Kórejské jedlo Kimchi: príprava a recept, benefity

Kimchi (čítajte kimči) je vlastne fermentovaný šalát, ktorý sa čoraz viac stáva súčasťou jedál ponúkaných v reštauráciách, či ako súčasť pokrmov pripravených doma. Ako sa tento výživný a oku lahodiaci "šalát" pripravuje, vám prezradíme v našom článku.

Kimchi Foto: Pixabay

Kórejské kimchi à la kvasená zelenina (kimčchi): čo to je?

Ako z názvu vypovedá, kimči je fermentovaný druh šalátu, ktorý je plný živín a prospešných látok, akými sú napríklad aj prebiotiká. Mliečne kvasený kórejský národný pokrm sa skladá z fermentovanej (nakladanej) zeleniny a rybej omáčky alebo pasty, cukru a soli. Z nakladanej zeleniny sa používa hlavne: chilli papriky, zázvor, cesnak, jarná cibuľka. Niekedy je doplnený o čersrtvé krevety či ryby v náleve, ako napríklad ančovičky.

Kimchi a história

Vedeli ste, že super jedlo, akým je kimchi, sa vyrába už cca 2000 rokov? Počas tejto dlhej histórie vznikali rôzne kombinácie, z ktorých vzišlo vyše 200 receptúr. Hlavným spúšťačom výroby kimchi bola dostupnosť surovín, výborná chuť, pestrý obsah a vcelku ľahká príprava.

Ako chutí a ako jesť kimchi?

Chuť kimchi je chrumkavá a odvíja od toho ako veľmi štipľavé ingrediencie použijete. Väčšinou sa chuť podobá kombinácii jemne pikantnej s prenikavo kyslým a aromatickým akcentom. Kimči je závislé aj na množstve použitej soli a cukru, ktoré výrazne ovplyvňujú celkový výsledok kvasenej zeleniny.

Okrem toho, množstvo zostatkových no prenikavých prísad taktiež umocňuje kimchi chuťový zážitok. Kimči je studeným typom jedla, ktoré sa môže jesť samostatne ako hlavné jedlo, alebo ako príloha k bravčovému mäsu. Ak si budete kimči pripravovať prvýkrát, odporúčame ho jesť samotné, aby ste zistili, či vám to bude takto chutiť a stačiť.

sipka Nezabudnite ku kimchi pridať aj umami.

Účinky a obsah látok v "kimči"

Vedeli ste, že pri kvasení surovín kimchi sa uchovávajú zdraviu prospešné látky? Paria sem:

Okrem toho kimči je vysokým zdrojom vlákniny. Obsahuje málo kalórií a je vhodné aj pre diabetikov pre svoj nízky glykemický index. Niekde sa uvádza, že pri konzumácii 100 g kimchi do tela prijímete viac ako polovicu dennej dávky vitamínu C, čo je nevyhnutná podpora imunitného systému.

Kimchi sa osvedčilo v boji proti rôznym druhom infekcií, pri chrípke a nachladnutí. je skvelou podporou tráviaceho a výbornou ochranou kardiovaskulárneho systému. Kimči je súčasťou zdravej výživy a častokrát aj sýtym jedlom pri redukčnej diéte.

sipka Vyskúšajte Paleo a keto diétu.

Kde kúpiť kimchi? Predaj v Billa, Lidl

Tento druh superpotraviny je možné kúpiť aj hotové v špecializovaných obchodoch, internetových e–shopoch, akým je napríklad aj kimci.sk. Taktiež ich môžete ochutnať v kórejských či japonských reštauráciách. Aj Dm drogéria sa pýši pestrým portofóliom zdravých jedál, medzi ktorými nesmie chýbať ani kimči.

Na Slovensku ju vyrábajú manželia Pätoprstí na svojej farme v obci Viničné v Pezinku. Bežne ho dostať v mestách ako Bratislava, Pezinok, Modra, Senec, Trnava a Košice. No ak sa vyznáte v objednávaní cez internet, môžete si ho nechať doviezť kamkoľvek.

Domáce kimchi (kimči)

Kimči si viete pripraviť bez alebo s rybiou omáčkou. Ak vám nevonia, môžete ju nahradiť japonskou sójovou omáčkou s názvom Kikkoman.

Kimchi polievka

Polievka Kimchi - suroviny

  • 2 hrnčeky kimchi
  • 1 PL sezamového oleja
  • 1 ks nasekanej cibule
  • 3 ks na plátky nasekaných plátkov strúčkov cesnaku
  • 1 PL kórejského korenia gochugaru
  • 1 PL rybieho alebo sójového oleja
  • 8 hrnčekov vody / kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 200 g hovädzieho mäsa / tofu
  • huby, sójové klíčky, bambusové plátky, nasekaná cibuľka

Polievka Kimchi - postup

  1. Hovädzie mäso nakrájajte na plátky, okoreňte a osoľte ho.
  2. V hrnci zohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju kým nebude sklovitá. Potom pridajte cesnak a gochugaru a smažte asi 60 sekúnd.
  3. Pridajte kimči a zeleninu a smažte spolu asi 5 minút, aby kimchi zmäklo.
  4. Pridajte plátky mäsa a restujte do zlatej farby zo všetkých strán.
  5. Pridajte vývar alebo vodu, cukor, sójovú omáčku a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varte polievku po dobu 15 až 20 minút, aby sa chute spojili.
  6. Ak ste zvolili tofu, tak vám stačí 5 minút, aby všetko zmäklo.
  7. Hotové kimchi ozdobte nadrobno nakrájanou cibuľkou.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

fs

Feng shuei, princípy a pravidlá, symbol

Feng shuei je východná filozofia, ktorá pracuje so zemskými a atmosférickými silami. Doprajte si správne usporiadanie, harmóniu 🪷 blahobyt...

Soška Maneki-neko - Zdroj TaniaVdB, Pixabay.com

Kývajúca mačka Maneki Neko: pôvod a význam

Nosí figúrka kývajúcej mačky šťastie❓ Odkiaľ pochádza❓ Čo znamená, keď kýva ľavou a pravou labkou❓ A čo drží v druhej labke❓ Nepripomína...

Green tea

Zelený čaj a jeho účinky, fermentácia, príprava a doba lúhovania

Zelený čaj sa zbiera z čajovníka zeleného 🌿. Prečítajte si niečo nové o histórii, zbere a príprave zeleného čaju. Naučte sa čajovému umeniu...