Ako neplakať pri krájaní cibule? Ako krájať cibuľu?

Krájanie cibule bez sĺz je pre mnohých z vás možno nemožné. Avšak pri troške tréningu sa z tejto ťažkej úlohy môže stať činnosť, pri ktorej doslova prestanete plakať. Vymeňte slzy za úsmev a radosť z prípravy chutného jedla pomocou ponúkaných tipov.

Cibuľa Foto: Pixabay

Prečo pri krájaní cibule vznikajú slzy?

Na úvod vám prezradíme čosi o tom, ako fungujú obranné mechanizmy v prírode. Fauna ponúka nespočetné množstvo ukážok na pozorovanie či počúvanie, pri ktorých vytušíte, čo sa práve odohráva. Je to súboj o potravu, samicu, jedná sa o vábenie alebo obranu teritória? Všetko toto je nám asi viac známe, ako je tomu v prípade flóry.

Rastliny takisto disponujú obrannými mechanizmami, pri ktorých odzbroja nepriateľa. Kaktusy, šípové ruže či rôzne bylinky (žihľava dvojdomá) sú vyzbrojené ostrými veľkými či drobnučkými tŕňmi, aby eliminovali stratu vody zo svojho tela, ale aj prípadné poškodovanie ich rastu bylinožravcami. Taktiež vypúšťajú silice, ktoré sú pre hmyz, človeka a iné živočíchy odpudzujúce či jedovaté.

Cibuľa a jej obrana

V prípade cibule sa jedná taktiež o obranný mechanizmus. Pri narušení vrchného obalu, ktorý cibuľu chráni pred vysušením či chorobami, začne cibuľa vylučovať plyn zvaný Tiopropanál S-oxid, na ktorý reagujete slzením. Bunky neporušenej cibule obsahujú kyselinu sulfónovú a enzým alliináza.

Ak sa bunková štruktúra čo i len trošku naruší, obe látky sa spoja a ich kontakt vyvoláva nepríjemný plyn. Ten keď sa dostane do kontaktu s vodou, je pre sliznice oka, úst a nosa veľmi agresívna.

Ako neplakať pri krájaní cibule? Rady a tipy, ako na to

Možno ste sa pokúšali nájsť riešenie, ktoré by vám pomohlo pri čistení cibule, ale vaše úsilie bolo márne? My sa vám pokúsime poradiť, ako tieto mechanizmy potlačiť a uchrániť tak vaše zmysly od "plaču".

Používanie ostrého noža a ochranných okuliarov

Ostrý nôž je základom pre to, aby sa vám podarilo rozrušovať čo najmenšiu plochu cibule. Vďaka tenkým a presným plátkom viete eliminovať vznikajúci plyn, ktorý dráždi vaše zmysly. Ak ste veľmi citlivý jedinec, dajte si na oči okuliare (trebárs aj plavecké alebo lyžiarske), aby vám šťava či plyn nezasiahli oči.

Zapálená sviečka pri cibuli

Tento spôsob využívali aj naše staré mamy, keď to bolo neznesiteľné a museli krájať viac ako 2 cibule. Pri krájaní cibule mali zapálenú sviečku, ktorá vlastne tento plyn pohlcovala ako palivo a minimalizovala pach, ktorý by ich rozplakal.

Ochladenie cibule v mraziaku

Jedným z nových tipov je chladenie cibule v mraziaku po dobu asi 5 minút. Pri tomto mechanizme sa akoby zmrazia všetky deje v cibuli a pri krájaní cibule sa nestihnú aktivovať.

sipka Naučte sa rozmraziť mäso rýchlo a bezpečne.

Ohrievanie cibule v mikrovlnke

Ak cibuľu vystavíte naopak veľkému teplu v mikrovlnke po dobu 30 sekúnd, opäť zredukujete tvorbu plynov pri jej krájaní. Za pokus to stojí.

Zastavte plač rascou

Ak už plačete, privoňajte si k rasci, ktorá vaše zmysly upokojí, a potom môžete pokračovať.

Krájanie cibule pri otvorenom okne, digestore

Ak máte túto možnosť, využite ju, všetky nepríjemné pachy vyletia von oknom alebo ich pohltí filter digestora. Konečne vás nebude trápiť smrad ani dráždenie slizníc.

sipka Návod na to, ako uvariť a olúpať vajíčko.

To "najlepšie" na záver

Pri krájaní cibule postupujte od vrchnej špičky až po koniec cibule, kde vyrastajú korienky. Prečo? Práve v mieste vyrastania koreňov sa pre človeka nepríjemné zlúčeniny vylučujú najrýchlejšie.

Ako nakrájať cibuľu?

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Medvedí cesnak s kvetom

Medvedí cesnak na jar: zber a liečivé účinky

Medvedí cesnak 🐻 je výborným antioxidantom pre vaše telo. Kde rastie 🧄 ? Ako ho zbierať či odlíšiť od konvalinky? Aké sú jeho liečivé...

lunrny-kalendr-2024.jpg

Lunárny kalendár: nov a spln v aktuálnom roku (dátumy a info)

Akým spôsobom vplýva Mesiac 🌙 vo svojich jednotlivých fázach na človeka? Na čo by sme si mali dávať pozor a čomu sa vyvarovať? Lunárny...

Bobkový list

Vavrín pravý (lat. Laurus nobilis): pestovanie a využitie

Vavrín vznešený alebo pravý 🌿 je v kuchyni známy ako sušený bobkový list. Hodí sa do rôznych pokrmov ale aj na rôzne iné účely. Viac...