Ako sadiť a pestovať cesnak na jar a na jeseň? Účinky

Sadenie a konzumácia cesnaku sú dve prospešné činnosti pre vaše zdravie. Kedy a ako správne sadiť cesnak, ako aj to, na čo je dobrý, sa dozviete aj v našom článku.

Cesnak Foto: Pixabay

Prečo pestovať cesnak?

Cesnak je nepostrádateľnou súčasťou pri príprave jedál. Bez neho výsledný efekt jedál nemusí byť tak priaznivý ako s ním. Okrem toho je cesnak plný prospešných látok pre zdravie. Obsahuje totižto vysoké hladiny saponínov, fosforu, draslíka a síry, zinku a vitamínov ako: A, B1, B2, C, ale i minerálov ako: Ca, Mg, Na, Fe, Mn.

Už v minulosti, niekedy v 15. storočí p.n.l., sa cesnak využíval na odstraňovanie bolestí hlavy, hrtana a na zníženie telesnej únavy. Okrem toho sa osvedčil pri liečbe zápchy, hromadeniu vody v tele či pri nádoroch v maternici.

Cesnak by teda nemal chýbať v žiadnej domácnosti, nielen pre svoju chuť, ale i pre svoje antibiotické, antiseptické, antivírusové, antifungálne a mnohí ďalšie skvelé vlastnosti.

Sadenie cesnaku na jar (napríklad vo februári)

Jarné odrody cesnaku môžete vysádzať v období od marca až do mája. Vo februári pripravte pôdu kyprením minimálne do 30 cm hĺbky, aby sa prevzdušnila, zohriala a trošku uľahla, kým sa do nej vloží cesnak. Nezabudnite na výživu v podobe kompostu. Na maštaľný hnoj zabudnite, ten cesnaku veľmi nepasuje. Okrem iného je dôležitá aj lokalita, kde cesnak sadíte. Prečo?

Klimatické podmienky niekde na severe Slovenska budú v porovnaní s inou časťou Slovenska odlišné. Pri sadení cesnaku na jar je potrebné počkať, kým je von priaznivá teplota a už neprídu prudké mrazy. Pri výsadbe je dobré dodržať aspoň 6 cm vrstvu zeminy nad špičkou do zemi vtlačeného cesnaku a vhodné rozostupy medzi jednotlivými strúčikmi.

K jarným odrodám cesnaku patrí napríklad Japo II, Matin, Hortus, Flavour. Ak si niektorú z nich vyberiete a zasadíte, starajte sa o hriadky tak, aby v nich nerástol plevel (sprievodná vegetácia). V suchých a horúcich mesiacoch roka, akými už býva aj máj a jún, nezabudnite polievať cesnak, ale veľmi jemne.

Ako a kedy sadiť cesnak na jar?

Cesnak miluje slnko, dostatočnú výživu a drenáž v zemine. Neznáša zamokrenie a ťažkú pôdu. Môžete ho sadiť na miesta, kde predtým rástli hlúboviny či listová zelenina. Vyhýbajte sa miestam, kde ste predtým pestovali strukoviny, cibuľoviny a paradajky. V nasledujúcom videu môžete vidieť jeden zo spôsobov ako sadiť cesnak ja jar.

Sadenie cesnaku na jeseň

Tak ako pri sadení inej zeleniny, tak i pri cesnaku platí, že ho na jeseň treba zasadiť ešte pred tým ako udrú prvé mrazy. Okrem toho musíte vybrať tú najvhodnejšiu odrodu pre vaše podmienky, v akých ho budete pestovať.

Ako pestovať a zasadiť cesnak v októbri?

Jednotlivé strúčiky cesnaku namorte proti škodcovi (háďatku cesnakovému), v pomere 1 kg cesnaku na 1 liter 4 až 5 % roztoku Sulka K. Strúčiky cesnaku namočte do pripraveného kúpeľa a nechajte ich ponorené cca 6 hodín. Potom strúčiky vyberte a môžete sadiť, keď bude v septembri či v októbri pekné počasie. O postupe ako ďalej sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Pestovanie cesnaku doma

Na to, aby ste dosiahli cesnak pekného, pevného a plného tvaru, je potrebné dodržiavať pár zásad:

  1. Strúčiky cesnaku dostatočne namorte.
  2. Namorený cesnak zasaďte až po uplynutí 7 dní od posledného kyprenia zeme.
  3. Vysádzajte ho do hĺbky asi 8 cm a vo vzdialenosti 10 až 15 cm.
  4. Jednotlivé riadky musia mať rozostup asi 25 cm.
  5. Cesnak nesaďte na miesta, kde predtým rástli okrasné cibuľoviny, zemiaky, hrach či paradajky.
  6. Vyhýbajte sa zapracovaniu maštaľného hnoja do pôdy, kam budete cesnak sadiť.
  7. Pri sadení cesnaku sa riaďte prírodnými cyklami, či odporúčaniami v lunárnom kalendári.

Skladovanie a spracovanie cesnaku

Cesnak sa zbiera väčšinou od polovice júla až do septembra. Pri palčiakoch, ktoré sú zrelé čakajte rovné kvetné stvoly, pri tých nepalčiakoch zas žltnúce listy. Ak už cesnak dozrel, opatrne ho povyberajte z pôdy a nechajte 10 dní odležať na mieste, ktoré je chránené pred dažďom.

Potom cesnak očistite od dlhej stonky a koreňov a prípadných plesnivých častí. Cesnak sa skladuje pri izbovej teplote na suchom a tmavom mieste, kde je zabezpečená dostatočná cirkulácia vzduchu.

Cesnak môžete použiť do rôznych jedál, akými sú cestoviny, polievky, šaláty, pomazánky, omáčky, prívarky, ako i súčasť pečenia zeleniny či mäsa. Takou zaujímavosťou pre vás môže byť fakt, že pri oddeľovaní jednotlivých strúčkov z hlavičky cesnaku je veľmi pravdepodobné, že začne aj rýchlejšie starnúť. To sa samozrejme odrazí aj na chuti.

sipka Inšpirujte sa našimi tipmi na rýchly a chutný obed.

Ako sadiť cesnak – video

V nasledujúcom videu si môžete pozrieť, ako sa dá sadiť cesnak aj iným, pre niekoho možno netypickým spôsobom.

Odrody cesnaku

Medzi najčastejšie druhy cesnaku patria nasledujúce:

Druhy cesnaku
Slovenský názov Latinský názov
Cesnak kuchynský Allium sativum
Cesnak metlinatý Allium paniculatum L.
Cesnak stopkatý Allium stipitatum Regel
Cesnak zimný Allium fistulosum
Cesnak pórový Allium ampeloprasum
Cesnak viničný Allium vineale
Cesnak medvedí Allium ursinum
Cesnak zlatožltý Allium molly
Cesnak guľatohlavý Allium schaerocephalon
Cesnak pažítkový Allium schoenoprasum
Cesnak hadí Allium victiroalis L.
Cesnak tuhý Allium strictum Schrader
Cesnak sivkastý/horský Allium senecens L.
Cesnak hranatý Allium angulosum L
Cesnak guľovitý Allium rotundum L.
Cesnak žltý Allium flavum L.
Cesnak poľný Allium vineale L.
Cesnak člnkovitý Allium carinatum L.
Cesnak zvláštny Allium paradoxum (M. Bieb.) C. Don
Cesnak planý/domáci Allium oleraceum L
Cesnak perzský Allium aflatunense B. Fedtsch.
Cesnak strapatý Allium cirrhosum Vand.
Cesnak obrovský Allium giganteum Regel
Cesnak úzkolistý Allium xanthicum Griseb. et Schenk
a ďalšie...

sipka Využívajte cesnak aj pri nachladnutí, polepší sa vám.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Medvedí cesnak s kvetom

Medvedí cesnak na jar: zber a liečivé účinky

Medvedí cesnak 🐻 je výborným antioxidantom pre vaše telo. Kde rastie 🧄 ? Ako ho zbierať či odlíšiť od konvalinky? Aké sú jeho liečivé...

huby

Kam na huby a kde rastú v roku 2024?

Kde a ako nájdete jedlé huby 🍄 a iné poklady lesa? Aké druhy húb môžete zbierať a konzumovať? Inšpirujte sa našim článkom!

liecive-rastliny

Liečivé rastliny a byliny na Slovensku

Využite liečivé bylinky vo svoj prospech 🌿. Naučte sa zbierať liečivé rastliny a podporte tým liečbu rôznych chorôb prostredníctvom...