Čo je tenisový lakeť - príznaky, príčiny a liečba

Ak vás trápia silné bolesti na vonkajšej strane lakťa, prípadne bolesť, ktorá vám vystreľuje do ramena alebo predlaktia, tak by sa mohlo jednať o tenisový lakeť. Prečítajte si viac o príznakoch, liečbe, mastiach, cvikoch a operácii.

Čo je tenisový lakeť - príznaky, príčiny a liečba Foto: Pixabay

Čo to je Tenisový lakeť -  príznaky, prejavy a choroba z povolania (bolesť lakťa)

Tenisový lakeť je druh poškodenia tkaniva úponových šliach. Ten môže vzniknúť degeneráciou, ale najčastejšou príčinou vzniku je dlhodobé jednostranné preťaženie. To vzniká pri opakovaní určitých činností, napríklad pri skrutkovaní, robení omietky, ale aj pri písaní na počítači a podobne.

Svoj názov získalo toto ochorenie podľa rekreačných tenistov, ktorí ním trpia kvôli nesprávnej technike backhandu. Tenisový lakeť sa v medicínskej terminológii nazýva laterálna epikondylitída.

Jedným z prvých príznakov tenisového lakťa je bolesť pri dotyku na zadnej strane lakťového kĺbu. Typicky sa objavuje bolesť pri uchopení a nosení tašiek, dieťaťa a podobne.

V pokročilejšej fáze môžete pociťovať bolesti už pri zdvihnutí menších predmetov ako je hrnček, či pri vykonávaní nenáročných manuálnych prác. Bolesť sa šíri väčšinou do predlaktia a zápästia, ale môžete vyžarovať aj do ramena a šije.

Tenisový lakeť - liečba (ako liečiť tenisový lakeť)

Pri liečbe tenisového lakťa je potrebné začať čím skôr, podobne ako pri ochorení karpálneho tunela. Ak na sebe pozorujete niektoré príznaky, tak navštívte hneď svojho lekára. Neliečený tenisový lakeť môže viesť ku chronickej bolesti a časom až k invalidite.

Spôsobov ako liečiť tenisový lakeť je niekoľko:

Tenisový lakeť - začiatok liečby (masť a domáca liečba)

Na začiatku liečby je dôležitý kľudový režim. Svaly, šľachy a úpony potrebujú pár dní odpočinok, aby sa ďalej nepreťažovali a mohol sa začať proces liečenia. Počas kľudového režimu sa používajú analgetické masti ako Voltaren a Ibalgin. Tieto masti zmierňujú bolesť a pôsobia protizápalovo.

K dispozícii sú aj prírodné masti ako napríklad Traumaplant, ktoré tiež pomáhajú od bolesti. Zotavenie môžete podporiť fokusovou rázovou vlnou alebo radiálnou rázovou vlnou. Tieto metódy urýchlujú liečenie a liečia zápal šliach a svalov.

sipka Posilnite a podporte svoju imunitu!

Tenisový lakeť - bandáže, obstrek a ortéza (epikondylární páskou)

Vhodnou pomôckou počas kľudového režimu je fixácia ruky a to pomocou bandáže, ortézy alebo v niektorých prípadoch dokonca sádrou. Znehybnenie ruky pomôže naštartovať proces liečenia a prispeje k vyliečeniu zápalu šliach a svalov. Ak nedochádza k výraznému zlepšeniu je možné použiť obstreky.

Cviky na tenisový lakeť a video

Fyzioterapia je neoddeliteľnou súčasťou procesu liečenia tenisového lakťa. Správne zvolená rehabilitácia vás môže úplne zbaviť symptómov. Vyhľadajte si dobrého fyzioterapeuta, ktorý vás naučí správne cvičiť a preťahovať svaly. Nižšie nájdete niekoľko videí, podľa ktorých môžete svoje cvičenie začať.

Pretiahnutie extenzorov predlaktia a ruky (čo cvičiť na tenisový lakeť)

Cvik na pretiahnutie prednej strany predlaktia (cviky na tenisový lakeť)

Cvik na pretiahnutie flexorov (fyzioterapia a cvičenie na tenisový lakeť)

Tenisový lakeť - tejpovanie a video

Tejpovanie je stále rozšírenejší spôsob liečby svalov, šliach a úponov. Ak máte s tejpovaním skúsenosti, postačí vám video nižšie, v ktorom nájdete návod.. Ak skúsenosti nemáte, tak si nechajte tejpy aplikovať odborníkom.

Tenisový lakeť - akupunktúra a tradičná čínska medicína

Tradičná čínska medicína pristupuje ku každému ochoreniu celostne a verí, že telo má samo-liečivé schopnosti. V celostnej medicíne sa tak ošetruje ako lakeť, tak aj rameno a chrbát, pretože zápalové procesy sa pravdepodobne vyskytujú aj v týchto oblastiach.

Akupunktúra je efektívna liečebná metóda, je založená na aplikácii ihličiek do akupunktúrnych bodov. Nájdite si ideálne lekára alebo fyzioterapeuta, ktorý sa zaoberá aj akupunktúrou a dokáže ju profesionálne a bezpečne aplikovať.

Tenisový lakeť - operácia

Pokiaľ sa váš stav počas 12 týždňov nezlepší aj napriek rehabilitáciám, tak vám lekár môže navrhnúť operatívne riešenie. Počas operácie tenisového lakťa sa povoľuje ťah svalov predlaktia, odstraňujú sa jazvy a tkanivo, ktoré zapríčiňuje to, že sa stav nelepší alebo opakuje.

Operácia sa vykonáva v celkovej anestézii a v nemocnici strávite približne 5 dní. Po operácii je ruka fixovaná sádrou minimálne 7 dní a po nej nasleduje niekoľkotýždňová rehabilitácia. Pracovná neschopnosť vyjde približne na 2 mesiace.

sipka Začnite s otužovaním ešte dnes!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

žena beží

Zdravý životný štýl - boj proti celulitíde

Celulitída je nepriateľom krásnej hladkej pokožky. Naučte sa starať o seba zvonka aj zvnútra a predchádzajte tak pomarančovej kôre a strate...

zaba

Joga (yoga) a meditácia: aké sú medzi nimi rozdiely?

Jóga a jej pozitívne účinky pri telo a myseľ sú známe po celom svete. Spoznajte cviky a z nich prameniace benefity pre vaše zdravie.

Paleo a keto dieta

Paleo a Keto diéta - princípy, rozdiely a recepty

V dnešnej dobe je existuje nespočetné množstvo rôznych diét a typov stravovania. Paleo diéta a keto diéta k nim tiež patria, aký je však...