Druhy rumov Don Papa - história, pôvod značky, limitované edície

Rumy Don Papa pochádzajúce z Filipín obľubuje čoraz viac ľudí. Viac alebo menej sladké rumy zrejú 3 až 15 rokov. Obsah alkoholu v nich sa pohybuje od 40 do 50,5 %. Ich výrobcom je spoločnosť Bleeding Heart Rum Company. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

rum Foto: Pixabay

Hodnotenie rumu Don Papa: 9,8/10

  • Druhy: limitované edície a niekoľko zaujímavých druhov
  • Aróma: ovocná, karamelová, medová a mnohé ďalšie
  • Chuť: medovo-vanilková, ovocná, sladká

História a výroba rumu Don Papa

I keď história rumov Don Papa nie je tak bohatá a opradená legendami ako je tomu pri iných značkách, nič sa nemení na tom, že je to jeden z najvyhľadávanejších rumov vôbec. Prvý rum tejto značky bol predstavený v roku 2012 Stephenom Carrollom, ktorý sa postaral o to, aby sa tento rum na trhu vôbec objavil. Práve tento človek založil spoločnosť Bleeding Heart Rum Company, ktorá sa podieľa na výrobe rôznych druhov rumu Don Papa.

Ostrov Negros a Mt Kanlaon - názov a doba zrenia rumu Don Papa

Na ostrove Negros sa okrem pestovania cukrovej trstiny, čo je základná zložka každého rumu, začal vyrábať Don Papa. Klimatické podmienky tejto oblasti sú ideálne pre to, aby sa pri procese tvorby rumu vytvoril väčší obsah sacharózy. Vďaka tomu majú rumy Don Pana najsladší podiel melasy.

Po destilácii v amerických dubových sudoch pre bourbon, nastáva ideálny čas pre dobu zrenia rumov Don Papa. Doba zrenia rumov sa pohybuje od troch do pätnástich rokov. Všetko sa to odohráva na úpätí sopky Mount Kanlaon. Aké ikonické však?

Názov rumu Don Papa nesie meno filipínskeho vodcu, ktorý sa volal Dionisio Magbuelas. Prečo? Tento pán prezývaný ako Papa Isio bol kľúčovou postavou vo filipínskej revolúcii v boji za oslobodenie od španielskej nadvlády. Dionisio to dokázal a bol vyhlásený za národného hrdinu, aj keď bol väznený na doživotie. Práve jeho podobizeň môžete nájsť na rumoch Don Papa.

sipka Vyskúšajte prípravu drinku Espresso Tonic a vychutnajte si ho aj z pohodlia domova.

Druhy rumov Don Papa

Don Papa Masskara (0,7 l tuba, 40 % alkoholu) - filipínsky karneval

Limitovaná edícia s pôsobivou etiketou bola pôvodne vytvorená pre francúzsky trh. Vďaka veľkému úspechu, ktorý na seba nenechal dlho čakať, sa táto limitka dostala aj do iných štátov. A ako inak, názov Masskara vznikol na filipínskom ostrove Negros na párty menom Masskara. Cena tohto druhu rumu sa pohybuje od 40 € vyššie.

Typická medová chuť a aróma podčiarkuje sladkosť rumu, ktorý má aj dosť percent alkoholu, je ho až 40 %. Výsledkom trojročného zrenia spolu s príchuťou lokálnej citrónovej šťavy, chillimedu vznikol tento nezameniteľný a výrazný druh rumu s názvom Don Papa Masskara.

Don Papa Sevillana Cask (40 % rumu) - limitovaná edícia

Tento druh rumu je veľmi ťažké zohnať, pretože sa ho vyrobilo len 9000 kusov. Sevillana Cask je zložená z viacerých rumov s rôznymi dobami zrenia (4 až 12 rokov). V priebehu zrenia Sevillana Cask odpočíval v sudoch pre bourbon a potom posledné tri roky zas v španielskych sudoch po sherry a pomarančových vínach. Preto sa vám v chuťových pohárikoch objavuje výraznejšia chuť a opantá vás pomarančová až marmeládovo-karamelová vôňa.

Najsilnejší rum Don Papa Rare Cask (50,5 % rumu) - limitovaná edícia

Veľmi vzácny až zberateľský kúsok rumu značky Don Papa, je limitovanou edíciou s cenou od 250 eur. Ak chcete investovať do alkoholu, práve tento kúsok sa tam bude vynímať. Nefiltrovaný rum, ktorý zreje vo vypálených dubových sudoch 5 rokov, má tmavú farbu s ovocnou a kakaovou chuťou s ovocnými, dubovými a kakaovými tónmi. Tento rum má silu. Obsah alkoholu v ňom presahuje 50 %.

Don Papa Sherry Cask - rum zrejúci v sudoch pre sherry

Nefiltrovaným rumom nie je koniec. Takýmto prípadom je aj Don Papa Sherry Cask, ktorý zreje 4 roky v dubových sudoch pre bourbon. Potom prichádza na rad parádna kulinárska finta a rum je uložený na 18 mesiacov do 4 rôznych sudov po sherry. Napokon v jeho silnej chuti je cítiť ovocie a čokoládu. Cena rumu Dan Papa Sherry Cask sa pohybuje od 220 eur. Obsah alkoholu v ňom je 45 %.

Don Papa Baroko (40 % rumu) - francúzsky trh

Baroko ako umelecký smer je známy tým, že je ťažší, priveľmi ozdobný, mohutný a pompézny. Rum Don Papa Baroko sa vznešenosťou a pompéznosťou baroka nechal inšpirovať a vznikla tak letná limitovaná edícia. Nájdete ju najmä na francúzskom trhu. Je to viac menej klasický a jemný rum značky Don Papa. Má tmavšiu farbu, vanilkovo-citrusovú arómu a príchuť medu. Francúzi nemôžu nechať dopustiť na prekrásnu etiketu a chuť rumu s názvom Baroko. Jeho cena sa pohybuje od 35 € vyššie.

Rum Don Papa Rye Cask / Rye Aged spája Ameriku a Filipíny

Taktiež limitovaný kúsok, vzhľadom na počet vyrobených kusov, je uložený na 4 roky zrenia v amerických sudoch po žitnej whiskey Jim Beam, Jack Daniels alebo Whistle Pig. Aj vďaka tomu má tento rum jantárovú farbu, citrusovú vôňu s troškou mäty. Najsladšia a veľmi intenzívna verzia rumu Don Papa Rye Cask s príjemnými ovocnými tónmi, mätou a korením je stále v obľube. Pre 45% obsah alkoholu v ňom a sladkosť ho treba piť s rozumom. Rye Cask 0,7 l si môžete vychutnať cca za 170 €.

Rumy zrejúce vo vypálených sudoch: Don Papa Rum 10, 43 %

10 ročný rum označený číslom 10 zreje vo vypálených sudoch pre americkú whiskey. Čo by ste možno nečakali - je bohatá kakaová aróma s príchuťou hrozienok a sušeného ovocia. Obsah alkoholu je samozrejme vyšší, než klasika Don Papa. Je to 43 %. Tento rum sa pohybuje od 50 eur vyššie. Ak chcete siahnuť po limitovaných edíciách, vyskúšajte Don Papa Flora, Fauna, Etui Eglusha či Cosmic.

Don Papa 7 y.o. (40 %), Cosmic, Don Papa Port Cask 7 y (40 %) - akcia, tričko, štýlové tuby, možnosť nákupu

Ak by ste chceli vedieť, ktorý druh rumu Don Papa je najpredávanejší, tak je to bezpochyby 40% Don Papa 7. Tento rum je typický svoju výrazne sladkou chuťou s tónmi vanilky, pomaranča a medu. Keďže tento druh je dostupný skoro v každom supermarkete, nie je problém si ho hocikedy kúpiť. Jeho cena sa pohybuje od 35 €, čo nie je taká vysoká cena ako pri iných typoch Don Papa.

Ak by ste chceli predsa len ešte čosi ušetriť, objednajte si Don Papa online a možno natrafíte na e-shop s dopravou zadarmo. Taktiež môžete získať moderné tričko alebo iný darček, ktorý sa k takýmto rumom sem tam odosiela. Stačí si len vybrať rum, ktorý uprednostňujete, zaplatiť zaň vopred alebo na dobierku a nechať si ho priviezť až domov. Pri limitovaných edíciách môžete zbierať štýlové tuby, v ktorých sú rumy uchovávané. Na čo však nezabúdajte je to, že piť bežný alebo dobrý alkohol sa má s mierou.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

long-island-iced-tea.jpg

Recept na drink Long Island Iced Tea

Koktail Long Island Iced Tea patrí medzi najsilnejšie miešané nápoje a pochádza z USA. Ako si drink pripraviť v pohodlí domova a čo na neho...

ceresne

TOP recepty na najlepšiu domácu griotku

Griotka, je likérom 🍷pre dospelých, ktorí ho obľubujú najmä v zime. Teplý či studený nápoj viete pripraviť aj doma a užiť si tak domáci...

kozmopolitan

Najlepší recept na koktejl Cosmopolitan – ako ho pripraviť doma

Cosmopolitan 🍸 alkoholický nápoj, ktorý pila aj postava zo seriálu Sex v meste, Carrie Bradshaw. Naučte sa pripraviť si tento nápoj na...