Jarný veniec na dvere, veľkonočné dekorácie a vajíčka

Blížia sa krásne sviatky pre jarné obdobie. K Veľkej noci sa viaže nielen príprava sviatočného jedla, návšteva bohoslužieb, rôzne zvyky a tradície, ale i veľkonočná výzdoba. V našom článku nájdete skvelé tipy na to, ako si pripraviť rôzne veľkonočné dekorácie, spolu s návodom na to, ako vyfúknuť vajíčko.

Veľkonočná dekorácia Foto: Pixabay

Veľká noc a veľkonočné trendy

Jarné sviatky roku 2024 sa nezadržiteľne blížia a je načase, aby sme sa spolu zamysleli nad ich prípravami. Veľká noc so sebou prináša veľkonočné pečenie, varenie, ale i návštevy svätých omší. V niektorých mestách i dedinách Slovenska sa ešte zachovávajú zvyky, akými sú šibačka a oblievačka, hľadanie skrytých vajíčok a pod.. Pre rok 2024 sú trendami práve neutrálne a jemné odtiene, prírodné motívy a materiály a minimalizmus.

Vonkajšia veľkonočná výzdoba pred dvere

Veľká noc je tradičným sviatkom jari, kedy sa všetko prebúdza po dlhej zime a pučí, kvitne a usmieva sa na svet. Tradície našich predkov si treba pripomínať a vyzdobiť si ich po svojom. Veľkonočná či jarná výzdoba by nemala chýbať pred dverami, na oknách, v interiéri, aby vám pripomenula veselosť a život, ktorý jar stelesňuje.

Jarný (veľkonočný) veniec na dvere

Jedným z veľmi dobrých riešení je výroba venca na dvere. Môžete siahnuť po prírodnej verzii alebo si ho vyrobíte pomocou dekorácií, tavnej pištole a trochou fantázie. Venček na dvere, bude vlastne prvou dekoráciou, ktorá vám udrie do očí a poteší vás a aj vašich susedov.

Stačí ak si zabezpečíte slamený korpus, lišajníky, eucalyptus, bahniatka, zelené halúzky, rozkvitnuté vetvičky stromov a pod. a zviažete ich dokopy pomocou aranžovacieho drôtu. Viac informácií nájdete v postupe vo videu.

Veľkonočné dekorácie (vajíčka, zajačiky, kuriatka): urob si sám

Umelecké výtvory akéhokoľvek druhu môžu byť pre vás inšpiráciou. Stačí sa len správne chytiť nápadu a pustiť múzu odohrať svoje predstavenie. Nechať sa viesť intuíciou, kreativitou a nadšením môže byť kľúčom k úspechu.

Ešte pár lekcií, návodov ako na to a trpezlivosť k tomu všetkému vám pomôžu stať sa umeleckými tvorcami. Môžete trebárs začať pletením korbáča, výrobou kraslíc či veľkonočným aranžmánom. Na poradí nezáleží. Tak pokračujte s nami v čítaní ďalej a dozviete sa viac.

Jarné a veľkonočné dekorácie (madeirové vajcia)

K veľmi tradičným veľkonočným prvkom vo výzdobe sú práve veľkonočné vajíčka vyrobené na mnoho spôsobov. Ozdobené vajíčka z polystyrénu, zo skla, z dreva, z bavlny (háčkované), alebo tie pravé vyfúknuté vajíčka maľované voskom alebo tie biele vŕtané, tzv. madeirové vajíčka.

Výroba takýchto vajíčok si zasluhuje precíznosť, trpezlivosť a jemnosť. Madeirové vajíčka svoji vzorom naozaj pripomínajú madeirovú čipku, ktorá je prestrihávaná a na tých miestach potom aj vyšívaná. Postup pri vytvorení takéhoto vajíčka nájdete vo videu:

Prírodné veľkonočné dekorácie na stôl (jarná výsadba a aranžmán)

Ak obľubujete prírodné prvky, stačí vziať priesvitnú vázu, do ktorej nastrkáte rôzne halúzky. Na ne zavesíte kúsky pierok, ozdobených vajíčok, drevených ozdôb a rôznych korálok. Napríklad slovenský výrobca Okrasa Čadca ručne vyrába sklenené ozdoby aj na iné príležitosti ako sú Vianoce. Skúste využiť aj túto možnosť a podporte dobrú vec.

Môžete sa pokúsiť vytvoriť aj ikebanu do prúteného košíka, ktorý je poistený, aby z neho voda pri polievaní nevytiekla. Taktiež môžete využiť hlbšiu tácku okrúhleho, oválneho alebo hranatého tvaru. Do týchto nádob položíte mokrý florex a napicháte začistené kvety, halúzky a sem tam vložíte veľkonočnú sošku či vajíčko. Na Youtube kanáli viete nájsť množstvo nápadov.

Veľkonočné dekorácie vyrobené doma: návody

Inšpirujte sa našimi návodmi na to, ako vyfúknuť vajce bez námahy. Ako vyrobiť maľované vajíčka či vajíčka ozdobené patchworkovou technikou a voskom. Viac postupov nájdete nižšie.

Veľkonočné maľované vajíčka: zdobenie (pinterest)

Kreativite sa medze nekladú, takže ak máte čas a chuť, vyskúšajte zdobiť vajíčka spolu s vašimi deťmi. Pokojne využite aj polystyrénové vajíčka, zajačiky či iné tvary a ozdobte ich podľa ľubovôle. Maľovanie pomocou vosku by mohlo byť pre malé deti náročné, to prenechajme radšej vám dospelým.

Stačí nahriať vosk, až kým nie je úplne tekutý. Potom si vezmite špendlík alebo jemu podobnú pomôcku a namáčajte ho do vosku. Vosk pripevnený na špendlíku sa bude pekne ťahať po vajíčku do požadovaného obrazca. Chce to všetko len trpezlivosť a dobrú náladu.

Veľkonočné vajíčka zo stužiek, kreslené, patchwork: postup (návod)

Ako jednoducho vyfúknuť vajce?

Vezmite si vajíčko, misku, špendlík alebo ihlu. Týmto ostrým predmetom naďobnite vajíčko a a vydlabte dieročku, aby obsah mohol vytiecť von. Na opačnej strane vajíčka postupujte tak isto. Pod vajíčko si dajte misku a jemne cez dierku fúkajte, kým sa obsah nedostane von. V nasledujúcom videu vám uvádzame aj ľahší spôsob.

sipka Pripravte si ozdoby z gaštanov počas jesenného obdobia.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

velka noc

Veľká noc a fašiangy 2024 - zvyky (pranostiky, šibačka, kraslice)

Veľká noc 2024 prináša polievačky a šibačky s korbáčom z vŕbového prútia. Ženy a dievky čakajú na svojich mládencov, aby ich mohli pohostiť...

pohladnica

Veselá Veľká noc 2024, veľkonočné priania (SMS, pohľadnice)

Veľkonočné priania ✉️ patria k veľmi obľúbeným druhom pozdravov. Existujú pretlačené pohľadnice, ale i bez textu, za to s pekným jarným 🐇...

kolac

Recepty na veľkonočné dezerty, koláče a zákusky

Veľkonočné pečenie v podobe sviežich zákuskov, nadýchaných kysnutých koláčov a neprekonateľných dezertov musíte vyskúšať aj vy.