Čo je IBAN? Ako ho zistiť? Čo je kalkulačka IBAN a číslo účtu?

IBAN. Čo táto skratka znamená a ako ho môžete zistiť v prípade potreby? Pri čom sa IBAN používa a kde ho môžete nájsť? Vedeli ste, že existuje aj IBAN kalkulačka? Čítajte ďalej a dozviete sa viac!

iban Foto: Pixabay

Čo je to IBAN?

Samozrejme, že sa jedná o anglickú skratku so znením: International Bank Account Number. Čo v preklade znamená, že sa hovorí o medzinárodnom čísle bankového účtu. Toto 20 číslie budete potrebovať pri medzinárodnom platobnom styku. IBAN umožňuje jednoznačnú identifikáciu bankového účtu, ako aj krajiny a banky príjemcu prevodu.

V rámci EÚ má každá krajina svoje pravidlá, čo sa týka národnej dĺžky čísla a jeho štruktúry vo formáte IBAN. Takisto si štát určuje aj pozície jednotlivých súborov čísel ako je: identifikačný kód, predčíslie a základné číslo účtu. V rámci Euróspkej únie má formát čísla IBANu určený fixný počet znakov. Je to od 11 do 34 znakov. Ako je tomu u nás? Pre Slovenskú republiku je štruktúra účtu nasledovná:

  1. kód krajiny: označenie SK
  2. kontrolné dvojčíslie: 08
  3. kód banky (numerický kód): 0900
  4. predčíslie účtu: 000000
  5. číslo účtu: 0111222333

Ako sa píše IBAN? Medzinárodné číslo účtu

V elektronickej podobe je IBAN uvádzaný bez medzier, aj keď v písomnej forme nájdete vždy medzeru po každom 4-číslí či 4 znakoch. Je to z toho dôvodu, že v písomnej forme je tento spôsob prehľadnejší a teda ľahšie čitateľnejší. V elektronickej podobe viete tento kód skopírovať a nemusíte si ho odpisovať na papier.

Medzinárodné číslo účtu budete potrebovať najmä vtedy ak budete posielať peniaze do zahraničia alebo budete prijímať peniaze zo zahraničia. Taktiež ho využijete pri tzv. internetovej peňaženke, keď navštevujete obchod s bitcoinami (kryptomenou).

Ako zistiť svoj IBAN?

Túto požiadavku vybavíte hneď niekoľkými spôsobmi. Ak rozumiete parametrom na výpise z účtu, nájdete tam svoje číslo účtu v národnom formáte a odčítate tak ľahko svoj IBAN. Taktiež pri využívaní služby internetového bankovníctva môžete pomocou informácií o vašom účte krásne odvodiť svoj IBAN. Samozrejme ak používate IBAN kalkulačku, viete si toto číslo vygenerovať aj cez ňu.

Čo je IBAN kalkulačka?

IBAN kalkulačka je pomôcka a prístroj, ktorý vám pomôže vygenerovať IBAN pre váš konkrétny účet. Jediné čo musíte vedieť je číslo vášho účtu. Ten zdáte do IBAN kalkulačky a ona vám s problémom čo najskôr pomôže. Na stránke svojej banky máte možnosť využiť kontaktný formulár či infolinku, kde vás navedú na spôsob ako môžete IBAN kalkulačku použiť.

sipka Informujte sa u nás aj o problematike vkladomatov.

IBAN: Unicredit bank, SLSP, ČSOB, Prima banka, VÚB banka

Pre každé slovenské číslo účtu IBAN začína písmenami SK, potom nasleduje kontrolné dvojčíslie, kód banky zložené zo 4 čísiel, predčíslie účtu so 6 nulami a samotné číslo účtu. V nasledujúcej tabuľke si môžete pozrieť vymyslené príklady čísel účtu jednotlivých bánk.

IBAN Banky Kód banky Vymyslené číslo účtu s IBAN
Unicredit Bank 1111 SK12 1111 0000 0080 2222
Slovenská sporiteľňa 0900 SK12 0900 0000 0070 2222
Všeobecná úverová banka 0200 SK12 0200 0000 0060 2222
ČSOB 8170 SK12 8170 0000 0050 2222
Prima banka Slovensko 5600 SK12 5600 0000 0040 2222
Tatrabanka 1100 SK12 1100 0000 0030 2222

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



Komentáre

Dobry den ako zistim svoj iban ?

Túto požiadavku vybavíte hneď niekoľkými spôsobmi. Ak rozumiete parametrom na výpise z účtu, nájdete tam svoje číslo účtu v národnom formáte a odčítate tak ľahko svoj IBAN. Taktiež pri využívaní služby internetového bankovníctva môžete pomocou informácií o vašom účte krásne odvodiť svoj IBAN. Samozrejme ak používate IBAN kalkulačku, viete si toto číslo vygenerovať aj cez ňu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

f.vonava

Fialka voňavá (lat. Viola odorata) - zber, využitie, účinky

Fialka voňavá je vynikajúcom bylinkou pri liečbe nachladnutia a respiračných ochoreniach. Kde rastie, na čo sa používa a ako si ju...

eac

Kde nájdem číslo elektromera a plynomera (EAN a EIC) 2024

Číslo elektromera a plynomera sa odlišuje určitými parametrami. V našom článku si vysvetlíme, kde tieto čísla hľadať a čo znamenajú.

pornstar martini

Recept na marakujový koktejl Pornstar Martini

Ak chcete ohromiť svojich hostí, tak musíte vyskúšať prípravu drinku Pornstar Martini. V jeho nezameniteľnej chuti sa snúbi marakuja a...