Keltský horoskop: aké je vaše znamenie stromokruhu?

Tak ako je na svete čínska astrológia, 12 znamení zverokruhu aj Kelti mali svoj tzv. stromokruh. Keltský kalendár pozostával z 13 mesiacov lunárneho kalendára. Kelti čerpali svoje poznatky, životodarnú silu a múdrosť z pozorovania stromov.

Strom Foto: Pixabay

Keltský kalendár
Stromová astrológia
BrezaJarabinaJaseň
JelšaVŕbaHlohDub
CezmínaLieskaVinná réva
BrečtanRákosieČierna baza

Keltský kalendár, strom života, znamenia stromokruhu

Každý jeden kmeň, či už to boli Indiáni, Aztékovia, Inkovia alebo Kelti a pod., mali svoje vlastné predstavy o svete a mimo neho. Uctievali rôzne božstvá, ktorým nosili obety a vykonávali rôzne obrady.

Kelti boli úzko spätí s prírodou a v stromoch videli veľkú moc a silu. Stromom pripisovali životodarnú silu, múdrosť a dlhovekosť a možno aj na základe tohto presvedčenia nadobudli pocit, že stromy sú pre nich božstvom, ktoré treba uctievať a vážiť si ho.

Keltský kňazi, teda druidi verili, že celý vesmír je vlastne jedným obrovským stromom, stromom života. Podľa nich korene stromov predstavovali minulosť, predkov, z ktorých vzišli ďalšie a ďalšie pokolenia. V kmeni sa prúdil život.

Vetvy stromu siahajúce do výšin samozrejme predstavovali budúcnosť a budúce životy. Strom života ako mytologický symbol života, múdrosti, sily a prosperity sa v dnešnej dobe pretavil do dizajnu pre šperky, tetovania, nábytok a textílie.

Stromová "astrológia"

Keltský kalendár sa skladá z 13 mesiacov lunárneho kalendára, kde každý jeden z nich bol zasvätený inému druhu stromu alebo kríku. V deň keď sa človek narodil sa mu pripísali vlastnosti podľa stromu, ktorý mu v tom čase prislúchal. Ide vlastne o rovnaký princíp, ktorý poznáte z indiánskeho horoskopu alebo čínskeho horoskopu.

Kelti si všímali vlastnosti jednotlivých stromov počas roka a taktiež ich zaznamenávali. Ak ste sa narodili na začiatku leta, boli vám automaticky pripisované vlastnosti dubu a pod.. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme konkrétne dátumy a druhy stromov, ako aj bližšie charakteristiky stromov pre rôzne obdobia roka.

Druh stromu 🌳 Dátum ⭐ Vlastnosti
Breza od 24.12. do 20.01. cieľavedomosť, odvaha, láskyplnosť
Jarabina od 21.01. do 17.02. inteligencia, trpezlivosť, vplyv
Jaseň od 18.02. do 17.03. predstavivosť, slobodomyseľnosť, umeleckosť
Jelša od 18.03. do 14.04. odvaha, štedrosť, romantika
Vŕba od 15.04. do 12.05. pokoj, intuícia, súcit
Hloh od 13.05. do 09.06. zábavnosť, tajomstvo, vášnivosť
Dub od 10.06. do 07.07. oddanosť, veľkorysosť, nebojácnosť
Cezmína od 08.07. do 04.08. sebavedomie, vznešenosť, vodca
Lieska od 05.08. do 01.09. sebaistota, oddanosť, inteligencia
Vinná réva od 02.09. do 29.09. láskyplnosť, elegancia, šarm
Brečtan od 30.09. do 27.10. dobrota srdca, odhodlanosť, vytrvalosť
Rákosie od 28.10. do 24.11. zvedavosť, pravda, súcit
Čierna baza od 25.11. do 23.12. nezávislosť, ambícia, dobrodružstvo

Horoskop alebo "stromoskop"

Breza 24. 12. - 20. 01. - motivátor

Na prvý pohľad pokojná povaha dokáže svojou povahou hýbať davmi. Prečo? Má zmysel pre zodpovednosť, vie sa chopiť iniciatívy, pretože vie vycítiť príležitosť. Novým veciam sa učí rýchlo a dokáže sa prispôsobiť. U brezy neuspejete slovom nie, či nedá sa. Riadi sa heslom: "Kto chce hľadá spôsob, kto nechce hľadá dôvod". Breza sa nikdy nevzdáva, hoc môže byť cesta k dosiahnutiu cieľa krkolomná. Tento princíp očakáva aj od ostatných. Breza je kompatibilná s vŕbou a jelšou.

Jarabina 21. 02. - 17. 02. - mysliteľ

Trpezlivá, no rozhodná jarabina keď si niečo zmyslí, tak sa nebojí si tento úmysel splniť. Jej vnútorná sila je veľkým zdrojom inšpirácie, no týmto spôsobom dokáže aj zastrašovať. Vysoko inteligentná, odvážna a pritom citlivá jarabina je v dobrom kontakte s brečtanom alebo hlohom.

Jaseň 18. 02. - 17. 03. - kúzelník

Jaseň vždy priťahovala príroda, kde načerpal inšpiráciu pre tvorenie umenia, vedy či ako zdroj duchovna. Vnútorný svet jaseňa je veľmi bohatý a jeho kreatívna energia dokáže priťahovať veľkú pozornosť, i keď o ňu tak nestojí. Iným ľuďom sa môže jaseň zdať nespoločenský a vyhýbavý, ale zdanie klame. Jaseňu stačí jeho vnútorný svet, ale necháva sa inšpirovať aj inými názormi a svetom navôkol. Jaseň si bude spokojne rásť v prítomnosti hlohu a rákosia.

Jelša 18. 03. - 14. 04. - priekopník

Prirodzené vodcovské schopnosti, priateľská a pozitívna energia na rozdávanie, porozumenie s rôznymi typmi osobností jelšu robí veľmi atraktívnou. Ľudia sa v jej spoločnosti cítia skvele, pretože dokáže búrať ľady a prepája ich navzájom. Jelša nedokáže nič nerobiť, musí byť neustále v pohybe. Jelša si bude rozumieť s brezou a čiernou bazou.

Vŕba 15. 04. - 12. 05. - pozorovateľ

Pokojný typ človeka, ktorý rád ide do hĺbky, aby našla pravdu, porozumenie a lásku. Vŕba má schopnosť vcítiť sa do druhého "stromu" čo prežíva spôsobom, aby nikoho nezranila. Snaží sa iné stromy podporovať v raste, pomáha hojiť rany. Okrem veľkej empatie disponuje silnou intuíciou, ktorá vo väčšine prípadov navádza správnym smerom. Vŕba si najlepšie rozumie s brečtanom a brezou.

Hloh 13. 05. - 09. 06. - iluzionista

Na prvý pohľad nenápadný hloh si pod svoju kôru len tak niekoho nepúšťa. Toho koho tam vpustí zistí že sa jedná o veľmi zábavného, vášnivého človeka so zmyslom pre humor. Ten, kto k jeho srdcu nájde správny kľúč si s hlohom užije mnoho zábavy. Hloh si výborne rozumie s jaseňom a jarabinou.

Dub 10. 06. - 07. 07. - stabilizátor

Rodený bojovník, ktorý si zakladá na pravde a spravodlivosti. Snaží sa hájiť slabých a utláčaných a pomáha im dať hlas. Dub je veľmi starostlivý, ohľaduplný, sebaistý, verí v dobré konce. Dub sa rád vzdeláva, aby mohol svoje znalosti predať ďalej. Pre iných je dub symbolom vzoru a inšpiráciou k osobnému rastu. Dub si rozumie s rákosím a vínnou révou.

Keltský kríž Foto: Pixabay

Cezmína 08. 07. - 04. 08. - vládca

Vznešená cezmína vzbudzuje obdiv a prirodzenú autoritu. Je to možno tým, že si verí a nevzdáva sa, pokiaľ nedosiahne úspešný cieľ. Ak občas zlyhá neberie to ako koniec sveta, naopak poučí sa z nich a stáva sa lepšou. K svojmu okoliu je veľmi štedrá, vrelá a otvorená. No, aby si zachovala svoju tvár ostáva ostražitá a ťažko odpúšťa zradu. Ak ju raz sklamete, môže sa stať, že si vás už tak blízko nepustí. Cezmína sa kamaráti najradšej s čiernou bazou a lieskou.

Lieska 05. 08. - 01. 09. - znalec

Premýšľavá lieska sa rada vzdeláva. Uprednostňuje pokoj, ticho pred hlukom. Síce toho moc nenarozpráva, ale vždy keď čosi vypustí z úst, má to váhu. Vie trafiť klinec po hlavičke. Nesie v sebe túžbu neustále práce na sebe samej. Má svoj okruh priateľov, ktorý zriedkakedy rozširuje. Výborne sa znáša s vínnou révou a cezmínou.

Vinná réva 02. 09. - 29. 09. - vyrovnávateľ

Vinná réva má zmysel pre vonkajšiu i vnútornú krásu. Veľmi rada žije v blahobyte a obklopuje sa krásnymi vecami, o ktoré sa neváha deliť s okolím. Kroky vínnej révy sú veľmi nepredvídateľné, čo ju robí tajuplnou a okúzľujúcou. Vínna réva sa snaží vyhýbať konfliktom, i keď sa častokrát v sebe nevie vyznať. Vínna réva si bude v pokoji rásť s dubom a lieskou.

Brečtan 30. 09. - 27. 10. - srdciar

Okúzľujúci snílek a dobrodruh v jednom si vie veľmi ľahko získať obdivovateľov pri svoju dobrosrdečnú povahu. Verí sám sebe a vďaka nezlomnej viere dokáže pretrpieť ťažké časy s noblesou a optimizmom. V dobrých časoch môžete od brečtanu čakať nádej a podporu na rozdávanie. Brečtan je spoločenským typom človeka, ktorý sa nenechá strhnúť davom, ale ostáva sám sebou. Brečtan rastie rád pri vŕbe a jarabine.

Rákosie 28. 10. - 24. 11. - vyšetrovateľ

Pokiaľ sa rákosie nedostane k jadru veci, nezastaví sa. Jeho silnými stránkami sú čestnosť, úprimnosť, súcit a pochopenie. Rákosie sa stáva častokrát dôverníkom a dozvedá sa tie najintímnejšie detaily, pretože mu iné stromy veria. Rákosie by sa výborne uchytil ako detektív či žurnalista. Medzi jeho veľké vášne patria príbehy, ktoré môže rozoberať do hĺbky. Keď príde na koreň veci, vie si z neho vyvodiť vyšší pravdu. Výborne si rozumie s dubom a jaseňom.

Čierna baza 25. 11. - 23. 12. - hľadač

Sloboda je pre čiernu bazu najsilnejšia ingrediencia do receptu spokojného života. Dobrodruh telom dušou, ktorý nikdy nie je v cieli, pretože stále objavuje. Čierna baza má zmysel pre hĺbku, hoci sa môže zdať, že sa jedná o prelietavého človeka, ktorý si nevie nájsť miesto. Čierna baza sa rada delí s okolím o drobné radosti a pomoc. Čierna baza sa nerada viaže na jedno miesto, no napriek tomu si výborne rozumie s cezmínou a jelšou.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

stars

Meteorický roj (perzeidy) a iné úkazy z vesmíru: dnes 2024

Perzeidy, tzv. slzy svätého Vavrinca môžete pozorovať v auguste každý rok. Prečo padajú hviezdy a kedy môžete očakávať meteorický roj a iné...

Najznámejšie súhvezdia na oblohe

Najznámejšie súhvezdia, najjasnejšie hviezdy a objekty na oblohe

Aké sú najznámejšie súhvezdia?🌌 Ktorá je najjasnejšia hviezda dnes?🌠 Aké sú ďalšie najjasnejšie objekty na oblohe? Kde hľadať nočnú oblohu...

ab

Polárna žiara - Aurora borealis a Aurora australis

Polárna žiara je fenoménom oblohy. Chcete vedieť ako vzniká, kde je bežne viditeľná a prečo sa jej hovorí Aurora borealis či australis?...