Povinnosť autosedačky a podsedáku v aute v zahraničí

Povinnosť autosedačky v zahraničí sa odlišuje v závislosti od pravidiel toho ktorého štátu. Poďte sa spolu s nami pozrieť na to, čo vás čaká v 28 krajinách sveta.

Island FrancúzskoČeskoPoľsko
Rakúsko a NemeckoMaďarskoSlovinskoTaliansko
Chorvátsko a AlbánskoBulharsko a Čierna HoraRumunsko a Srbsko
Estónsko, Litva, LotyšskoDánsko a FínskoNórsko a Švédsko
Holandsko a BelgickoSpojené kráľovstvo a ÍrskoŠpanielsko a Portugalsko

Spiace dieťa v aute Foto: Pixabay

Pravidlá používania autosedačky v európskych krajinách

V nasledujúcich riadkoch máme pre vás pripravený prehľad pravidiel používania autosedačky, podsedáku a bezpečnostného pásu, a to v závislosti od veku, výšky a hmotnosti prepravovaného dieťaťa. Uvádzame vám prierez pravidlami až v 28 krajinách sveta.

Island: autosedačka 9-36 a 15-36

Možno by ste nečakali, že vám ako prvú krajinu spomenieme Island. No je tu a tam ak sa vám pošťastí ísť, tak nezabudnite, že v zemi ohňa, ľadu, gejzírov a polárnej žiari je povinné pre deti do 36 kg a do výšky 150 cm sedieť v aute v autosedačke.

Francúzsko: odkedy môže dieťa sedieť vpredu?

Ak ste turista, nemusíte sa tejto povinnosti držať, pokiaľ vám to dovolí zdravý rozum. Totižto vo Francúzsku platia tieto obmedzenia len pre miestnych obyvateľov, kde deti musia sedieť v autosedačke. Jedine na čo si dať pozor je to, že deti do 10 rokov nesmú sedieť na sedadle spolujazdca. Staršie deti ako 10 rokov môžu sedieť vpredu pripútané bezpečnostným pásom.

Česko: detská autosedačka isofix

Česká republika sa riadi rovnakými pravidlami ako u nás, kedy povinnosť použitia autosedačky a podsedáku sa vytráca vtedy, keď dieťa je vyššie ako 150 cm a váži viac než 36 kg. Ak sa chystáte do Čiech okrem tejto povinnosti si vybavte aj platnú diaľničnú známku.

Poľsko: detská autosedačka

V tejto krajine sa zádržný systém musí aplikovať deťom mladším ako 12 rokov a menším ako 150 cm. Deti týchto "parametrov" musia sedieť na zadnom sedadle. Na sedadle spolujazdca si môže sadnúť len dieťa, ktoré je väčšie než 150 cm. Okrem tejto zákonom stanovenej povinnosti nezabudnite mať prehľad o mýte na diaľnici v Poľsku.

Rakúsko, Nemecko: dieťa v aute vpredu

V prípade našich nemecky hovoriacich susedov je to takto. Deti, ktoré ešte nedovŕšili 14 rokov a 150 cm by mali sedieť v autosedačke vpredu alebo vzadu, ktorá spĺňa normu ECE 44/03 alebo ECE 44/04. Ak by ste tento zákon porušili hrozí vám pokuta aj 150 eur. Pri ceste do Rakúska si kúpte aj diaľničnú známku, aby ste sa vyhli pokute.

Ak cestujete do Nemecka, tobôž. V prípade Nemecka môžeme hovoriť o tom, že na prednom sedadle dieťa potrebuje sedieť v autosedačke pokiaľ je menšie než 150 cm a je mladšie ako 12 rokov.

Maďarsko a pravidlá pre autosedačky

Povinnosť autosedačky sa vzťahuje len na deti sediace na prednom sedadle spolujazdca, keď nedovŕšilo 12 rokov a jeho výška je pod 150 cm. Na zadnom sedadle sa obíde bez autosedačky, ale nie bez bezpečnostného pásu. Okrem toho pri ceste do Maďarska si zadovážte aj platnú diaľničnú známku.

Slovinsko: detská autosedačka cybex

Pre deti, ktorých výška je pod 150 cm a sedia vzadu platí podmienka sedenie v detskom zádržnom systéme. Pre tie sediace vpredu zas zapnutý bezpečnostný pás, ktorý je prispôsobený ich výške. Zároveň ak dieťa sedí vpredu, musí byť deaktivovaný airbag.

Taliansko: podsedák do auta a autosedačka 9-36

Pre Talianov je dôležitá výška a hmotnosť. Preto deti, ktoré sú ľahšie ako 36 kg a ich výška je pod úroveň 150 cm musia sedieť v autosedačke alebo na podsedáku. Pri ceste do Talianska nezabudnite kúpiť aj platnú diaľničnú známku.

Chorvátsko, Albánsko: detská autosedačka

Vedeli ste, že v Chorvátsku musia deti do 5 rokov sedieť v autosedačke? Taktiež aj deti od 5 do 12 rokov musia používať podsedák s trojbodovým pásom. Ak by ste chceli dovoliť dieťaťu, aby si sadlo na sedadlo spolujazdca, tak musí mať viac ako 12 rokov.

Výnimku v tomto prípade tvoria len deti do 2 rokov, ktoré cestujú vo vajíčku pri vypnutom airbagu. Okrem týchto predpisov majte v pamäti aj diaľničné poplatky na úsekoch Chorvátska.

Ak sa vydáte do Albánska, nezabudnite, že na zadnom sedadle je autosedačka potrebná pre deti do 3 rokov. Ak chce dieťa do 12 rokov sedieť vpredu, môže, ale len v autosedačke.

Bulharsko, Čierna hora

Keď zavítate do Bulharska, nemusíte sa znepokojovať. Tam od vás nikto autosedačku nebude vyžadovať, i keď sa jej použitie odporúča deťom do 12 rokov. Tak podobne ako v niektorých tu spomenutých krajinách na prednom sedadle spolujazdca nesmie sedieť dieťa mladšie ako 12 rokov. V prípade Čiernej hory je to celkom inak. Tam sa vhodná autosedačka do auta zíde všetkým deťom do 5 rokov.

Rumunsko a Srbsko: detská autosedačka povinnosť alebo odporučenie?

V Rumunsku ako aj v Srbsku povinnosť detskej autosedačky či podsedáku nie je povinná, len doporučená pre deti do 12 rokov. Do veku 12 rokov ale deti nesmú sedieť na sedadle spolujazdca v oboch zmienených krajinách.

Estónsko, Litva, Lotyšsko

V Estónsku sa pravidlá riadia podľa výšky a veku dieťaťa. Teda: ak je dieťa mladšie ako 12 rokov a nižšie ako 135 cm musí cestovať v aute v autosedačke.

V Litve a Lotyšsku takisto zohráva kľúčovú úlohu vek a výška, avšak s pár obmenami. Jedná sa o deti mladšie ako 12 rokov a výšku, ktorá nepresahuje 150 cm. Veľkosť autosedačky musí byť však prispôsobená rozmerom dieťaťa.

Dánsko a Fínsko: autosedačka 0-36

V Dánsku musia deti do 3 rokov cestovať v autosedačke. Deti staršie ako 3 roky a do výšky 135 cm taktiež musia využívať zádržný systém, ktorý odpovedá ich veľkosti.

Vo Fínsku potrebujú všetky deti do 135 cm autosedačku pokiaľ to umožňuje auto. Máme na mysli inštaláciu autosedačky do auta. Ak to nie je možné aplikovať, je potrebné, aby dieťa staršie ako 3 roky sedelo vzadu.

Nórsko a Švédsko: detská autosedačka povinnosť

V Nórsku platia pravidlá bezpečnosti pre dieťa do veku 4 rokov. Do 4 rokov musí sedieť v zaistenej autosedačke. Ak máte dieťa staršie, stačí mu už zapnúť len bezpečnostný pás. Vo Švédsku sa pravidlo sedenia dieťaťa v autosedačke v aute vzťahuje len na tie deti, ktoré ešte nedovŕšili 7 rokov.

Holandsko a Belgicko: detská autosedačka do auta pravidlá

V Holandsku platí pravidlo sedenia vzadu a pripútania bezpečnostným pásom len pre deti do 3 rokov. Vpredu môžu sedieť len deti, ktoré majú nad 12 rokov a nad 150 cm. Samozrejme počas jazdy pripútané bezpečnostným pásom.

V Belgicku platí povinnosť používania autosedačky v aute či používania iného zádržného systému len pre tie deti, ktoré sú nižšie ako 135 cm. Deti do veku 3 rokov samozrejme sedia vzadu či vpredu pripútané v zaistenej autosedačke.

Spojené kráľovstvo, Írsko: môže dieťa sedieť vpredu na podsedáku?

Deti Británie a Severného Írska vo veku od 3 do 14 rokov, ktoré sú menšie než 135 cm sa prevážajú v aute v autosedačke. Ak má vaša ratolesť menej ako 3 roky, musí sa prepravovať v špeciálnom vajíčku. Írsko je o čosi špecifickejšie, pretože autosedačka je nutná pre deti do 5 rokov.

Ak majú deti od 2 do 12 rokov musia sedieť na podsedáku s trojbodovým pásom. Na sedadle spolujazdca má dovolené sedieť dieťa po dovŕšení 12 rokov. Dieťa do 2 rokov, ktoré je umiestnené v špeciálnom vajíčku je možné voziť na prednom sedadle. V tomto prípade musí byť aj deaktivovaný airbag.

Španielsko a Portugalsko: 10 ročné dieťa na prednom sedadle

V Španielsku musí na zadnom sedadle auta v autosedačke sedieť dieťa, ktoré je mladšie ako 10 rokov. Na prednom sedadle v autosedačke môže sedieť dieťa vo veku do 12 rokov. V Portugalsku sa povinnosť autosedačky a podsedáku v aute na prednom sedadle spolujazdca vzťahuje len na deti od 3 do 12 rokov, ktorých výška je pod 150 cm.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Prevody jednotiek dĺžky u nás a v zahraničí

Prevody jednotiek dĺžky v zahraničí: míle, yardy, stopy, palce

Pri nákupoch či iných bežných činnostiach sa často stretávame s cudzokrajnými jednotkami dĺžky 📏. Prinášame vám kompletné prevody na...

Do Chorvátska vlakom - Dubrovnik

Cesta vlakom do Chorvátska – informácie, ceny, termíny

Chorvátsko patrí už tradične medzi najobľúbenejšie destinácie Slovákov. Jednou z možností, ako sa tam dostať, sú špeciálne vlakové linky a...

Železničné stanica Bratislava - Zdroj Marko Erd/SME, Profimedia

Kto má nárok na lístok na vlak zadarmo?

Máte nárok na cestovanie vlakom zadarmo? Zistite to v našom článku! Podrobné informácie o 100% zľavách z cestovného ŽSSK pre rok 2024.