Ako upliesť veľkonočný korbáč: rady, tipy, návody

Korbáč patrí k najbežnejším symbolom veľkonočných sviatkov. V súčasnosti sa dá kúpiť v obchode či na trhu, no ak si chcete naozaj siahnuť na tradície, mali by ste si ho upliesť vlastnoručne. Možno aj podľa nášho návodu...

PRÍPRAVANÁVODHISTÓRIASYMBOLIKA

Pletenie korbáča - Zdroj Profimedia Foto: Profimedia

Veľkonočný korbáč - čo budeme potrebovať: materiál, vŕbové prúty

Základom pre výrobu korbáča sú samozrejme vŕbové prúty. Avšak nie je vŕba ako vŕba. Tá s prívlastkom smútočná, ktorú vídame v leso-parkoch, sa na pletenie korbáčov nehodí, pretože jej prúty po vyschnutí majú tendenciu ľahko sa lámať.

  • TIP: Pred použitím namočte vŕbové prútiky na niekoľko hodín do vody. Budú čerstvejšie, ohybnejšie a bude sa s nimi ľahšie pracovať.

Na upletenie veľkonočného korbáča sú oveľa vhodnejšie prútiky z vŕby bielej rastúcej v okolí vodných tokov. Okrem dreveného materiálu budete potrebovať aj menší ostrý nôž a záhradnícke kliešte alebo nožnice.

Pletenie korbáčov zo 4 až 14 prútov: DIY video návod ako upliesť korbáč

Korbáče sa dajú upliesť aj z troch či štyroch prútov. V zásade záleží na šikovnosti rúk či tradíciách toho-ktorého kraja. My sme pre vás vybrali tento veľmi detailný video-návod z dielne YouTube kanála Kopaničiarske noviny TV. Uvidíte v ňom prácu Jána Zemana z Durcovej doliny, ktorý sa pleteniu z prúzia venuje desiatky rokov a vie ponúknuť neoceniteľné rady a tipy.

sipka Mohlo by vás zaujímať: otváracie hodiny počas veľkonočných sviatkov

Veľkonočný korbáč (šibák): pôvod, tradície, história

Veľká noc sa spája s rôznymi rituálmi a tradíciami. Mnohé z nich majú presah do "predkresťanskej éry", v ktorej naši slovanskí predkovia slávili koniec zimy a príchod jari. Do tejto kategórie pravdepodobne patrí aj tzv. šibanie a korbáč ako symbol Veľkej noci.

Korbáč, inak povedané aj šibák, pozostával z vŕbových prútikov. Prútov v korbáči mohlo byť aj viac ako desať, no mohol byť aj jeden. Čím viac prútikov ale korbáč mal, tým bol cennejší. Takisto dĺžka korbáča nebola a nie je jednotná; pohybuje sa od 0,5 po zhruba 2 metre (ale aj viac).

Materiál na korbáč si chlapci pripravovali počas Smrtnej nedele, čiže už dva týždne pred Veľkou nocou. Korbáče plietli na Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu a šibali na Veľkonočný pondelok. V niektorých krajoch bývalo zvykom, že v utorok sa úlohy vymenili a korbáče vzali do rúk mladé dievky.

Korbáč a šibanie: symbolika odovzdánia sily a zdravia

Samotný akt šibania mal veľmi symbolický charakter. Mohol naznačovať záujem šibača o šibanú, zároveň sa ale šibaním prenášala sila a zdravie, ktoré sú ukryté práve v čerstvých vŕbových prútikoch. Vyšibané dievčatá a ženy tak mali byť zdravé a plodné, presne ako jarná príroda.

Súčasťou šibačskej tradície boli a sú samozrejme tiež odmeny pre šibačov. Nemyslíme tým eurá, ale predovšetkým uväzovanie mašličiek na korbáč a obdarúvanie maľovanými či vzorovanými kraslicami. Aj tu treba hľadať historickú symboliku, pretože vajíčko bývalo symbolom lásky a plodnosti.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

stol

Štátne a cirkevné sviatky na Slovensku 2024

Štátne a cirkevné sviatky Slovenska predstavujú deň voľna pre pracujúcich ľudí. Aké sviatky slávime na Slovensku a čoho sa týkajú vám dnes...

pohladnica

Veselá Veľká noc 2024, veľkonočné priania (SMS, pohľadnice)

Veľkonočné priania ✉️ patria k veľmi obľúbeným druhom pozdravov. Existujú pretlačené pohľadnice, ale i bez textu, za to s pekným jarným 🐇...

vn

Veľká noc na Slovensku a v zahraničí 2024

Veľká noc - slávenie veľkonočných sviatkov sa odlišuje v závislosti od krajín a regiónov. Objavte s nami zaujímavé veľkonočné zvyky rôznych...