Kto má nárok na lístok na vlak zadarmo?

Bezplatnú cestu vlakom pre určité skupiny obyvateľov zaviedla vláda Smeru-SD ešte koncom roka 2014. Opatrenie stále platí. Chcete vedieť kto a za akých podmienok môže na cestovaní vlakom ušetriť plných 100 %? Prečítajte si náš článok...

Železničné stanica Bratislava - Zdroj Marko Erd/SME, Profimedia Foto: Marko Erd/SME/Profimedia

Vlaky zadarmo 2024: pre deti, študentov aj seniorov / dôchodcov

O nárokoch na 100% zľavu z cestovného informuje Železničná spoločnosť Slovensko na svojom webe; aj tento článok vychádza z informácií tam uverejnených. V roku 2024 majú možnosť cestovať vlakom zdarma deti, mládež a študenti do 26 rokov, ale tiež poberatelia dôchodkov mladší ako 62 rokov a samozrejme seniori starší ako 62 rokov. Za istých okolností má na vlak zdarma nárok aj skupina cestujúcich.

Lístok na vlak zadarmo - deti do 6 rokov, deti od 6 do 16 rokov (registrácia)

Najmenší cestujúci, teda deti do 6 rokov, majú nárok na cestu vlakom zdarma v druhej triede bez nutnosti akejkoľvek registrácie. V prvej triede sa môžu bezplatne viezť maximálne dve deti na jedného cestujúceho (staršieho ako 16 rokov) s platným lístkom; ďalšie dieťa už platí polovičné cestovné. Osobitné pravidlá platia pri cestovaní vlakom EuroCity, SuperCity alebo InterCity.

Od detí vo veku 6 až 16 rokov sa už vyžaduje registrácia. Vybavíte ju pri pokladnici na ktorejkoľvek železničnej stanici, treba mať so sebou akurát preukaz totožnosti dieťaťa a jeho zákonného zástupcu a aktuálnu fotografiu s rozmermi 2×3 centimetre. Cestovný preukaz na 100% zľavu z cestovného vám vydajú hneď, maximálne do troch pracovných dní.

sipka Prečítajte si: Daňový bonus na dieťa.

Bez takejto registrácie a v prípade, že je vo vlaku vyčerpaná kapacita bezplatných lístkov, sa môžu deti a mladiství nechať prepraviť vlakom so zľavou 50 % z cestovného v druhej triede, respektíve so zľavou 25 % v prvej triede. Cestovania vo vlakoch EuroCity, SuperCity a InterCity sa môžu týkať doplatky podľa aktuálnych taríf.

Vlaky zadarmo pre študentov (ISIC)

Bezplatný lístok na vlak si môžu zaobstarať aj žiaci a študenti študujúci na území Slovenska bez ohľadu na ich trvalé bydlisko alebo štátnu príslušnosť. Pre ostatných platí podmienka občianstva Slovenskej republiky alebo iného členského štátu Európskej únie alebo trvalý pobyt v krajine patriacej do EÚ. Vlakové lístky zdarma môžu využívať žiaci a študenti do 26 rokov alebo do ukončenia druhého stupňa vysokoškolského štúdia; záleží, čo nastane skôr.

Aj táto kategória cestujúcich sa musí najskôr zaregistrovať, je to však bezplatné. Od veku 15 rokov si registráciu preukazu na cestovanie vlakom vybavuje žiak alebo študent osobitne. Štandardne pri tom musí doložiť kartičku ISIC alebo obdobnú kartu vydanú školou a preukaz totožnosti, prípadne ešte fotografiu.

sipka Mohlo by vás zaujímať: Maturita 2023/2024.

Cestovanie dôchodcov vlakom zadarmo - kam na výlet vlakom 2024?

Pozor, táto pasáž sa netýka iba ľudí poberajúcich starobný dôchodok. Cestovať vlakmi na Slovensku zdarma môžu aj mladší dôchodci, ak spadajú do predmetnej kategórie definovanej zákonom č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení alebo obdobných dôchodkov vyplácaných verejnou inštitúciou členského štátu EÚ a zákonom č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov; konkrétne:

  • poberatelia starobného dôchodku (aj predčasného)
  • poberatelia dôchodku manželky/manžela
  • poberatelia sociálneho dôchodku
  • poberatelia sirotského (aj výsluhového) dôchodku
  • poberatelia vdovského alebo vdoveckého (aj výsluhového) dôchodku
  • poberatelia invalidného (aj výsluhového) dôchodku

Samozrejmosťou je aj v tomto prípade bezplatná registrácia. Akurát je potrebné priniesť so sebou okrem preukazu totožnosti a fotografie aj potvrdenie o vyplácaní dôchodku. A pozor: poberatelia výsluhového dôchodku nárok na 100% zľavu z cestovného nemajú.

sipka Vyskúšajte eshopy s predajom dopravných lístkov a užívajte si ich výhody.

ŽSSK: Cestovanie seniorov (nad 70 rokov)

Nárok na vlakové lístky zdarma majú aj všetci seniori nad 62 rokov. Samozrejmosťou je bezplatná registrácia v pokladniciach ŽSSK. Treba si so sebou priniesť preukaz totožnosti a aktuálnu fotografiu 2×3 cm. Pre detailnejšie informácie o zľavách z cestovného ŽSSK si otvorte stránku zssk.sk/bezplatna-preprava/.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



Komentáre

Presne o to ide. Koľko kusov na ktorý vlak je ponúkaných, je "tajomstvom šéfkucháa" a ten to zásadne nikde nezverejňuje. Takže odhadujem, že na "zaujímavé EX a R tak cca 20 ks na celý vlak. Samozrejme, ak si ich plánujete kúpiť tesne pred cestovaním pri pokladni, prípadne Vám vlak ušiel, pretože Váš spoj k nemu meškal, zabudnite. Môžete si to celé zopakovať tak nasjskôr o tri dni až týždeň, teda zatiaľ. Tých cca 20 lístkov je dávno vypredaných. Ak ale nejde o EX a R, ale ide o osobné vlaky, alebo REX, máte šťastie, tam táto "skvelá politika tohto šéfkuchára" zatiaľ uplatňovaná nieje. Takže tam skutočne môžete cestovať pre Vás bezplatne. Lenže skúste cestovať napríklad zo Zvolena do Šale osobným vlakom, alebo REX. REX žiaden a osobákov spústa dielčích, až sa Vám, z toho hlava zamotá, odkiaľ kam, kedy, kde prestúpiť, ...... Taktiež akékoľvek prerušenie cesty, zmeškanie spoja, ..... je totálne neprípustné a uviaznete niekedy aj na niekoľko dní niekde "v poli" alebo si zaplatíte plnú sumu cestovného. No zjavne na to autor "bezplatných vlakov"úpenlivo spolieha. A vlaky v SR chodia v režime " maňána" tj. vlak tu bude, keď príde a na prípoj zabudnite. Asi ide o "šport" rušňovodičov, ak máte prípoj o 12 minút, meškajú 13 minút, ak máte prípoj o 22 minút, meškajú 24 minút. Miektorí "šťastlivci " ten prestup niekedy aj zvládnu, ale ak potrebujete ísť do vestibulu stanice a zistiť odkiaľ (napr. v takej Žiline ) "Vám to ide", tak vlak je už dávno preč.

som dôchodca, mám69 rokov a žel. preukaz ( režinku ) prolongovanú minulý rok - 2023.
1.Neviem dokedy platí v roku 2024. V minulých obdobiach to bolo do konca marca nasledujúceho roku.
2. Tiež mám voľné cestovné lístky v 1. vozňovej triede - do kedy platia?
Ďakujem
s pozdravom Alino

Dobrý deň p. Alfonz, najrelevantnejšiu odpoveď vám dajú zamestnanci ZSSK. Skúste sa spýtať priamo pri okienku na železničnej stanici alebo na kontaktom centre (info@slovakrail.sk, telefónne číslo je 18 188 a píšu, že funguje non-stop)

chcela by som cestovat vlakom som dochodca

Dobrý deň, Oľga, na najbližšej vlakovej stanici vám určite poradia a pomôžu pri vybavovaní preukazu na cestovanie.

Dobrý deň
Bezplatné cestovanie platí aj v medzinárodných vlakoch ?
Ďakujem

Dobrý deň,
najpovolanejšiu odpoveď dostanete priamo na ZSSK: skúste kontaktné centrum na čísle 18 188, prípadne pošli Vašu otázku e-mailom na adresu info@slovakrail.sk.

Mám 61 rokov, a som evidovaná na úrade práce, lebo si chcem do konca roku 2023 vybaviť pre predčasný starobný dôchodok. Mám nárok na zľavnené cestovné na vlak a aké doklady k tomu potrebujem.

Dobrý deň,
skúste Vašu otázku smerovať priamo na kontaktné centrum ZSSK na čísle 18 188, prípadne pošlite Vašu otázku e-mailom na adresu info@slovakrail.sk.

Prečo majú ľudia nad 62 rokov a ti čo poberajú dôchodky aj skôr,ale sú z iných štátov EU nárok na vybavenie 100% zľavu na cestovné lístky na vlak?
Máme aj my v týchto štátoch takú istú výhodu?

Dobrý večer.
To je dobrá otázka, pokojne aj námet na ďalší článok. Pouvažujeme nad spracovaním tejto témy.
Ak chcete dostať odpoveď skôr, kontaktujte priamo železničného dopravcu v príslušnom štáte.

Manžel má 72 rokov a chcel by si vybaviť preukaz na voľný lístok do vlaku.
Ďakujem
Kuntelova

Dobrý deň,
táto požiadavka by sa mala dať vybaviť aj priamo pri okienku predaja lístkov na ktorejkoľvek železničnej stanici.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Orient Express vlak

Vlak Orient Express 2024 – trasa a koľko stojí

Orient Express (tiež Orient-Express) je celosvetovo známy luxusný vlak, ktorý od 19. storočia spájal západnú Európu a Balkán, jeho...

alkohol-test.jpg

Alkohol tester online: výpočet promile a kalkulačka

Včera ste popíjali a teraz potrebujete zistiť, či si už môžete sadnúť za volant? Existuje niekoľko spôsobov, ako na to. V našom článku...

Clo a DPH na tovar z Číny

Koľko sa platí clo a DPH za tovar z Číny: Aliexpress, Wish

Koľko zaplatíte clo a DPH za zásielky z Číny? Slovenská pošta má pre Aliexpress a Wish nové pravidlá. Čo v prípade Banggood, Alibaba či...