Advent, Vianoce, roráty. Čo sú roráty a kde sa tento rok konajú?

Roráty, či ľudovo prezývaná aj anjelská omša je tradíciou, ktorá sa viaže k obdobiu adventu a nastávajúcich Vianoc. Viete o akú predvianočnú činnosť sa jedná? Kde sa tento rok môžete stretnúť s rorátnymi svätými omšami a množstvo ďalších informácií sa dozviete v našom článku.

Roráty Foto: Pixabay

Advent a Vianoce

Čas adventu je priestorom na to, aby si človek v sebe všetko dal na poriadok. Upratal si svoje priority, stanovil si ciele ako byť lepším človekom. Zároveň je to čas, aby sa nitko z nás neprepínal v pracovných činnostiach. Takisto je to priestor na to, aby sa človek snažil spomaliť a užiť si to čarovno, ktoré prichádza s očakávaním Vianoc. Pri každej jednej zapálenej svieci na adventnom venci si tak uvedomoval pominuteľnosť okamihu a jeho vzácnosť.

Roráty 2024 a história

História rorát siaha až do 13. storočia, kedy sa ešte vôbec pred ich ukotvením v tradícii slávil sviatok Zvestovania Pána. Je to presne 9 dní. V tento deň sa ešte pred východom slnka konala zlatá omša, ktorá ale neniesla charakter rorátnej omše, ale stala sa jej inšpiráciou. Z historických zdrojov je známe, že v Kláštore svätého Gotharda z Hildesheimu sa tento typ zlatej omše praktizoval.

Od tých čias sa začalo veľmi skoré slávenie adventného obdobia. Hovorí sa, že rozmach slávenia rorát nastal asi v 16. storočí, kedy začali vznikať literátske bratstvá, tzv. roratistov. Tie slávili zásľubné omše k cti a na slávu Panny Márie a neskôr aj ako súkromné roráty. Netrvalo dlho a asi o 2 storočia neskôr boli tieto bratstvá zrušené a tradícia rorát začala upadať. No začiatkom 20. storočia sa začalo postupne obnovovať čaro tejto tradície.

Roráty a Európa

Európsky advent sa niesol v mariánskom duchu, pričom v rámci rímskokatolíckej cirkvi si držal prvky latinského rítu, tzv. ambroziánskeho rítu (názov podľa milánskeho arcibiskupa sv. Ambróza). Počas rorátnych omší, ktoré sa slávili väčšinu v sobotu (neskôr aj v iné dni), sa recitovali čítania v zimné kántrové dni a spevy až do prvej časti adventu. Mali aj takéto znenie:

Rorate coeli désuper, et nubes plúant jústum:

aperiátur terra et gérminet Salva tórem.

Peccávimus, et fácti súmus tamquam immúndus nos,

et cecídimus quasi fólium univérsi:

et iniquitátes nóstræ quasi véntus abstulérunt nos:

abscondísti faciem túam a nóbis,

et allisísti nos in mánu iniquitátis nóstræ.

Víde Dómine afflictiónem pópuli túi,

et mítte quem missúrus es:

emítte Agnum dominatórem térræ,

de Pétra desérti ad móntem fíliæ Síon:

ut áuferat ípse júgum captivitátis nóstræ.

Consolámini, consolámini, pópule méus:

cito véniet sálus túa:

quare mæróre consúmeris, quia innovávit te dólor?

Salvábo te, nóli timére,

égo enim sum Dóminus Déus túus,

Sánctus Israël, Redémptor túus.

sipka Spoznajte tradície a zvyky na svätého Martina.

Čo sú roráty (rorátna svätá omša)?

Roráty, či rorátna (rorátová) svätá omša, sa ľudovo prezýva aj anjelská omša. Pre západnú liturgiu je tradíciou praktizovať roráty. Počas takejto včasnej rannej svätej omše, v období adventu, sa spievajú piesne len za svetla sviečok pred východom slnka. Rorátne sväté omša sa neslávia počas nedelí.

S termínom roráty sa môžete stretnúť aj počas českých bohoslužieb, v ktorých sa dodnes zachovávajú archaické hudobné prvky. Úvodnou antifónou pre roráty je práve antifóna s názvom Rorate caeli desuper. Po tom ako sa slávenie rorát ustálilo si vytvorilo aj formu slávenia.

sipkaPrečítajte si zaujímavosti o tradíciách a slávení sviatku svätého Ondreja.

"Roraty caeli": symbolika, lampión na roráty

Roráty sa začínajú tým, že veriaci si zapáli sviecu od jednej pripravenej, pričom si v duchu povie: „Sum paratus ad adventum Dei“ – Som pripravený na príchod Boha. Potom si nájde miesto v priestore, kde sa rorátna omša slávi. Sviecu môžete mať pokojne uloženú v lampáši alebo v lampióne, aby ste mali istotu, že vám svieca nezhasne.

Tá začína úvodnou antifónou, zvanou ako introit (Rorate coeli desuper), nasleduje modlitba (Deus qui de Beatae Mariae), biblické čítania (Iz 7,10 – 15, či Iz 2,1 – 5). Potom nasledujte graduál (Ž. 23,7 či 18,6; 144,18), sekvencia (Mittit ad Virginem). Druhú polovicu rorátnej omše otvára evanjelium (Lk 1.26 – 38), potom efertórium: spievaná modlitba (Ave Maria). Nasleduje modlitba nad darmi a na záver vás čaká antifóna počas príjímania aj po ňom.

Roráty ako také by pre katolíkov mali symbolizovať svetlo, ktorým je Ježiš Kristus. Zároveň aj to, že Ježiš sa nenarodil pre túto zem, aby sa ľudstvo ostalo v tme, práve naopak, aby kvitlo a bolo šťastné a dobré. Traduje sa, že svojou existenciou priniesol svetlo vykúpenia pre každého jedného človeka. V rorátoch sa samozrejme vyskytuje aj jeho matka Mária ako radosť Izraela a vznešená dcéra Siona, pretože skrze ňu dokázal Kristus prísť na Zem. Preto sa jej počas rorát vzdáva aj patričná úcta.

sipkaZachovávajte zvyky a tradície, ktoré sa spájajú so sviatkom svätej Lucie.

Roráty texty, video

Pomenovanie "roráty" pochádza z latinského slova rorate, roro čo v preklade znamená rosiť či kvapkať. Toto slovo pochádza práve z vyššie uvedenej piesne Rorate caeli desuper, v preklade Roste, nebesia, z výsosti, I roste nebesia z hora, dajte rosu ó nebesá. Ako je zrejmé, tak podľa prvého slova v antifóne dostali tieto omše aj pomenovanie.

Pieseň sa spieva práve na štvrtú adventnú nedeľu, ktorá pripadá v roku 2024 na 22. decembra. Rorátne sväté omše pôvodne nadviazali na už existujúcu zlatú omšu, tzv. Missa Aurea a v niektorých kútoch sa im aj tak stále hovorí. Po uplynutí adventného obdobia nastáva vianočné, kedy sa spievajú krásne vianočné koledy a piesne.

sipkaSvätá Katarína či svätá Barbora nesú so sebou mnoho pranostík a iných zvykov

Roráty Bratislava

Od začiatku decembra sa rorátne sväté omše slávia na území Slovenska vo väčšine františkánskych kostoloch či kláštoroch. Predovšetkým známe sú rorátne omše v bratislavskom kostole vo štvrtok, sobotné roráty zas v trnavskom kostole. Ak si chcete nájsť konkrétne oznamy kedy a kde sa konajú rorátne sväté omše na Slovensku, navštívte trebárs facebook.com/frantiskani.sk, ktorá vás o prípadných takýchto akciách môže informovať.

Existuje aj webová stránka dokostola.sk/bohosluzby/vyhladavanie, ale aj jej mobilná aplikácia, kde si môžete vyfiltrovať podľa vášho mesta kostoly, kaplnky, kláštory a pozrieť si v nich oznamy, kedy a čo sa koná. Ak si chcete užiť ešte predvianočnú atmosféru aj v susedných Čechách, navštívte tieto miesta konania rorátnych omší.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

world

Vianočné zvyky a tradície vo svete - advent, Vianoce 2024

Slávenie Vianoc v rôznych kútoch sveta má mnoho podôb. My vám predstavíme rozdiely slávenia Vianoc v Anglicku, Amerike, Taliansku, Nemecku...

Vianočné trhy Bratislava

Vianočné trhy Bratislava, Košice, Prešov, Trenčín a ďalšie mestá

Vianočná výzdoba, hudba, vôňa vareného vína a príjemná atmosféra láka ľudí každý rok na vianočné trhy. Kam sa na trhy vydať a aký program...

cola

Vianočný Coca Cola kamión na Slovensku: poznáme trasu a zastávky 2023

Coca Cola kamión bude aj na Slovensku! Vychutnajte si vianočnú atmosféru vo vašom meste. Podporte dobrú vec v termínoch od 07. 12. do 19....