Mena v Chorvátsku – prechod z kuny na eurá

Nie je žiadnym tajomstvom, že Chorvátsko je dovolenkovým rajom (nielen) Slovákov. Vstup balkánskej krajiny do eurozóny spôsobil niekoľko zásadných zmien. Čo to znamená pre slovenských dovolenkárov? Ako sa aktuálne v Chorvátsku platí? Dajú sa ešte kuny zameniť za euro? Na toto všetko vám zodpovieme v našom článku.

Vstup do eurozónyKurzPrechodAktuálna mena
Ako zameniťHistóriaCenyVzhľadFAQ

Chorvátsko – prechod z kuny na euro Foto: Pixabay

Chorvátsko a euro: vstup Chorvátska do Európskej únie a eurozóny, zmena meny

Chorvátsko sa už od svojho vstupu do Európskej únie 1. júla 2013 netajilo ambíciou prijať spoločnú európsku menu euro. Pre jeho zavedenie muselo štandardne splniť celý rad makroekonomických, monetárnych, fiškálnych a legislatívnych podmienok. Cieľom tohto postupu je poskytnutie dostatočných garancií pre udržanie stability európskej menovej politiky.

Chorvátsko (platidlo) – prijatie a zavedenie eura: dátum a okolnosti

S plnením predpísaných podmienok sa Chorvátsko pasovalo niekoľko rokov, pričom sa nevyhlo istým problémom. Napokon sa mu však aj napriek niekoľkoročnému sklzu podmienky podarilo splniť. Rade EÚ tak 12. júla 2022 nič nebránilo v tom, aby schválila vstup Chorvátska do eurozóny. Za deň oficiálneho prijatia spoločnej meny si dotknuté strany zvolili 1. januára 2023.

Nová platobná mena v Chorvátsku: fixný konverzný kurz chorvátska kuna-euro, banky 2023

Chorvátsko sa prijatím spoločnej meny stalo 20. členskou krajinou EÚ, používajúcou euro ako svoje oficiálne platidlo. Zvyšní členovia EÚ buď ešte podmienky pre prijatie spoločného platidla nesplnili, alebo sa tomuto kroku zámerne vyhýbajú pre obavy zo straty samostatnej menovej politiky.

Duálna platba v Chorvátsku 2023: platba eurom, stará mena, kurz, výmena, ceny

Európska centrálna banka v súčinnosti s ďalšími európskymi autoritami ešte v júli 2020 stanovila fixný kurz medzi eurom a chorvátskou kunou na 7,53450 HRK za 1 EUR. Ten sa stal kľúčom k prechodu na novú menu, ktorý sa udial presne o polnoci na prelome rokov 2022 a 2023. Pre plynulý priebeh prechodu na novú menu sa dohodlo niekoľko opatrení:

  • Ceny tovarov a služieb sa budú uvádzať duálne – v eurách i chorvátskych kunách – až do 31. 12. 2023, pričom aj konverzný kurz musí byť jasne zobrazený.
  • Ešte prvé dva týždne od oficiálneho zavedenia eura bolo možné platiť aj kunovými mincami a bankovkami.
  • Kunové bankovky a mince sa budú môcť dať bezplatne vymieňať až do 31. 12. 2023 v Chorvátsku (pri počte vyše 100 bankoviek alebo mincí si banky môžu účtovať poplatky).
  • Zvyšovanie cien v súvislosti s prechodom je zakázané – dodržiavanie tohto opatrenia sa bude kontrolovať a prípadné porušenia sa budú trestať.

Ako platiť v Chorvátsku (2023): kuny alebo eurá

Otázky, čím sa platí v Chorvátsku a kde sa dajú zameniť kuny, pochopiteľne najviac zamestnávajú tých z vás, ktorí sa chystajú na dovolenku do Chorvátska. Či už pôjdete do Chorvátska autom, alebo špeciálnym dovolenkovým autovlakom, zavedenie eura v Chorvátsku vás odbremení od starostí so zamieňaním meny.

Chorvátska mena euro: ako a čím platiť v Chorvátsku v roku 2023

Odpoveď na otázku, aká mena je v Chorvátsku, je teda jasná ako facka: od 15. januára 2023 sa už v krajine rozprávkových ostrovov, slnečných letovísk a úspešných športovcov iné platidlo ako euro nepoužíva!

Čo s chorvátskymi kunami: dokedy sa dajú zameniť za euro (kuny v roku 2023)

Pokiaľ sa do Chorvátska nechystáte po prvýkrát, je dosť pravdepodobné, že ešte doma pod vankúšom alebo v prasiatku nájdete nejaké chorvátske kuny. Aj keď si už za ne nič nekúpite, vďaka vyššie spomínaným opatreniam stále existuje šanca ako sa ich zbaviť.

Čo s kunami – výmena kún v Chorvátsku

Do 1. marca 2023 ste si mohli kuny zameniť za eurá v ústredí Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave, ako aj v expozitúre NBS v Košiciach. Ak ste náhodou tento termín nestihli, nič sa nestalo: vaše kunové bankovky a mince si pohodlne zameníte priamo v Chorvátsku. K dispozícii sú nasledovné miesta:

  • V bankách
  • Vo Finančnej agentúre (Fina)
  • Na poštách

Ako sa zbaviť kuny v Chorvátsku: kurz euro-kuna, kalkulačka online 2023

Možnosť vymeniť kuny za eurá budete mať v chorvátskych inštitúciách v priebehu celého roka 2023, teda až do 31. decembra 2023. Pri prevodoch sa uplatní fixný konverzný kurz 7,53450 HRK za 1 EUR, resp. v opačnom pomere 0,1325 EUR za 1 HRK. Keď sa teda chystáte do Chorvátska na dovolenku pri mori, zastavte sa po príchode v najbližšej banke alebo pošte, aby ste sa vašich kún zbavili.

Platná peňažná mena v Chorvátsku (história): od kunej kožušiny, cez dinár, až po prechod Chorvátska na euro

Chorvátsko je súčasťou regiónu s pohnutou a nepokojnou, zároveň ale nesmierne bohatou históriou. Na území dnešného Chorvátska sídlili už neandertálske kmene, stopy človeka dnešného typu sa datujú do doby kamennej. Z neskorších kultúr dominujú stopy po ilýrskych alebo keltských kmeňoch.

Neskôr sa územie dnešného Chorvátska stalo súčasťou provincií Rímskej ríše – Dalmácie a Panónie. Po usadení starých slovanských kmeňov môžeme hovoriť o prvých prejavoch chorvátskej štátnosti. Práve do tohto obdobia sa datuje prvý výskyt kuny ako meny – a to doslova: ako platidlo sa totiž používali kožušiny kuny alebo líšky.

Neskôr sa Chorvátsko včlenilo do Rakúsko-Uhorska a následne Juhoslávie. Kožušiny vystriedali klasické kovové mince, pričom kontinuitu s predchádzajúcou érou zabezpečili dináre s vyobrazením kuny. Práve dinár sa stal po vzniku Juhoslávie oficiálnou menou novo vzniknutej federácie.

Chorvátske platidlo kuna: história, kurz, situácia v roku 2023

Už počas krátko trvajúceho vojnového chorvátskeho štátu (1941-1945) bola kuna zavedená ako oficiálne platidlo. Po vystúpení zo zväzovej republiky Juhoslávia, ktoré začiatkom 90. rokov vyústilo do krvavej bratovražednej vojny, ešte Chorváti krátko používali vlastnú chorvátsku verziu dinára, aby sa napokon vrátili ku kunám.

Chorvátske kuny napokon vo svojej modernej podobe existovali skoro tri dekády: od mája 1994 do januára 2023. Väčšinu času si kuna udržiavala pomerne stabilný kurz voči euru, ktorý sa príliš neodchyľoval od súčasného fixného kurzu. Rok 2023 je tým rokom, kedy sa história tradičného chorvátskeho platidla chýli ku svojmu definitívnemu koncu.

Euro v Chorvátsku: zdraženie, inflácia, ceny

Našich dovolenkárov na jednej strane môže tešiť jednoduchšie platenie v Chorvátsku bez potreby zamieňania peňazí. Na strane druhej sa však v poslednom období šíria nie príliš optimistické správy o zdražovaní v Chorvátsku.

Za extrémnym zdražovaním tovarov a služieb sa podľa názorov mnohých skrýva práve prechod na novú menu. Mnohí podnikatelia, vrátane tých z turistického sektora, totiž prechod aj napriek hrozbe pokút zneužívajú na navyšovanie cien. Tie už v niektorých letoviskách začínajú pripomínať exotické destinácie. Nakoľko turistická sezóna je v plnom prúde, dopady na návštevnosť sa zatiaľ nedajú v plnej miere predpovedať.

Chorvátsko (nová mena): vzhľad chorvátskych peňazí – euro bankovky, euromince, grafika

Po zavedení eura v Chorvátsku máme možnosť stretnúť sa už aj s novými mincami, ozdobenými chorvátskymi národnými motívmi. Ako vieme, eurové bankovky sú totožné všade, kultúrne a historické osobitosti jednotlivých členských štátov eurozóny tak odrážajú aspoň euromince.

Chorvátske euro mince - dizajn
0,01 € Písmená HR (kódové označenie Chorvátska) v hlaholike
0,02 € Písmená HR (kódové označenie Chorvátska) v hlaholike
0,05 € Písmená HR (kódové označenie Chorvátska) v hlaholike
0,10 € Silueta geniálneho vynálezcu Nikolu Teslu
0,20 € Silueta geniálneho vynálezcu Nikolu Teslu
0,50 € Silueta geniálneho vynálezcu Nikolu Teslu
1,00 € Silueta kuny – národného zvieraťa Chorvátov
2,00 € Silueta mapy Chorvátska | rytina úryvku z drámy "Dubravka"
od Ivana Gondulića na hrane mince

Chorvátska mena euro – mince: sada euromincí z Chorvátska na predaj pre zberateľov (2023)

Zavedenie eura v Chorvátsku je dobrou správou aj pre numizmatikov a zberateľov. Tí si tak môžu zaobstarať novučičké euromince, čerstvo vyrazené v priestoroch Chorvátskej mincovne Hrvatska kovnica novca. Chorvátske euromince svojimi motívmi a elegantným dizajnom pohladia dušu každého nadšenca numizmatiky.

Euro na Slovensku: prechod z koruny na euro, konverzný kurz SK euro

Pri prechode Chorvátov na euro si nepochybne nejeden pamätník spomenul na moment prijatia eura u nás na Slovensku. Stalo sa tak 14 rokov pred Chorvátmi, 1. januára 2009. Slovensku sa tak proces prechodu podarilo zavŕšiť ešte pred 5. výročím vstupu do EÚ (v máji 2004). Niektorí našinci si možno spomenú aj na konverzný kurz, ktorý svojho času svietil z každej cenovky: 30,126 SKK (slovenských korún) za 1 EUR.

sipka Do vašej pozornosti: Ako ušetriť pri tankovaní v zahraničí | Povinná výbava auta v Chorvátsku

Chorvátska mena euro: prechod z kuny na euro, kurz, dejiny (FAQ)

Na záver si ešte prečítajte často kladené otázky.

1️⃣ Dá sa platiť eurom v Chorvátsku v roku 2023?

Áno. Spoločná mena bola zavedená 1. januára 2023 a po krátkom duálnom obehu eura a kuny je od 15. januára 2023 jediným oficiálnym chorvátskym platidlom. Viac informácií získate po kliknutí sem.

2️⃣ Kedy zaviedlo Chorvátsko novú menu – eurá?

Chorvátsko zaviedlo eurá 1. januára 2023. O procese prechodu sa dočítate na tomto mieste.

3️⃣ Akú menu používa Chorvátsko – euro alebo kuny?

Od 15. januára 2023 používa Chorvátsko už iba eurá.

4️⃣ Dokedy sa dá platiť kunami?

Kunami sa už v Chorvátsku platiť nedá. Ich používanie bolo ukončené dňa 15. januára 2023.

5️⃣ Kde a ako môžem zameniť chorvátske kuny na eurá?

Chorvátske kuny je možné zameniť za eurá až do 31. 12. 2023 v chorvátskych bankách, na chorvátskych poštách a v chorvátskej Finančnej agentúre (Fina). Viac informácií o tom, ako sa zbaviť kún, nájdete tu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

iban

Čo je IBAN? Ako ho zistiť? Čo je kalkulačka IBAN a číslo účtu?

IBAN čo to je a ako ho môžete zistiť? K čomu je potrebný? Kde ho môžete nájsť? 💸Viac informácií nájdete v texte.

let

Kam môžete cestovať bez toho, aby ste museli míňať veľa peňazí za let?

Ako ušetriť pri cestovaní, aby ste mohli cestovať ešte viac? Cestovanie v dnešnej dobe nie je len pre vyvolených. Stačí poznať správne...

bankomat

Ako fungujú vkladomaty - vkladové bankomaty

Vkladové automaty a bankomaty sú výdobytkami modernej doby. Uľahčite si prístup k financiám výberom alebo vkladom. Viac informácií nájdete...