konfuciov.institut@umb.sk

Bratislava

Mgr. Anna Ďarmati

Cukrová 6

811 08 Bratislava

+421 908 300 599

anna@taichicentrum.sk

Košice

Škola Čchi-kungu, Tai-čchi, Taojógy a meditácie

Beáta Lubyová LAKŠMI (žiačka majstra Wu Bin Jianga)

0904 298 081

beata.lubyova@gmail.com

Nitra

ALBACENTRUM

Štefánikova trieda 144

Nitra

+421 908 431 655

Poprad

Malá telocvičňa ZŠ Letná

Juh III

Poprad

+ 421 905 851 439

https://www.facebook.com/profile.php?id=100067252710391

Žilina

Telocvičňa spoločnosti SADOP s.r.o

Vysokoškolákov 2989/6

010 08 Žilina

+421 949 601 492

sipka Vyskúšajte akrojógu a a spevnite svoje telo!

Ako sa píše tai chi, thai ci alebo tchaj-ťi? Tai ci, Taiji, taichi alebo thai ci?

Vzhľadom na to, že toto slovné spojenie sa inak píše ako číta, bude pre vás jednoduchšie pozrieť si tabuľku uvedenú nižšie, aby ste pochopili princípy transkripcie. Uvádzame príklady:

  1. V prípade štandardného slovenského alebo českého prepisu sa oveľa ľahšie dorozumiete s niekým, kto hovorí čínsky. No v okamihu, že mu toto slovo napíšete presne v tom tvare po transkripcii, nebude mu rozumieť. Preto čínske slová radšej vyslovujte podľa štandardnej transkripcie, než píšte.
  2. Pri použití medzinárodného prepisu máte šťastie v tom, že mu Číňania budú rozumieť, pretože zaznamenáva aj intonáciu. No pri komunikácii s nimi musíte ešte predtým ovládať výslovnosť, ak im dané slovo nepustíte ako nahrávku, ale poviete sami. Ak však chcete čínštinu zapísať Číňanovi latinkou, musí tento prepis nielen poznať, ale ho aj používať.
  3. Keď sa vydáte cestou anglického prepisu, môžete si byť istý, že s ním veľmi nepochodíte. Slová, ktoré sú uvedené transkripciou pinyi prečítate vy alebo Číňaň ako anglické slovo, nie čínske, a to kvôli jeho znakom, uvedených nižšie. Používanie anglického prepisu vyvoláva v čínštine skôr zmätky ako pomoc.

V závislosti od toho akú transkripciu čínskeho jazyka do latinky použijete, sme si pre vás pripravili tento prehľad. V nasledujúcej tabuľke predstavíme slovo tai chi napísané v troch transkripciách.

Pchin-jin (pinyin)

medzinárodný prepis

Wade-Giles

anglický prepis

Štandardný slovenský / český prepis

(približne zodpovedá aj výslovnosti)

Znaky Znaky Znaky
  • text neobsahuje interpunkciu
  • môže obsahovať značenie tónov znakmi ´ ˇ ` alebo číslami 1234
  • obsahuje písmeno „x“ a skupiny hlások zh, yi..
  • slabiky v slovách sa píšu spolu, bez pomlčky
  • text neobsahuje interpunkciu
  • často neobsahuje apostrofy
  • obsahuje skupiny hlások ts, tz, hs, sz...
  • slabiky v slovách oddeľuje pomlčkou
  • text obsahuje interpunkciu
  • prítomnosť skupiny hlások: cch, čch, kch, pch, tch
  • bez prítomnosti b,d,ď,q...
  • slabiky v slovách oddeľuje pomlčkou
Podľa Pchin-jin (pinyin)
Podľa Wade-Giles Po slovensky / česky
taiji quan t’ai-chi ch’üan tchaj-ťi čchüan

sipka Naučte sa slovenský pravopis správne!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

žena beží

Zdravý životný štýl - boj proti celulitíde

Celulitída je nepriateľom krásnej hladkej pokožky. Naučte sa starať o seba zvonka aj zvnútra a predchádzajte tak pomarančovej kôre a strate...

Najznámejšie súhvezdia na oblohe

Najznámejšie súhvezdia, najjasnejšie hviezdy a objekty na oblohe

Aké sú najznámejšie súhvezdia?🌌 Ktorá je najjasnejšia hviezda dnes?🌠 Aké sú ďalšie najjasnejšie objekty na oblohe? Kde hľadať nočnú oblohu...

ny

And Just Like That: film, soundtrack, ako to bolo ďalej?

And Just Like That ▷ Ako to bolo ďalej - je pokračovaním príbehu zo seriálu a filmu Sex and the city (Sex v meste). Carrie ako 50-ročná...