Medvedí cesnak na jar: zber a liečivé účinky

S prichádzajúcou jarou začínajú pučať stromy, kvitnúť prvé jarné kvety, medzi ktorými viete nájsť aj tie zdraviu  prospešné. Jednou z nich je medvedí cesnak. Poďme si túto unikátnu rastlinku predstaviť a spoznajte jej liečivé účinky a využitie v kuchyni. Medvedí cesnak s kvetom Foto: Pixabay

Medvedí cesnak (lat. Allium ursinum): názov

Trvalka, ktorá môže vyrásť až do výšky 40 cm, patrí do čeľade cesnakovité. Je typická širokými zelenými listami s jemne cesnakovou vôňou, ktoré sa tlačia zo zeme už skoro na jar. Väčšinou cesnak začína rásť ešte pred rozkvitnutím stromov.

Medvedí cesnak je v období od apríla do júna posiaty bielymi kvetmi, ktoré sa zoskupujú do zvončekovitého súkvetia. Keď rastlina odkvitne, jej listy postupne zvädnú a stiahnu sa do cibuľky a v stave dormancie prečkajú na novú jar.

Latinský názov medvedieho cesnaku uvádzame v nadpise, ale môžete sa stretnúť aj s ďalšími tromi, a to: A. latifolium, A. nemoraleOphioscorodon ursinum. Ako však vzniklo takéto slovenské príznačné pomenovanie? Keďže rastlinku ako prvú zožerie medveď po prebudení sa zo zimného spánku, dostalo sa jej takéhoto prívlastku.

Kde rastie a kedy začína rásť medvedí cesnak? Výskyt

Medvedí cesnak rastie vo vlhších lesoch skoro po celej strednej a západnej Európe a v niektorých častiach Ázie. Medvediemu cesnaku sa predovšetkým páči v listnatých a lužných lesoch, kde je dostatok vlhkosti a úrodná pôda.

Medvedí cesnak sa objavuje niekde už od marca, inde až od apríla. Keď naňho natrafíte, je to ako s hubami, má okolo seba ďalších kamarátov. Celé húfy s opojnou cesnakovou vôňou rastú pod stromami a vytvárajú krásne koberce.

Je medvedí cesnak chránený?

Medvedí cesnak, ktorý rastie vo voľnej prírode podlieha ochrane len v lokalitách s tretím až piatym stupňom ochrany. Ak sa pokúsite medvedí cesnak zbierať na chránenom území a pracovníci Štátnej ochrany prírody vás pri tejto aktivite chytia, hrozí vám pokuta vo výške 3300 €.

Oblasti s nižším stupňom ochrany, záhrady, lúky a lesy, ako i háje ponúkajú tieto chutné rastlinky bez hrozby pokuty. Aktuálny zoznam chránených rastlín a živočíchov nájdete na informačnom portáli TU.

Kvitnúci medvedí cesnak (kvet medvedieho cesnaku)

Niekedy sa môže stať, že doba kvitnutia cesnaku je posunutá, čo v praxi znamená, že keď začne cesnak skôr rásť, skôr aj zakvitne. Medvedí cesnak spoznáte podľa jeho vône, ale aj tvaru listov, ktorú sú širšieho a kopijovitého tvaru.

Keď medvedie cesnaky kvitnú na tenkých stonkách vidíte jemné biele kvietky, z ktorých sa trúsia semienka a peľ. Pre zberom si však pozorne naštudujte jeho vlastnosti, aby ste poznali rozdiely medzi medvedím cesnakom a konvalinkou.

Zber medvedieho cesnaku na jar (semená, sadenice, cibuľky)

Hovorí sa, že vtedy, keď medvedí cesnak kvitne, nie je až taký silný na chuť a účinky, ako pred kvitnutím. Odporúčame zbierať cesnak opatrne jemným odtŕhaním lístkov, avšak nie všetkých listov z jednej rastliny. Ak by ste takto postupovali, mohli by ste zmariť pokus rastlinky o opätovné vyrašenie na budúcu jar.

Keď sa vyberiete na zber cesnaku, vezmite si košík alebo papierové vrecko. Zbierajte mladé lístky, jemným odtrhnutím tak, aby ste na každej rastlinke nechali pár listov. Medvedí cesnak nezbierajte v chránených oblastiach. Taktiež sa snažte nepošliapať husté trsy, aby mohol svojim zjavom potešiť a nakŕmiť aj inú živú bytosť.

Medvedí cesnak si vždy po nazbieraní umyte a nechajte odkvapkať. Skladovať ho môžete namočený v poháriku, ako keď dávate kvietky do vázy. Vydrží vám dlhšie ako nový.

sipka Spoznajte liečivé rastliny Slovenska a využite ich vo svoj prospech.

Ako sušiť a využiť čerstvý medvedí cesnak?

Medvedí cesnak sa veľmi často objavuje v studenej ale i teplej kuchyni. Z medvedieho cesnaku si viete vyrobiť pesto, polievku, šalát, súčasť omáčky, halušky, nátierku a pod.. Jeho silná mladá cesnakovo-pórová chuť oživí aj tie najjednoduchšie raňajky. Medvedí cesnak môžete sušiť aj doma.

Stačí ho poriadne opláchnuť, jemne osušiť papierovou utierkou a rozložiť na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušte na teplom a suchom mieste až kým sa nebude cesnak mrviť. Využiť môžete aj elektrickú sušičku na potraviny, kde medvedí cesnak usušíte na programe byliniek. Rátajte však s tým, že čerstvý medvedí cesnak obsahuje oveľa viac prospešných látok ako ten sušený.

Ak nie ste zástancom pikantných prísad, skúste medvedí cesnak zbierať neskôr, pred kvitnutím. Nebude taký silný a vám z neho nemusí byť ťažko. Medvedí cesnak nájde využitie aj v tradičnej medicíne pre svoj vysoký obsah vitamínu C, prítomnosť protizápalových a antibakteriálnych účinkov.

sipka Naučte sa správne sušiť hríby a iné dary prírody.

Liečivé účinky medvedieho cesnaku

Medzi liečivé účinky medvedieho cesnaku patrí:

  • podpora trávenia a vyprázdňovania
  • prečisťovanie čriev pri zápche, plynatosti, chronických hnačkách
  • prítomnosť silných antibiotických a antibakteriálnych účinkov
  • pomoc pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení
  • znižuje vysoký krvný tlak
  • zmierňuje bolestivosť kŕčových žíl, hlavy
  • posilňuje imunitu, pamäť
  • pomáha liečiť horné dýchacie cesty, astmu, zápal priedušiek a pľúc
  • pomáha pri nespavosti

Vedľajšie (nežiadúce) účinky medvedieho cesnaku

Okrem liečivých účinkov môže medvedí cesnak spôsobovať niektorým ľuďom ťažkosti. Pri nadmernej konzumácii sa môže objaviť nadmerná plynatosť, časté vyprázdňovanie, nepríjemné grganie, cesnakový zápach z úst, omámenosť.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

f.vonava

Fialka voňavá (lat. Viola odorata) - zber, využitie, účinky

Fialka voňavá je vynikajúcom bylinkou pri liečbe nachladnutia a respiračných ochoreniach. Kde rastie, na čo sa používa a ako si ju...

prvosienka

Liečivé jarné kvety: prvosienka, púpava, podbeľ (účinky, zber)

Liečivé bylinky sú dostupné po celý rok. S príchodom jari zo sa zeme tlačia práve 🌱, ktoré sú na zápalové a infekčné ochorenia tie...

pupava

Púpava lekárska (Taraxacum officinale) - zber, využitie a účinky

Púpava lekárska je všeliekom 🏵️. Naučte sa využívať silu prírody a uzdravte sa prírodnou cestou. Viac informácii nájdete v našom článku.