Recept na drink Paloma, potrebné ingrediencie a poháre

Paloma drink patrí medzi najobľúbenejšie mexické drinky, kde cítite kombináciu tequily a grepu. Jedná sa o jednoduchý, na pohľad vábivý, osviežujúci drink, ktorého prípravu zvládne naozaj každý.

Paloma Foto: Profimedia

Hodnotenie receptu na drink Paloma: 9/10

  • Doba prípravy: 2 minúty
  • Obtiažnosť prípravy: ľahká
  • Chuť: kombinácia grepu a tequily

Paloma drink: história

Jednoznačne nemôžeme tvrdiť, že konkrétne tá alebo tá história drinku je stopercentne tá pravá. No vieme vám ponúknuť aspoň logickú dedukciu. V 60. rokoch minulého storočia sa totižto do Mexika doviezli odrody ružových grepov. Pestovanie grepov sa v Mexiku uchytilo a z nich sa postupom času začala vyrábať aj limonáda.

Údajne sa limonáda volala "grepová sóda Squirt", no tá sa predávala už od roku 1938 v Arizone. Po 20-tich rokoch sa dostala aj do Mexika, kde sa aj udomácnila. Keďže sú Mexičania známy výrobou tequily, niet sa čomu diviť, že ju začali miešať s grepmi. Pravdepodobne v tomto období aj vzniká prvýkrát kokteil Paloma (v mexickom preklade holubica). Svoju popularitu však získava až v 80. rokoch minulého storočia.

Pôvod názvu Paloma kokteil

Prvá verzia vzniku pomenovania drinku ako Paloma hovorí o tom, že názov bol inšpirovaný tradičnou mexickou piesňou La Paloma zo 60. rokov 19. storočia. Druhá verzia hovorí o tom, že drink bol namiešaný majiteľom baru s názvom La Capilla. Majiteľ sa volal Don Javier Delgado Corona a žil v meste Tequila. No spoluúčasť na vzniku drinku Paloma verejne odmietol. V nasledujúcom videu si môžete túto krásnu pieseň vypočuť.

Drink s príchuťou Mexika

Mexičania majú vo svojej obľube tzv. long drink, ktorý sa skladá z grepovej limonády, tequily a ostatných ingrediencií, ktoré vám uvedieme v recepte. Vedeli ste, že v Mexiku je koktejl Paloma častejšie pripravovaným drinkom než Margarita? Dokonca Paloma sa čoraz častejšie objavuje v baroch USA a v ostatných častiach sveta.

Ingrediencie a poháre na drink Paloma

Iste vám je známe, že na výbere tequily si musíte dať záležať, keďže sa jedná o jednu z 2 hlavných ingrediencií. Na kokteil Paloma sa hodí strieborná tequila Blanco zo stopercentnej agávy, ale pokojne siahnite aj po jemnejšej verzii s názvom Reposado.

Domácu grepovú limonádu, ktorá je asi najlepšia pre prípravu drinku Paloma si vytvoríte jednoducho. Zmiešate sódu, grepový džús z ružového grepu v pomere 2:1. Šťavu oslaďte agávovým sirupom a troškou šťavy z limetky.

Ak sa vám nechce limonádu pripravovať, dostanete ju aj na e-shope. Nesie názov Thomas Henry Pink Grapefruit a stojí cca 1,50 €. Ostatné alternatívy na prípravu nájdete v tabuľke.

Alkohol Cena v €
El Jimador Blanco 1l 38% cca 30 €
Olmeca Altos Plata 0,7l 38% cca 25 €
Tequila Corralejo Blanco 100% Agave 0,7l 38% cca 30 €

Na podávanie drinku Paloma sa používajú poháre typu highball či coupe. Nezabudnite sa po naservírovaní pohrať aj so zdobením pohára a kokteilu. Okraj pohára môžete potrieť grepovou šťavou, ktorý potom obtriete o trošku soli s chilli. Na okraj pohára sa bude hodiť plátok limetky alebo grepu.

sipka Vyskúšajte recept na Piña Colada.

Recept na coctail Paloma

Coctail Paloma - suroviny

  • 50 ml tequily blanco (strieborná tequila)
  • 120 ml grepovej limonády
  • 15 ml limetkovej šťavy
  • 5 až 10 ml agávového sirupu podľa chuti (túto ingredienciu je možné aj vynechať)
  • soľ, ľad, plátok limetky alebo grepu (na dochutenie)

Coctail Paloma - postup

  1. Okraj pohára navlhčite plátkom grepu alebo limetky a potom ho pokryte soľou.
  2. Pohár naplňte do 2/3 ľadom.
  3. Teraz do pohára prilievajte tequilu, grepovú limonádu a ľahko premiešajte.
  4. Nakoniec pohár s drinkom ozdobte plátkom limetky alebo grepu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

žemľovka

Recepty na chutnú žemľovku s tvarohom, jablkami alebo broskyňami

Žemľovka je klasickým sladkým obedom či olovrantom nejednej rodiny. Vyskúšajte naše recepty a svoj zaužívaný nimi obmieňajte.

spekacik

Mäsové výrobky - kvalitné špekačky na pive (recepty a rady)

Špekačky alebo špekáčiky sú obľúbenou pochúťkou každého pivára ale i bežného človeka. Ako vybrať kvalitné špekačky či vhodný recept? Viac v...

raňajky

Recepty na banánový cheesecake, chlieb, koláč a lievance

Banány 🍌 sú súčasťou jedálnička každého človeka. Naučte sa banány správne spracovať a použiť v receptoch. Viac podnetných informácií...