Ako na umývanie auta a čistenie interiéru

Každé auto si zaslúži pravidelnú údržbu, dôkladné vyčistenie interiéru, i umytie celého auta. Prinášame vám tipy, ako sa pustiť do umývania aj čistenia interiéru auta sami a ušetriť tak peniaze. Výsledok vás prekvapí!

Ako na umývanie auta a čistenie interiéru Foto: Pixabay

Čistenie interiéru auta
Tepovanie sedačiek
Čistenie povrchov interiéru auta
Ako vyčistiť klimatizáciu
Ako postupovať pri umývaní auta

Čistenie interiéru auta

Každé auto je treba vyčistiť nielen zvonku, ale aj z vnútra. Ak nechcete svoje auto zveriť do rúk profesionálom a chystáte sa na čistenie v domácich podmienkach, tak vám určite pomôžu naše tipy:

  • Predtým ako sa pustíte do samotného čistenia, vyberte všetky veci z dvier, z palubnej dosky, zo všetkých priehradok
  • Skontrolujte priestor pod sedačkami, medzi nimi a za nimi a všetky zapadnuté veci, obaly, mince, či papiere.
  • Predmety vyberte rukami, odložte a nepotrebné veci vyhoďte.
  • Potom pokračujte podľa postupu nižšie.

Vyberte a vyčistite autokoberce

Autokoberce vyberte a dajte dostatočne ďaleko od auta. Ak sú vaše koberčeky textilné, tak ich poriadne vyprášte a potom povysávajte. Ak máte gumené koberčeky, tak ich z každej strany vydrhnite jarovou vodou a potom opláchnite. Nechajte ideálne usušiť na slnku alebo použite suchú handru.

Vysávanie podlahy auta a ostatných častí

Pri čistení interiéru auta začnite vysávaním podlahy, ktorá býva plná kamienkov, piesku, či kúskov hliny. Nezabudnite na priestor pod sedačkami a na rohy. Menším nadstavcom povysávajte priestor v okolí radiacej páky a stredový tunel.

Pokiaľ sa nechystáte tepovať sedačky, tak ich tiež povysávajte. Potom pokračujte palubnou doskou zhora smerom dole, povysávajte aj prieduchy ventilácie, volant, pokračujte na kľuky a odkladací priestor.

Čistenie sedačiek - tepovanie (textilné sedačky)

Sedačky si môžete kvalitne vyčistiť aj doma, pokiaľ sa rozhodnete pre dôkladnejšie čistenie, vyskúšajte tepovanie. Budete potrebovať tepovací vysávač, ktorý sa používa aj na mokré čistenie kobercov a čalúnenia. Vyberte si kvalitný čistiaci prostriedok na čalúnenie.

Na povrch sedačiek nastriekajte čistiaci prostriedok na čalúnenie, jemne ho votrite do materiálu kefou, nechajte pár minút pôsobiť. Potom sedačky dôkladne povysávajte tepovacím vysávačom.

Čistenie povrchov interiéru auta

Na povrchy interiéru auta sa používajú rôzne druhy čistiacich prostriedkov, ktoré sú určené pre rozličné materiály - plast, guma alebo koža. Vyberte si čistiaci prostriedok podľa materiálu, ktorý je použitý vo vašom aute.

Najprv nastriekajte prostriedok pomocou postrekovača na povrch a dôkladne rozotrite po celom povrchu. Potom čistou utierkou z mikrovlákna utrite povrch do čista. Podobne postupujte aj pri kožených povrchoch vrátane volantu a poťahov sedačiek, zvoľte ale čistiaci prostriedok na kožené povrchy.

Ako vyčistiť klimatizáciou auta

Klimatizácia môže byť zdrojom nečistôt a prachu v aute, preto je potrebné ju raz ročne dezinfikovať, vyčistiť a vymeniť kabínový filter. Existujú rôzne peny a spreje, ktoré môžete použiť na svojpomocné čistenie klimatizácie. Postup ako na to nájdete nižšie vo videu.

Ako postupovať pri umývaní auta?

Pri umývaní auta si dávajte pozor hlavne na to, aby ste nepoškriabali lak vašej karosérie. Na čistenie auta sa najlepšie hodí hubka alebo handra z mikrovlákna. Nikdy nepoužívajte kefy, staré tričká, dokonca ani papierové utierky. Všetky tieto prostriedky vám môžu vaše auto poškrabať a teda nenávratne zničiť.

1. Bezdotykové umývanie

Čím je auto špinavšie, tým je dôležitejšie bezkontaktné umývanie, ideálne je použiť tlakový čistič. Pokiaľ ho však nemáte k dispozícii, postačí záhradná hadica. Celé auto dôkladne umyte vodou. Odstránia sa tak všetky povrchové špiny a prach.

2. Kontaktné umývanie

Pripravte si dva kýble, do jedného dajte čistú vodu a sitko, nečistoty sa tak udržia na spodku. Do druhého kýbľa dajte vodu a šampón na auto. Šampón na auto funguje nielen na čistenie, ale aj ako ochrana pred poškrabaním.

Najprv opláchnite handru v čistej vode a potom vo vode so šampónom. Tento proces opakujte počas umývania často. Auto umývajte spredu dozadu rovnomerne, handrou nerobte krúživý pohyb. Ak by ste náhodou auto poškriabali, tak rovné škrabance sa odstraňujú jednoduchšie ako tie kruhové.

3. Sušenie auta

Vezmite si suchú handru z mikrovlákna a vyutierajte karosériu, opäť nepoužívajte však krúživé pohyby.

4. Voskovanie

Ako posledné prichádza na radu voskovanie. Dajte na aplikátor trochu vosku na auto a naneste na karosériu. Dávajte pozor, aby sa vosk nedostal na čierne plasty, pretože by na nich zanechal biele škvrny. Vosk nechajte zaschnúť podľa inštrukcií na obale a potom vyleštite čistou a suchou handrou z mikrovlákna.

sipka Rady a tipy ako vyčistiť pripálené hrnce!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Postup ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu od vodného kameňa

Rýchlovarná kanvica je jeden z najpoužívateľnejších spotrebičov. Čo však s vodným kameňom, ktorý sa v nej usadzuje? V našom článku sa...

ako-vycistit-ruru-na-pecenie.jpg

Ako vyčistiť rúru na pečenie?

Čistenie rúry 🪣 patrí rozhodne k tým menej obľúbeným činnostiam a väčšina z nás ju odkladá na neurčito. Máme pre vás tipy a rady, ako si...

zz

Tipy a triky ako čistiť a žehliť záclony a závesy

Závesy a záclony by sa mali pravidelne čistiť 💦 a žehliť. V našom článku nájdete základné rady, ktorých keď sa budete držať, efekt čistenia...